Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2023
Sairaanhoitajakoulutus, monimuoto-opinnot, Rovaniemi, Kevät 2023/2
Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Kevät 2022
Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Kevät 2022/2
Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2021
Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Kevät 2/2021
Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Kevät 2021
Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2020
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 16.09.2024
Ajoitus
17.09.2024 - 03.12.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Englanti
- Suomi
Paikat
0 - 80
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Taina Liu
- Heidi Jaakola
Vastuuhenkilö
Taina Liu
Opiskelijaryhmät
-
RA72H24KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2024
Tavoitteet
Osaat silmäillä englanninkielisen tieteellisen artikkelin ja kirjoittaa referaatin englanniksi.
Osaat ohjata potilasta eri tilanteissa ja aihepiireissä (esim. hoitotoimenpiteet, Kanta, Sote) englannin kielellä.
Osaat käyttää anatomian termejä (elinjärjestelmät, kehon osat) englannin kielellä ja tunnistaa lääketieteen terminologiaa (sairauksia, tiloja, asiantuntijoita, toimenpiteitä) ja niiden muodostamisen perusperiaatteet englanniksi.
Osaat kirjoittaa anamneesin (patient medical history), dokumentoida ja raportoida potilaan terveystiedot englanniksi.
Sisältö
- Tieteellisen tekstin / artikkelin lukeminen
- Potilaan/ asiakkaan ohjaaminen
- Anatomia ja lääketieteen terminologia
- Anamneesi (terveystiedot), dokumentointi ja raportointi
Aika ja paikka
Työpajavaihtoehdon/study group (option 1) Zoom opetus syksyllä 2024
WEB 1: (info) 17.9.2024 ko 16:30 - 18:00
WEB 2: 2.10.2024 klo 16:30 - 19:00
WEB 3: 8.10. 2024 klo 16:30 - 19:00
WEB 4: 22.10.2024 klo 16:30 - 19:00
WEB 5: 5.11.2024 klo 16:30 - 19:00
WEB 6: 19.11.2024 klo 16:30 - 19:00
WEB 7: 26.11. 2024 klo 16:30 - 19:00
WEB 8: 3.12. 2024 klo 16:30 -19:00
Oppimateriaalit
Moodle oppimismateriaalit. Opiskelijoiden itse tuottamat oppimismateriaalit. Ulkoiset verkkomateriaalit.
Opetusmenetelmät
Virtuaaliset ja digitaaliset opetusmenetelmät. Aktivoivat luennot ja harjoitukset Zoomissa (31h) , pienryhmätyöt, ja itsenäiset tehtävät (103 h), palautekeskustelut (3 h)
Oppimistehtävät (suullisen ja kirjallisen osaamisen osoittaminen):
1.alku- ja loppuitsearvioinnit (oman osaamisen arviointi, toteutusvaihtoehdon valinta ja valittuun vaihtoehtoon sitoutuminen), oman osaamisen kehittymisen arviointi 2. Tieteellisen artikkelin lukeminen silmäilytekniikkaa hyödyntäen 3. Anatomia ja lääketieteen terminologia 4. Kanta- järjestelmä potilaan ohjauksessa 5. Potilaskertomus /raportti 6. Ohjaus case ( asiakastilanne hoitotyön ympäristössä)
Ohjaus ja palaute.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Hoitotyön työelämälähtöiset teemat ja tilanteet.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson itsenäisessä suoritusvaihtoehdossa ( Option 2) opiskelija osoittaa osaamistaan opintojakson sisältöön ja sanastoon liittyvän kirjallisen ja suullisen tentin avulla.. Kirjallisen tentin opiskelija tekee Exam järjestelmässä. Suullinen tentti tehdään Zoomin välityksellä ( ajanvaraus Moodlessa)
Kansainvälisyys
Opintojaksolla opiskelija voi kehittää omaa kv-osaamistaan hoitotyön ammattiin ja akateemisiin valmiuksiin littyen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojakson voi suorittaa kahdella eri tavalla. Opiskelija sitoutuu valitsemaansa suoritusvaihtoehtoon ennakkotehtävässä (itsearviointi) Itsearvioinnin ohjeistus annetaan infossa. Alkuitsearviointi on edellytys opintojakson suorittamiselle molemmissa vaihtoehdoissa.
1. Työpajaivaihtoehto (study groups) (kuvaus aiemmin): aktiivinen osallistuminen ja osaamisen osoittaminen Zoom oppimissessioissa (80% läsnäolo), opintojakson teemoihin liittyvien tehtävien avulla pienryhmissä ja palautekeskusteluissa.
2. Itsenäinen vaihtoehto: osaamisen osoittaminen opintojakson teemoihin littyvällä kirjallisella ja suullisella tentillä teemojen sanastoon liittyen. (ei osallistumisvelvoitetta ZOOM sessioihin) ja osallistumalla palautekeskusteluun.
Sisällön jaksotus
Opintojakso ajoittuu syyslukukaudelle 2024. Tarkka aikataulutus on nähtävissä Pepissä, Moodlessa ja lukujärjestyksissä.
Lisätietoja opiskelijoille
Kaikki Zoom-työpajat tallennetaan opiskelumateriaaleiksi.
Reaaliaikainen osallistuminen opintojakson aloittavaan INFO-webinaariin on vahva suositus myös itsenäisen opiskeluvaihtoehdon valinneille.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
T1:
Opiskelijan sanavalinnoissa, kieliopissa ja rakenteissa on isoja haasteita. Opiskelijan tuottamat kieliopilliset rakenteet ovat hyvin yksinkertaisia, ja niissä on vääriä valintoja. Kommunikoidut lauseet ovat lyhyitä ja yksinkertaisia, mikä tekee puheesta hajanaista ja vaikeasti ymmärrettävää. Ääntämisessä, sana- ja lausepainotuksessa on suuria ongelmia, ja yhdessä intonaatiohaasteiden kanssa tuotettu kieli voi olla hyvin vaikeasti ymmärrettävää. Opiskelija ei juuri ole vuorovaikutuksessa muiden kanssa oppimistoiminnan aikana, mutta pystyy suorittamaan tehtäviä välttävästi osana tiimiä ja osoittamaan omalla tasollaan, englannin kielellä, selviytymistä ammatillisessa kommunikointitilanteessa.
T2:
Opiskelija kommunikoi englanniksi mutta ammattiterminologian ja käsitteiden käytössä on systemaattisesti puutteita. Muuttuvien kielioppimuotojen ja -rakenteiden käyttö on rajallista. Kielioppivirheitä esiintyy. Opiskelijalla on suuria haasteita oikeassa ääntämisessä, sana- ja lausepainotuksessa ja intonaatiossa. Opiskelija ei kommunikoi selkeästi ja tuotettu kieli voi olla vaikea ymmärtää. Opiskelija ei ole kovin aktiivinen vuorovaikutuksessa muiden kanssa, eikä hän välttämättä ymmärrä annettuja oppimistehtäviä. Opiskelija kuitenkin suorittaa oppimistehtävät muiden kanssa ja pystyy osoittamaan omalla tasollaan ymmärrettävästi englannin kielellä selviytymistä ammatillisessa tilanteessa.
HYL(täydennettävä):
Opiskelijan suoritus on alle arvosanan 1. Puheen ja kirjoittamisen sisältö englanninkielellä ei vastaa tilanteiden tarvetta, koska opiskelija ei osaa oikeita sanoja ja ilmaisuja. Käytetty kieli ja kieliopilliset muodot ovat siinä määrin virheellisiä, että tulos ei ole ymmärrettävä. Opiskelija ei pysty osoittamaan henkilökohtaista englannin osaamistaan riittävästi ammatillisessa kommunikointitilanteessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
H3:
Opiskelija kommunikoi ymmärrettävästi käyttäen myös ammattikieltä ja terminologiaa. Kieli on tilanteeseen sopiva ja käytetyt termit ja käsitteet ovat pääosin oikeita. Jotkut käytetyt ilmaisut eivät ole tarkkoja, mutta opiskelija onnistuu välittämään keskeiset ajatukset ymmärrettävästi omin sanoin. Kieliopin perusmuodot ovat oikein. Kieliopin muotojen ja rakenteiden satunnaiset virheet eivät ole systemaattisia eivätkä estä vuorovaikutusta. Puutteita on ääntämisessä, sanojen ja lauseiden painotuksessa ja intonaatiossa, mutta ne eivät suurimmalta osin estä kommunikoinnin ymmärrettävyyttä. Toisten kanssa kommunikoinnissa ja ammatillisessa kontekstissa on haasteita, mutta opiskelija osallistuu aktiivisesti erilaisiin oppimistoimintoihin ja pystyy suorittamaan annettuja tehtäviä muiden kanssa sekä osoittamaan hyvää selviytymistä ammatillisissa viestintätilanteissa.
H4:
Opiskelija käyttää englantia vaivattomasti ja hän osaa kommunikoida ammattitermeillä sekä suullisesti että kirjallisesti ilman väärinkäsityksiä. Opiskelijalla on käytössä laaja sanavarasto ja hän tuottaa kielen selkeästi ja jäsennellysti. Käytetyt ammatilliset termit ja käsitteet ovat asianmukaisia ja pääosin oikeita viestintätilanteissa. Monimutkaisemmissa kieliopillisissa muodoissa ja rakenteissa on pieniä puutteita, mutta ne eivät estä vuorovaikutusta. Viestinnän sisältö on oikea eri tilanteisiin. Ääntäminen, sanojen ja lauseiden painotus ja intonaatio ovat oikein ja vaivattomia. Opiskelija on aktiivisesti vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja näyttää osaamisensa kaikissa oppimistehtävissä ja niihin liittyvissä ammatillisissa kommunikointitilanteissa kiitettävästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
K5:
Opiskelija käyttää englantia helposti. Hän kommunikoi ammattikieltä ja idiomaattisia ilmaisuja luonnollisesti ja sujuvasti. Käytetyt termit ja käsitteet ovat asianmukaisia ja oikeita tilanteeseen. Kieliopilliset muodot ja rakenteet ovat monipuolisia ja pääosin virheettömiä. Opiskelija kommunikoi sujuvasti oman ammattinsa puitteissa sekä kirjoittamalla että puhumalla. Ääntäminen, sanavalinnat, lauseen painotus ja intonaatio ovat oikein ja luonnollisia. Opiskelija on aktiivisesti vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja näyttää sujuvan osaamisensa kaikissa oppimistehtävissä ja niihin liittyvissä ammatillisissa vuorovaikutustilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi: hoitotyön englannin suullisen ja kirjallisen osaamisen osoittaminen opintojaksoon liittyvillä tehtävillä, kontaktiopetuksen (Zoom) aikana ja/tai tentillä sekä osallistumisella palautesessioihin.
Arviointikriteerit: Kts. englanninkieliset arviointikriteerit. Arvioinnin kohteet tehtävien osalta löytyvät Moodlesta.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.07.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.05.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 90
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Outi Mikkola
- Niina Määttä
- Leena Välimaa
- Niina Määttä
Vastuuhenkilö
Outi Mikkola
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2023
-
RA72T23STerveydenhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) Rovaniemi, Syksy 2023
Tavoitteet
Osaat kohdata eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia asiakkaita uudistuvissa toimintaympäristöissä. Osaat vuorovaikuttaa asiakasta kunnioittavasti ja luottamusta herättävästi. Ymmärrät eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- ja palveluketjua. Osaat tunnistaa erilaisia kolmannen sektorin tarjoajia ja niiden yhteistoiminnan osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.
Aika ja paikka
Harjoittelu suoritetaan lukuvuoden aikana.
Harjoitteluinfo 7.8 klo 16.30-18.00 Zoom:ssa
Pestuumarkkinat 13.8.24 klo 9-13.00
Zoom- ja Teams-linkit löytyvät opintojakson Moodle-työtilasta.
Info ja Pestuumarkkinat ovat pakollisia kaikille opintojakson aloittaville.
Opetusmenetelmät
Harjoittelu suoritetaan sosiaali- ja terveysalan järjestöissä sekä alan tapahtumissa.
Harjoittelusta tarkemmin harjoitteluinfossa.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat kohdata eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia asiakkaita uudistuvissa toimintaympäristöissä.
- Osaat vuorovaikuttaa asiakasta kunnioittavasti ja luottamusta herättävästi.
- Ymmärrät eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- ja palveluketjua.
- Osaat tunnistaa erilaisia kolmannen sektorin tarjoajia ja niiden yhteistoiminnan osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.
Hylätty:
- Et osaa kohdata eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia asiakkaita uudistuvissa toimintaympäristöissä.
- Et osaa vuorovaikuttaa asiakasta kunnioittavasti ja luottamusta herättävästi.
- Et ymmärrä eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtäviä osana hoito- ja palveluketjua.
- Et osaa tunnistaa erilaisia kolmannen sektorin tarjoajia ja niiden yhteistoiminnan osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty:
• Toimintaympäristön yhteisten pelisääntöjen noudattaminen.
• Harjoitteluun liittyvien dokumenttien asianmukainen täyttö ja palautus.
• Harjoittelun toteuttaminen sovitun aikataulun mukaisesti.
• Vastuullinen ja turvallinen toiminta toimintaympäristössä.
• Harjoitteluun liittyvien järjestelyjen ja tehtävien itsenäinen toteuttaminen.
Hylätty:
• Toimintaympäristön yhteisten pelisääntöjen noudattamatta jättäminen.
• Harjoitteluun liittyvien dokumenttinen palauttamatta jättäminen.
• Harjoittelun toteuttamatta jättäminen sovitun aikataulun mukaisesti.
• Ei toimi toimintaympäristössä vastuullisesti ja turvallisesti.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.07.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.05.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Outi Mikkola
- Niina Määttä
- Niina Määttä
Vastuuhenkilö
Outi Mikkola
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Tavoitteet
Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa. Osaat kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti. Osaat työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä. Osaat toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä. Ymmärrät digitalisaation tuomat muutostarpeet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Aika ja paikka
Harjoittelun aika on 1.8.2024-31.5.2025
Osaamistavoitteet
Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
Osaat kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti.
Osaat työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä.
Osaat toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä.
Ymmärrät digitalisaation tuomat muutostarpeet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opiskelija toteuttaa harjoittelun uudistuvissa toimintaympäristöissä
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
- Osaat kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti.
- Osaat työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä.
- Osaat toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä.
- Ymmärrät digitalisaation tuomat muutostarpeet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Hylätty:
- Et kykene ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
- Et osaa kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti.
- Et osaa työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä.
- Et osaa toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä.
- Et ymmärrä digitalisaation tuomia muutostarpeita sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
- Osaat kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti.
- Osaat työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä.
- Osaat toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä.
- Ymmärrät digitalisaation tuomat muutostarpeet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Hylätty:
- Et kykene ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
- Et osaa kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti.
- Et osaa työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä.
- Et osaa toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä.
- Et ymmärrä digitalisaation tuomia muutostarpeita sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Linnea Pekkariseen.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.07.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.05.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Outi Mikkola
- Niina Määttä
- Niina Määttä
Vastuuhenkilö
Outi Mikkola
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KTSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) 2, Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa. Osaat kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti. Osaat työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä. Osaat toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä. Ymmärrät digitalisaation tuomat muutostarpeet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
- Osaat kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti.
- Osaat työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä.
- Osaat toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä.
- Ymmärrät digitalisaation tuomat muutostarpeet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Hylätty:
- Et kykene ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
- Et osaa kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti.
- Et osaa työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä.
- Et osaa toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä.
- Et ymmärrä digitalisaation tuomia muutostarpeita sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Linnea Pekkariseen.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 31.12.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Outi Mikkola
Vastuuhenkilö
Outi Mikkola
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa. Osaat kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti. Osaat työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä. Osaat toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä. Ymmärrät digitalisaation tuomat muutostarpeet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
- Osaat kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti.
- Osaat työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä.
- Osaat toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä.
- Ymmärrät digitalisaation tuomat muutostarpeet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Hylätty:
- Et kykene ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
- Et osaa kohdata haavoittuvia ja eri kulttuureista tulevia asiakasryhmiä yksilöllisesti.
- Et osaa työskennellä monialaisissa työryhmissä ja toimintaympäristöissä.
- Et osaa toteuttaa palveluohjausta tiedottaen erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja ohjata asiakasta niitä koskevien valintojen tekemisessä.
- Et ymmärrä digitalisaation tuomia muutostarpeita sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuvissa toimintaympäristöissä.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Linnea Pekkariseen.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.07.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 29.09.2024
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tarja Pykäläinen
- Niina Määttä
- Heidi Jaakola
Vastuuhenkilö
Tarja Pykäläinen
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Tavoitteet
Osaat tavallisimmat geriatriset sairaudet, ikääntyneen hoitotyön suositukset ja eettisen gerontologisen hoitotyön menetelmät. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida ravitsemus- ja lääkehoitoa sekä lääkkeetöntä hoitoa ikääntyneiden erityispiirteet huomioiden. Kykenet hyödyntämään terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja osaat toteuttaa asiakaslähtöisesti kuntouttavaa ja turvallista hoitotyötä sekä ohjata tukipalveluihin liittyvissä asioissa. Osaat suunnitella, toteuttaa ja moniammatillisesti arvioida terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ikääntyneiden hoitotyössä. Osaat ammatillisen ja hoidollisen vuorovaikutuksen ikääntyneen asiakkaan/potilaan ja hänen läheistensä kanssa. Osaat soveltaa monipuolisesti opetuksen ja ohjauksen menetelmiä ja sähköisiä palveluja ikääntyneen hoitotyössä ja omahoidon tukemisessa. Osaat hyödyntää hyvinvointiteknologiaa gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä. Osaat elämän loppuvaiheen hoitotyön.
Sisältö
Terveyden ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja hyvinvointiteknologia
- Ikääntymiseen liittyvät keskeiset käsitteet ja muutokset
- Ikääntyneet yhteiskunnan jäseninä
- Ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmät ja arviointi
Gerontologinen hoitotyö
- Gerontologisen hoitotyön erityispiirteet eri toimintaympäristöissä
- Tavallisimmat geriatriset sairaudet ja lääkehoito
- Ikääntyneen vammaisen hoitotyö
- Yhteisöllinen ja moniammatillinen toiminta erilaisissa toimintaympäristöissä
Kotisairaanhoito
- Ikääntyneen ihmisen perheen ja läheisten tukeminen ja palveluohjaaminen
- Kuntouttava hoitotyö ja hyvinvointiteknologia
- Elämän loppuvaiheen hoitotyö eri toimintaympäristöissä
Aika ja paikka
Toteutuksen aika: 5.8-22.9.2024
Ennakkoinfo ensimmäisen viikon ennakkotehtävistä ym.tietoa laitetaan kesäkuun alussa e-mailina ryhmälle
INFO:12.8 kello:15.15-16..15 nauhoitetaan-Mutta tämän jälkeen kello 16.15 -17.30 on ennakkotehtävien esitys ja pakollinen läsnäolo. Teams-linkki on Teorian Moodlealustalla
Tarvittaessa opettajat pidättävät oikeudet mahdollisiin sisällön toteutussuunnitelman ym. muutoksiin mutta kampuspäivissä ei tule muutoksia
Katso alla lisätietoja opiskelijalle
Oppimateriaalit
Oppiportin E-kirjat: Geriatria,Gerontologinen hoitotyö,Muistisairas,Kotisairaala,Neurologia.
HOTUS,Käypä hoito,STM,THL
Oppiportin verkkokurssit (Moodlen mukaan)
Opetusmenetelmät
Teoria:
Lähitunnit Teams ja kampus : ohjeistetut tehtävät,verkkokurssit,oppimispäiväkirja
Työpajoissa läsnäolo on 100%. Poissaolot korvataan seuraavan toteutuksen työpajoissa
Ensimmäinen viikko on itsenäistä työskentelyä sähköposti mukana tulleiden ohjeiden mukaan.
Webinarien yhteydessä kameran toimivuus ja käyttö suositeltavaa.
Alla linkki (kopioi tarv.), jossa Teams/Kampuspäivät:
https://docs.google.com/document/d/1NnSpbqdfyErYEGstZS_j3oXhhYZQiV43R3_mGSJPb8M/edit?usp=sharing
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
R722HL36 OJ Terveyttää ja toimintakykyä edistävä harjoittelu kotihoidossa (tiimit),kotisairaalassa ja gerontologisessa hoitotyössä.Harjoittelu on erikseen määriteltynä omana opintojaksona ja teorian osaamistavoitteilla.
Harjoittelu on integroitu Rovaniemen kaupungin ikäihmisten 80-v ennakoiviin kotikäynteihin, joka toteutuu "Hyvinvointirehvit" tapahtumana ja NONNA yksikön ohjausteemojen toteutuksiin.
Harjoittelu sisältää tehtävän, joka annetaan harjoittelun infossa
Harjoittelun opinnollistaminen onnistuu hyvin sairaanhoitajan sijaisena ikäihmisten yksiköissä (esim.ksh,palveluohjaus,turvatiimi,Arvi osasto ja kuntoutusosastot sekä Nonna yksikössä), jossa opintojakson osaamistavoitteet ja harjoittelun tehtävän tekeminen mahdollistuu.Ota tarvittaessa yhteyttä vastuuopettajaan.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Teorian: Jatkuva arviointi ja oppimispäiväkirjan arviointi (T1-K5)
Poissaolot korvataan seuraavan toteutuksen työpajoissa/webinaareissa
Sisällön jaksotus
Syksy 2024,viikot 32-39
Viikko 32 on kokonaan ohjattuja itsenäisiä tehtäviä
Lisätietoja opiskelijoille
Aikaisempien opintojaksojen osaamisesta on hyötyä opintojaksolla koska
opintojakson sisältö perustuu kokonaisvaltaisen hoitotyön osaamisen kehittymiseen (tulosten tulkintaan,vasteen seurantaan,arviointiin,päätöksentekoon ja jatkosuunnitelman suunnitteluun)
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tiedät tavallisimmat geriatriset sairaudet ja niiden lääkehoidon sekä hoitosuositukset.
