Siirry suoraan sisältöön

Insinöörikoulutus, maanmittaustekniikka (päiväopinnot), Rovaniemi, syksy 2020: R51M20S

Tunnus: R51M20S

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK), maanmittaustekniikka

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Kuvaus

SUORITETTAVA TUTKINTOInsinööri (AMK) 240 op
Maanmittaustekniikan koulutuksessa opiskelet insinööriksi (AMK). Koulutus täyttää ammattikorkeakouluasetuksessa (1129/2014, 2-5 §) säädetyt tutkintoon johtavien opintojen yleiset tavoitteet ja rakenteen. Koulutus perustuu ammattikorkeakoulujen toimintaa ohjaaviin lakeihin ja säädöksiin, Lapin AMK:n strategisiin valintoihin sekä työelämän ja sen kehittämisen tarpeisiin.
Maanmittaustekniikan insinöörinä voit toimia vaihtelevissa maanmittausalaan liittyvissä tuotanto-, suunnittelu- ja asiantuntijatehtävissä valtion, kuntien ja yksityisten yritysten palveluksessa tai omassa yrityksessäsi. Työtäsi kuvaavia nimikkeitä voivat olla esimerkiksi toimitusinsinööri, paikkatietoinsinööri, kaavasuunnittelija, maankäyttöinsinööri, mittaustyön johtaja, mittausinsinööri, kaivosmittaaja ja projekti-insinööri.
Perinteisesti maanmittausala jakaantuu mittaus- ja kartoitustekniikkaan sekä kiinteistötekniikkaan ja -talouteen. Mittaus- ja kartoitustekniikan näkökulmasta maanmittaajien tehtävänä on tuottaa ajan tasalla olevia ja luotettavia paikkatietoaineistoja ja karttoja yhteiskunnan eri toimialueiden ja tavallisten ihmisten tarpeisiin. Kiinteistötekniikan ja -talouden näkökulmasta maanmittaajat vastaavat kiinteistöjen muodostuksesta, kiinteistöjä koskevien tietojen ajantasaisuudesta ja luotettavuudesta sekä maankäytön suunnittelusta. Kuitenkaan mitään jyrkkää rajaa eri osa-alueiden välillä ei ole. Työelämässä ja sen ongelmien selvittelyssä tarvitaan monipuolista alan osaamista. Erityisesti paikkatietotekniikka (GIS) monine sovelluksineen on perinteisiä maanmittaustekniikan osa-alueita yhdistävä osaamisalue.
Maanmittaustekniikan koulutuksen tavoitteena on antaa sinulle teoreettinen, käytännöllinen ja asenteellinen valmius toimia maanmittaustekniikan insinöörin (AMK) tehtävissä. Koulutuksessa korostamme alan teknisten taitojen hallinnan lisäksi ongelmanratkaisu- ja viestintätaitoja, kykyä yhteistyöhön, projektien hallintaa ja mahdollisuutta toimia itsenäisenä yrittäjänä. Myös jatkuvan opiskelun merkitystä ja kykyä seurata maanmittausalan kansallista ja kansainvälistä kehitystä pidämme tärkeinä asioina.
Tarjoamme sinulle myös kansainvälisen näkökulman maanmittausalaan. Kotikansainvälistäminen on osa opintojasi ja sinulla on mahdollisuus kolmen kuukauden vaihto-opiskeluun ulkomailla. Sinulla on myös mahdollisuus olla mukana FIG:n, kansainvälisen maanmittausalan organisaation, nuorten toiminnassa.
TUTKINNON RAKENNEOpetussuunnitelma rakentuu teemoista ja opintojaksoista. Teemojen sisällöt ja opintojaksojen osaamistavoitteet kuvaavat alan keskeisen ammatillisen ydinosaamisen. Vuosi- ja lukukausiteemat kokoavat opintoja ammatillisen kasvun etenemisen näkökulmasta.
Maanmittaustekniikan insinöörin koulutuksen opetussuunnitelman rakenne on seuraava:
1) perus- ja ammattiopinnot 180 op
-      pakolliset perus- ja ammattiopinnot 150 op
-      vaihtoehtoiset ammattiopinnot 30 op
2) vapaasti valittavat opinnot 10 op
3) ammattitaitoa edistävä harjoittelu 30 op
4) opinnäytetyö 20 op, joka sisältää kehittämistoiminnan menetelmäopinnot
Perus- ja ammattiopintojen yleisenä tavoitteena on antaa sinulle yleiskuva maanmittausalan asemasta ja merkityksestä yhteiskunnassa, työelämässä ja kansainvälisesti, perehdyttää sinut alan yleisiin matemaattisiin ja luonnontieteellisiin perusteisiin sekä viestintään ja kieliin. Kieliopintojen erityisenä tarkoituksena on antaa sinulle ammattikorkeakouluasetuksessa (1129/2014) 7 §:ssä vaadittava kielitaito, joka ilmoitetaan tutkintotodistuksessa. Kielitaitoa merkittäessä otetaan huomioon mitä valtioneuvoston asetuksessa (481/2003) 15–19 §:ssä säädetään.
Pakollisten ammattiopintojen tavoitteena on perehdyttää sinut laaja-alaisesti maanmittausalan keskeisiin ongelmakokonaisuuksiin ja sovelluksiin sekä niiden tieteellisiin perusteisiin siten, että valmistuttuasi kykenet itsenäisesti työskentelemään maanmittausalan asiantuntijatehtävissä ja yrittäjänä sekä osallistumaan työyhteisösi kehittämiseen.
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot antavat sinulle mahdollisuuden suuntautua johonkin maanmittaustekniikan osa-alueeseen, kuten mittaustekniikkaan, toimitustuotantoon tai paikkatietotekniikkaan, ja kehittää asiantuntemustasi siihen liittyvien ongelmien ratkaisussa.
Vapaasti valittavien opintojen tavoitteena on syventää ja täydentää ammatillista osaamistasi. Voit täydentää ammattikorkeakoulututkintoasi oman kiinnostuksesi ja yksilöllisten mieltymystesi mukaan. Voit sisällyttää muiden Lapin AMK:n koulutusten ja muiden korkeakoulujen opintosuorituksia vapaasti valittaviin opintoihisi.