Tiedät terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä sekä ohjatusti
suunnittelet ja toteutat terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ikääntyneiden hoitotyössä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida ravitsemus- ja lääkehoitoa sekä lääkkeetöntä hoitoa ikääntyneiden erityispiirteet huomioiden.
Osaat opetuksen ja ohjauksen menetelmiä ikääntyneiden hoitotyössä.
Tiedät sähköisten palveluiden käytön mahdollisuuden.
Tiedät ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen periaatteita ja menetelmiä.
Tiedät hyvinvointiteknologian mahdollisuuksista gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä.
Tiedät elämän loppuvaiheen hoitotyön periaatteita ja menetelmiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Sovellat perustellen tutkittuun tietoon perustuvia hoitotyön suosituksia ja eettisen hoitotyön menetelmiä tavallisimpien geriatristen sairauksien hoidossa ja niiden lääkehoidossa.
Sovellat terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja suunnittelet toteutat ja ohjatusti arvioit terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ikääntyneiden hoitotyössä.
Valitset ikääntyneen hoitotyön tilanteisiin soveltuvia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä.
Osaat soveltaa tarkoituksen mukaisesti sähköisen ohjauksen menetelmiä.
Sovellat ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen periaatteita ja menetelmiä hoitotyön eri toimintaympäristöissä sekä ohjaat tukipalveluihin liittyvissä asioissa
Osaat ammatillisen ja hoidollisen vuorovaikutuksen ikääntyneen asiakkaan/potilaan ja hänen läheistensä kanssa.
Osaat hyödyntää hyvinvointiteknologiaa gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä
Sovellat elämän loppuvaiheen hoitotyötä ja hyödynnät ohjattuna sen menetelmiä hoitotyön eri toimintaympäristöissä yhteistyössä omaisen kanssa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arvioit kansallisia tutkittuun tietoon perustuvia hoitotyön suosituksia ja eettisiä hoitotyön menetelmiä. Analysoit kansainvälistä ja monitieteistä tutkittua tietoa geriatristen sairauksien hoidossa ja niiden lääkehoidossa.
Arvioit terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja innovatiivisesti suunnittelet, toteutat ja arvioit terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ja ehdotat uusia ratkaisuja ikääntyneiden hoitotyössä.
Arvioit ikääntyneiden hoitotyössä ja omahoidon tukemisessa käytettyjä ohjauksen ja opetuksen menetelmiä ja ehdotat uusia asiakaslähtöisiä sähköisen ohjauksen ja opetuksen toteutustapoja.
Arvioit ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen periaatteita ja menetelmiä hoitotyön eri toimintaympäristöissä moniammatillisesti.
Arvioit ja vertailet saattohoitotyön menetelmiä yhteistyössä moniammatillisen työryhmän ja omaisen kanssa hoitotyön eri toimintaympäristöissä.
Arvioit ja vertailet hyvinvointiteknologian hyödyntämisestä gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä.
Analysoit kansainvälistä ja monitieteistä tutkittua tietoa sekä elämän loppuvaiheen hoitotyön suosituksia.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi:
Kokonaisarviointi :T1-K5
Kehittävä arviointi opintojakson aikana
Ennakkotehtävät tehty ohjeiden mukaan.Verkkokurssien todistukset palautettu /hyväksytty
Oppimispäiväkirja tehty ja palautettu
Hylätty (0)
Ei osallistu lähitunneille
Ei tee/tai osittain tekee ohjeistettuja tehtäviä
Ei korvaa poissaoloja
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 27.10.2024
Ajoitus
28.10.2024 - 15.12.2024
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tarja Pykäläinen
- Niina Määttä
- Tiina Kovala
Vastuuhenkilö
Tarja Pykäläinen
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KTSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) 2, Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Osaat tavallisimmat geriatriset sairaudet, ikääntyneen hoitotyön suositukset ja eettisen gerontologisen hoitotyön menetelmät. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida ravitsemus- ja lääkehoitoa sekä lääkkeetöntä hoitoa ikääntyneiden erityispiirteet huomioiden. Kykenet hyödyntämään terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja osaat toteuttaa asiakaslähtöisesti kuntouttavaa ja turvallista hoitotyötä sekä ohjata tukipalveluihin liittyvissä asioissa. Osaat suunnitella, toteuttaa ja moniammatillisesti arvioida terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ikääntyneiden hoitotyössä. Osaat ammatillisen ja hoidollisen vuorovaikutuksen ikääntyneen asiakkaan/potilaan ja hänen läheistensä kanssa. Osaat soveltaa monipuolisesti opetuksen ja ohjauksen menetelmiä ja sähköisiä palveluja ikääntyneen hoitotyössä ja omahoidon tukemisessa. Osaat hyödyntää hyvinvointiteknologiaa gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä. Osaat elämän loppuvaiheen hoitotyön.
Sisältö
Terveyden ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja hyvinvointiteknologia
- Ikääntymiseen liittyvät keskeiset käsitteet ja muutokset
- Ikääntyneet yhteiskunnan jäseninä
- Ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmät ja arviointi
Gerontologinen hoitotyö
- Gerontologisen hoitotyön erityispiirteet eri toimintaympäristöissä
- Tavallisimmat geriatriset sairaudet ja lääkehoito
- Ikääntyneen vammaisen hoitotyö
- Yhteisöllinen ja moniammatillinen toiminta erilaisissa toimintaympäristöissä
Kotisairaanhoito
- Ikääntyneen ihmisen perheen ja läheisten tukeminen ja palveluohjaaminen
- Kuntouttava hoitotyö ja hyvinvointiteknologia
- Elämän loppuvaiheen hoitotyö eri toimintaympäristöissä
Aika ja paikka
Toteutuksen aika: 28.10-15.12.2024
INFO Teamsissa : kello:16-17.15. HUOM! EI nauhoiteta osallistuminen on pakollinen.Teamslinkki löytyy Moodlen teorian alustalta.
Tarvittaessa opettajat pidättävät oikeudet mahdollisiin toteutussuunnitelman sisällön muutoksiin mutta kampuspäivissä ei tule muutoksia
Katso alla lisätietoja opiskelijalle
Oppimateriaalit
Oppiportin E-kirjat: Geriatria,Gerontologinen hoitotyö,Muistisairas,Kotisairaala,Neurologia.
HOTUS,Käypä hoito,STM,THL
Oppiportin verkkokurssit (Moodlen mukaan)
Opetusmenetelmät
Teoria:
Lähitunnit Teams ja kampus : ohjeistetut tehtävät,verkkokurssit,oppimispäiväkirja
Työpajoissa läsnäolo on 100%. Poissaolot korvataan seuraavan toteutuksen työpajoissa
Ensimmäinen viikko on itsenäistä työskentelyä sähköposti mukana tulleiden ohjeiden mukaan.
Webinarien yhteydessä kameran toimivuus ja käyttö suositeltavaa.
Alla linkki (kopioi tarv.), jossa Teams/Kampuspäivät:
https://docs.google.com/document/d/1Agw_on-BHhpbWljqaHf-AT562OXKl3WiVIpg5TRizJg/edit?usp=sharing
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
R722HL36 OJ Terveyttää ja toimintakykyä edistävä harjoittelu kotihoidossa (tiimit),kotisairaalassa ja gerontologisessa hoitotyössä.Harjoittelu on erikseen määriteltynä omana opintojaksona ja teorian osaamistavoitteilla.
Harjoittelu on integroitu Rovaniemen kaupungin ikäihmisten 80-v ennakoiviin kotikäynteihin, joka toteutuu "Hyvinvointirehvit" tapahtumana ja NONNA yksikön ohjausteemojen toteutuksiin.
Harjoittelu sisältää tehtävän, joka annetaan harjoittelun infossa
Harjoittelun opinnollistaminen onnistuu hyvin sairaanhoitajan sijaisena ikäihmisten yksiköissä (esim.ksh,palveluohjaus,turvatiimi,Arvi osasto ja kuntoutusosastot sekä Nonna yksikössä), jossa opintojakson osaamistavoitteet ja harjoittelun tehtävän tekeminen mahdollistuu.Ota tarvittaessa yhteyttä vastuuopettajaan.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Teorian: Jatkuva arviointi ja oppimispäiväkirjan arviointi (T1-K5)
Poissaolot korvataan seuraavan toteutuksen työpajoissa/webinaareissa
Sisällön jaksotus
Syksy 2024,viikot 44-50
Lisätietoja opiskelijoille
Aikaisempien opintojaksojen osaamisesta on hyötyä opintojaksolla koska
opintojakson sisältö perustuu kokonaisvaltaisen hoitotyön osaamisen kehittymiseen (tulosten tulkintaan,vasteen seurantaan,arviointiin,päätöksentekoon ja jatkosuunnitelman suunnitteluun)
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tiedät tavallisimmat geriatriset sairaudet ja niiden lääkehoidon sekä hoitosuositukset.
Tiedät terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä sekä ohjatusti
suunnittelet ja toteutat terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ikääntyneiden hoitotyössä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida ravitsemus- ja lääkehoitoa sekä lääkkeetöntä hoitoa ikääntyneiden erityispiirteet huomioiden.
Osaat opetuksen ja ohjauksen menetelmiä ikääntyneiden hoitotyössä.
Tiedät sähköisten palveluiden käytön mahdollisuuden.
Tiedät ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen periaatteita ja menetelmiä.
Tiedät hyvinvointiteknologian mahdollisuuksista gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä.
Tiedät elämän loppuvaiheen hoitotyön periaatteita ja menetelmiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Sovellat perustellen tutkittuun tietoon perustuvia hoitotyön suosituksia ja eettisen hoitotyön menetelmiä tavallisimpien geriatristen sairauksien hoidossa ja niiden lääkehoidossa.
Sovellat terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja suunnittelet toteutat ja ohjatusti arvioit terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ikääntyneiden hoitotyössä.
Valitset ikääntyneen hoitotyön tilanteisiin soveltuvia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä.
Osaat soveltaa tarkoituksen mukaisesti sähköisen ohjauksen menetelmiä.
Sovellat ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen periaatteita ja menetelmiä hoitotyön eri toimintaympäristöissä sekä ohjaat tukipalveluihin liittyvissä asioissa
Osaat ammatillisen ja hoidollisen vuorovaikutuksen ikääntyneen asiakkaan/potilaan ja hänen läheistensä kanssa.
Osaat hyödyntää hyvinvointiteknologiaa gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä
Sovellat elämän loppuvaiheen hoitotyötä ja hyödynnät ohjattuna sen menetelmiä hoitotyön eri toimintaympäristöissä yhteistyössä omaisen kanssa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arvioit kansallisia tutkittuun tietoon perustuvia hoitotyön suosituksia ja eettisiä hoitotyön menetelmiä. Analysoit kansainvälistä ja monitieteistä tutkittua tietoa geriatristen sairauksien hoidossa ja niiden lääkehoidossa.
Arvioit terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja innovatiivisesti suunnittelet, toteutat ja arvioit terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ja ehdotat uusia ratkaisuja ikääntyneiden hoitotyössä.
Arvioit ikääntyneiden hoitotyössä ja omahoidon tukemisessa käytettyjä ohjauksen ja opetuksen menetelmiä ja ehdotat uusia asiakaslähtöisiä sähköisen ohjauksen ja opetuksen toteutustapoja.
Arvioit ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen periaatteita ja menetelmiä hoitotyön eri toimintaympäristöissä moniammatillisesti.
Arvioit ja vertailet saattohoitotyön menetelmiä yhteistyössä moniammatillisen työryhmän ja omaisen kanssa hoitotyön eri toimintaympäristöissä.
Arvioit ja vertailet hyvinvointiteknologian hyödyntämisestä gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä.
Analysoit kansainvälistä ja monitieteistä tutkittua tietoa sekä elämän loppuvaiheen hoitotyön suosituksia.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi:
Kokonaisarviointi :T1-K5
Kehittävä arviointi opintojakson aikana
Ennakkotehtävät tehty ohjeiden mukaan.Verkkokurssien todistukset palautettu /hyväksytty
Oppimispäiväkirja tehty ja palautettu
Hylätty (0)
Ei osallistu lähitunneille
Ei tee/tai osittain tekee ohjeistettuja tehtäviä
Ei korvaa poissaoloja
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 23.02.2025
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Niina Määttä
- Tarja Pykäläinen
Vastuuhenkilö
Tarja Pykäläinen
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Osaat tavallisimmat geriatriset sairaudet, ikääntyneen hoitotyön suositukset ja eettisen gerontologisen hoitotyön menetelmät. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida ravitsemus- ja lääkehoitoa sekä lääkkeetöntä hoitoa ikääntyneiden erityispiirteet huomioiden. Kykenet hyödyntämään terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja osaat toteuttaa asiakaslähtöisesti kuntouttavaa ja turvallista hoitotyötä sekä ohjata tukipalveluihin liittyvissä asioissa. Osaat suunnitella, toteuttaa ja moniammatillisesti arvioida terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ikääntyneiden hoitotyössä. Osaat ammatillisen ja hoidollisen vuorovaikutuksen ikääntyneen asiakkaan/potilaan ja hänen läheistensä kanssa. Osaat soveltaa monipuolisesti opetuksen ja ohjauksen menetelmiä ja sähköisiä palveluja ikääntyneen hoitotyössä ja omahoidon tukemisessa. Osaat hyödyntää hyvinvointiteknologiaa gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä. Osaat elämän loppuvaiheen hoitotyön.
Sisältö
Terveyden ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja hyvinvointiteknologia
- Ikääntymiseen liittyvät keskeiset käsitteet ja muutokset
- Ikääntyneet yhteiskunnan jäseninä
- Ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmät ja arviointi
Gerontologinen hoitotyö
- Gerontologisen hoitotyön erityispiirteet eri toimintaympäristöissä
- Tavallisimmat geriatriset sairaudet ja lääkehoito
- Ikääntyneen vammaisen hoitotyö
- Yhteisöllinen ja moniammatillinen toiminta erilaisissa toimintaympäristöissä
Kotisairaanhoito
- Ikääntyneen ihmisen perheen ja läheisten tukeminen ja palveluohjaaminen
- Kuntouttava hoitotyö ja hyvinvointiteknologia
- Elämän loppuvaiheen hoitotyö eri toimintaympäristöissä
Aika ja paikka
Toteutuksen aika: Talvi 2025
INFO Teamsissa, kello: 16.15-19 HUOM! EI nauhoiteta osallistuminen on pakollinen.
Teamslinkki löytyy Moodlen teorian alustalta.
Tarvittaessa opettajat pidättävät oikeudet mahdollisiin toteutussuunnitelman sisällön muutoksiin mutta kampuspäiviin ei tule muutoksia
Katso alla lisätietoja opiskelijalle
Oppimateriaalit
Oppiportin E-kirjat: Geriatria,Gerontologinen hoitotyö,Muistisairas,Kotisairaala,Neurologia.
HOTUS,Käypä hoito,STM,THL
Oppiportin verkkokurssit (Moodlen mukaan)
Opetusmenetelmät
Teoria:
Lähitunnit Teams ja kampus : ohjeistetut tehtävät,verkkokurssit,oppimispäiväkirja
Työpajoissa läsnäolo on 100%. Poissaolot korvataan seuraavan toteutuksen työpajoissa
Ensimmäinen viikko on itsenäistä työskentelyä sähköposti mukana tulleiden ohjeiden mukaan.
Webinarien yhteydessä kameran toimivuus ja käyttö suositeltavaa.
Alla linkki (kopioi tarv.), jossa Teams/Kampuspäivät:
https://docs.google.com/document/d/1es9xUQaOnALpc0zX0Shqgi88xi_nojrs8Ant_nrcues/edit?usp=sharing
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
R722HL36 OJ Terveyttää ja toimintakykyä edistävä harjoittelu kotihoidossa (tiimit),kotisairaalassa ja gerontologisessa hoitotyössä.Harjoittelu on erikseen määriteltynä omana opintojaksona ja teorian osaamistavoitteilla.
Harjoittelu on integroitu Rovaniemen kaupungin ikäihmisten 80-v ennakoiviin kotikäynteihin, joka toteutuu "Hyvinvointirehvit" tapahtumana ja NONNA yksikön ohjausteemojen toteutuksiin.
Harjoittelu sisältää tehtävän, joka annetaan harjoittelun infossa
Harjoittelun opinnollistaminen onnistuu hyvin sairaanhoitajan sijaisena ikäihmisten yksiköissä (esim.ksh,palveluohjaus,turvatiimi,Arvi osasto ja kuntoutusosastot sekä Nonna yksikössä), jossa opintojakson osaamistavoitteet ja harjoittelun tehtävän tekeminen mahdollistuu.Ota tarvittaessa yhteyttä vastuuopettajaan.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Teorian: Jatkuva arviointi ja oppimispäiväkirjan arviointi (T1-K5)
Poissaolot korvataan seuraavan toteutuksen työpajoissa/webinaareissa
Sisällön jaksotus
Talvi 2025,viikot:1-8
Lisätietoja opiskelijoille
Aikaisempien opintojaksojen osaamisesta on hyötyä opintojaksolla koska
opintojakson sisältö perustuu kokonaisvaltaisen hoitotyön osaamisen kehittymiseen (tulosten tulkintaan,vasteen seurantaan,arviointiin,päätöksentekoon ja jatkosuunnitelman suunnitteluun)
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tiedät tavallisimmat geriatriset sairaudet ja niiden lääkehoidon sekä hoitosuositukset.
Tiedät terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä sekä ohjatusti
suunnittelet ja toteutat terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ikääntyneiden hoitotyössä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida ravitsemus- ja lääkehoitoa sekä lääkkeetöntä hoitoa ikääntyneiden erityispiirteet huomioiden.
Osaat opetuksen ja ohjauksen menetelmiä ikääntyneiden hoitotyössä.
Tiedät sähköisten palveluiden käytön mahdollisuuden.
Tiedät ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen periaatteita ja menetelmiä.
Tiedät hyvinvointiteknologian mahdollisuuksista gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä.
Tiedät elämän loppuvaiheen hoitotyön periaatteita ja menetelmiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Sovellat perustellen tutkittuun tietoon perustuvia hoitotyön suosituksia ja eettisen hoitotyön menetelmiä tavallisimpien geriatristen sairauksien hoidossa ja niiden lääkehoidossa.
Sovellat terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja suunnittelet toteutat ja ohjatusti arvioit terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ikääntyneiden hoitotyössä.
Valitset ikääntyneen hoitotyön tilanteisiin soveltuvia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä.
Osaat soveltaa tarkoituksen mukaisesti sähköisen ohjauksen menetelmiä.
Sovellat ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen periaatteita ja menetelmiä hoitotyön eri toimintaympäristöissä sekä ohjaat tukipalveluihin liittyvissä asioissa
Osaat ammatillisen ja hoidollisen vuorovaikutuksen ikääntyneen asiakkaan/potilaan ja hänen läheistensä kanssa.
Osaat hyödyntää hyvinvointiteknologiaa gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä
Sovellat elämän loppuvaiheen hoitotyötä ja hyödynnät ohjattuna sen menetelmiä hoitotyön eri toimintaympäristöissä yhteistyössä omaisen kanssa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arvioit kansallisia tutkittuun tietoon perustuvia hoitotyön suosituksia ja eettisiä hoitotyön menetelmiä. Analysoit kansainvälistä ja monitieteistä tutkittua tietoa geriatristen sairauksien hoidossa ja niiden lääkehoidossa.
Arvioit terveyden ja toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja innovatiivisesti suunnittelet, toteutat ja arvioit terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita ja ehdotat uusia ratkaisuja ikääntyneiden hoitotyössä.
Arvioit ikääntyneiden hoitotyössä ja omahoidon tukemisessa käytettyjä ohjauksen ja opetuksen menetelmiä ja ehdotat uusia asiakaslähtöisiä sähköisen ohjauksen ja opetuksen toteutustapoja.
Arvioit ikääntyneen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen periaatteita ja menetelmiä hoitotyön eri toimintaympäristöissä moniammatillisesti.
Arvioit ja vertailet saattohoitotyön menetelmiä yhteistyössä moniammatillisen työryhmän ja omaisen kanssa hoitotyön eri toimintaympäristöissä.
Arvioit ja vertailet hyvinvointiteknologian hyödyntämisestä gerontologisen hoitotyön eri toimintaympäristöissä.
Analysoit kansainvälistä ja monitieteistä tutkittua tietoa sekä elämän loppuvaiheen hoitotyön suosituksia.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi:
Kokonaisarviointi :T1-K5
Kehittävä arviointi opintojakson aikana
Ennakkotehtävät tehty ohjeiden mukaan.Huomioithan, että opintojakson kaikissa tehtävissä on luotettavat näyttöön perustuvat lähteet mainittu!
Verkkokurssien todistukset palautettu /hyväksytty
Oppimispäiväkirja tehty ja palautettu
Hylätty (0)
Ei osallistu lähitunneille
Ei tee/tai osittain tekee ohjeistettuja tehtäviä
Ei korvaa poissaoloja
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.10.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Johanna Rintala
- Niina Määttä
Vastuuhenkilö
Johanna Rintala
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Osaat hoitaa eri ikäisiä kirurgisia potilaita osana moniammatillista työryhmää. Osaat määritellä kokonaisvaltaisesti hoidon tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitoa yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitoprosessiin osallistuvien kanssa. Osaat ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen. Osaat raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti. Osaat ohjattuna osallistua kirurgisen potilaan tutkimuksiin, hoitotyöhön ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen. Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen
Sisältö
Yleisimmät kirurgista hoitoa vaativat sairaudet sekä niiden diagnostiikka ja hoito
Kirurgisen potilaan hoitoprosessi
Preopratiivinen ja postoperatiivinen hoitotyö
Kirurgisen potilaan parenteraalinen lääke-, neste- ja ravitsemushoito sekä verensiirrot
Kivun hoito ja hoitotyö
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat hoitaa eri ikäisiä kirurgisia potilaita osana moniammatillista työryhmää.
- Osaat määritellä kokonaisvaltaisesti hoidon tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitoa yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitoprosessiin osallistuvien kanssa.
- Osaat ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen.
- Osaat raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti.
- Osaat ohjattuna osallistua kirurgisen potilaan tutkimuksiin, hoitotyöhön ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen.
- Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Hylätty:
- Et osaa hoitaa eri ikäisiä kirurgisia potilaita osana moniammatillista työryhmää.
- Et osaa määritellä kokonaisvaltaisesti hoidon tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitoa yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitoprosessiin osallistuvien kanssa.
- Et osaa ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen.
- Et osaa raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti.
- Et osaa ohjattuna osallistua kirurgisen potilaan tutkimuksiin, hoitotyöhön ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen.
- Et osaa työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Anna-Leena Nousiaiseen.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 05.01.2025
Ajoitus
06.01.2025 - 18.05.2025
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 90
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Johanna Rintala
- Niina Määttä
- Anna-Leena Nousiainen
Vastuuhenkilö
Anna-Leena Nousiainen
Ajoitusryhmät
- Tammikuussa alkava Harjoittelu 1 (Koko: 30. Avoin AMK: 0.)
- Helmikuussa alkava harjoittelu 2 (Koko: 30. Avoin AMK: 0.)
- Maaliskuussa alkava harjoittelu 3 (Koko: 30. Avoin AMK: 0.)
- Huhtikussa alkava harjoittelu 4 (Koko: 30. Avoin AMK: 0.)
- Toukokuussa alkava harjoittelu 5 (Koko: 30. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2023
-
RA72T23STerveydenhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) Rovaniemi, Syksy 2023
Koulutusryhmat
- Tammikuussa alkava Harjoittelu 1
- Helmikuussa alkava harjoittelu 2
- Maaliskuussa alkava harjoittelu 3
- Huhtikussa alkava harjoittelu 4
- Toukokuussa alkava harjoittelu 5
Tavoitteet
Osaat hoitaa eri ikäisiä kirurgisia potilaita osana moniammatillista työryhmää. Osaat määritellä kokonaisvaltaisesti hoidon tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitoa yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitoprosessiin osallistuvien kanssa. Osaat ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen. Osaat raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti. Osaat ohjattuna osallistua kirurgisen potilaan tutkimuksiin, hoitotyöhön ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen. Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen
Sisältö
Yleisimmät kirurgista hoitoa vaativat sairaudet sekä niiden diagnostiikka ja hoito
Kirurgisen potilaan hoitoprosessi
Preopratiivinen ja postoperatiivinen hoitotyö
Kirurgisen potilaan parenteraalinen lääke-, neste- ja ravitsemushoito sekä verensiirrot
Kivun hoito ja hoitotyö
Aika ja paikka
Kirurgisen erikoisalan toimintaympäristöt keskussairaalassa, yliopistosairaalassa tai vastaavassa harjoitteluympäristössä 6.1.2025 - 18.5.2025
Oppimateriaalit
Huovinen A., Hynynen M-A., Karhemaa A., Koponen L. & Mäkeläinen T. Kliininen hoitotyö. 2023. SanomaPro.
Ahonen O, Blek-Vehkaluoto M, Buure T, Ekola S, Partamies S & Sulosaari V, Kliininen hoitotyö. 2020.SanomaPro.
Hotus: Hoitotyön suositukset soveltuvin osin
Terveysportti; Hoitotyön tietokanta, Lääkärin tietokannat, Käypähoito- suositukset, Hoitoketjut
Oppiportti: Kirurgia, Kipu, Ortopedia, Garstoenterologia, Syöpätaudit sekä
R702HL23 sekä R702HL24 opintojaksoihin liittyneet verkko- ja laitekoulutuskurssit: Kivunhoito, Keskuslaskimokatetrin (CVK) laitto ja käyttö, Lääkkeiden liikakäyttö:Opioidit, Tunnetko riskilääkkeet?, Haavan ABC, Lääkkeiden yhteisvaikutukset, PKV-lääkkeet ja huumaavat lääkkeet, Kannettavat lääkeannostelijat, Nesteen- ja verenlämmittimet, Ruiskupumput ja infuusioautomaatit) Duodecim Lääketietokanta, Lääkkeet ja hinnat, Lääkeinteraktiot ja -haitat
SPR:n Verensiirto
Hyvinvointialueen intranet
Opetusmenetelmät
Kliinisessä kirurgisen potilaan toimintaympäristössä ohjattu ammattitaitoa edistävä harjoittelu, jonka opiskelija suorittaa ohjaavan sairaanhoitaja työvuorojen mukaan. Opiskelija laatii harjoittelun työvuoronsa siten, että työvuorolistan jokaisessa työvuorossa on nimetty sairaanhoitajaohjaaja.
Harjoittelun aikana toteutetaan henkilökohtaisia ohjaus- ja kehittämiskeskusteluja ohjaavan sairaanhoitajan kanssa.
Kehittävä ja ohjaava väliarviointikeskustelu ohjaavan sairaanhoitajan ja ohjaavan opettajan kanssa harjoittelun puolivälissä.
Workseed- harjoittelutyökirjan sekä eLääkehoitopassin käyttö ja täyttö harjoittelussa.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Kliininen harjoittelu suoritetaan kirurgisen hoitotyön harjoitteluympäristöissä nimetyn sairaanhoitajaohjaajan/ohjaajien työvuorojen mukaan: kirurgisen erikoisalan toimintaympäristöt keskussairaalassa, yliopistosairaalassa tai vastaavassa harjoitteluympäristössä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ennen harjoittelun alkua opiskelijan on suoritettava hyväksytysti toisen lukuvuoden kaksi lääkelaskutenttiä. Molemmat lääkelaskut on oltava suoritettuna hyväksytysti kuukausi ennen harjoittelun alkua.
Opiskelija voi aloittaa lääkelaskutenttien suorituksen 2024 syyslukukaudella Peppi- kalenteriin (Tuudoon) merkittyinä tenttiaikoina oppilaitoksella tai oppilaitoksen ulkopuolella valvotusti. Hyväksytysti suoritetut harjoittelun lääkelaskutentit ovat voimassa suorituspäivästä seuraavan lukukauden loppuun saakka.
Opiskelija merkitsee lääkelaskutenttien suoritusajakohdan/-kohdat eLääkehoitopassiinsa.
Kansainvälisyys
Ole yhteydessä KV-koordinaattoriin: Katja Saukkoriipi (katja.saukkoriipi@lapinamk.fi)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT osaamisen näyttö (ole yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan)
Sisällön jaksotus
Ennen harjoittelun alkua perehdy huolella Moodlessa olevaan Ammattitaitoa edistävän harjoittelun ohjauksen työtilaa ja toimi ohjeistusten mukaisesti.
Tutustu ennen harjoittelun alkua: Lapin hyvinvointialeen Opiskelijalle- sivustoon
Tietosuojakäsikirjaan ja ATK-työskentelyn tietosuojaohjeeseen
Sovi harjoittelun puoliväliin kirurgista hoitotyön osaamistasi kehittävä väliarviointipalaveriaika kolmikantana harjoittelua ohjaavan opettajasi kanssa, jossa on mukana myös sairaanhoitajaohjaajasi.
Ennen harjoittelun alkua opiskelijalla tulee olla merkinnät eLääkehoitopassissa alla olevien opintojaksojen hyväksytystä suorituksista. Lisäksi eLääkehoitopassiin on merkittävä hyväksytyt suoritukset kahdesta toisen lukuvuoden lääkelaskutentistä:
- R702HL58 Lääkehoito, farmakologia ja lääkelaskenta 5op opintojakso: Luonnollista reittiä annosteltava lääkehoito ja injektio taitopajat sekä teoria- ja lääkelaskutentti
- R702HL23 Päätöksenteko kliinisessä hoitotyössä 10op opintojakso: Perifeerinen kanylointi ja iv- nestehoidon aloitus taitopaja
- R702HL24 Kliininen osaaminen sisätautien ja kirurgisen potilaan hoitotyössä 10op opintojakso: Laskimon sisäinen neste- ja ravitsemushoito, verensiirto, sentraalinen laskimokanyyli, mikrobilääkkeiden laimennus+ suojakaapin käyttö sekä kivunhoito taitopajat.
Lisätietoja opiskelijoille
Ennen harjoittelun alkua opiskelijan on:
- suoritettava hyväksytysti kaksi toisen lukuvuoden lääkelaskutenttiä valvostusti (perehdy ohjeitukseen Moodlen Harjoittelun lääkelaskutentit lukuvuosittain -työtilassa) ja merkittävä suoritukset eLääkehoitopassiin.
- tehtävä merkinnät eLääkehoitopassiin alla olevien opintojaksojen hyväksytystä suorituksista.
R702HL58 Lääkehoito, farmakologia ja lääkelaskenta 5op opintojakso: Luonnollista reittiä annosteltava lääkehoito ja injektio taitopajat sekä teoria- ja lääkelaskutentti
R702HL23 Päätöksenteko kliinisessä hoitotyössä 10op opintojakso: Perifeerinen kanylointi ja iv- nestehoidon aloitus taitopaja
R702HL24 Kliininen osaaminen sisätautien ja kirurgisen potilaan hoitotyössä 10op opintojakso: Laskimon sisäinen neste- ja ravitsemushoito, verensiirto, sentraalinen laskimokanyyli, mikrobilääkkeiden laimennus+ suojakaapin käyttö sekä kivunhoito taitopajat.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat hoitaa eri ikäisiä kirurgisia potilaita osana moniammatillista työryhmää.
- Osaat määritellä kokonaisvaltaisesti hoidon tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitoa yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitoprosessiin osallistuvien kanssa.
- Osaat ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen.
- Osaat raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti.
- Osaat ohjattuna osallistua kirurgisen potilaan tutkimuksiin, hoitotyöhön ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen.
- Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Hylätty:
- Et osaa hoitaa eri ikäisiä kirurgisia potilaita osana moniammatillista työryhmää.
- Et osaa määritellä kokonaisvaltaisesti hoidon tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitoa yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitoprosessiin osallistuvien kanssa.
- Et osaa ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen.
- Et osaa raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti.
- Et osaa ohjattuna osallistua kirurgisen potilaan tutkimuksiin, hoitotyöhön ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen.
- Et osaa työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu arvioidaan asteikolla Hyväksytty (H) - Hylätty (0)
Hyväksytty:
- R702HL58 opintojakson hyväksytty arvosana Pepissä.
- Kaksi toisen lukuvuoden lääkelaskutentitiä suoritettu hyväksytysti ennen harjoittelun alkua
- Harjoittelun infoon osallistuminen
- Harjoittelun tavoitteiden laadinta ennen harjoittelun alkua digitaaliseen Workseed- työkirjaan (ohjeistus annetaan infossa)
- Harjoittelukohtaisten osaamistavoitteiden laatiminen ja niiden arviointi (alustava; ennen harjoittelun alkua ja tarkennettu; ensimmäisen harjoitteluviikon aikana)
- Työyksikön yhteisten pelisääntöjen noudattaminen
- Harjoitteluun liittyvien dokumenttien asianmukainen täyttö ja palautus
- Harjoittelutehtävien (Harjoittelun työkirja, työaikalomake ja eLääkehoitopassi) palauttaminen sovitun aikataulun mukaisesti
- Ohjauskeskusteluajan varaaminen harjoittelun puoliväliin ja siihen osallistuminen ohjaajan kanssa sekä arvioinnit sovitun käytännön mukaisesti
- Vastuullinen ja potilasturvallinen toiminta harjoitteluyksikössä
- Harjoitteluun asetettujen ohjaavan henkilökohtaisten harjoittelua ohjaavan opettajan hyväksymien osaamistavoitteiden saavuttaminen
Hylätty:
- Työyksikön yhteisten pelisääntöjen noudattamatta jättäminen
- Harjoittelutehtävien ja dokumenttinen palauttamatta jättäminen sovitun aikataulun mukaisesti
- Ohjaus- ja arviointikeskustelujen laiminlyöminen
- Ei toimi hoitotyössä vastuullisesti ja potilasturvallisesti
- Ei kykene vastaanottamaan ohjausta
- Ei saavuta harjoitteluun laadittuja tavoitteita
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Anna-Leena Nousiaiseen.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 22.09.2024
Ajoitus
23.09.2024 - 08.12.2024
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
8 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 80
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Johanna Rintala
- Katja Saukkoriipi
- Niina Määttä
- Heidi Jaakola
- Tiina Kovala
- Marko Vatanen
- Päivi Siitonen
- Anna-Leena Nousiainen
Vastuuhenkilö
Marko Vatanen
Ajoitusryhmät
- Harjoitusryhmä 1 (Koko: 26. Avoin AMK: 0.)
- Harjoitusryhmä 2 (Koko: 26. Avoin AMK: 0.)
- Harjoitusryhmä 3 (Koko: 26. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2023
-
RA72T23STerveydenhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) Rovaniemi, Syksy 2023
Koulutusryhmat
- Harjoitusryhmä 1
- Harjoitusryhmä 2
- Harjoitusryhmä 3
Tavoitteet
Osaat suunnitella ja toteuttaa sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä kaikissa elämänkaaren vaiheissa. Kykenet tunnistamaan ja ehkäisemään kansanterveysongelmia aiheuttavia riskitekijöitä jotka heikentävät terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä. Osaat arvioida hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen, aloittaa peruselintoimintoja ylläpitävän hoidon sekä arvioida hoidon ja hoitotyön vaikuttavuutta. Osaat tukea ohjaamalla ja opettamalla hoitoa tarvitsevaa potilasta ja tämän läheisiä. Osaat soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Osaat ottaa säteilyturvallisuuden huomioon potilaan hoidossa.
Osaat hyödyntää erilaisia digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja sisätautien, kirurgisten sairauksien ja syöpätautien hoidossa ja potilasohjauksessa.
Sisältö
Sisätautipotilaan hoitotyö
- Keskeisimmät sisätaudit
- Sisätautipotilaan hoitotyön toiminnot
- Ihmisen anatomia ja fysiologia
- Verensiirtohoito
Kirurgisen potilaan hoitotyö
- Keskeisimmät kirurgista hoitoa vaativat sairaudet
- Kirurgisen potilaan hoitotyön toiminnot
- Pre-, intra- ja postoperatiivinen hoitotyö
Syöpäpotilaan hoitotyö
- Keskeisimmät syöpäsairaudet
- Syöpäpotilaan hoitotyön toiminnot sisältää palliatiivisen hoitotyön
Ravitsemus
- Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys potilaan sairauden hoidolle
- Ravitsemushoito sekä pääasiallisiin sairauksiin liittyvät erityisruokavaliot osana potilaan kokonaishoitoa
Säteilyturvallisuus (1op.)
Aika ja paikka
Opintojakson toteutus: 23.9. - 8.11.2024
Rovaniemen kampus & Moodle- verkkoympäristö
23.9.2024 klo 8.15 - 11.45 Opintojakson aloitusinfo ja Stady Group -tiimien muodostaminen (Zoom)
??? Potilasturvallisuus- webinaari
???? Säteilyturvallisuus lääketieteellisissä toimenpiteissä avustavalle henkilöstölle
Ryhmä1
Taitopajat:
3.10.2024 klo 9-15 Taitopaja 1
4.10.2024 klo 9-15 Taitopaja 2
24.10.2024 klo 9-15 Taitopaja 3
25.10.2024 klo9-15 Taitopaja 4
Webinaarit:
24.9.2024 9-12 Intraoperatiivinen hoitotyö
25.9.2024 klo 16-19 Gastroenterologista kirurgista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
26.9.2024 klo 16-19 Sydän- ja verenkiertoelinsairautta sairastava potilaan hoitotyö
27.9.2024 klo 9-12 Hengityselinsairautta sairastavan potilaan hoitotyö
30.9.2024 klo 9-12 Syöpäsairauksia sairastavan potilaan hoitotyö
11.10.2024 klo 9-12 Ortopedista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
21.10.2024 klo 16-19 Tyypin 2 diabetesta sairastavan potilaan hoitotyö
Ryhmä 2
Taitopajat:
7.10.2024 klo 9-15 Taitopaja 1
8.10.2024 klo 9-15 Taitopaja 2
31.10.2024 klo 9-15 Taitopaja 3
1.11.2024 klo 9-15 Taitopaja 4
Webinaarit
24.9.2024 9-12 Intraoperatiivinen hoitotyö
25.9.2024 klo 16-19 Gastroenterologista kirurgista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
22.10.2024 klo 9-12 Gastroenterologista kirurgista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
26.9.2024 klo 16-19 Sydän- ja verenkiertoelinsairautta sairastava potilaan hoitotyö
1.10.2024 klo 16-19 Sydän- ja verenkiertoelinsairautta sairastava potilaan hoitotyö
27.9.2024 klo 9-12 Hengityselinsairautta sairastavan potilaan hoitotyö
2.10.2024 klo 9-12 Hengityselinsairautta sairastavan potilaan hoitotyö
30.9.2024 klo 9-12 Syöpäsairauksia sairastavan potilaan hoitotyö
29.10.2024 klo 9-12 Syöpäsairauksia sairastavan potilaan hoitotyö
11.10.2024 klo 9-12 Ortopedista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
30.10.2024 klo 9-12 Ortopedista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
21.10.2024 klo 16-19 Tyypin 2 diabetesta sairastavan potilaan hoitotyö
28.10.2024 klo 9-12 Tyypin 2 diabetesta sairastavan potilaan hoitotyö
Ryhmä 3
Taitopajat:
9.10.2024 klo 9-15 Taitopaja 1
10.10.2024 klo 9-15 Taitopaja 2
4.11.2024 klo 9-15 Taitopaja 3
5.11.2024 klo 9-15 Taitopaja 4
Webinaarit
24.9.2024 9-12 Intraoperatiivinen hoitotyö
1.10.2024 klo 16-19 Sydän- ja verenkiertoelinsairautta sairastava potilaan hoitotyö
2.10.2024 klo 9-12 Hengityselinsairautta sairastavan potilaan hoitotyö
22.10.2024 klo 9-12 Gastroenterologista kirurgista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
28.10.2024 klo 9-12 Tyypin 2 diabetesta sairastavan potilaan hoitotyö
29.10.2024 klo 9-12 Syöpäsairauksia sairastavan potilaan hoitotyö
30.10.2024 klo 9-12 Ortopedista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
Oppimateriaalit
Oppikirjat:
Huovinen - Hynynen - Karhemaa - Koponen - Mäkeläinen. 2023. Kliininen hoitotyö. SanomaPro.
Ahonen - Blek-Vehkaluoto - Buure - Ekola - Partamies - Sulosaari. 2020. Kliininen hoitotyö. SanomaPro. & Digitaalinen aineisto: Kliininen hoitotyö (linkki digikirjan lainaukseen:https://www.ellibslibrary.com/fi/luc/978-952-63-4025-8)
Saano- Taam-Ukkonen. 2020. Lääkehoidon käsikirja. SamomaPro. & Digitaalinen aineisto: Kliininen hoitotyö (linkki digikirjan lainaukseen:https://www.ellibslibrary.com/fi/luc/978-952-63-4025-8)
Digitaalinen aineisto:
Terveysportti
- Käypähoito- suositukset,
- Hoitotyön ja Lääkärin tietokannat
- Lääkkeet ja hinnat- tietokanta Duodecim Oppiporttin erikseen määritellyt verkkokurssit ja oppikirjojen kappaleet/kohdat)
- Oppikirjat: *Peruselintoimintojen häiriöt ja niiden hoito - *Kardiologia, *Keuhkosairaudet, *Neurologia, *Anestesiologia ja tehohoito, *Kirurgia, *Nestehoito, *Kipu, *Diabetes Terveyskylä.fi-palvelun sisällöt: - *Sydänsairaudet talo, *Verisuonitalo, *Keuhkotalo, *Infektiosairaudet, *Diabetes, *Painonhallinta, *Munuaistalo, *Kivunhallintatalo, *Leikkaukseen tulijan talo, *Syöpätalo, *Vertaistalo, *Vatsatalo
Opetusmenetelmät
Osaamisperustaiset opetusmenetelmät:
Opintojaksolla toimitaan Stady Group (SG) -tiimeissä, jotka muodostetaan opintojakson aloitusinfotunnilla.
Opiskelijan osaamisen kehittyminen pohjautuu käänteiseen luokkahuoneopetukseen (Flipped Classroom) ja Stady Group-työskentelyyn.
Käänteisessä luokkahuoneopetusmenetelmässä opiskelija perehtyy opiskeltavaan aihealueeseen ja omaksuu uutta tietoa itsenäisen opiskelun sekä Stady Group -työskentelyn aikana ennen varsinaista lähiopetusta (webinaareissa sekä kampuksella).
- Aluksi opiskelija opiskelee käsiteltävän aihealueen itsenäisesti annettujen oppimateriaalien ja -tehtävien (digitaaliset verkkomateriaalit) sekä asiantuntija webinaaritallenteiden avulla.
- Tämän jälkeen opiskelija työskentelee Stady Group -tiiminsä kanssa perehtyen käsiteltäviin aihealueisiin ja tekee kotitiiminsä kanssa aihealueista taitopajaan PowerPoint - esityksen (opettajat valitsevat yhden Stady Group -tiimin esityksen lwebinaariin esitettäväksi).
- Lopuksi opiskelija osallistuu lähipäivinä järjestettäviin autenttisiin taitopajoihin ja potilassimulaatioihin, joissa opiskelija harjaantuu toteuttamaan opeteltavan aihealueen kliinistä näyttöön perustuvaa hoitotyön prosessia.
- Opiskelijalla on lisäksi mahdollisuus harjoitella opeteltaviin aihealueisiin liittyviä kliinisiä taitoja Aurora-oppimisympäristössä Case Station- tilassa itsenäisen opiskelun aikana.
Oppimisympäristöt:
-Digitaalinen aineisto: Terveysportti, Oppiportti Duodecim, Verkkokurssit, Terveyskylä, Sairaanhoitopiirien sivut, Docca-kirjaamisalusta, Ellibis-verkkokirjat, Visible Body, JBI
-Virtuaaliopetus Moodle-oppimisympäristössä (Zoom)
-Lähiopetus Aurora- oppimisympäristössä: pienryhmätyöskentely, itsenäinen harjoittelu, taito- ja työpajatyöskentely, potilastapaus- ja tilannesimulaatiot, Case Station- tila
Opiskelijan oppimisen ohjaus toteutuu yksilö- ja ryhmäohjauksena. Opiskelija saa palautetta osaamisensa kehittymisestä suullisena, kirjallisena ja vertaisarviointina opintojakson aikana.