Harjoittelussa perehdyt työelämän pelisääntöihin ja maanmittausalan keskeisiin työtehtäviin. Harjoittelu opettaa sinua soveltamaan opittuja asioita käytännön työssä, motivoi opinnoissasi ja auttaa sinua suuntaamaan opintojasi omien urasuunnitelmiesi mukaisesti.
Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää asiantuntemustasi maanmittausalaan liittyvissä tehtävissä. Tavoitteiltaan opinnäytetyö on työelämälähtöinen ja työelämää kehittävä. Olennaista opinnäytetyön teossa on pyrkimyksesi ammatilliseen kasvuun ja asiantuntijuutesi kehittämiseen.
Suuntautumisvaihtoehdot
Maanmittaustekniikan koulutuksessa ei ole suuntautumisvaihtoehtoja. Voit kuitenkin vaihtoehtoisten ammattiopintojen, vapaasti valittavien opintojen, harjoittelun ja opinnäytetyön kautta paneutua haluamaasi maanmittaustekniikan osa-alueeseen.
Opintojen kuormittavuus
Opintojen kuormittavuuden määrittelyssä ovat lähtökohtana yleiseurooppalaisen opintosuoritusten siirto- ja mitoitusjärjestelmän (ECTS-järjestelmän) perusteet. Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä. Se vastaa 60 opintopisteen suoritusta opintovuoden aikana. Yhden opintopisteen työmäärä on noin 27 tuntia. Opintopistettä vastaava työmäärä arvioidaan suhteessa osaamistavoitteisiin. Opinnot suunnitellaan etenemään lukuvuosittain tasaisesti 40 viikon aikana.
AMMATILLISEN KASVUN POLKU - HANKITTAVA OSAAMINENTeemat
Opetussuunnitelmassa kuvataan sinun ammatillisen kasvun polkusi maanmittausalan perehtyjästä alan kehittäjäksi ja asiantuntijaksi. Eri vuosille sijoittuvat opinnot on ryhmitelty aihepiireittäin isommiksi kokonaisuuksiksi niitä yhdistävien vuosi- ja lukukausiteemojen mukaan. Osaamisesi kasvaa vähitellen maanmittausinsinöörin tehtäviin.
1. vuositeema: maanmittaustekniikan perehtyjä. Ensimmäisen opintovuoden aikana sinulle muodostuu selkeä näkemys maanmittausalasta ja sen ammatillisista perusteista. Opintovuoden päättyessä osaat käyttää tavallisimpia mittauskojeita ja -menetelmiä ja kykenet työskentelemään harjoittelijana erilaisissa mittaustöissä.
1. lukukausiteema: Mitä on maanmittausala? Tiedät millaista osaamista maanmittausalan töissä tarvitaan.
2. lukukausiteema: Kartoitus. Osaat mitata ja tehdä kartan.
2. vuositeema: maanmittaustekniikan harjaantuja. Toisen opintovuoden aikana näkemyksesi maanmittausalasta laajenee maankäytön, rakentamisen ja toimitustuotannon tehtäviin. Opintovuoden päättyessä kykenet työskentelemään harjoittelijana maankäytön suunnitteluun, maa- ja tonttipolitiikkaan, toimitustuotantoon ja rakentamiseen liittyvissä valmistelu- ja tuotantotehtävissä.
3. lukukausiteema: Maankäyttö. Osaat toimia maankäytön suunnitteluun liittyvissä valmistelutehtävissä.
4. lukukausiteema: Toimitustuotanto. Osaat toimia toimitustuotannon valmistelu- ja tuotantotehtävissä.
3. vuositeema: maanmittaustekniikan soveltaja. Kolmannen opintovuoden opinnoissa nousevat esille paikkatietotekniikka (GIS) maanmittausalan teknisenä viitekehyksenä, kielitaito, kansainvälisyys, yrittäjyys ja työnjohdollinen osaaminen. Kotikansainvälistäminen on osa opintojasi ja sinulla on mahdollisuus kolmen kuukauden vaihto-opiskeluun ulkomailla. Opintovuoden päättyessä kykenet työskentelemään harjoittelijana työnjohtotehtävissä erilaisissa työympäristöissä.
5. lukukausiteema: Yrittäjyys. Osaat tutkia ja kehittää ideoitasi liikeideoiksi ja edelleen yritystoiminnaksi. Osaat toimia ammattimaisesti työntekijänä ja esimiehenä.
6. lukukausiteema: Mallintaminen. Osaat tuottaa ja hyödyntää paikkatietoja kartoituksen, visualisoinnin ja rakentamisen tehtävissä.
4. vuositeema: maanmittaustekniikan kehittäjä. Neljännen opintovuoden aikana kehität asiantuntemustasi valinnaisten ammattiopintojen ja opinnäytetyön kautta. Opintovuoden päättyessä valmistut maanmittausalan insinööriksi (AMK). Sinulla on teoreettinen, käytännöllinen ja asenteellinen valmius toimia maanmittausalan insinöörin tehtävissä erilaisissa työympäristöissä. Sinulla on hyvät edellytykset kehittyä työssäsi todelliseksi maanmittausalan ammattilaiseksi ja asiantuntijaksi.
7. lukukausiteema: Erikoistuminen. Vaihtoehtoisten ammattiopintojen kautta sinulla on mahdollisuus erikoistua haluamiisi maanmittausalan erityiskysymyksiin.
8. lukukausiteema: Maanmittausalan kehittäminen. Opinnäyteyön kautta tutustut maanmittausalan kehittämistarpeisiin ja opit kehittämään asiantuntemustasi.
Kompetenssit
Lapin ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien perustana toimivat työelämän osaamisvaatimuksista johdetut laajat osaamisalueet eli kompetenssit ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen.
Opetussuunnitelmien kompetenssit jakautuvat kaikille koulutuksille yhteisiin yleisiin työelämäkompetensseihin (1-5) ja koulutuskohtaisiin kompetensseihin (6-11). Yleiset kompetenssit ovat eri koulutuksille yhteisiä työelämän osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys voivat vaihdella eri ammateissa ja työtehtävissä. Yleiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yleiset kompetenssit kehittyvät pääsääntöisesti opetusmenetelmien ja ammatin sisällön oppimisen yhteydessä koko koulutuksen ajan. Yleisten kompetenssien arviointi toteutuu koulutuskohtaisten kompetenssien arvioinnin yhteydessä.
Maanmittaustekniikan koulutuksen kompetenssit ovat:
1. Oppimisen taidot
2. Eettinen osaaminen ja vastuullisuus
3. Työyhteisöosaaminen
4. Innovaatio-osaaminen
5. Kansainvälistymisosaaminen
6. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
7. Kiinteistöosaaminen
8. Yhdyskuntasuunnittelun osaaminen
9. Paikkatietotekninen osaaminen
10. Mittaustekninen osaaminen
11. Yrittäjyys, liiketoimintaosaaminen ja esimiestyö
Strategiset painopistealueet
Kaikkiin Lapin AMK:n opetussuunnitelmiin sisältyy läpileikkaavina osaamistavoitteina Lapin AMK:n strategiset painopistealueet etäisyyksien hallinta, turvallisuusosaaminen, arktinen yhteistyö ja rajaosaaminen, luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen sekä palveluliiketoiminta ja yrittäjyys. Erityisesti etäisyyksien hallinta ja luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen ovat maanmittaustekniikkaan liittyviä strategian painopistealueita.
Jos harkitset yrittäjyyttä yhtenä uravaihtoehtona, Lapin AMK:ssa kannustetaan ja tuetaan sinua tässä tavoitteessa. Oppimisympäristöissä sinun on mahdollista tutkia ja kehittää ideoitasi liikeideoiksi ja edelleen yritystoiminnaksi.
Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelman läpäisevänä jatkumona vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa ja kieliopintoina. Voit osallistua kansainväliseen vaihtoon ja myös erilaisiin kotikansainvälistämistä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä kansainvälisten opiskelijoiden tutorointiin. Kotikansainvälistyminen ja opiskelijavaihdot ovat erityisesti esillä kolmannen lukuvuoden opinnoissa.
Viestinnän ja kielten integrointi sekä matematiikan vaihtoehdot
Suomen kielen, informaatiolukutaidon ja viestinnän opinnot on integroitu pakollisiin ammattiopintoihin, erityisesti projektiopintoihin ja opinnäytetyöhön. Suomen kielen ja viestinnän osaamisesi kehittyy koko koulutuksen ajan ja sitä arvioidaan vuosittain. Englannin ja ruotsin kieliopinnot on integroitu niiden toteutuslukukausien ammattiopintoihin.
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen on insinööritöissä tärkeää. Opetussuunnitelmassa olevien matematiikan perusopintojen (TELU111 ja TELU112) sijasta sinulla on mahdollisuus suorittaa laajan matematiikan opintojaksot (TELU115, TELU116 ja TELU 117). Laajan matematiikan vaihtoehto huomioidaan henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassasi.
Kaivostekniikan opinnot
Jos kaivosalalla työskentely kiinnostaa, sinulla on mahdollisuus suorittaa Lapin ammattikorkeakoulun kaivosalan suuntaavia opintoja. Kaivosalan opinnot sisällytetään vaihtoehtoisiin ammattiopintoihin ja vapaasti valittaviin opintoihin. Ne huomioidaan henkilökohtaisessa opiskeOPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTIOppimisnäkemys
Lapin ammattikorkeakoulun oppimisnäkemyksenä on osaamis- ja ongelmaperustainen oppiminen. Oppimisen tavoitteena on ammatillisen osaamisesi kehittyminen opiskelijakeskeisten ja aktivoivien oppimis- ja ohjausmenetelmien avulla. Ammatillinen osaamisesi syvenee ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaitoja vahvistavien oppimis- ja kehittämisprojektien avulla.
Osaamis- ja ongelmaperustainen oppimisnäkemys tarkoittaaasioita, joilla oppimistasi jäsennetään ja organisoidaan (esimerkiksi ongelmaperustainen sykli/vaihemalli, ongelmaperustainen projektioppiminen, CDIO tai näiden erilaiset yhdistelmät). Kaikissa oppimisen organisointitavoissa lähtökohtana ovat työelämän ongelmat ja työelämäläheinen toteutus.
Lapin AMK on osa laajaa kansainvälistä insinöörikoulutuksen kehittäjäverkostoa (CDIO, www.cdio.org), jossa on yli 50 jäsenkorkeakoulua 25 maasta. Opit asioita ja insinööritaitoja hahmottamalla (C = conceive), suunnittelemalla (D = design), toteuttamalla(I = implement) ja käyttämällä (O = operate).
Ensimmäisen lukuvuoden opintoihin sisältyyinsinööriopintoihin johdatteleva projekti, jonka yhteydessä voit käytännössä opetella jotakin tulevien opintojesi kannalta keskeistä asiaa. Projekteja tehdään yhdessä, pienissä tiimeissä, joissa voit oppia tuntemaan opiskelutovereitasi ja kehittää osaamistasi. Opit suunnittelemaan ajankäyttöä ja pääset harjoittelemaan erilaisia työtilanteita varten. Työnantajat arvostavat sitä, että valmistuva insinööri kykenee toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, sopeutuu muutoksiin ja pystyy tuomaan esille omaa osaamistaan eri tilanteissa. Myöhempinä vuosina opintoihin sisältyy projekteja, joilla on ulkoinen asiakas. Asiakas voi olla jokin osaamisalan tutkimus- ja kehittämishanke, julkishallinnon organisaatio, alueen yritys tai yksityinen henkilö. Asiakasprojektit ovat sinulle näytönpaikkoja, jotka voivat avata ovia harjoitteluun, opinnäytetyöhön ja työhön valmistumisen jälkeen.