Opiskelijan henkilökohtaisessa ohjauksessa hyödynnetään Moodlen oppimisanalytiikkaa. Opiskelija voi seurata opintojensa etenemistä Moodlessa Edistymisen seuranta- työkalun avulla.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Tämä opintojakso ei sisällä harjoittelua.
Tämän opintojakson pakolliset lääkehoidon taitopajat on suoritettava ennen R702HL53 Sisätautipotilaan hoitotyön ja R702HL54 Kirurgisen potilaan hoitotyön harjoittelujen alkua.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Yksilötentti
Tentti aktivoituu Moodleen 8.11.2024 klo 8:00 – 20:00 väliseksi ajaksi (tentin suoritusaika 60min.)
1. uusinta- ja korotustentti aktivoituu Moodleen 20.11.2024 klo 8:00 – 20:00 väliseksi ajaksi (tentin suoritusaika 60min.)
2. uusinta- ja korotustentti aktivoituu Moodleen 5.122024 klo 8:00 - 20:00 väliseksi ajaksi (tentin suoritusaika 60min.)
.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT, osaamisen näyttö
Sisällön jaksotus
Parenteraalinen neste- ja lääkehoito
Verensiirto
Kipu ja kipupotilaan hoitotyö
Mikrobilääkkeiden käyttökuntoon saattaminen
Sentraaliset laskimoreitit
Intraoperatiivinen hoitotyö
Hengityselisairautta sairastavan potilaan hoitotyö
Sydän- ja verenkiertoelinsairauksia sairastavan potilaan hoitotyö
Tyypin 2 diabetesta sairastavan potilaan hoitotyö
Gastroenterologista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
Ortopedista sairautta sairastavan potilaan hoitotyö
Syöpäsairautta sairastavan potilaan hoitotyö
Lisätietoja opiskelijoille
Toteutuksessa on kolme pienryhmää. Valitse itsellesi pienryhmä ilmoittautumisesi yhteydessä.
Taitopajat suoritetaan omassa pienryhmässä.
Webinaarien suoritus:
Ryhmä 1 opiskelijat ja ryhmästä 2 puolet opiskelijoista
Ryhmä 3 opiskelijat ja ryhmästä 2 puolet opiskelijoista
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kuvaat sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä kaikissa elämänkaaren vaiheissa.
Kuvaat kansanterveysongelmien riskitekijöitä, joilla on merkitystä potilaan terveyteen.
Kuvaat potilaan hoidon tarpeen ja peruselintoimintoja ylläpitävän hoidon.
Kohtaat potilaan ja hänen läheisensä.
Tunnistat suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Suunnittelet ja toteutat ohjattuna sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä.
Sovellat tietoa kansanterveysongelmia aiheuttavista riskitekijöistä, jotka heikentävät terveyttä ja toiminta- ja työkykyä.
Arvioit potilaan hoidon kiireellisyyden tarpeen ja aloitat perusleintoimintoja ylläpitävän hoidon huomioiden potilaan ja hänen läheisensä.
Käytät suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Suunnittelet ja toteutat arvioiden erilaisia sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuen.
Arvioit ja ehkäiset kansanterveysongelmia aiheuttavia riskitekijöitä, jotka heikentävät terveyttä ja toiminta- ja työkykyä.
Arvioit ja suunnittelet kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen, aloitat peruselintoimintoja ylläpitävän hoidon ja arvioit kriittisesti hoidon vaikuttavuutta yhteistyössä potilaan ja hänen läheisensä kanssa.
Hyödynnät ja arvioit suomalaisten ravitsemussuosituksien vaikutusta kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty: Opiskelija ei saavuta tyydyttävää tasoa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointimenetelmä: yksilötentti Arviointi: 5(K) - Hylätty
Opintojakson hyväksytty suoritus:
- Aktiivinen toiminta ja osallistuminen muodostetuissa Stady Group -tiimeissä tiimin pelisääntöjen mukaan
- Oppiportin verkkokurssien suorittaminen
- ABO- verkkokurssin suorittaminen
- Aktiivinen osallistuminen kaikkiin taitopajoihin
- eLääkehoitopassin täyttäminen soveltuvin osin
- Hyväksytty tenttiarvosana
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 20.10.2024
Ajoitus
21.10.2024 - 31.12.2024
Laajuus
7 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Katja Saukkoriipi
- Johanna Lindgren
- Heidi Jaakola
- Marko Vatanen
- Sari Melamies
Vastuuhenkilö
Katja Saukkoriipi
Ajoitusryhmät
- Harjoitusryhmä 1 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
- Harjoitusryhmä 2 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RA72H24KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2024
Koulutusryhmat
- Harjoitusryhmä 1
- Harjoitusryhmä 2
Tavoitteet
Osaat erilaisia sisä- ja syöpätauteja sairastavien potilaiden näyttöön perustuvia hoito- ja palveluketjuja sekä kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Osaat sisä- ja syöpätautia sairastavan potilaan hoitotyön prosessin huomioiden potilasturvallisuuden ja dokumentoida hoitotyön prosessin mukaisesti.
Osaat sisätautipotilaan keskeiset kliiniset tutkimukset ja potilaan tilan arvioinnin, tunnistat akuutit elintoimintojen häiriöt ja osaat aloittaa potilaan elintoimintoja tukevan hoitotyön.
Kykenet moniammatilliseen kommunikointiin.
Osaat yleisimpien sisätautien ja syöpätautien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Kykenet tunnistamaan terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä heikentäviä riskitekijöitä ja edistämään terveyttä hyödyntäen erilaisia ohjausmenetelmiä ja digitaalisia sovelluksia omahoidon ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteet ja keskeisimmät lääkeaineryhmät sekä lääkkeettömän ja lääkkeellisen kivunhoidon.
Osaat soveltaa yleisimpiä sisätauti- ja syöpäpotilaille suunnattuja ravitsemussuosituksia ja tunnistat vajaaravitsemusriskissä olevan potilaan/asiakkaan.
Osaat pohtia ja perustella terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen merkitystä kestävän kehityksen näkökulmasta sisätautien hoitotyössä.
Sisältö
• Sisätautipotilaan hoito- ja palveluketjut ja erilaiset digitaaliset sovellukset ja ratkaisut sisätautien hoitotyössä sekä lääkinnälliset laitteet ja laiteturvallisuus
• Sisä- ja syöpätautipotilaan hoitoprosessi
• Keskeiset kansansairaudet ja niiden näyttöön perustuva hoito- ja hoitotyö
• Sisätautipotilaan keskeiset kliiniset tutkimukset ja potilaan tilan arviointi (cABCDE protokolla, NEWS -pisteytys
• Peruselintoimintojen häiriöiden hoito ja hoitoelvytys
• ISBAR-menetelmä
• Sisä- ja syöpätautien patofysiologia
• Sisä- ja syöpätautien neste- ja lääkehoito (perifeerinen kanylointi)
• Sisätauti- ja syöpätautipotilaan ravitsemus, Enteraalinen ravitsemus
Aika ja paikka
Ilmoittautumisen yhteydessä valitse ryhmä 1 tai ryhmä 2. Ilmoittautuminen vain yhteen ryhmään. Lähipäivien aiheet ovat kaikille samat. Varaa kuitenkin alustavasti kaikkien ryhmien aikataulut omaan kalenteriisi, koska ryhmäsi määräytyy lopullisesti sen jälkeen, kun sinut on hyväksytty opintojaksolle.
Opiskelu toteutuu Rovaniemen kampuksella ja verkkoympäristöissä.
Opintojakso toteutuu ajanjaksolla 21.10.2024- 31.12.2024. Opintojakson info pidetään ZOOMissa 21.10. 2024 klo 9-10.
Tarkemmat tiedot alustavassa toteutussuunnitelmassa.
Linkki toteutussuunnitelmaan:
https://lucit-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/ksaukkor_lapinamk_fi/EUU_2OLGLrROl5m3MPW7wrwB6eNqLuJeMtzODEBswTW57g?e=km4Zxr
Oppimateriaalit
Kirjallisuus:
Kliininen hoitotyö. Sanoma pro.
Oppiportti, Duodecim.
Moodlen materiaalit
Terveyskylä
Materiaalit täydentyvät opintojakson aikana.
Opetusmenetelmät
Osaamisperustaiset opetusmenetelmät:
Osaamisperustaiset opetusmenetelmät: pienryhmätyöskentely, verkkokurssit, työpajatyöskentely, simulaatiot, käänteinen oppiminen (ennakkomateriaalit), verkko-opiskelu.
Oppimisympäristönä toimii Moodle ja muut virtuaaliympäristöt: mm. oppiportti, skhole, terveyskylä. AURORA, harjoitteluympäristöt, ZOOM.
Huomio! Taitopajoissa tulee olla suojavaatetus( Hoitajan vaatetus)
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Tämän opintojakson laajuus on 7 op. Tähän opintojaksoon ei sisälly harjoittelua työelämäympäristössä.
Opetus sisältää työelämän vaatimia pakollisia taitopajoja.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson tentti:
16.12.2024 klo 9- 12
I Uusinta 7.1.2025 klo 9-12
II Uusinta 8.1.2025 klo 9-12
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Toteutukselle ei ole valinnaista suoritustapaa.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaat kuvailla erilaisia sisä- ja syöpätauteja sairastavien potilaiden näyttöön perustuvia hoito- ja palveluketjuja sekä tunnistat kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Tunnistat ja kuvaat sisä-/syöpätautia sairastavan potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön prosessin. Osaat kuvata keskeisten sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden hoitotyötä hoitoprosessien eri vaiheissa. Osaat ohjattuna laatia kirjallisen hoitotyön suunnitelman.
Osaat ohjattuna arvioida potilaan tilan systemaattisesti ABCDE protokollaa hyödyntäen sekä kertoa potilaan tilanteesta ISBAR-menetelmän mukaisesti. Osaat ohjattuna käyttää NEWS pisteytystä potilaan tilan arvioinnissa ja seurannassa.
Osaat kuvata joitakin akuutteja elintoimintojen häiriöitä ja osallistut ohjattuna potilaan elintoimintoja tukevaan hoitotyöhön.
Tunnistat hoitoelvytysprotokollan ja osallistut ohjattuna hoitoelvytykseen osana työryhmää.
Osaat tunnistaa ja kuvata yleisimpien sisätautien ja syöpätautien syntymekanismeja ja niiden aiheuttamia muutoksia elimistössä.
Ymmärrät sisätauti-ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteita. Tunnistat keskeisimmät lääkeaineryhmät ja kivunhoidon eri menetelmät.
Osaat kuvata keskeisimmät kliiniseen hoitotyöhön liittyvät diagnostisten tutkimusten ja toimenpiteiden perusteet. Tunnistat yleisimmät käytössä olevat lääkinnälliset laitteet ja olet perehtynyt niiden turvalliseen käyttöön.
Tiedät erilaisia terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä heikentäviä riskitekijöitä ja niihin liittyviä terveyden edistämisen keinoja.
Tiedät yleisimpiä sisätauti- ja syöpäpotilaille suunnattuja ravitsemussuosituksia ja tiedät miten voit tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan potilaan/asiakkaan.
Osaat pohtia ja perustella terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen merkitystä kestävän kehityksen näkökulmasta sisätautien hoitotyössä.
Hylätty:
Opiskelija ei saavuta hyväksyttävää osaamisen tasoa
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat kuvata ja soveltaa erilaisia sisä- ja syöpätauteja sairastavien potilaiden näyttöön perustuvia hoito- ja palveluketjuja sekä kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Osaat kuvata sisä-/syöpätautia sairastavan potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön prosessin ja soveltaa sitä potilaan hoitotyössä. Osaat toteuttaa keskeisten sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden hoitotyötä hoitoprosessien eri vaiheissa. Osaat laatia kirjallisen hoitotyön suunnitelman.
Osaat osittain ohjattuna arvioida potilaan tilaa systemaattisesti ABCDE protokolla käyttäen sekä raportoida ja konsultoida potilaan tilanteesta ISBAR-menetelmän mukaisesti. Osaat käyttää NEWS pisteytystä potilaan tilan arvioinnissa ja seurannassa.
Tunnistat keskeisimmät akuutit elintoimintojen häiriöt ja osaat osittain ohjattuna aloittaa potilaan elintoimintoja tukevan hoitotyön.
Osaat hoitoelvytysprotokollan ja toteuttaa tehokasta hoitoelvytystä.
Tiedät yleisimpien sisätautien ja syöpätautien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Osaat kuvata ja perustella sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon periaatteet. Osaat keskeisimmät lääkeaineryhmät ja lääkkeettömän ja lääkkeellisen kivunhoidon.
Tiedät yleisimmät kliiniseen hoitotyöhön tarvittavien diagnostisten tutkimusten ja toimenpiteiden perusteet. Tiedät yleisimmät käytössä olevat lääkinnälliset laitteet ja osaat niiden turvallisen käytön periaatteet.
Tunnistat terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä heikentäviä riskitekijöitä ja pystyt ohjattuna edistämään terveyttä hyödyntäen erilaisia ohjausmenetelmiä ja digitaalisia sovelluksia omahoidon ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat soveltaa muutamia sisätauti- ja syöpäpotilaille suunnattuja ravitsemussuosituksia potilaan ohjauksessa ja hoidossa ja tunnistat vajaaravitsemusriskissä olevan potilaan/asiakkaan.
Osaat pohtia ja perustella terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen merkitystä kestävän kehityksen näkökulmasta sisätautien hoitotyössä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat arvioida ja soveltaa erilaisia sisä- ja syöpätauteja sairastavien potilaiden näyttöön perustuvia hoito- ja palveluketjuja sekä kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita uusissa muuttuvissa tilanteissa.
Osaat sisä-/syöpätautia sairastavan potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön prosessin. Osaat perustellen toteuttaa keskeisten sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden hoitotyötä hoitoprosessien eri vaiheissa. Osaat laatia kirjallisen hoitotyön suunnitelman.
Osaat arvioida potilaan tilan systemaattisesti ABCDE protokollaa hyödyntäen sekä raportoida ja konsultoida potilaan tilanteesta ISBAR-menetelmän mukaisesti. Osaat käyttää NEWS pisteytystä potilaan tilan arvioinnissa ja seurannassa.
Tunnistat akuutit elintoimintojen häiriöt ja osaat aloittaa potilaan elintoimintoja tukevan hoitotyön.
Osaat hoitoelvytysprotokollan ja toteuttaa tehokasta hoitoelvytystä osana työryhmää.
Osaat yleisimpien sisätautien ja syöpätautien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Osaat sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteet. Osaat keskeisimmät lääkeaineryhmät ja lääkkeettömän ja lääkkeellisen kivunhoidon.
Osaat kliiniseen hoitotyöhön tarvittavien diagnostisten tutkimusten ja toimenpiteiden perusteet. Tiedät yleisimmät käytössä olevat lääkinnälliset laitteet ja osaat niiden turvallisen käytön periaatteet.
Tunnistat terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä heikentäviä riskitekijöitä ja kykenet edistämään terveyttä hyödyntäen erilaisia ohjausmenetelmiä ja digitaalisia sovelluksia omahoidon ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat soveltaa sisätauti- ja syöpäpotilaille suunnattuja ravitsemussuosituksia ja tunnistat vajaaravitsemusriskissä olevan potilaan/asiakkaan.
Osaat pohtia ja perustella terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen merkitystä kestävän kehityksen näkökulmasta sisätautien hoitotyössä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso on hyväksytty, kun opiskelija on osoittanut tavoitteiden mukaisen osaamisen sekä opintojakson tehtävät on tehty hyväksytysti, että opintojakson tentti on suoritettu. Opiskelija on osallistunut pakollisiin työpajoihin opintojakson sisällä.
Arvosana muodostuu tentistä.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 09.03.2025
Ajoitus
10.03.2025 - 31.05.2025
Laajuus
7 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Katja Saukkoriipi
- Niina Määttä
- Heidi Jaakola
- Päivi Siitonen
- Fysioterapeuttikoulutus 2 AMK
- Sari Melamies
Vastuuhenkilö
Sari Melamies
Ajoitusryhmät
- Harjoitusryhmä 1 (Koko: 25. Avoin AMK: 0.)
- Harjoitusryhmä 2 (Koko: 25. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RA72H25KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2025
Koulutusryhmat
- Harjoitusryhmä 1
- Harjoitusryhmä 2
Tavoitteet
Osaat erilaisia sisä- ja syöpätauteja sairastavien potilaiden näyttöön perustuvia hoito- ja palveluketjuja sekä kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Osaat sisä- ja syöpätautia sairastavan potilaan hoitotyön prosessin huomioiden potilasturvallisuuden ja dokumentoida hoitotyön prosessin mukaisesti.
Osaat sisätautipotilaan keskeiset kliiniset tutkimukset ja potilaan tilan arvioinnin, tunnistat akuutit elintoimintojen häiriöt ja osaat aloittaa potilaan elintoimintoja tukevan hoitotyön.
Kykenet moniammatilliseen kommunikointiin.
Osaat yleisimpien sisätautien ja syöpätautien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Kykenet tunnistamaan terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä heikentäviä riskitekijöitä ja edistämään terveyttä hyödyntäen erilaisia ohjausmenetelmiä ja digitaalisia sovelluksia omahoidon ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteet ja keskeisimmät lääkeaineryhmät sekä lääkkeettömän ja lääkkeellisen kivunhoidon.
Osaat soveltaa yleisimpiä sisätauti- ja syöpäpotilaille suunnattuja ravitsemussuosituksia ja tunnistat vajaaravitsemusriskissä olevan potilaan/asiakkaan.
Osaat pohtia ja perustella terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen merkitystä kestävän kehityksen näkökulmasta sisätautien hoitotyössä.
Sisältö
• Sisätautipotilaan hoito- ja palveluketjut ja erilaiset digitaaliset sovellukset ja ratkaisut sisätautien hoitotyössä sekä lääkinnälliset laitteet ja laiteturvallisuus
• Sisä- ja syöpätautipotilaan hoitoprosessi
• Keskeiset kansansairaudet ja niiden näyttöön perustuva hoito- ja hoitotyö
• Sisätautipotilaan keskeiset kliiniset tutkimukset ja potilaan tilan arviointi (cABCDE protokolla, NEWS -pisteytys
• Peruselintoimintojen häiriöiden hoito ja hoitoelvytys
• ISBAR-menetelmä
• Sisä- ja syöpätautien patofysiologia
• Sisä- ja syöpätautien neste- ja lääkehoito (perifeerinen kanylointi)
• Sisätauti- ja syöpätautipotilaan ravitsemus, Enteraalinen ravitsemus
Aika ja paikka
Ilmoittautumisen yhteydessä valitse ryhmä 1 tai ryhmä 2. Ilmoittautuminen vain yhteen ryhmään. Lähipäivien aiheet ovat kaikille samat. Varaa kuitenkin alustavasti kaikkien ryhmien aikataulut omaan kalenteriisi, koska ryhmäsi määräytyy lopullisesti sen jälkeen, kun sinut on hyväksytty opintojaksolle.
Opiskelu toteutuu Rovaniemen kampuksella ja verkkoympäristöissä.
Opintojakso toteutuu ajanjaksolla 10.3.2025-28.5.2025 . Opintojakson info pidetään ZOOMissa 10.3.2025 klo 16-18.
Tarkemmat tiedot alustavassa toteutussuunnitelmassa.
Linkki toteutussuunnitelmaan:
https://lucit-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/ksaukkor_lapinamk_fi/EVW8fEyeMj1GoGrSzoSKGTIBW3KBO88G6dB-SpucxDL77g?e=RNkuXT
Oppimateriaalit
Kirjallisuus:
Kliininen hoitotyö. Sanoma pro.
Oppiportti, Duodecim.
Moodlen materiaalit
Terveyskylä
Materiaalit täydentyvät opintojakson aikana.
Opetusmenetelmät
Osaamisperustaiset opetusmenetelmät: pienryhmätyöskentely, verkkokurssit, työpajatyöskentely, simulaatiot, käänteinen oppiminen (ennakkomateriaalit), verkko-opiskelu.
Oppimisympäristönä toimii Moodle ja muut virtuaaliympäristöt: mm. oppiportti, skhole, terveyskylä. AURORA, harjoitteluympäristöt, ZOOM.
Huomio! Taitopajoissa tulee olla suojavaatetus( Hoitajan vaatetus)
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Tämän opintojakson laajuus on 7 op. Tähän opintojaksoon ei sisälly harjoittelua työelämäympäristössä.
Opetus sisältää työelämän vaatimia pakollisia taitopajoja.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson tentti:
20.5.2025 klo 9- 12
I Uusinta 28.5.2025 klo 9-12
II Uusinta 6.8.2025 klo 9-12
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Toteutukselle ei ole valinnaista suoritustapaa
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaat kuvailla erilaisia sisä- ja syöpätauteja sairastavien potilaiden näyttöön perustuvia hoito- ja palveluketjuja sekä tunnistat kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Tunnistat ja kuvaat sisä-/syöpätautia sairastavan potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön prosessin. Osaat kuvata keskeisten sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden hoitotyötä hoitoprosessien eri vaiheissa. Osaat ohjattuna laatia kirjallisen hoitotyön suunnitelman.
Osaat ohjattuna arvioida potilaan tilan systemaattisesti ABCDE protokollaa hyödyntäen sekä kertoa potilaan tilanteesta ISBAR-menetelmän mukaisesti. Osaat ohjattuna käyttää NEWS pisteytystä potilaan tilan arvioinnissa ja seurannassa.
Osaat kuvata joitakin akuutteja elintoimintojen häiriöitä ja osallistut ohjattuna potilaan elintoimintoja tukevaan hoitotyöhön.
Tunnistat hoitoelvytysprotokollan ja osallistut ohjattuna hoitoelvytykseen osana työryhmää.
Osaat tunnistaa ja kuvata yleisimpien sisätautien ja syöpätautien syntymekanismeja ja niiden aiheuttamia muutoksia elimistössä.