Opetuksen sijasta keskiössä on sinun oppimisesi ja osaamisesi. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta ja osallistumista yhteisen tiedon rakentamiseen. Oppimisprosessissa nivoutuvat yhteen teoria-, käytäntö- ja kokemustieto. Opiskelijan, opettajan ja työelämän edustajien roolit muuttuvat oppimisprosessissa. Opiskelija on aktiivinen ja vastuullinen oman oppimisensa subjekti. Opettaja on oppimisen asiantuntija, oppimisen ohjaaja ja mahdollistaja.
Koulutuksen viralliset tavoitteet toimivat sinulle oppimista ohjaavina ja motivoivina suunnannäyttäjinä. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelusuunnitelmallesi (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta ryhmäsi opettajatuutorilta.
Hankittu osaaminen ja hyväksilukeminen
Tutkintoa suorittaessasi sinulla on mahdollisuus ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiasi opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla saman tasoisilla opinnoilla. Opiskelijana saat ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella (ammattikorkeakoululaki 932/2014, 37§9). Menettelystä käytetään nimitystä hyväksiluku.
Hyväksiluvussa on kolme päätapaa: korvaaminen, sisällyttäminen sekä aiemmin ja opiskelun aikana hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (HOT). Korvaamisella tarkoitetaan opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojen korvaamista muualla suoritetuilla, sisällöiltään saman tasoisilla korkeakoulutasoisilla opinnoilla. Sisällyttäminen tarkoittaa muualla suoritettujen korkeakouluopintojen liittämistä osaksi tutkintoa. Hankitun osaamisen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että opiskelija pyrkii ymmärtämään hankkimaansa osaamista ja jäsentää sen suhteessa opintojakson tai osaamisalueen osaamistavoitteisiin siten, että hän pystyy kuvaamaan ja näyttämään toteen osaamisensa. Hankitun osaamisen tunnustaminen tarkoittaa virallisen hyväksynnän antamista hankkimallesi osaamiselle.
Arviointi ja palaute
Opiskelun eri vaiheissa tapahtuva arviointi muodostaa johdonmukainen kokonaisuuden, joka tukee koulutuksen tavoitteena olevan osaamisen saavuttamista. Arvioinnin suunnittelu pyritään toteuttamaan kolmikantaperiaatteella (opiskelija, työelämänedustaja/ohjaaja, opettaja).
Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Oppimisprosessin arvioinnissa opintojakson tasolla keskeisiä työvälineitä ovat itsearviointi ja palaute. Arviointiperusteiden, menetelmien ja kriteerien lähtökohtana ovat kyseisen opintojakson osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Opiskelijoiden oppimisen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmissa oleviin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0) tai asteikolla hyväksytty (H) – hylätty (0).
Opiskelijoilta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua. Sinulla on mahdollisuus antaa palautetta opintojaksojen toteutuksesta sekä koulutuksesta ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden vuosipalautteena sekä valmistumisvaiheessa tutkinnon haun yhteydessä.
Oppiminen, tutkiminen ja kehittäminen erilaisissa oppimis- ja kehittämisympäristöissä
Opiskelu on toiminnallista ja käytännönläheistä erilaisissa työelämälähtöisissä oppimisympäristöissä. Lapin AMK:ssa opiskelu ja oppiminen toteutuvat työelämäläheisesti. Tämä mahdollistaa työelämästä ja alueelta nousevien ilmiöiden ja ongelmien käsittelyn oppimisen, tutkimisen ja kehittämisen lähtökohtana. Ammatillinen kasvu toteutuu monipuolisissa ja vaihtelevissa ympäristöissä, joita ovat muun muassa laboratoriot, virtuaaliympäristöt, kansainvälisten kumppaneiden tarjoamat ympäristöt, työelämä sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet. Maanmittaustekniikassa osa oppimisesta tapahtuu maastossa ja työmailla tehtävissä harjoituksissa ja projekteissa.
Ammattitaitoa edistävä harjoittelua toteutuu eri puolilla Suomea sijaitsevissa yrityksissä ja julkisen hallinnon organisaatioissa. Myös harjoittelu ulkomailla on mahdollista. Opintoihin liittyvät opinnäytetyöt tehdään osana työelämän kehittämistä. Opiskelijoilla on mahdollisuus valita opintoja eri koulutusohjelmien opetustarjonnasta, joka mahdollistaa luonnollisella tavalla monialaisen yhteistyön.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Syksy
2020
Kevät
2021
Syksy
2021
Kevät
2022
Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
Kevät
2024
1. / 2020 2. / 2021 3. / 2021 1. / 2021 2. / 2022 3. / 2022 1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023 2. / 2024 3. / 2024
AMK_PERTR-1010
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

65
R501ML11OJ Maanmittausalaan tutustuminen -projekti 5 5 5 5
R501ML12OJ Johdatus maanmittaustekniikan opintoihin 5 5 5 5
TELU111OJ Algebra, geometria ja trigonometria 5 5 5 5
TELU112OJ Lineaarialgebra 5 5 5 5
R501ML13OJ Tilastot ja todennäköisyys 5 5 5 5
TELU115OJ Lineaarialgebra (laaja) 5 5 5 5
TELU116OJ Differentiaali- ja integraalilaskenta (laaja) 5 5 5 5
TELU117OJ Differentiaaliyhtälöt (laaja) 5 5 5 5
R501ML14OJ Maanmittaustekniikan fysiikka 5 5 5 5
R501ML15OJ Geophysics 5 5 5 5
R501ML16OJ Communication Skills in English 5 5 5 5
R501ML17OJ Land Surveying English 5 5 5 5
R501ML18OJ Svenska för lantmäteriingenjörer 5 5 5 5
AMMTR-1010
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

165
R501ML21OJ Tieto- ja paikkatietotekniikka 5 5 5 5
R501ML22OJ Mittauskojeet ja -menetelmät 5 5 5 5
R501ML23OJ Kiinteistötekniikan perusteet 5 5 5 5
R501ML24OJ Kartan tuottaminen -projekti 5 5 5 5
R501ML25OJ Maanmittausalan sovellusohjelmat 5 5 5 5
R501ML26OJ Paikkatiedot ja kartat 5 5 5 5
R501ML27OJ Kartoitusmittaukset 5 5 5 5
R501ML28OJ Maankäytön projekti 5 5 5 5
R501ML29OJ Maankäyttö ja maapolitiikka 5 5 5 5
R501ML30OJ Rakentaminen ja infrasuunnittelu 5 5 5 5
R501ML31OJ Rakennusmittaus 5 5 5 5
R501ML32OJ Toimitustuotannon projekti 5 5 5 5
R501ML33OJ Toimitustuotanto 5 5 5 5
R501ML34OJ Kiinteistöoikeus 5 5 5 5
R501ML35OJ Maanmittausalan yrittäjyysprojekti 5 5 5 5
R501ML36OJ Yrittäjyys 5 5 5 5
R501ML37OJ Kartoitus- ja suunnitteluhankkeet 5 5 5 5
R501ML38OJ Mallintamisen projekti 5 5 5 5
R501ML39OJ Mallintaminen kartoitus- ja rakennushankkeissa 5 5 5 5
R501ML40OJ Data Analysis for GIS and Remote Sensing 5 5 5 5
VAIOK-1001
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

65
R501ML53OJ Siviilioikeus 5 5 5 5
R501ML55OJ Kaivosmittaus ja -suunnittelu 5 5 5 5
R501ML54OJ Johtaminen ja esimiesosaaminen 5 5 5 5
R501ML56OJ Toimitustuotannon erityiskysymyksiä 5 5 5 5
R501ML57OJ Kaavoituksen erityiskysymyksiä 5 5 5 5
R501ML58OJ Ohjelmointitekniikka 5 5 5 5
R501ML59OJ Kiintopistemittaukset 5 5 5 5
R501ML62OJ Moderni mittaus- ja kartoitustekniikka 5 5 5 5
R501ML60OJ Edistynyt paikkatieto-osaaminen 5 5 5 5
R501ML61OJ Kiinteistöopin ajankohtaiskysymyksiä 5 5 5 5
R501ML51AOJ Tekniikan alan ammattityöt 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5
R501ML52AOJ Maanmittausalan kirjallisuus 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5
R501ML63OJ Kiinteistötalous 5 5 5 5
VAP_VALTR-1010
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
HARJOITTTR-1010
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
TELU121OK-1001
Perusharjoittelu