Ymmärrät sisätauti-ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteita. Tunnistat keskeisimmät lääkeaineryhmät ja kivunhoidon eri menetelmät.
Osaat kuvata keskeisimmät kliiniseen hoitotyöhön liittyvät diagnostisten tutkimusten ja toimenpiteiden perusteet. Tunnistat yleisimmät käytössä olevat lääkinnälliset laitteet ja olet perehtynyt niiden turvalliseen käyttöön.
Tiedät erilaisia terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä heikentäviä riskitekijöitä ja niihin liittyviä terveyden edistämisen keinoja.
Tiedät yleisimpiä sisätauti- ja syöpäpotilaille suunnattuja ravitsemussuosituksia ja tiedät miten voit tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan potilaan/asiakkaan.
Osaat pohtia ja perustella terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen merkitystä kestävän kehityksen näkökulmasta sisätautien hoitotyössä.
Hylätty:
Opiskelija ei saavuta hyväksyttävää osaamisen tasoa
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat kuvata ja soveltaa erilaisia sisä- ja syöpätauteja sairastavien potilaiden näyttöön perustuvia hoito- ja palveluketjuja sekä kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Osaat kuvata sisä-/syöpätautia sairastavan potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön prosessin ja soveltaa sitä potilaan hoitotyössä. Osaat toteuttaa keskeisten sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden hoitotyötä hoitoprosessien eri vaiheissa. Osaat laatia kirjallisen hoitotyön suunnitelman.
Osaat osittain ohjattuna arvioida potilaan tilaa systemaattisesti ABCDE protokolla käyttäen sekä raportoida ja konsultoida potilaan tilanteesta ISBAR-menetelmän mukaisesti. Osaat käyttää NEWS pisteytystä potilaan tilan arvioinnissa ja seurannassa.
Tunnistat keskeisimmät akuutit elintoimintojen häiriöt ja osaat osittain ohjattuna aloittaa potilaan elintoimintoja tukevan hoitotyön.
Osaat hoitoelvytysprotokollan ja toteuttaa tehokasta hoitoelvytystä.
Tiedät yleisimpien sisätautien ja syöpätautien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Osaat kuvata ja perustella sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon periaatteet. Osaat keskeisimmät lääkeaineryhmät ja lääkkeettömän ja lääkkeellisen kivunhoidon.
Tiedät yleisimmät kliiniseen hoitotyöhön tarvittavien diagnostisten tutkimusten ja toimenpiteiden perusteet. Tiedät yleisimmät käytössä olevat lääkinnälliset laitteet ja osaat niiden turvallisen käytön periaatteet.
Tunnistat terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä heikentäviä riskitekijöitä ja pystyt ohjattuna edistämään terveyttä hyödyntäen erilaisia ohjausmenetelmiä ja digitaalisia sovelluksia omahoidon ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat soveltaa muutamia sisätauti- ja syöpäpotilaille suunnattuja ravitsemussuosituksia potilaan ohjauksessa ja hoidossa ja tunnistat vajaaravitsemusriskissä olevan potilaan/asiakkaan.
Osaat pohtia ja perustella terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen merkitystä kestävän kehityksen näkökulmasta sisätautien hoitotyössä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat arvioida ja soveltaa erilaisia sisä- ja syöpätauteja sairastavien potilaiden näyttöön perustuvia hoito- ja palveluketjuja sekä kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita uusissa muuttuvissa tilanteissa.
Osaat sisä-/syöpätautia sairastavan potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön prosessin. Osaat perustellen toteuttaa keskeisten sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden hoitotyötä hoitoprosessien eri vaiheissa. Osaat laatia kirjallisen hoitotyön suunnitelman.
Osaat arvioida potilaan tilan systemaattisesti ABCDE protokollaa hyödyntäen sekä raportoida ja konsultoida potilaan tilanteesta ISBAR-menetelmän mukaisesti. Osaat käyttää NEWS pisteytystä potilaan tilan arvioinnissa ja seurannassa.
Tunnistat akuutit elintoimintojen häiriöt ja osaat aloittaa potilaan elintoimintoja tukevan hoitotyön.
Osaat hoitoelvytysprotokollan ja toteuttaa tehokasta hoitoelvytystä osana työryhmää.
Osaat yleisimpien sisätautien ja syöpätautien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Osaat sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteet. Osaat keskeisimmät lääkeaineryhmät ja lääkkeettömän ja lääkkeellisen kivunhoidon.
Osaat kliiniseen hoitotyöhön tarvittavien diagnostisten tutkimusten ja toimenpiteiden perusteet. Tiedät yleisimmät käytössä olevat lääkinnälliset laitteet ja osaat niiden turvallisen käytön periaatteet.
Tunnistat terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä heikentäviä riskitekijöitä ja kykenet edistämään terveyttä hyödyntäen erilaisia ohjausmenetelmiä ja digitaalisia sovelluksia omahoidon ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat soveltaa sisätauti- ja syöpäpotilaille suunnattuja ravitsemussuosituksia ja tunnistat vajaaravitsemusriskissä olevan potilaan/asiakkaan.
Osaat pohtia ja perustella terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen merkitystä kestävän kehityksen näkökulmasta sisätautien hoitotyössä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso on hyväksytty, kun opiskelija on osoittanut tavoitteiden mukaisen osaamisen sekä opintojakson tehtävät on tehty hyväksytysti, että opintojakson tentti on suoritettu. Opiskelija on osallistunut pakollisiin työpajoihin opintojakson sisällä.
Arvosana muodostuu tentistä.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.10.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tiina Pekkala
- Paula Yliniemi
Vastuuhenkilö
Tiina Pekkala
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Osaat tunnistaa positiivisen mielenterveyden elementtejä ihmisen elämänkerronnassa ja terveyden edistämisessä. Osaat tunnistaa keskeisimpiä mielenterveys-, riippuvuus- ja päihdeongelmia. Osaat hyödyntää hoitosuosituksia ja hoitotyön periaatteita ja ymmärrät mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelujärjestelmän verkostomaisuuden. Osaat arvioida mielenterveyden häiriöiden ja päihteiden käytön vaikutusta ihmisen ja hänen perheensä hyvinvointiin. Osaat ohjatusti osallistua tiimityöskentelyyn työyhteisön jäsenenä toteutettaessa eri hoitomuotoja. Osaat toimia dialogisesti asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa. Osaat käyttää työyhteisön tukea, vertaisarviointia ja palautteita oman ammatillisen kasvun edistämisessä. Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Sisältö
Opintojakson jälkeen tiedät mielenterveyteen keskeisesti vaikuttavat perinnölliset, yksilölliset, sosiaaliset, yhteiskunnalliset ja kulttuuriset tekijät hoitotyön näkökulmasta. Osaat ottaa ne huomioon erilaisissa hoito- ja kuntoutusprosesseissa mielenterveyttä ennaltaehkäisevässä ja tukevassa hoitotyössä. Lisäksi osaat ohjattuna suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä näyttöön perustuen, yhdessä potilaan, hänen perheensä ja muun sosiaalisen verkoston kanssa. Työryhmän jäsenenä vastuullisesti noudatat ja sovellat alan lainsäädäntöä, työ- ja potilasturvallisuutta, eettisiä ja kestävän kehityksen periaatteita sekä työyhteisön sääntöjä. Tunnet mielenterveys- kriisi- ja päihdetyön palvelujärjestelmät. Yhteistyössä muiden palvelujärjestelmän toimijoiden kanssa osaat ohjata potilasta oikeiden palveluiden piiriin. Lisäksi osaat laatia kirjallisen raportin alan tietolähteisiin perustuen ja kielenkäyttösuositusten mukaisesti.
Opetusmenetelmät
Harjoittelu mielenterveystyön tai päihdehoitotyönyksiköissä, läsnäolo 100%
Harjoittelun työkirja ja lääkehoitopassi
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Harjoittelu suoritetaan sovitussa oppimisympäristössä
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat tunnistaa positiivisen mielenterveyden elementtejä ihmisen elämänkerronnassa ja terveyden edistämisessä.
- Osaat tunnistaa keskeisimpiä mielenterveys-, riippuvuus- ja päihdeongelmia.
- Osaat hyödyntää hoitosuosituksia ja hoitotyön periaatteita ja ymmärrät mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelujärjestelmän verkostomaisuuden.
- Osaat arvioida mielenterveyden häiriöiden ja päihteiden käytön vaikutusta ihmisen ja hänen perheensä hyvinvointiin.
- Osaat ohjatusti osallistua tiimityöskentelyyn työyhteisön jäsenenä toteutettaessa eri hoitomuotoja.
- Osaat toimia dialogisesti asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.
- Osaat käyttää työyhteisön tukea, vertaisarviointia ja palautteita oman ammatillisen kasvun edistämisessä.
- Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Hylätty
- Et osaa tunnistaa positiivisen mielenterveyden elementtejä ihmisen elämänkerronnassa ja terveyden edistämisessä.
- Et osaa tunnistaa keskeisimpiä mielenterveys-, riippuvuus- ja päihdeongelmia.
- Et osaa hyödyntää hoitosuosituksia ja hoitotyön periaatteita, tai ymmärrä mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelujärjestelmän verkostomaisuutta.
- Et osaa arvioida mielenterveyden häiriöiden ja päihteiden käytön vaikutusta ihmisen ja hänen perheensä hyvinvointiin.
- Et osaa ohjatusti osallistua tiimityöskentelyyn työyhteisön jäsenenä toteutettaessa eri hoitomuotoja.
- Et osaa toimia dialogisesti asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.
- Et osaa käyttää työyhteisön tukea, vertaisarviointia ja palautteita oman ammatillisen kasvun edistämisessä.
- Et osaa työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty:
Osaat tunnistaa positiivisen mielenterveyden elementtejä ihmisen elämänkerronnassa ja terveyden edistämisessä.
Osaat tunnistaa keskeisimpiä mielenterveys-, riippuvuus- ja päihdeongelmia.
Osaat hyödyntää hoitosuosituksia ja hoitotyön periaatteita ja ymmärrät mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelujärjestelmän verkostomaisuuden.
Osaat arvioida mielenterveyden häiriöiden ja päihteiden käytön vaikutusta ihmisen ja hänen perheensä hyvinvointiin.
Osaat ohjatusti osallistua tiimityöskentelyyn työyhteisön jäsenenä toteutettaessa eri hoitomuotoja.
Osaat toimia dialogisesti asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.
Osaat käyttää työyhteisön tukea, vertaisarviointia ja palautteita oman ammatillisen kasvun edistämisessä.
Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Hylätty:
Opiskelijalla on merkittäviä puutteita asiakkaan, perheen ja yhteisön jäsenen vastuullisessa ja ammatillisessa kohtaamisessa.
Opiskelija ei hyödynnä asiakkaan kokemuksellista tietoa tämän terveyden ja sairauden hoidossa ohjattuna.
Opiskelija ei kykene ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutuksen eri-ikäisten asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa ohjattuna.
Osaamisessa on merkittäviä puutteita potilas- ja työturvallisessa hoitotyössä.
Opiskelija ei osallistu eikä hän osaa selittää moniammatillisen työyhteisön asiantuntijuuden merkitystä.
Opiskelijan osallistuminen ohjaus- ja arviointikeskusteluihin on puutteellista.
Ammatinharjoittamista koskeva lainsäädäntö ja eettiset ohjeet ovat epäselviä.
Opiskelija toimii ihmisoikeuksia loukkaavasti.
Oman toiminnan ja alan eettisten erityispiirteiden kuvaaminen on epäjohdonmukaista.
Opiskelijan tieto erilaisista näyttöön perustuvista terveyden edistämisen menetelmistä mielenterveyden ja toimintakyvyn edistämiseksi on niukkaa ja hajanaista.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Leena Välimaahan.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 31.07.2025
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 90
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tiina Pekkala
- Leena Välimaa
- Paula Yliniemi
Vastuuhenkilö
Tiina Pekkala
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2023
-
RA72T23STerveydenhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) Rovaniemi, Syksy 2023
Tavoitteet
Osaat tunnistaa positiivisen mielenterveyden elementtejä ihmisen elämänkerronnassa ja terveyden edistämisessä. Osaat tunnistaa keskeisimpiä mielenterveys-, riippuvuus- ja päihdeongelmia. Osaat hyödyntää hoitosuosituksia ja hoitotyön periaatteita ja ymmärrät mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelujärjestelmän verkostomaisuuden. Osaat arvioida mielenterveyden häiriöiden ja päihteiden käytön vaikutusta ihmisen ja hänen perheensä hyvinvointiin. Osaat ohjatusti osallistua tiimityöskentelyyn työyhteisön jäsenenä toteutettaessa eri hoitomuotoja. Osaat toimia dialogisesti asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa. Osaat käyttää työyhteisön tukea, vertaisarviointia ja palautteita oman ammatillisen kasvun edistämisessä. Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Sisältö
Opintojakson jälkeen tiedät mielenterveyteen keskeisesti vaikuttavat perinnölliset, yksilölliset, sosiaaliset, yhteiskunnalliset ja kulttuuriset tekijät hoitotyön näkökulmasta. Osaat ottaa ne huomioon erilaisissa hoito- ja kuntoutusprosesseissa mielenterveyttä ennaltaehkäisevässä ja tukevassa hoitotyössä. Lisäksi osaat ohjattuna suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä näyttöön perustuen, yhdessä potilaan, hänen perheensä ja muun sosiaalisen verkoston kanssa. Työryhmän jäsenenä vastuullisesti noudatat ja sovellat alan lainsäädäntöä, työ- ja potilasturvallisuutta, eettisiä ja kestävän kehityksen periaatteita sekä työyhteisön sääntöjä. Tunnet mielenterveys- kriisi- ja päihdetyön palvelujärjestelmät. Yhteistyössä muiden palvelujärjestelmän toimijoiden kanssa osaat ohjata potilasta oikeiden palveluiden piiriin. Lisäksi osaat laatia kirjallisen raportin alan tietolähteisiin perustuen ja kielenkäyttösuositusten mukaisesti.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat tunnistaa positiivisen mielenterveyden elementtejä ihmisen elämänkerronnassa ja terveyden edistämisessä.
- Osaat tunnistaa keskeisimpiä mielenterveys-, riippuvuus- ja päihdeongelmia.
- Osaat hyödyntää hoitosuosituksia ja hoitotyön periaatteita ja ymmärrät mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelujärjestelmän verkostomaisuuden.
- Osaat arvioida mielenterveyden häiriöiden ja päihteiden käytön vaikutusta ihmisen ja hänen perheensä hyvinvointiin.
- Osaat ohjatusti osallistua tiimityöskentelyyn työyhteisön jäsenenä toteutettaessa eri hoitomuotoja.
- Osaat toimia dialogisesti asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.
- Osaat käyttää työyhteisön tukea, vertaisarviointia ja palautteita oman ammatillisen kasvun edistämisessä.
- Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Hylätty
- Et osaa tunnistaa positiivisen mielenterveyden elementtejä ihmisen elämänkerronnassa ja terveyden edistämisessä.
- Et osaa tunnistaa keskeisimpiä mielenterveys-, riippuvuus- ja päihdeongelmia.
- Et osaa hyödyntää hoitosuosituksia ja hoitotyön periaatteita, tai ymmärrä mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelujärjestelmän verkostomaisuutta.
- Et osaa arvioida mielenterveyden häiriöiden ja päihteiden käytön vaikutusta ihmisen ja hänen perheensä hyvinvointiin.
- Et osaa ohjatusti osallistua tiimityöskentelyyn työyhteisön jäsenenä toteutettaessa eri hoitomuotoja.
- Et osaa toimia dialogisesti asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.
- Et osaa käyttää työyhteisön tukea, vertaisarviointia ja palautteita oman ammatillisen kasvun edistämisessä.
- Et osaa työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Leena Välimaahan.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
10.09.2024 - 31.10.2024
Ajoitus
10.12.2024 - 31.05.2025
Laajuus
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 100
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Anne-Marita Syväjärvi
- Tuulikki Keskitalo
- Tiina Pekkala
- Katja Saukkoriipi
- Niina Määttä
- Leena Välimaa
- Sirpa Kaukiainen
- Hoitotyö SH X2, Rovaniemi AMK
- Paula Yliniemi
- Päivi Siitonen
- Anna-Leena Nousiainen
Vastuuhenkilö
Katja Saukkoriipi
Ajoitusryhmät
- Akuutti hoitotyö (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
- Sisätauti-kirurginen hoitotyö (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
- Perioperatiivinen hoitotyö (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
- Mielenterveys- ja päihde hoitotyö (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
- Ikääntyneiden hoitotyö (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
- Lasten hoitotyö (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2022
Koulutusryhmat
- Akuutti hoitotyö
- Sisätauti-kirurginen hoitotyö
- Perioperatiivinen hoitotyö
- Mielenterveys- ja päihde hoitotyö
- Ikääntyneiden hoitotyö
- Lasten hoitotyö
Tavoitteet
Osaamistavoitteet:
Osaat toimia erilaisissa muuttuvissa terveysalan toimintaympäristöissä hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti. Osaat käyttää ohjausta ja opetusta sairaanhoitajan työmenetelmänä eri konteksteissa. Osaat käyttää tarkoituksenmukaisesti olemassa olevaa sekä tuottaa uutta opetus- ja ohjausmateriaalia myös digitaalisesti. Osoitat vastuun hoitotyön laadusta omassa toiminnassasi ja kykenet ehkäisemään ja tunnistamaan laatupoikkeamia hoitoprosessin kaikissa vaiheissa. Tiedät ja tunnistat sairaanhoitajan urakehitysmahdollisuudet kansainvälisesti, kansallisesti ja alueellisesti.
Teemat ja keskeiset sisällöt
Laadunhallinta hoitotyössä
- Terveydenhuollon laatujärjestelmät ja laadun hallinta
- Lainsäädäntö ja kansalliset laatusuositukset ja vaatimukset: hoitoisuusluokitukset, hoitosuositukset ja eettiset ohjeet
Sairaanhoitajan ammatillisuus ja asiantuntijuus
- Ammatillinen kasvu ja kehittyminen
- Mentorointi, perehdytys
- Työnohjaus ammatillisuuden ja asiantuntijuuden kehittymisen prosessissa.
- Sairaanhoitajan ammatin sisäistäminen ja oman persoonan käyttö hoitotyössä
- Sairaanhoitajan urakehitysmahdollisuudet
Näyttöön perustuva hoitotyö
- Ohjauksen ja opetuksen suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen
- Vaihtoehtoiset sisällöt (tarkemmat kuvaukset opintojakson toteutussuunnitelmassa):
- Sisätauti-kirurginen hoitotyö
- Mielenterveys- ja päihdehoitotyö
- Akuutti hoitotyö
- Perioperatiivinen hoitotyö
- Lasten hoitotyö
- Ikääntyneiden hoitotyö
- Palliatiivinen hoitotyö
Sisältö
Tieto puuttuu
Aika ja paikka
Opintojakson toteutus: Rovaniemen kampus, verkkoympäristöt.
Opintojakson info ja aloitus:
- 10.12.2024 klo 16.00-19.00 (Teams)
Katso tarkemmat tiedot Pepistä Yleissairaanhoitajan osaamisen arviointi (180 op) -toteutuksesta.HUOM. Ilmoittauduttava Pepissä. YleSh -loppukoe on osa syventäviä opintoja. Sairaanhoitajaopiskelijoilla koe kuuluu osasuorituksena Näyttöön perustuva hoitotyö ja erityiskysymykset hoitotyön eri osa-alueille -opintojaksoon (R702HL28OJ )
YleSh -loppukoe:
- 7.1..2025 klo 8:30–11:30 YleSh loppukoe (Jokiväylä tilat B321 ja B302)
- 8.1.2025 klo 150:3–18:30 YleSh loppukoe I uusinta (Jokiväylä tila B302)
- 26.2.2025 klo 15:30–18:30 YleSh loppukoe II uusinta (Jokiväylä tilaB302)
- HUOM! YleSh valtakunnallinen loppukoe ei koske avoimen amk:n opiskelijoita!
- 7.1.2025 klo 12.30-16.00 Valmistuvan sairaanhoitajan lääkehoito-osaaminen (yhteinen kaikille suuntaaville
- 8.1.2025 klo 9.00-15.00 Työpajapäivä; suuntautumisen mukaiset ryhmät
- 30.1.2025 klo 9.00-15.00 Työpajapäivä; suuntautumisen mukaiset ryhmät
- 31.1.2024 klo 9.00-15.00 Moniammatillinen opiskelu/asiakaspalvelu.Vire. Harjoittelun tunnit.
- 21.3.2025 klo 9.00-15.00 Ylimääräinen näyttö/tentti/oppimiskeskustelu
- 24.2.2025 klo 9.00-15.00 Työpajapäivä; suuntautumisen mukaiset ryhmät
- 25.2.2025 klo 9.00-15.00 Työpajapäivä; suuntautumisen mukaiset ryhmät .
- 26.2.2025 klo 9.00-15.00 .Työpajapäivä; suuntautumisen mukaiset ryhmät .
- 27.2.2025 klo 9.00-15.00 .Työpajapäivä; suuntautumisen mukaiset ryhmät
- 5.5.2025 Osaamisen näytöt/kirjalliset tentit/oppimiskeskustelut (ryhmäkohtaiset ajat ilm. myöhemmin)
- 6.5.2025 Osaamisen näytöt/kirjalliset tentit/oppimiskeskustelut (ryhmäkohtaiset ajat ilm. myöhemmin)
Syyslukukaudelle 2025 sijoittuvien opintojakson webinaarien (zoom) aikataulu:
(osa ajoista selviää myöhemmin syksyn aikana)
9.1.2025 klo 9-11: EKG(Katja Saukkoriipi)
13.1.2025 klo 16.00-19.00: Trauma (Niina Määttä)
16.1.2025 klo 17.00-18.30 Sepsis (Katja Saukkoriipi)
11.3.2025 klo 8:15 - 11:45 Kivunhoito ja hoitotyö (Anna-Leena Nousiainen)
12.3.2025 klo 12.30-15.30 Lasten/nuorten Elämän loppuvaiheen hoitotyö (Tarja Pykäläinen)
17.3.2025 klo 8.15-11.30 Elämän loppuvaiheen hoitotyö (Tarja Pykäläinen)
xx.xx.2025 klo 12.30-15.00: Akuutti psyykkinen kriisi ja sijaistraumatisoituminen (Paula Yliniemi)
xx.xx.2025 klo 16.30 - 18.00 Ongelmallinen raha-digipelaaminen (Arto Hernetkoski/ ulkopuolinen luennoitsija)
x.x.2024 klo 9.00 - 11.45: Hoitotyön yhteenveto ja rakenteellinen kirjaaminen (Sirpa Kaukiainen)
Oppimateriaalit
Suuntatumisvaihtoehtojen materiaaleja löytyy Moodlesta sen avauduttua n. viikkoa ennen opintojakson aloitusinfoa - Sisätauti-kirurginen hoitotyö - Mielenterveys- ja päihdehoitotyö - Akuutti hoitotyö - Perioperatiivinen hoitotyö - Lasten hoitotyö - Ikääntyneiden hoitotyö
Opetusmenetelmät
Osaamisperustaiset opetusmenetelmät: pienryhmätyöskentely, verkkokurssit, työpajatyöskentely, simulaatiot, käänteinen oppiminen (ennakkomateriaalit), verkko-opiskelu, yksilö- ja ryhmäohjaus.
Opiskelijan oppimisen ohjaus tapahtuu yksilö- ja ryhmäohjauksena. Opiskelija saa suullista, kirjallista ja vertaisarviointi palautetta opintojakson aikana. Oppimisympäristönä toimii Moodle ja muut virtuaaliympäristöt: mm. oppiportti, skole, terveyskylä, Aurora simulaatiokeskus, harjoitteluympäristöt
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
- Osaamisen näyttönä tai perinteisenä tenttinä
- Jokainen suuntaava sopii ryhmänsä kanssa tarkemman aikataulutuksen näyttöpäivän toteutuksesta kampuspäivien sisällä.
- Tentin/osaamisen ajankohta varmistuu opintojakson alussa
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson teemat ja keskeiset sisällöt:
1) Näyttöön perustuva kliininen hoitotyö 5 op
- Näyttöön perustuvan terveydenhuollon malli
- Ohjaava lainsäädäntö (myös erityislait) ja ammattieettiset ohjeet
- Laadunhallinta hoitotyössä, Laadun ja vaikuttavuuden mittarit ja seuranta
- Ammatillisen asiantuntijuuden kehittyminen
2) Näyttöön perustuva hoitotyö hoitotyön eri osa-alueilla 10 op
- Ohjauksen ja opetuksen suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen
- Vaihtoehtoiset sisällöt: Akuutti hoitotyö, Sisätauti-kirurginen hoitotyö, Mielenterveys- ja päihdehoitotyö, Perioperatiivinen hoitotyö, Lasten hoitotyö, Ikääntyneiden hoitotyö
Huomioi! Suuntautumisvaihtoehdon mukainen koulutus aloitetaan mikäli siihen on vähintään 5 opiskelijaa ilmoittaunut.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Toimit erilaisissa muuttuvissa terveysalan toimintaympäristöissä hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti.
Käytät ohjausta ja opetusta sairaanhoitajan työmenetelmänä.
Käytät tarkoituksenmukaisesti olemassa olevaa opetus- ja ohjausmateriaalia.
Kuvaat vastuusi hoitotyön laadusta omassa toiminnassasi ja kykenet ehkäisemään ja tunnistamaan laatupoikkeamia hoitoprosessin kaikissa vaiheissa.
Tunnistat sairaanhoitajan urakehitysmahdollisuudet kansainvälisesti, kansallisesti ja alueellisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Toimit erilaisissa muuttuvissa terveysalan toimintaympäristöissä kehittäen työyhteisötaitoja.
Käytät perustellen ohjausta ja opetusta sairaanhoitajan työmenetelmänä eri konteksteissa.
Käytät perustellen olemassa olevaa ja tuotat opetus- ja ohjausmateriaalia.
Osoita vastuusi hoitotyön laadusta omassa toiminnassasi ja ehkäiset ja tunnistat laatupoikkeamia hoitoprosessin kaikissa vaiheissa.
Sovellat sairaanhoitajan urakehitysmahdollisuudet niin kansainvälisesti, kansallisesti ja alueellisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Toimit erilaisissa muuttuvissa terveysalan toimintaympäristöissä kehittäen ja arvioiden työyhteisötaitoja.
Käytät arvioiden ohjausta ja opetusta sairaanhoitajan työmenetelmänä siihen soveltuvissa konteksteissa.
Käytät kriittisesti arvioiden olemassa olevaa sekä kehität uutta opetus- ja ohjausmateriaalia.
Perustelet kriittisesti vastuusi hoitotyön laadusta omassa toiminnassasi ja ennakoit ja tulkitset laatupoikkeamia hoitoprosessin kaikissa vaiheissa.
Arvioit sairaanhoitajan urakehitysmahdollisuudet niin kansainvälisesti, kansallisesti ja alueellisesti.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty: Opiskelija ei saavuta tyydyttävää tasoa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suoritus 15op on hyväksytty, kun opiskelija on:
- Suorittanut kaikki opintojaksoon liittyvät tehtävät hyväksytysti
- Osallistunut kaikkien suuntautumisvaihtoehtojen ja oman suuntautumisvaihtoehdon työpajoihin ja webinaareihin
- Opintojakson arvosana (Hyl. - K5) koostuu: Kirjallisesta tehtävästä opintojakson suuntaavien yhteisestä osiosta (5,0 op.) ja oman suuntaavan ryhmän tentistä tai osaamisen näy (10,0 op.)
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.10.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Laajuus
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 90
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tiina Pekkala
- Katja Saukkoriipi
- Tarja Pykäläinen
- Marika-Elina Kantola
- Sari Petäjä
- Anna-Leena Nousiainen
- Sari Melamies
Vastuuhenkilö
Katja Saukkoriipi
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22KTSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) 2, Rovaniemi, kevät 2022
-
RA72H21SSairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi, syksy 2021
Tavoitteet
Olet omaksunut sairaanhoitajan ammatti-identiteetin. Osaat ratkaista ammatillisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia ja ristiriitoja moniammatillisissa tiimeissä sekä osaat tarkastella omaa osaamistasi kriittisesti. Ymmärrät sairaanhoitajan osuuden näyttöön perustuvassa toiminnassa ja sitoudut siihen. Osaat tunnistaa ja kriittisesti arvioida toimintaasi ja toimintakäytänteitä. Osaat näyttöön perustuvien hoitosuositusten ja yhtenäisten käytäntöjen merkityksen asiakkaan hoidossa ja osaat soveltaa niitä hoitotyössä. Osaat arvioida, seurata ja dokumentoida yhtenäisen käytännön tuloksia.
Sisältö
Tieto puuttuu
Aika ja paikka
Syksy 2024; vkot 40-49
Harjoitteluyksikön valitset oman suuntaavan vaihtoehdon mukaisesti:
Akuutti hoitotyö, sisätauti-kirurginen hoitotyö, perioperatiivinen hoitotyö, lasten sairaanhoito, mielenterveys- ja päihdehoitotyö ja ikääntyneiden hoitotyö.
Opetusmenetelmät
Opiskelijan oppimisen ohjaus tapahtuu yksilö- ja ryhmäohjauksena. Opiskelija saa suullista, kirjallista ja vertaisarviointi palautetta opintojakson aikana harjoitteua ohjaavilta sairaanhoitajilta ja harjoittelua ohjaavilta opettajilta.
Lisätietoja opiskelijoille
Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja YleSh -tentin lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos suoritat harjoittelun jaksotuksesta poikkeavana (esim. opinnollistaminen) aikana , ole asiasta ensin yhteydessä omaan suuntaaviesi opettajaan.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu arvioidaan asteikolla Hyväksytty (H) - Hylätty (0)
Hyväksytty:
- Olet omaksunut sairaanhoitajan ammatti-identiteetin
- Osaat ratkaista ammatillisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia ja ristiriitoja moniammatillisissa tiimeissä sekä tarkastella omaa osaamistasi kriittisesti.
- Ymmärrät sairaanhoitajan osuuden näyttöön perustuvassa toiminnassa ja sitoudut siihen.
- Osaat tunnistaa ja kriittisesti arvioida toimintaasi ja toimintakäytänteitä.
- Osaat näyttöön perustuvien hoitosuositusten ja yhtenäisten käytäntöjen merkityksen asiakkaan hoidossa ja osaat soveltaa niitä hoitotyössä.
- Osaat arvioida, seurata ja dokumentoida yhtenäisen käytännön tuloksia.
Hylätty:
- Et olet omaksunut sairaanhoitajan ammatti-identiteettiä
- Et osaa ratkaista ammatillisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia ja ristiriitoja moniammatillisissa tiimeissä sekä et osaa tarkastella omaa osaamistasi kriittisesti.
- Et ymmärrä sairaanhoitajan osuutta näyttöön perustuvassa toiminnassa ja et ole sitoutunut siihen.
- Et osaa tunnistaa ja kriittisesti arvioida toimintaasi ja toimintakäytänteitä.
- Et osaa näyttöön perustuvien hoitosuositusten ja yhtenäisten käytäntöjen merkitystä asiakkaan hoidossa ja et osaat soveltaa niitä hoitotyössä.
- Et osaa arvioida, seurata ja dokumentoida yhtenäisen käytännön tuloksia.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointivaiheen suoritus 15 op. on hyväksytty, kun opiskelija:
- Opiskelija on harjoittelun aikana saavuttanut opintojakson vaatimat osaamistavoitteet hyväksytysti
- Tehnyt harjoitteluun määrätyn tuntimäärän ja paluttanut harjoittelun tuntilistan WorkSeed -työkirjaan
Hyväksytty:
- Työyksikön yhteisten pelisääntöjen noudattaminen.
- Harjoitteluun liittyvien dokumenttien asianmukainen täyttö ja palautus
- Harjoittelutehtävien palauttaminen harjoittelun sovitun aikataulun mukaisesti
- Ohjauskeskustelut ja arvioinnit sovitun käytännön mukaisesti
- Vastuullinen ja potilasturvallinen toiminta harjoitteluyksiköissä
- Harjoittelukohtaisten osaamistavoitteiden laatiminen ja niiden arviointi
Hylätty:
- Työyksikön yhteisten pelisääntöjen noudattamatta jättäminen
- Harjoittelutehtävien ja dokumenttien palauttamatta jättäminen sovitun aikataulun mukaisesti
- Ohjaus. ja arviointikeskustelujen laiminlyöminen
- Ei toimi hoitotyössä vastuullisesti ja potilasturvallisesti
- Ei kykene vastaanottamaan ohjausta
- Ei saavuta harjoittelun laadittuja tavoitteita
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Heidi Jaakolaan.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 31.05.2025
Laajuus
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 100
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Niina Määttä
- Katja Saukkoriipi
- Hoitotyö SH X2, Rovaniemi AMK
- Paula Yliniemi
- Sari Melamies
Vastuuhenkilö
Katja Saukkoriipi
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2022
Tavoitteet
Olet omaksunut sairaanhoitajan ammatti-identiteetin. Osaat ratkaista ammatillisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia ja ristiriitoja moniammatillisissa tiimeissä sekä osaat tarkastella omaa osaamistasi kriittisesti. Ymmärrät sairaanhoitajan osuuden näyttöön perustuvassa toiminnassa ja sitoudut siihen. Osaat tunnistaa ja kriittisesti arvioida toimintaasi ja toimintakäytänteitä. Osaat näyttöön perustuvien hoitosuositusten ja yhtenäisten käytäntöjen merkityksen asiakkaan hoidossa ja osaat soveltaa niitä hoitotyössä. Osaat arvioida, seurata ja dokumentoida yhtenäisen käytännön tuloksia.
Sisältö
Tieto puuttuu
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu arvioidaan asteikolla Hyväksytty (H) - Hylätty (0)
Hyväksytty:
- Olet omaksunut sairaanhoitajan ammatti-identiteetin
- Osaat ratkaista ammatillisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia ja ristiriitoja moniammatillisissa tiimeissä sekä tarkastella omaa osaamistasi kriittisesti.
- Ymmärrät sairaanhoitajan osuuden näyttöön perustuvassa toiminnassa ja sitoudut siihen.
- Osaat tunnistaa ja kriittisesti arvioida toimintaasi ja toimintakäytänteitä.
- Osaat näyttöön perustuvien hoitosuositusten ja yhtenäisten käytäntöjen merkityksen asiakkaan hoidossa ja osaat soveltaa niitä hoitotyössä.
- Osaat arvioida, seurata ja dokumentoida yhtenäisen käytännön tuloksia.
Hylätty:
- Et olet omaksunut sairaanhoitajan ammatti-identiteettiä
- Et osaa ratkaista ammatillisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia ja ristiriitoja moniammatillisissa tiimeissä sekä et osaa tarkastella omaa osaamistasi kriittisesti.
- Et ymmärrä sairaanhoitajan osuutta näyttöön perustuvassa toiminnassa ja et ole sitoutunut siihen.
- Et osaa tunnistaa ja kriittisesti arvioida toimintaasi ja toimintakäytänteitä.
- Et osaa näyttöön perustuvien hoitosuositusten ja yhtenäisten käytäntöjen merkitystä asiakkaan hoidossa ja et osaat soveltaa niitä hoitotyössä.
- Et osaa arvioida, seurata ja dokumentoida yhtenäisen käytännön tuloksia.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Heidi Jaakolaan.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 17.11.2024
Ajoitus
18.11.2024 - 15.12.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Noora Majava
- Tarja Pykäläinen
- Niina Määttä
- Heidi Jaakola
Vastuuhenkilö
Noora Majava
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Tavoitteet
Osaat suunnitella ja toteuttaa perheen terveyttä edistävää ja voimavaralähtöistä näyttöön perustuvaa hoitotyötä kulttuuritaustat huomioiden. Ymmärrät seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä. Ymmärrät raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun.
Tiedät lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen. Ymmärrät kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen merkityksen lapsen kasvulle ja kehitykselle. Ymmärrät perheen tuen merkityksen vanhemmuudessa ja lapsiperheen arjessa.
Tiedät sairaan lapsen, nuoren ja perheen hoidon pääperiaatteet. Sovellat tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä. Tunnistat erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten hoitotyön tarpeita. Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat soveltaa digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä.
Sisältö
Perheen hoitotyö
Raskaus ja synnytys
Lapsen ja nuoren hoitotyö
Aika ja paikka
Syksy 2024 18.11.2024-15.12.2024
Tarkennettu toteutussuunnitelma https://docs.google.com/document/d/1V84JgSKlJgRqrIHQbiZLxnsX6FDqy-AjQ4BV0ZEIiOg/edit?usp=sharing (kopioi linkki ja avaa selaimessa)
Opintojakson info ma 18.11.2024 klo 8.15-9.15 Teamsissa. Linkki Teamsiin opintojakson Moodlessa, joka aukeaa noin viikkoa ennen opintojakson alkua.
Työpajapäivät
Osallistut opintojen aikana kahteen työpajapäivään, jotka järjestetään koululla; yhteen lastenhoitotyönpajaan 6h sekä yhteen synnytys- ja naistenhoitotyön paja 6h. Kuljet joko ryhmän A tai B mukana. Työpajapäivät toteutuvat seuraavasti ja ryhmän valintaan pääset Moodlen auetessa
Ryhmä A
ti 26.11.2024 klo 9.00-15.00
ke 27.11.2024 klo 9.00-15.00
Ryhmä B
ti 10.12.2024 klo 9.00-15.00
ke 11.12.2024 klo 9.00-15.00
Oppimateriaalit
Kirjallisuus
- Storvik-Sydänmaa, Stina Tervajärvi, Lasse Hammar, Anne-Marja. 2019. Lapsen ja perheen hoitotyö.
- Botha & Ryttyläinen-Korhonen. 2016. Naisen hoitotyö. Sanoma Pro.
- Paananen Ulla, Pietiläinen Sirkka, Raussi-Lehto Eija ja Äimälä Anna-Mari. 2017. Kätilötyö. Edita.
- Sydänmaa, Talvensaari, Kaisvuo ja Uotila 2012. Lapsen ja nuoren hoitotyö.
Skhole
- Lastentaudit -verkkokurssi
Oppiportin materiaalit
(mikäli et pääse linkin kautta suoraan, kirjaudu koulun tunnuksilla Terveysporttiin, sieltä Oppiporttiin ja etsi aineistoa nimellä)
- Naistentaudit ja synnytykset
- Lasten infektiotaudit
Linkit verkkokursseille
- Osaatko ehkäistä kohdunkaulan syöpää?
- Lasten hätätilanteet ja elvytys
- Lasten EKG:n rekisteröinti lapsella
- Nuori vastaanotolla
E-aineistot
- Klemetti & Hakulinen-Viitanen. 2013. Äitiysneuvolaopas. THL.
- Hakulinen, Otronen & Kuronen (toim.) 2017. Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2018-2022. THL.
- Klemetti & Raussi-Lehto 2013. Edistä, ehkäise, vaikuta - Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014-2020. THL, opas
- Malm & Ellfolk 2016. Mitä lääkkeitä voi käyttää raskauden aikana? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 132(19):1781-9.
- Lastenneuvolakäsikirja. THL.
- Lastensuojelun käsikirja - Lastensuojelun käsikirja - THL
- Mäki, Wikström, Hakulinen-Viitanen ja Laatikainen: Terveystarkastukset lastenneuvolassa & kouluterveydenhuollossa. THL.
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Hoitosuositus. Leikki-ikäisen emotionaalinen tuki päiväkirurgisessa hoitotyössä.
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Hoitosuositus. Lasten kaltoinkohtelun tunnistamisen tehokkaat menetelmät sosiaali- ja terveydenhuollossa
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Äkillisesti kuolleen henkilön läheisten tukeminen - Hoitotyön suositus
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen äidin sekä perheen imetysohjaus
- Käypähoitosuositukset
- Terveyskylä
- Neuvokasperhe
- Lapset, nuoret ja perheet - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- Väkivallan ehkäisy - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- Lapset, nuoret ja perheet - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- Väkivallan ehkäisy - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- THL verkkokoulut: Luo luottamusta -suojele lasta Verkkokoulut: Kirjaudu sivustoon (thl.fi)
- THL verkkokoulut: Luo luottamusta -puutu väkivaltaan Verkkokoulut: Kirjaudu sivustoon (thl.fi)
- Väkivallaton lapsuus : toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020−2025 (valtioneuvosto.fi)
- Väkivallaton lapsuus –webinaarisarja osa 1 (sst.fi)
- Silpomisen ehkäisy voi onnistua vain tiiviillä yhteistyöllä | THL-blogi
- Väkivallaton lapsuus : toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020−2025 (valtioneuvosto.fi)
Opetusmenetelmät
Suomeksi
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Etätentti yksilötenttinä Moodlessa to 13.12.2024 Tenttiaika tarkentuu lähempänä.
Uusintatentistä sovitaan erikseen.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tiedät näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden.
Tiedät lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet.
Tiedät normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan sekä sairaalan ulkopuolisen synnytyksen perusteet
Tiedät keskeiset tukemisen menetelmät perheiden vanhemmuuteen kasvussa.
Tiedät perusteet kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen.
Tiedät sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheiden hoitotyön erityispiirteet.
Tiedät keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä.
Tiedät seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä.
Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja tiedät digitaalisten terveyspalveluiden käyttöstä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat soveltaa ja määritelellä näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden.
Osaat määritellä ja soveltaa lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet.
Osaat selittää normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan.
Tiedät sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet.
Osaat selittää perheen tukemisen menetelmiä ja niiden merkityksen vanhemmuuteen kasvussa.
Osaat selittää seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä.
Osaat selittää kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen. Tiedät varhaisen avoimen yhteistyön periaatteet.
Osaat selittää sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet.
Osaat ohjatusti soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä.
Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat tulkita ja vertailla näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden.
Osaat tulkita ja vertailla lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueita hyödyntäen moniammatillista yhteistyötä.
Osaat arvioida normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan.
Perustelet sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet.
Osaat tulkita ja vertailla perheentukemisen menetelmiä ja niiden merkitystä vanhemmuuteen
kasvussa sekä tulkita perheen muutosten ja kriisien tuomia haasteita vanhemmuudelle.
Osaat perustella seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä.
Osaat tulkita ja vertailla kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen.
Osaat perustella varhaisen avoimen yhteistyön merkityksen hoitotyössä moniammatillisuutta hyödyntäen.
Osaat tulkita ja vertailla asiakaslähtöisesti sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet, hyödyntäen ajankohtaista tietoa.
Osaat soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä.
Osaat pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat soveltaa digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsenäiset tehtävät hyväksytty/hylätty
Työpajoissa ja osalla luennoilla pakollinen läsnäolo
Yksilötentti: arvosana hyl - K5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tyydyttävä (1-2)
Tiedät näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden
Tiedät lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet
Tiedät normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan sekä sairaalan ulkopuolisen synnytyksen perusteet
Tiedät keskeiset tukemisen menetelmät perheiden vanhemmuuteen kasvussa
Tiedät perusteet kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen
Tiedät sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheiden hoitotyön erityispiirteet
Tiedät keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä
Tiedät seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä
Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja tiedät digitaalisten terveyspalveluiden käytöstä
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3-4)
Osaat soveltaa ja määritelellä näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden
Osaat määritellä ja soveltaa lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet
Osaat selittää normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan
Tiedät sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet
Osaat selittää perheen tukemisen menetelmiä ja niiden merkityksen vanhemmuuteen kasvussa
Osaat selittää seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä
Osaat selittää kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen. Tiedät varhaisen avoimen yhteistyön periaatteet
Osaat selittää sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet
Osaat ohjatusti soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä
Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Osaat tulkita ja vertailla näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden
Osaat tulkita ja vertailla lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueita hyödyntäen moniammatillista yhteistyötä
Osaat arvioida normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan
Perustelet sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet
Osaat tulkita ja vertailla perheentukemisen menetelmiä ja niiden merkitystä vanhemmuuteen
kasvussa sekä tulkita perheen muutosten ja kriisien tuomia haasteita vanhemmuudelle.