(Valitaan kaikki)

10
TELU121AOJ Perusharjoittelu 1 5 5 5 5
TELU121BOJ Perusharjoittelu 2 5 5 5 5
TELU122OK-1001
Ammattiharjoittelu

(Valitaan kaikki)

10
TELU122AOJ Ammattiharjoittelu 1 5 5 5 5
TELU122BOJ Ammattiharjoittelu 2 5 5 5 5
TELU123OK-1001
Syventävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

10
TELU123AOJ Syventävä harjoittelu 1 5 5 5 5
TELU123BOJ Syventävä harjoittelu 2 5 5 5 5
OPINNÄTR-1010
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
TELU132OJ Menetelmäopinnot 5 5 5 5
TELU131OK-1001
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 240 75 75 90 40 35 40 35 40 40 50 30 10 35 40 0 35 40 0 40 50 0 30 10 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Todistusjäsentely - AMK

Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..

Ammattiopinnot
Tieto- ja paikkatietotekniikka
Mittauskojeet ja -menetelmät
Kiinteistötekniikan perusteet
Kartan tuottaminen -projekti
Maanmittausalan sovellusohjelmat
Paikkatiedot ja kartat
Kartoitusmittaukset
Maankäytön projekti
Maankäyttö ja maapolitiikka
Rakentaminen ja infrasuunnittelu
Rakennusmittaus
Toimitustuotannon projekti
Toimitustuotanto
Kiinteistöoikeus
Maanmittausalan yrittäjyysprojekti
Yrittäjyys
Kartoitus- ja suunnitteluhankkeet
Mallintamisen projekti
Mallintaminen kartoitus- ja rakennushankkeissa
Data Analysis for GIS and Remote Sensing
Siviilioikeus
Kaivosmittaus ja -suunnittelu
Johtaminen ja esimiesosaaminen
Toimitustuotannon erityiskysymyksiä
Kaavoituksen erityiskysymyksiä
Ohjelmointitekniikka
Kiintopistemittaukset
Moderni mittaus- ja kartoitustekniikka
Edistynyt paikkatieto-osaaminen
Kiinteistöopin ajankohtaiskysymyksiä
Tekniikan alan ammattityöt
Maanmittausalan kirjallisuus
Kiinteistötalous
Menetelmäopinnot
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Perusopinnot
Maanmittausalaan tutustuminen -projekti
Johdatus maanmittaustekniikan opintoihin
Algebra, geometria ja trigonometria
Lineaarialgebra
Tilastot ja todennäköisyys
Lineaarialgebra (laaja)
Differentiaali- ja integraalilaskenta (laaja)
Differentiaaliyhtälöt (laaja)
Maanmittaustekniikan fysiikka
Geophysics
Communication Skills in English
Land Surveying English
Svenska för lantmäteriingenjörer
Vapaasti valittavat opinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat

Insinöörikoulutus, maanmittaustekniikka kompetenssit

Lapin AMKin yhteiset ja koulutuksen kompetenssit

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus

Opiskelija osaa toimia maanmittausalan riskienhallintaprosessien mukaisesti. (Turvallisuusosaaminen.)
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista suhteessa tiimin ja yhteisön pelisääntöihin
- osaa toimia maanmittausalan ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa otta erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa oikeudenmukaisuuden (tasa-arvoisuus, yhdenmukaisuus) ja kestävän kehityksen periaatteita

Maanmittausalaan tutustuminen -projekti
Innovaatio-osaaminen

Opiskelija osaa hyödyntää maanmittausalalla pohjoisen luonnonvarojen ainutlaatuisuutta. (Luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen.)
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa yhdessä eri alojen toimijoiden kanssa soveltaen maanmittausalan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa toimia päämäärätietoisesti ja ennakoida syyseuraussuhteita
- osaa etsiä kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Maanmittausalan yrittäjyysprojekti
Menetelmäopinnot
Kansainvälistymisosaaminen

Opiskelija tunnistaa pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuudet ja pohjoisen potentiaalin maanmittauslan toiminnassa. (Arktinen yhteistyö ja pohjoinen rajaosaaminen.)
- omaa maanmittaualan työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon
- kykenee monikulttuuriseen yheistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon maanmittausalan kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Communication Skills in English
Land Surveying English
Svenska för lantmäteriingenjörer
Kiinteistöosaaminen

Opiskelijalla on selkeä näkemys kiinteistöjärjestelmästä, toimitusmenettelystä, kirjaamisjärjestelmästä ja kunnan kiinteistötehtävistä. Opiskelija osaa toimia ammattitaidolla kiinteistötehtävissä.
- kiinteistöjärjestelmä, siihen liittyvä lainsäädäntö ja ohjeistot sekä niiden soveltaminen
- toimitusmenettely ja maanmittaustoimitusten tehtävät
- kiinteistöarvioinnin menetelmät ja niiden käyttö tyypillisissä arviointitehtävissä
- kirjaamisjärjestelmä ja kirjaamismenettely
- kunnan kiinteistötehtävät ja kirjaamismenettely

Kiinteistötekniikan perusteet
Maankäytön projekti
Maankäyttö ja maapolitiikka
Toimitustuotannon projekti
Toimitustuotanto
Kiinteistöoikeus
Siviilioikeus
Johtaminen ja esimiesosaaminen
Kiinteistöopin ajankohtaiskysymyksiä
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