Osaat perustella seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä
Osaat tulkita ja vertailla kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen
Osaat perustella varhaisen avoimen yhteistyön merkityksen hoitotyössä moniammatillisuutta hyödyntäen
Osaat tulkita ja vertailla asiakaslähtöisesti sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet, hyödyntäen ajankohtaista tietoa
Osaat soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä
Osaat pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat soveltaa digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 08.09.2024
Ajoitus
09.09.2024 - 06.10.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Noora Majava
- Tarja Pykäläinen
- Niina Määttä
- Heidi Jaakola
Vastuuhenkilö
Noora Majava
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KTSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) 2, Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Osaat suunnitella ja toteuttaa perheen terveyttä edistävää ja voimavaralähtöistä näyttöön perustuvaa hoitotyötä kulttuuritaustat huomioiden. Ymmärrät seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä. Ymmärrät raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun.
Tiedät lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen. Ymmärrät kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen merkityksen lapsen kasvulle ja kehitykselle. Ymmärrät perheen tuen merkityksen vanhemmuudessa ja lapsiperheen arjessa.
Tiedät sairaan lapsen, nuoren ja perheen hoidon pääperiaatteet. Sovellat tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä. Tunnistat erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten hoitotyön tarpeita. Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat soveltaa digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä.
Sisältö
Perheen hoitotyö
Raskaus ja synnytys
Lapsen ja nuoren hoitotyö
Aika ja paikka
Syksy 2024 9.9.2024-6.10.2024
Tarkennettu toteutussuunnitelma https://docs.google.com/document/d/1UVUs6U9MVd9pHytxSD94jNUe6Vilhpgl5U1plPC5a1g/edit?usp=sharing (kopioi linkki ja avaa selaimessa)
Opintojakson info 9.9.2024 Teamsissa klo 16.00-17.00. Linkki Teamsiin opintojakson Moodlessa, joka aukeaa noin viikkoa ennen opintojakson alkua.
Työpajapäivät
Osallistut opintojen aikana kahteen työpajapäivään, jotka järjestetään koululla; yhteen lastenhoitotyönpajaan 6h sekä yhteen synnytys- ja naistenhoitotyön paja 6h. Kuljet joko ryhmän A tai B mukana. Työpajapäivät toteutuvat seuraavasti ja ryhmän valintaan pääset Moodlen auetessa
Ryhmä A
ke 18.19.2024 klo 9.00-15.00
ti 1.10.2024 klo 9.00-15.00
Ryhmä B
ke 25.9.2024 klo 9.00-15.00
to 26.9.2024 klo 9.00-15.00
Oppimateriaalit
Kirjallisuus
- Storvik-Sydänmaa, Stina Tervajärvi, Lasse Hammar, Anne-Marja. 2019. Lapsen ja perheen hoitotyö.
- Botha & Ryttyläinen-Korhonen. 2016. Naisen hoitotyö. Sanoma Pro.
- Paananen Ulla, Pietiläinen Sirkka, Raussi-Lehto Eija ja Äimälä Anna-Mari. 2017. Kätilötyö. Edita.
- Sydänmaa, Talvensaari, Kaisvuo ja Uotila 2012. Lapsen ja nuoren hoitotyö.
Skhole
- Lastentaudit -verkkokurssi
Oppiportin materiaalit
(mikäli et pääse linkin kautta suoraan, kirjaudu koulun tunnuksilla Terveysporttiin, sieltä Oppiporttiin ja etsi aineistoa nimellä)
- Naistentaudit ja synnytykset
- Lasten infektiotaudit
Linkit verkkokursseille
- Osaatko ehkäistä kohdunkaulan syöpää?
- Lasten hätätilanteet ja elvytys
- Lasten EKG:n rekisteröinti lapsella
- Nuori vastaanotolla
E-aineistot
- Klemetti & Hakulinen-Viitanen. 2013. Äitiysneuvolaopas. THL.
- Hakulinen, Otronen & Kuronen (toim.) 2017. Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2018-2022. THL.
- Klemetti & Raussi-Lehto 2013. Edistä, ehkäise, vaikuta - Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014-2020. THL, opas
- Malm & Ellfolk 2016. Mitä lääkkeitä voi käyttää raskauden aikana? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 132(19):1781-9.
- Lastenneuvolakäsikirja. THL.
- Lastensuojelun käsikirja - Lastensuojelun käsikirja - THL
- Mäki, Wikström, Hakulinen-Viitanen ja Laatikainen: Terveystarkastukset lastenneuvolassa & kouluterveydenhuollossa. THL.
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Hoitosuositus. Leikki-ikäisen emotionaalinen tuki päiväkirurgisessa hoitotyössä.
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Hoitosuositus. Lasten kaltoinkohtelun tunnistamisen tehokkaat menetelmät sosiaali- ja terveydenhuollossa
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Äkillisesti kuolleen henkilön läheisten tukeminen - Hoitotyön suositus
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen äidin sekä perheen imetysohjaus
- Käypähoitosuositukset
- Terveyskylä
- Neuvokasperhe
- Lapset, nuoret ja perheet - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- Väkivallan ehkäisy - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- Lapset, nuoret ja perheet - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- Väkivallan ehkäisy - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- THL verkkokoulut: Luo luottamusta -suojele lasta Verkkokoulut: Kirjaudu sivustoon (thl.fi)
- THL verkkokoulut: Luo luottamusta -puutu väkivaltaan Verkkokoulut: Kirjaudu sivustoon (thl.fi)
- Väkivallaton lapsuus : toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020−2025 (valtioneuvosto.fi)
- Väkivallaton lapsuus –webinaarisarja osa 1 (sst.fi)
- Silpomisen ehkäisy voi onnistua vain tiiviillä yhteistyöllä | THL-blogi
- Väkivallaton lapsuus : toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020−2025 (valtioneuvosto.fi)
Opetusmenetelmät
Suomeksi
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Etätentti yksilötenttinä Moodlessa to 4.10.2024 Kellonaika tarkentuu lähempänä.
Uusintatentistä sovitaan erikseen.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tiedät näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden.
Tiedät lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet.
Tiedät normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan sekä sairaalan ulkopuolisen synnytyksen perusteet
Tiedät keskeiset tukemisen menetelmät perheiden vanhemmuuteen kasvussa.
Tiedät perusteet kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen.
Tiedät sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheiden hoitotyön erityispiirteet.
Tiedät keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä.
Tiedät seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä.
Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja tiedät digitaalisten terveyspalveluiden käyttöstä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat soveltaa ja määritelellä näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden.
Osaat määritellä ja soveltaa lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet.
Osaat selittää normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan.
Tiedät sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet.
Osaat selittää perheen tukemisen menetelmiä ja niiden merkityksen vanhemmuuteen kasvussa.
Osaat selittää seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä.
Osaat selittää kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen. Tiedät varhaisen avoimen yhteistyön periaatteet.
Osaat selittää sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet.
Osaat ohjatusti soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä.
Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat tulkita ja vertailla näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden.
Osaat tulkita ja vertailla lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueita hyödyntäen moniammatillista yhteistyötä.
Osaat arvioida normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan.
Perustelet sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet.
Osaat tulkita ja vertailla perheentukemisen menetelmiä ja niiden merkitystä vanhemmuuteen
kasvussa sekä tulkita perheen muutosten ja kriisien tuomia haasteita vanhemmuudelle.
Osaat perustella seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä.
Osaat tulkita ja vertailla kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen.
Osaat perustella varhaisen avoimen yhteistyön merkityksen hoitotyössä moniammatillisuutta hyödyntäen.
Osaat tulkita ja vertailla asiakaslähtöisesti sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet, hyödyntäen ajankohtaista tietoa.
Osaat soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä.
Osaat pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat soveltaa digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsenäiset tehtävät hyväksytty/hylätty
Työpajoissa ja osalla luennoilla pakollinen läsnäolo
Yksilötentti: arvosana hyl - K5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tyydyttävä (1-2)
Tiedät näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden
Tiedät lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet
Tiedät normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan sekä sairaalan ulkopuolisen synnytyksen perusteet
Tiedät keskeiset tukemisen menetelmät perheiden vanhemmuuteen kasvussa
Tiedät perusteet kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen
Tiedät sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheiden hoitotyön erityispiirteet
Tiedät keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä
Tiedät seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä
Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja tiedät digitaalisten terveyspalveluiden käytöstä
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3-4)
Osaat soveltaa ja määritelellä näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden
Osaat määritellä ja soveltaa lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet
Osaat selittää normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan
Tiedät sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet
Osaat selittää perheen tukemisen menetelmiä ja niiden merkityksen vanhemmuuteen kasvussa
Osaat selittää seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä
Osaat selittää kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen. Tiedät varhaisen avoimen yhteistyön periaatteet
Osaat selittää sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet
Osaat ohjatusti soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä
Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Osaat tulkita ja vertailla näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden
Osaat tulkita ja vertailla lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueita hyödyntäen moniammatillista yhteistyötä
Osaat arvioida normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan
Perustelet sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet
Osaat tulkita ja vertailla perheentukemisen menetelmiä ja niiden merkitystä vanhemmuuteen
kasvussa sekä tulkita perheen muutosten ja kriisien tuomia haasteita vanhemmuudelle.
Osaat perustella seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä
Osaat tulkita ja vertailla kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen
Osaat perustella varhaisen avoimen yhteistyön merkityksen hoitotyössä moniammatillisuutta hyödyntäen
Osaat tulkita ja vertailla asiakaslähtöisesti sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet, hyödyntäen ajankohtaista tietoa
Osaat soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä
Osaat pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat soveltaa digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 13.04.2025
Ajoitus
14.04.2025 - 11.05.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Noora Majava
- Niina Määttä
- Tarja Pykäläinen
Vastuuhenkilö
Noora Majava
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Osaat suunnitella ja toteuttaa perheen terveyttä edistävää ja voimavaralähtöistä näyttöön perustuvaa hoitotyötä kulttuuritaustat huomioiden. Ymmärrät seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä. Ymmärrät raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun.
Tiedät lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen. Ymmärrät kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen merkityksen lapsen kasvulle ja kehitykselle. Ymmärrät perheen tuen merkityksen vanhemmuudessa ja lapsiperheen arjessa.
Tiedät sairaan lapsen, nuoren ja perheen hoidon pääperiaatteet. Sovellat tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä. Tunnistat erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten hoitotyön tarpeita. Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat soveltaa digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä.
Sisältö
Perheen hoitotyö
Raskaus ja synnytys
Lapsen ja nuoren hoitotyö
Aika ja paikka
Kevät 2025 14.4.25-11.5.25
Tarkennettu toteutussuunnitelma https://docs.google.com/document/d/1c9KDdsGIIWT9DrNo68s5p0UoTgwwrjHcwGIlbgLqUoI/edit?usp=sharing (kopioi linkki ja avaa selaimessa)
Opintojakson info 14.4.2025 Zoomissa klo 15.30-16.30. Linkki Zoomiin opintojakson Moodlessa, joka aukeaa noin viikkoa ennen opintojakson alkua.
Työpajapäivät
Osallistut opintojen aikana kahteen työpajapäivään, jotka järjestetään koululla; yhteen lastenhoitotyönpajaan 7h sekä yhteen synnytys- ja naistenhoitotyön paja 7h. Työpajapäivät toteutuvat seuraavasti:
pe 25.4.2025 klo 9.00-16.00
ke 30.4.2025 klo 9.00-16.00
Oppimateriaalit
Kirjallisuus
- Storvik-Sydänmaa, Stina Tervajärvi, Lasse Hammar, Anne-Marja. 2019. Lapsen ja perheen hoitotyö.
- Botha & Ryttyläinen-Korhonen. 2016. Naisen hoitotyö. Sanoma Pro.
- Paananen Ulla, Pietiläinen Sirkka, Raussi-Lehto Eija ja Äimälä Anna-Mari. 2017. Kätilötyö. Edita.
- Sydänmaa, Talvensaari, Kaisvuo ja Uotila 2012. Lapsen ja nuoren hoitotyö.
Skhole
- Lastentaudit -verkkokurssi
- Naistentaudit - verkkokurssi
Oppiportin materiaalit
(mikäli et pääse linkin kautta suoraan, kirjaudu koulun tunnuksilla Terveysporttiin, sieltä Oppiporttiin ja etsi aineistoa nimellä)
- Naistentaudit ja synnytykset
- Lasten infektiotaudit
Verkkokurssit
- Osaatko ehkäistä kohdunkaulan syöpää?
E-aineistot
- Klemetti & Hakulinen-Viitanen. 2013. Äitiysneuvolaopas. THL.
- Hakulinen, Otronen & Kuronen (toim.) 2017. Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2018-2022. THL.
- Klemetti & Raussi-Lehto 2013. Edistä, ehkäise, vaikuta - Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014-2020. THL, opas
- Malm & Ellfolk 2016. Mitä lääkkeitä voi käyttää raskauden aikana? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 132(19):1781-9.
- Lastenneuvolakäsikirja. THL.
- Lastensuojelun käsikirja - Lastensuojelun käsikirja - THL
- Mäki, Wikström, Hakulinen-Viitanen ja Laatikainen: Terveystarkastukset lastenneuvolassa & kouluterveydenhuollossa. THL.
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Hoitosuositus. Leikki-ikäisen emotionaalinen tuki päiväkirurgisessa hoitotyössä.
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Hoitosuositus. Lasten kaltoinkohtelun tunnistamisen tehokkaat menetelmät sosiaali- ja terveydenhuollossa
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Äkillisesti kuolleen henkilön läheisten tukeminen - Hoitotyön suositus
- Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus. Raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen äidin sekä perheen imetysohjaus
- Käypähoitosuositukset
- Terveyskylä
- Neuvokasperhe
- Lapset, nuoret ja perheet - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- Väkivallan ehkäisy - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- Lapset, nuoret ja perheet - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- Väkivallan ehkäisy - Lapset, nuoret ja perheet - THL
- THL verkkokoulut: Luo luottamusta -suojele lasta Verkkokoulut: Kirjaudu sivustoon (thl.fi)
- THL verkkokoulut: Luo luottamusta -puutu väkivaltaan Verkkokoulut: Kirjaudu sivustoon (thl.fi)
- Väkivallaton lapsuus : toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020−2025 (valtioneuvosto.fi)
- Väkivallaton lapsuus –webinaarisarja osa 1 (sst.fi)
- Silpomisen ehkäisy voi onnistua vain tiiviillä yhteistyöllä | THL-blogi
- Väkivallaton lapsuus : toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020−2025 (valtioneuvosto.fi)
Opetusmenetelmät
Suomeksi
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Etätentti yksilötenttinä Moodlessa pe 9.5.2025 Tarkemmat tenttiohjeet opintojakson alettua.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tiedät näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden.
Tiedät lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet.
Tiedät normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan sekä sairaalan ulkopuolisen synnytyksen perusteet
Tiedät keskeiset tukemisen menetelmät perheiden vanhemmuuteen kasvussa.
Tiedät perusteet kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen.
Tiedät sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheiden hoitotyön erityispiirteet.
Tiedät keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä.
Tiedät seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä.
Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja tiedät digitaalisten terveyspalveluiden käyttöstä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat soveltaa ja määritelellä näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden.
Osaat määritellä ja soveltaa lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet.
Osaat selittää normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan.
Tiedät sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet.
Osaat selittää perheen tukemisen menetelmiä ja niiden merkityksen vanhemmuuteen kasvussa.
Osaat selittää seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä.
Osaat selittää kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen. Tiedät varhaisen avoimen yhteistyön periaatteet.
Osaat selittää sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet.
Osaat ohjatusti soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä.
Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat tulkita ja vertailla näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden.
Osaat tulkita ja vertailla lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueita hyödyntäen moniammatillista yhteistyötä.
Osaat arvioida normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan.
Perustelet sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet.
Osaat tulkita ja vertailla perheentukemisen menetelmiä ja niiden merkitystä vanhemmuuteen
kasvussa sekä tulkita perheen muutosten ja kriisien tuomia haasteita vanhemmuudelle.
Osaat perustella seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä.
Osaat tulkita ja vertailla kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen.
Osaat perustella varhaisen avoimen yhteistyön merkityksen hoitotyössä moniammatillisuutta hyödyntäen.
Osaat tulkita ja vertailla asiakaslähtöisesti sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet, hyödyntäen ajankohtaista tietoa.
Osaat soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä.
Osaat pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat soveltaa digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsenäiset tehtävät hyväksytty/hylätty
Työpajoissa ja osalla luennoilla pakollinen läsnäolo
Yksilötentti: arvosana hyl - K5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tyydyttävä (1-2)
Tiedät näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden
Tiedät lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet
Tiedät normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan sekä sairaalan ulkopuolisen synnytyksen perusteet
Tiedät keskeiset tukemisen menetelmät perheiden vanhemmuuteen kasvussa
Tiedät perusteet kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen
Tiedät sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheiden hoitotyön erityispiirteet
Tiedät keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä
Tiedät seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä
Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja tiedät digitaalisten terveyspalveluiden käytöstä
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3-4)
Osaat soveltaa ja määritelellä näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden
Osaat määritellä ja soveltaa lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueet
Osaat selittää normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan
Tiedät sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet
Osaat selittää perheen tukemisen menetelmiä ja niiden merkityksen vanhemmuuteen kasvussa
Osaat selittää seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä
Osaat selittää kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen. Tiedät varhaisen avoimen yhteistyön periaatteet
Osaat selittää sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet
Osaat ohjatusti soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä
Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Osaat tulkita ja vertailla näyttöön perustuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä voimavaralähtöisiä menetelmiä perheen hoitotyössä kulttuuritaustat huomioiden
Osaat tulkita ja vertailla lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen osa-alueita hyödyntäen moniammatillista yhteistyötä
Osaat arvioida normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan seurannan
Perustelet sairaalan ulkopuolisen synnytyksen erityispiirteet
Osaat tulkita ja vertailla perheentukemisen menetelmiä ja niiden merkitystä vanhemmuuteen
kasvussa sekä tulkita perheen muutosten ja kriisien tuomia haasteita vanhemmuudelle.
Osaat perustella seksuaalisuuden, seksuaali- ja lisääntymisterveyden osana perheen hoitotyötä
Osaat tulkita ja vertailla kiintymyssuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen merkityksen
Osaat perustella varhaisen avoimen yhteistyön merkityksen hoitotyössä moniammatillisuutta hyödyntäen
Osaat tulkita ja vertailla asiakaslähtöisesti sairaan ja erityisen tuen tarpeessa olevan lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön erityispiirteet, hyödyntäen ajankohtaista tietoa
Osaat soveltaa tietoja keskeisimmistä lasten/nuorten pitkäaikaisista sairauksista hoitotyössä
Osaat pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden perheen hoitotyössä ja osaat soveltaa digitaalisten terveyspalveluiden käyttöä
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.07.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Heidi Jaakola
- Sari Petäjä
Vastuuhenkilö
Heidi Jaakola
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2022
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyötä käyttäen näyttöön perustuvaa, terveyttä edistävää ja voimavaroja lisäävää tietoa. Osaat huomioida hoitotyössäsi lasten, nuorten ja perheiden sekä päivystys- ja vastaanottohoitotyön erityispiirteet. Osaat ohjata ja tukea potilaita ja asiakkaita yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä. Ymmärrät monialaisen yhteistyön merkityksen asiakkaiden hyvinvoinnille. Osaat toteuttaa turvallista lääkehoitoa eri toimintaympäristöissä. Osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja harjoitteluympäristössäsi. Osaat noudattaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä.
Sisältö
Tieto puuttuu
Aika ja paikka
Harjoitteluinfon tallenne löytyy Moodlesta 16.5.2024 alkaen >> Ammattitaitoa edistävän harjoittelun ohjauksen työtila>> 3. Lukuvuoden harjoittelut.
Alla linkki tallennukseen:
https://lucit-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/heidi_jaakola_lapinamk_fi/EUBlbUrmxSNJg7St8hIZPrcBvpLS6s5jAC0UeMYTQohrmg?nav=eyJyZWZlcnJhbEluZm8iOnsicmVmZXJyYWxBcHAiOiJTdHJlYW1XZWJBcHAiLCJyZWZlcnJhbFZpZXciOiJTaGFyZURpYWxvZy1MaW5rIiwicmVmZXJyYWxBcHBQbGF0Zm9ybSI6IldlYiIsInJlZmVycmFsTW9kZSI6InZpZXcifX0%3D&e=Jw0eLX
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyötä käyttäen näyttöön perustuvaa, terveyttä edistävää ja voimavaroja lisäävää tietoa.
- Osaat huomioida hoitotyössäsi lasten, nuorten ja perheiden sekä päivystys- ja vastaanottohoitotyön erityispiirteet.
- Osaat ohjata ja tukea potilaita ja asiakkaita yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä.
- Ymmärrät monialaisen yhteistyön merkityksen asiakkaiden hyvinvoinnille.
- Osaat toteuttaa turvallista lääkehoitoa eri toimintaympäristöissä.
- Osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja harjoitteluympäristössäsi.
- Osaat noudattaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä.
Hylätty:
- Et osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyötä käyttäen näyttöön perustuvaa, terveyttä edistävää ja voimavaroja lisäävää tietoa.
- Et osaa huomioida hoitotyössäsi lasten, nuorten ja perheiden sekä päivystys- ja vastaanottohoitotyön erityispiirteet.
- Et osaa ohjata ja tukea potilaita ja asiakkaita yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä.
- Et ymmärrä monialaisen yhteistyön merkitystä asiakkaiden hyvinvoinnille.
- Et osaa toteuttaa turvallista lääkehoitoa eri toimintaympäristöissä.
- Et osaa käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja harjoitteluympäristössäsi.
- Et osaa noudattaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Heidi Jaakolaan.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 12.01.2025
Ajoitus
10.12.2024 - 31.05.2025
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tarja Pykäläinen
- Heidi Jaakola
Vastuuhenkilö
Tarja Pykäläinen
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyötä käyttäen näyttöön perustuvaa, terveyttä edistävää ja voimavaroja lisäävää tietoa. Osaat huomioida hoitotyössäsi lasten, nuorten ja perheiden sekä päivystys- ja vastaanottohoitotyön erityispiirteet. Osaat ohjata ja tukea potilaita ja asiakkaita yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä. Ymmärrät monialaisen yhteistyön merkityksen asiakkaiden hyvinvoinnille. Osaat toteuttaa turvallista lääkehoitoa eri toimintaympäristöissä. Osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja harjoitteluympäristössäsi. Osaat noudattaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä.