Opiskelijalla on selkeä näkemys maanmittausalalla tarvittavasta matemaattis-luonnontieteellisestä osaamisesta ja matemaattisista työvälineistä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan maanmittausalan tehtävien ja ongelmien ratkaisussa ja niiden perustelussa.
- matemaattiset rakenteet ja merkintätavat sekä kommunikointi niiden avulla
- loogismatemaattinen ajattelu ja lähestymistapa teknisessä ongelmanratkaisussa
- ongelmíen formulointi ja ratkaiseminen matemaattisilla malleilla
- maanmittausalaan liittyvät fysiikan ja geofysiikan ilmiöt ja lainalaisuudet
- ympäröivän yhteiskunnan ja muiden tekniikan alojen vaatimusten ja mahdollisuuksien huomiointi omassa toiminnassa

Algebra, geometria ja trigonometria
Lineaarialgebra
Tilastot ja todennäköisyys
Lineaarialgebra (laaja)
Differentiaali- ja integraalilaskenta (laaja)
Differentiaaliyhtälöt (laaja)
Maanmittaustekniikan fysiikka
Geophysics
Mittaustekninen osaaminen

Opiskelija osaa toimia ammattitaidolla erilaisissa työympäristöissä ja mittaustehtävissä suunnitellen, mitaten, laskien, analysoiden ja raportoiden mttaukset.
- koordinaatti- ja korkeusjärjestelmät ja niiden realisointiin liittyvät kiintopisteiden mittausmenetelmät
- maastomittauksen, rakennus- ja kaivosmittauksen, työkoneohjauksen sekä kaukokartoituksen mittaustekniikat
- mittauslaitteiden ja mittausteknisten suunnittelu- ja laskentaohjelmien monipuolinen käyttö
- mittausohjeet ja -suositukset, mittauksiin ja paikkatietoihin liittyvät laatutekijät sekä mittausten analysointi, tulkinta ja raportointi
- maasto- ja rakennusmittausten ja kaukokartoituksen kuvausten suunnittelun periaatteet sekä mittaus- ja kartoitushankkeiden suunnittelu

Mittauskojeet ja -menetelmät
Kartan tuottaminen -projekti
Maanmittausalan sovellusohjelmat
Kartoitusmittaukset
Rakennusmittaus
Kartoitus- ja suunnitteluhankkeet
Data Analysis for GIS and Remote Sensing
Kaivosmittaus ja -suunnittelu
Kiintopistemittaukset
Oppimisen taidot

Opiskelija hyödyntää verkko-oppimisvälineitä monipuolisesti omassa oppimisessaa ja osaa toteuttaa maanmittausalan työprosesseja erilaisissa verkkoympäristöissä. (Etäisyyksien hallinta.)
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti ja tehdä ehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi
- kykenee oppimaan toisilta ja jakamaan omaa osaamistaan
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikka

Maanmittausalaan tutustuminen -projekti
Johdatus maanmittaustekniikan opintoihin
Tieto- ja paikkatietotekniikka
Menetelmäopinnot
Paikkatietotekninen osaaminen

Opiskelija tuntee paikkatietojärjestelmät ja niiden tarjoamat mahdollisuudet. Opiskelija osaa hyödyntää paikkatietoa monipuolisesti työssään.
- paikkatietojärjestelmän osat, paikkatietojen tietomallit, tietokannat ja SQL-kyselykielen periaatteet
- paikkatietoajattelun ja paikkatietoinfrastrukstuurin merkitys Suomessa ja kansainvälisesti
- karttojen ja visualisointien tuottaminen paikkatieto-ohjelmilla
- paikkatietopalvelujen ja -aineistojen hyödyntäminen sekä paikaktietoanalyysit

Tieto- ja paikkatietotekniikka
Paikkatiedot ja kartat
Mallintamisen projekti
Mallintaminen kartoitus- ja rakennushankkeissa
Data Analysis for GIS and Remote Sensing
Ohjelmointitekniikka
Edistynyt paikkatieto-osaaminen
Työyhteisöosaaminen

Opiskelija tietää liiketoiminnalliset lainalaisuudet, jotka ohjaavat hänen työtään ja osaa hyödyntää tätä tietoa omassa työssään. (Palveluliiketoimina ja yrittäjyys.)
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa

Johdatus maanmittaustekniikan opintoihin
Kartan tuottaminen -projekti
Yrittäjyys
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Yhdyskuntasuunnittelun osaaminen

Opiskelija ymmärtää yhdyskuntasuunnittelun ja rakentamisen prosessit. Hän tuntee maankäytön suunnittelun menetelmät, maapolitiikan keinot ja geotekniset tutkimusmenetelmät ja osaa käyttää niitä työssään.
- yhdyskuntasuunnittelun ja rakentamisen prosessit ja lainsäädäntö sekä suunnitteluprosessien vuorovaikutteisuus
- kunnallistekniikan rakentamiseen liittyvät geotekniset tutkimusmenetelmät ja suunnitelmat
- maankäytön suunnittelun menetelmät
- kaavojen ja kiinteistösuunnitelmien laadinta
- peruasiat maankäytön suunnitteluun liittyvistä erikoisaloista
- kaavojen toteuttamisen ja maapolitiikan keinot

Kiinteistötekniikan perusteet
Maankäytön projekti
Maankäyttö ja maapolitiikka
Rakentaminen ja infrasuunnittelu
Mallintamisen projekti
Mallintaminen kartoitus- ja rakennushankkeissa
Kaavoituksen erityiskysymyksiä
Yrittäjyys, liiketoimintaosaaminen ja esimiestyö

Opiskelija ymmärtää hyvän työyhteisön kehittymiseen tarvittavat edellytykset. Hänellä on valmiudet edistää laadukkaan ja tuloksekkaan työyhteisön syntymistä.
- maanmittausalan liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen, liiketoimintasuunnitelman laadina, kannattavuuden arviointi ja asiakaslähtöinen ajattelu
- maanmittausalan tuotteiden markkinointi ja myynti
- laadunhallinnan periaatteet
- julkisen hankintatoimen prosessi
- työlainsäädännön keskeiset normit
- toiminta maanmittausalan työtehtävissä ammattimaisesti työntekijänä ja esimiehenä

Maanmittausalan yrittäjyysprojekti
Yrittäjyys
Kartoitus- ja suunnitteluhankkeet
Johtaminen ja esimiesosaaminen
Luokittelemattomat
Toimitustuotannon erityiskysymyksiä
Moderni mittaus- ja kartoitustekniikka
Tekniikan alan ammattityöt
Maanmittausalan kirjallisuus
Kiinteistötalous
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
AMK_PERTR-1010
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

65
R501ML11OJ Maanmittausalaan tutustuminen -projekti 5
R501ML12OJ Johdatus maanmittaustekniikan opintoihin 5
TELU111OJ Algebra, geometria ja trigonometria 5
TELU112OJ Lineaarialgebra 5
R501ML13OJ Tilastot ja todennäköisyys 5
TELU115OJ Lineaarialgebra (laaja) 5
TELU116OJ Differentiaali- ja integraalilaskenta (laaja) 5
TELU117OJ Differentiaaliyhtälöt (laaja) 5
R501ML14OJ Maanmittaustekniikan fysiikka 5
R501ML15OJ Geophysics 5
R501ML16OJ Communication Skills in English 5
R501ML17OJ Land Surveying English 5
R501ML18OJ Svenska för lantmäteriingenjörer 5
AMMTR-1010
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

165
R501ML21OJ Tieto- ja paikkatietotekniikka 5
R501ML22OJ Mittauskojeet ja -menetelmät 5
R501ML23OJ Kiinteistötekniikan perusteet 5
R501ML24OJ Kartan tuottaminen -projekti 5
R501ML25OJ Maanmittausalan sovellusohjelmat 5
R501ML26OJ Paikkatiedot ja kartat 5
R501ML27OJ Kartoitusmittaukset 5
R501ML28OJ Maankäytön projekti 5
R501ML29OJ Maankäyttö ja maapolitiikka 5
R501ML30OJ Rakentaminen ja infrasuunnittelu 5
R501ML31OJ Rakennusmittaus 5
R501ML32OJ Toimitustuotannon projekti 5
R501ML33OJ Toimitustuotanto 5
R501ML34OJ Kiinteistöoikeus 5
R501ML35OJ Maanmittausalan yrittäjyysprojekti 5
R501ML36OJ Yrittäjyys 5
R501ML37OJ Kartoitus- ja suunnitteluhankkeet 5
R501ML38OJ Mallintamisen projekti 5
R501ML39OJ Mallintaminen kartoitus- ja rakennushankkeissa 5
R501ML40OJ Data Analysis for GIS and Remote Sensing 5
VAIOK-1001
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

65
R501ML53OJ Siviilioikeus 5
R501ML55OJ Kaivosmittaus ja -suunnittelu 5
R501ML54OJ Johtaminen ja esimiesosaaminen 5
R501ML56OJ Toimitustuotannon erityiskysymyksiä 5
R501ML57OJ Kaavoituksen erityiskysymyksiä 5
R501ML58OJ Ohjelmointitekniikka 5
R501ML59OJ Kiintopistemittaukset 5
R501ML62OJ Moderni mittaus- ja kartoitustekniikka 5
R501ML60OJ Edistynyt paikkatieto-osaaminen 5
R501ML61OJ Kiinteistöopin ajankohtaiskysymyksiä 5
R501ML51AOJ Tekniikan alan ammattityöt 5
R501ML52AOJ Maanmittausalan kirjallisuus 5
R501ML63OJ Kiinteistötalous 5
VAP_VALTR-1010
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
HARJOITTTR-1010
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
TELU121OK-1001
Perusharjoittelu

(Valitaan kaikki)

10
TELU121AOJ Perusharjoittelu 1 5
TELU121BOJ Perusharjoittelu 2 5
TELU122OK-1001
Ammattiharjoittelu

(Valitaan kaikki)

10
TELU122AOJ Ammattiharjoittelu 1 5
TELU122BOJ Ammattiharjoittelu 2 5
TELU123OK-1001
Syventävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

10
TELU123AOJ Syventävä harjoittelu 1 5
TELU123BOJ Syventävä harjoittelu 2 5
OPINNÄTR-1010
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
TELU132OJ Menetelmäopinnot 5
TELU131OK-1001
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5