Sisältö
Tieto puuttuu
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyötä käyttäen näyttöön perustuvaa, terveyttä edistävää ja voimavaroja lisäävää tietoa.
- Osaat huomioida hoitotyössäsi lasten, nuorten ja perheiden sekä päivystys- ja vastaanottohoitotyön erityispiirteet.
- Osaat ohjata ja tukea potilaita ja asiakkaita yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä.
- Ymmärrät monialaisen yhteistyön merkityksen asiakkaiden hyvinvoinnille.
- Osaat toteuttaa turvallista lääkehoitoa eri toimintaympäristöissä.
- Osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja harjoitteluympäristössäsi.
- Osaat noudattaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä.
Hylätty:
- Et osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyötä käyttäen näyttöön perustuvaa, terveyttä edistävää ja voimavaroja lisäävää tietoa.
- Et osaa huomioida hoitotyössäsi lasten, nuorten ja perheiden sekä päivystys- ja vastaanottohoitotyön erityispiirteet.
- Et osaa ohjata ja tukea potilaita ja asiakkaita yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä.
- Et ymmärrä monialaisen yhteistyön merkitystä asiakkaiden hyvinvoinnille.
- Et osaa toteuttaa turvallista lääkehoitoa eri toimintaympäristöissä.
- Et osaa käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja harjoitteluympäristössäsi.
- Et osaa noudattaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Heidi Jaakolaan.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 31.05.2025
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tarja Pykäläinen
- Heidi Jaakola
Vastuuhenkilö
Heidi Jaakola
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KTSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) 2, Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyötä käyttäen näyttöön perustuvaa, terveyttä edistävää ja voimavaroja lisäävää tietoa. Osaat huomioida hoitotyössäsi lasten, nuorten ja perheiden sekä päivystys- ja vastaanottohoitotyön erityispiirteet. Osaat ohjata ja tukea potilaita ja asiakkaita yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä. Ymmärrät monialaisen yhteistyön merkityksen asiakkaiden hyvinvoinnille. Osaat toteuttaa turvallista lääkehoitoa eri toimintaympäristöissä. Osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja harjoitteluympäristössäsi. Osaat noudattaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä.
Sisältö
Tieto puuttuu
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyötä käyttäen näyttöön perustuvaa, terveyttä edistävää ja voimavaroja lisäävää tietoa.
- Osaat huomioida hoitotyössäsi lasten, nuorten ja perheiden sekä päivystys- ja vastaanottohoitotyön erityispiirteet.
- Osaat ohjata ja tukea potilaita ja asiakkaita yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä.
- Ymmärrät monialaisen yhteistyön merkityksen asiakkaiden hyvinvoinnille.
- Osaat toteuttaa turvallista lääkehoitoa eri toimintaympäristöissä.
- Osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja harjoitteluympäristössäsi.
- Osaat noudattaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä.
Hylätty:
- Et osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyötä käyttäen näyttöön perustuvaa, terveyttä edistävää ja voimavaroja lisäävää tietoa.
- Et osaa huomioida hoitotyössäsi lasten, nuorten ja perheiden sekä päivystys- ja vastaanottohoitotyön erityispiirteet.
- Et osaa ohjata ja tukea potilaita ja asiakkaita yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä.
- Et ymmärrä monialaisen yhteistyön merkitystä asiakkaiden hyvinvoinnille.
- Et osaa toteuttaa turvallista lääkehoitoa eri toimintaympäristöissä.
- Et osaa käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja harjoitteluympäristössäsi.
- Et osaa noudattaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Heidi Jaakolaan.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 05.01.2025
Ajoitus
06.01.2025 - 09.02.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Outi Mikkola
- Johanna Rintala
- Katja Saukkoriipi
Vastuuhenkilö
Katja Saukkoriipi
Opiskelijaryhmät
-
R72H24SSairaanhoitaja (AMK), päiväopinnot, Rovaniemi, syksy 2024
Tavoitteet
Osaat potilasohjausprosessin eri vaiheet ja keskeisimmät potilasohjausmenetelmät.
Tunnistat terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden ja potilaiden terveyden edistämistä.
Osaat terveyden edistämisen keskeiset käsitteet, periaatteet, toimijat ja teoriat.
Osaat käyttää erilaisia terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmiä eri kohderyhmille.
Osaat asiakaslähtöisen rakenteisen kirjaamisen periaatteet.
Osaat tarkkailla aikuisen hengitys- ja verenkiertoelimistöön liittyvää toimintaa, tiedät niiden normaalin toiminnan ja tunnistat niiden muutokset.
Osaat käyttää tavallisimpia hoitotyön auttamismenetelmiä hengitykseen ja verenkiertoon liittyvissä ongelmissa.
Sisältö
- Tavoitteellinen potilasohjaus
- Ohjausmenetelmien potilaslähtöinen ja monipuolinen käyttö
- Asiakkaan ja potilaan osallisuus sekä sen edistäminen
- Kansanterveys ja terveyden edistäminen (ravitsemuksen, liikunnan ja unen yhteys ihmisen kokonaisterveyteen)
-Terveydenhuollon informaatioteknologia
- Rakenteinen kirjaaminen
- Kliinisen hoitotyön toimenpiteistä hengitykseen ja verenkiertoon liittyvät seuranta- ja tarkkailumenetelmät (ABC: ekg, verenpaine, pulssi, hengitys, lämpö & NEWS-pisteytys) sekä hoitotyön auttamismenetelmät.
Aika ja paikka
Opintojakso toteutuu 6.1.2025-9.2.2025 välisenä aikana. Opiskelu toteutuu Rovaniemen kampuksella normaali opetustiloissa, sekä Aurora simulaatiokeskuksen tiloissa.
Alustava toteutussuunnitelma:
https://lucit-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/ksaukkor_lapinamk_fi/EYHl6VKTW-VDoqyqkYtQoOIB8MCFKU0xQu-YigLdPPW3dQ?e=Ck9kb4
Oppimateriaalit
Hoitotyön perusosaaminen.SanomaPro, Blomqvist, Rummukainen, Sainio, Simola&Tyrisevä-Ryösö.
Moodlen materiaalit.
Skhole materiaali
Opetusmenetelmät
Osaamisperustaiset opetusmenetelmät: Pienryhmätyöskentely, työpajatyöskentely, simulaatiot.
Itsenäinen opiskelu: verkkokurssit. Skholen materiaalit.
Huomio! Taitopajoissa tulee olla suojavaatetus. (Hoitajan vaatetus)
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakson laajuus on 5 OP. Tähän opintojaksoon ei sisälly harjoittelua työelämäympäristössä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
3.2.2025 Opintojakson varsinainen tentti klo 13-14.30
5.2.2025 Uusinta I klo 15.30-17.00
24.3.2025 Uusinta II klo 15.30-17.00
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Toteutuksella ei ole valinnaista suoritustapaa
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tunnistat ja osaat kuvata potilasohjausprosessin sekä siihen liittyvän lainsäädännön.
Osaat nimetä ja määritellä potilasohjauksen keskeisimpiä menetelmiä.
Tunnistat ja osaat selittää kansanterveyden käsitteen sekä osaat nimetä terveyden kannalta keskeisiä riskitekijöitä ja uhkia,
Osaat selittää terveyden edistämisen keskeiset käsitteet, periaatteet, toimijat ja teoriat.
Osaat määritellä asiakaslähtöisen ja terveyttä edistävän ohjausprosessin eri vaiheet sekä toteuttaa niitä ohjatusti.
Tiedät ja määrittelet erilaisia voimavaralähtöisiä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmiä eri kohderyhmille ja osaat toteuttaa niitä ohjatusti.
Tunnistat rakenteisen kirjaamisen periaatteet.
Tiedät ja osaat ohjatusti arvioida potilaan peruselintoimintoja ABC-menetelmän mukaisesti sekä osaat tukea niitä ohjatusti.
Hylätty: Et saavuta tasoa 1.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Toimit pääosin itsenäisesti ja vastuullisesti sekä lainsäädännön mukaisesti potilasohjausprosessissa.
Osaat asiakaslähtöisesti valita ja arvioida sopivia potilasohjauksen menetelmiä.
Ymmärrät kansanterveyden käsitteen sekä osaat arvioida terveyden kannalta keskeisiä riskitekijöitä ja uhkia.
Ymmärrät terveyden edistämisen keskeiset käsitteet, periaatteet, toimijat ja teoriat.
Toimit pääosin itsenäisesti terveyttä edistävän ohjausprosessin eri vaiheissa ja perustelet toimintaasi prosessin eri vaiheissa.
Toteutat pääosin itsenäisesti erilaisia voimavaralähtöisiä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmiä eri kohderyhmille ja osaat perustella toimintaasi.
Ymmärrät rakenteisen kirjaamisen periaatteet.
Osaat tunnistaa ja arvioida potilaan peruselintoimintoja ABC-menetelmän mukaisesti ja osaat tukea niitä pääosin itsenäisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat tulkita potilasohjausta koskevaa lainsäädäntöä ja osaat arvioida sen toteutumista potilasohjauksessa.
Osaat itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa potilasohjauksen potilasohjausprosessin mukaisesti sekä yhdistellä eri potilasohjauksen menetelmiä ja arvioida niiden soveltuvuutta.
Ymmärrät kansanterveyden käsitteen sekä osaat arvioida ja yhdistellä terveyden kannalta keskeisiä riskitekijöitä ja uhkia
Ymmärrät terveyden edistämisen keskeiset käsitteet, periaatteet, toimijat ja teoriat sekä kykenet yhdistämään ne hoitotyöhön.
Toimit itsenäisesti ja asiakaslähtöisesti terveyttä edistävän ohjausprosessin eri vaiheissa ja osaat arvioida ja perustella toimintaasi prosessin eri vaiheissa.
Toteutat itsenäisesti ja asiakaslähtöisesti erilaisia voimavaralähtöisiä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmiä eri kohderyhmille ja osaat arvioida ja perustella toimintaasi.
Osaat rakenteisen kirjaamisen periaatteet.
Osaat itsenäisesti arvioida ja tukea potilaan peruselintoimintoja ABC-menetelmän mukaisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso 5 op. on hyväksytty kun opiskelija on osoittanut tavoitteiden mukaisen osaamisensa. Opintojakson tehtävät on tehty hyväksytysti, sekä opintojakson tentti on suoritettu. Arvosana muodostuu tentistä ja kansantautien ryhmätehtävästä. Painotus tentti x2, ryhmätehtävä 1 osa.
Ilmoittautumisaika
02.07.2024 - 31.07.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Laajuus
5 - 20
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Katja Saukkoriipi
Vastuuhenkilö
Katja Saukkoriipi
Arviointiasteikko
H-5
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 23.09.2024
Ajoitus
24.09.2024 - 27.10.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 65
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Sirpa Kaukiainen
- Niina Määttä
- Heidi Jaakola
Vastuuhenkilö
Heidi Jaakola
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Tavoitteet
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa potilaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa sekä päätöksenteossa. Osaat toteuttaa eri-ikäisten päivystys- ja vastaanottohoitotyötä osana moniammatillista työryhmää. Osaat valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä sekä tehdä tarvittavat johtopäätökset. Osaat ohjata ja tukea potilasta yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä. Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.
Sisältö
Päivystyshoitotyön erityispiirteet
- Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi
- Keskeiset kliiniset tutkimukset ja hoitotoimenpiteet
Vastaanottohoitotyön erityispiirteet
- Omahoidon ohjaus ja tukeminen
- Vastaanottohoitotyö eri toimintaympäristöissä
Aika ja paikka
Syksy 2024
- Rovaniemen kampus
- Virtuaaliympäristö
- Opintojakson tarkempi toteutussuunnitelma :
24.9. klo 16.30-17.30 Opintojakson info Zoomissa
1.10. klo 9.00-15.00 Työpaja I
2.10. klo 8.15-9.45 Vankiterveydenhuollon asiantuntijavierailu(TEAMS)
2.10. klo 9.00 -15.00 Työpaja II
21.10 klo 13.30-15.30 HIVPOINT-asiantuntijaluento Teams.ssa
21.10. klo 16.00-19.45 Potilascasewebinaari Zoomissa
22.10. klo 9.00-15.00 Työpaja III
24.10. klo 8.15-9.15 Verkkotentti Moodlessa
31.10. klo 16.15-17.15 Verkkotentti Moodlessa (uusinta)
Oppimateriaalit
Verkkotestin materiaali: Terveydenhuoltolaki 30.12.2010/1326 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326 Työturvallisuuslaki 23.8.2008 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=ty%C3%B6turvallisuuslaki Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon -hoitosuositushttps://www.hotus.fi/potilaan-ohjaus-laboratorionaytteenottoon-hoitosuositus/ Asiantuntijaryhmän suositus vieritesti https://www.labquality.fi/vieritestisuositus/ Tenttikirjallisuus: Markku Kuisma ym. 2013. Ensihoito. Sivut 92-100 (potilaan vastaanottaminen päivystyksessä), 137-146 (EKG –perusteet ja tulkinta ad. sydäninfarktin paikantaminen),188-190 (elektrolyyttimääritykset), 223- 255 (lääkehoito ensihoidossa),356-372 (rytmihäiriöt), 562-585 (myrkytykset). Suluissa aiheet, joiden avulla voi käyttää myös uudempaa painosta. Kosonen A., Saikko S., Alanen P. ym.2016. Oireista työdiagnoosiin. Sivut 63-203, 232-234 Terveysportti – Sairaanhoitajan käsikirja Verenpainepotilaan hoidon seuranta Kohonneen verenpaineen tarkkailu ja tutkimukset Kohonneen verenpaineen lääkkeetön hoito Verenpaineen lääkehoito Astmaan sairastuneen henkilön ohjauksen sisältö, pef-ohjaus Astman akuuttihoito Diabeteksen hoidon tavoitteet ja seuranta, aikuisen hypoglykemia Diabeetikon jalkojen tutkiminen Akuuttihoito-opas >> Peruselintoimintojen arvioiminen, ABCD Oppiportti Lasten hätätilanteet ja elvytys-verkkokurssi Keuhkosairaudet; astma, copd, keuhkojen bakteeritulehdukset Nuhakuume ja influenssa Otiitti ja sinuiitti Alaselkäkipu Lait: Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170583?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=p%C3%A4ivystys Asiantuntijatyöryhmien suositukset: Asiantuntijaryhmän suositus vieritesti https://www.labquality.fi/vieritestisuositus/ Hotus: Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon -hoitosuositushttps://www.hotus.fi/potilaan-ohjaus-laboratorionaytteenottoon-hoitosuositus/ Lasten kaltoinkohtelun tunnistaminen –hoitosuositus https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2019/03/kaltoinkohtelu-hs.pdf Äkillisesti kuolleen henkilö läheisten tukeminen-hoitosuositus https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2019/03/akillisestikuollut-hs.p
Opetusmenetelmät
- Lähi-ja virtuaaliopetus
- Pienryhmätyöskentely
- Käänteinen oppiminen
Oppimistehtävät:
- Johdanto opintojaksolle, itsenäinen perehtyminen päivystys-ja vastaanottohoitotyön erityispiirteisiin ja niitä ohjaavaan lainsäädäntöön ja suosituksiin.Itsenäisesti tehtävä verkkotesti.
- Oppiportti; puhelimessa tehtävä hoidon tarpeen arviointi ja etävastaanotto-verkkokurssit
- Työpajatyöskentely, sisältäen päivystys- ja vastaanottohoitotyön työpajan. Lisäksi simulaatiotyöpaja.
- Asiakas/potilascasetehtävä tapahtuu ryhmässä. Tehtävä käsitellään webinaarissa.
-Verkko-ohjaus ja simulaatio työpaja
- Verkkotentti
Oppimisen ohjaus ja palaute:
-Yksilö- ja ryhmäohjaus
- Suullinen ja kirjallinen palaute
- Vertaisarviointi
Oppimisympäristöt:
- Moodle (Oppiportti, Terveysportti, työelämä)
- Webinaarit Zoomissa
- AURORA
- Itsenäinen työskentely
Läsnäolovelvoite:
Työpajoissa 100% läsnäolo velvoite, vaihtoehtoinen mahdollisuus autenttinen videointi työpajan sisällöstä ENVI ympäristössä tai muussa asianmukaisessa ympäristössä. Muiden tehtävien aikataulutettu suorittaminen opintojakson aikana.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
- Työpajojen ja Webinaarin korvaus käydään opintojakson infossa läpi.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti
24.10.2024 klo 8.15- 9.15
31.10.2024 klo 16.15-17.15 (uusintatentti)
Moodlen sähköinen tentti
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Sähköinen tentti annetun kirjallisuuden pohjalta
- Työpajojen sisältö; videointi tehtävänannon mukaisesti sisältäen kirjallisen osion
- Kirjallinen potilas /asiakascasetehtävä
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaat arvioida ohjatusti potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa ja tunnistat roolisi osana moniammatillista työryhmää.
Osaat ohjatusti valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Tiedät valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia.
Tiedät erilaisia ohjauksen menetelmiä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tiedät käytössä olevia sosiaali- ja tereysalan digitaalisia palveluja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat arvioida potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa ja toimit osana moniammatillista työryhmää.
Osaat valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tehdä johtopäätöksiä.
Osaat hyödyntää valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia hoitotyössä.
Osaat ohjata ja tukea potilasta omahoidossa ja terveyden edistämisessä hyödyntäen erilaisia menetelmiä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat arvioida itsenäisesi potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa osana moniammatillista työryhmää.
Osaat itsenäisesti valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tehdä tarvittavat johtopäätökset.
Osaat kriittisesti hyödyntää valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia hoitotyössä.
Osaat ohjata ja tukea asiakasta yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä erilaissa toimintaympäristöissä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Analysoit pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyttä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat arvioiden käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 23.02.2025
Ajoitus
24.02.2025 - 24.03.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 2
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Sirpa Kaukiainen
- Heidi Jaakola
Vastuuhenkilö
Heidi Jaakola
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa potilaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa sekä päätöksenteossa. Osaat toteuttaa eri-ikäisten päivystys- ja vastaanottohoitotyötä osana moniammatillista työryhmää. Osaat valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä sekä tehdä tarvittavat johtopäätökset. Osaat ohjata ja tukea potilasta yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä. Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.
Sisältö
Päivystyshoitotyön erityispiirteet
- Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi
- Keskeiset kliiniset tutkimukset ja hoitotoimenpiteet
Vastaanottohoitotyön erityispiirteet
- Omahoidon ohjaus ja tukeminen
- Vastaanottohoitotyö eri toimintaympäristöissä
Aika ja paikka
KEVÄT 2025
Rovaniemen kampus
- Virtuaaliympäristö
- Opintojakson tarkempi toteutussuunnitelma linkistä:
https://lucit-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/heidi_jaakola_lapinamk_fi/EQLf66FHIudHh9tVlVHw66YBH2paw2rF3ED8-U5DssW-9A?e=EXlGsJ
Oppimateriaalit
Verkkotestin materiaali: Terveydenhuoltolaki 30.12.2010/1326 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326 Työturvallisuuslaki 23.8.2008 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=ty%C3%B6turvallisuuslaki Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon -hoitosuositushttps://www.hotus.fi/potilaan-ohjaus-laboratorionaytteenottoon-hoitosuositus/ Asiantuntijaryhmän suositus vieritesti https://www.labquality.fi/vieritestisuositus/
Markku Kuisma ym. 2021. Ensihoito. • potilaan vastaanottaminen päivystyksessä • EKG –perusteet ja tulkinta ad. sydäninfarktin paikantaminen • nestetasapaino ja elektrolyytit • lääkehoito ensihoidossa • rytmihäiriöt • myrkytykset
Kosonen A., Saikko S., Alanen P. ym.2016. Oireista työdiagnoosiin. Sivut 63-203, 232-234 tai Alanen P., Jormakka J., Kettunen J.2023. Oireista työdiagnoosiin. Sivut 80-196, 223- 224
Terveysportti – Hoitotyön tietokanta - Sairaanhoitajan käsikirja Neurologisen potilaan tarkkailu ja tutkimukset:
Äkillinen hengitysvaikeus
Äkillistä vatsakipua sairastavan potilaan tutkiminen ja hoito
Akuutti gynekologinen alavatsakipu
Rintakipu – äkillisen sepelvaltimotautikohtauksen tunnistaminen ja hoito
Vanhuksen yleistilan akuutti lasku
cABCDE – Peruselintoimintojen arviointityökalu NEWS – Aikaisen varoituksen pisteytysjärjestelmä
PEWS – Lasten aikaisen varoituksen pisteytysjärjestelmä
Kohonnnut verenpaine: viitearvot ja seuranta
Kohonneen verenpaineen tarkkailu ja tutkimukset
Kohonneen verenpaineen lääkkeetön hoito
Verenpaineen lääkehoito
Astmaan sairastuneen henkilön ohjauksen sisältö
Pef-seuranta
Astman akuuttihoito
Diabeteksen hoidon tavoitteet ja seuranta,
Aikuisen hypoglykemia
Diabeetikon jalkojen tutkiminen
Oppiportti Lasten hätätilanteet ja elvytys-verkkokurssi
Keuhkosairaudet; astma, copd, keuhkojen bakteeritulehdukset
Nuhakuume ja influenssa
Otiitti ja sinuiitti
Alaselkäkipu
Opetusmenetelmät
Lähi-ja virtuaaliopetus
- Pienryhmätyöskentely
- Käänteinen oppiminen
Oppimistehtävät:
- Johdanto opintojaksolle, itsenäinen perehtyminen päivystys-ja vastaanottohoitotyön erityispiirteisiin ja niitä ohjaavaan lainsäädäntöön ja suosituksiin.Itsenäisesti tehtävä verkkotesti.
- Oppiportti; puhelimessa tehtävä hoidon tarpeen arviointi ja etävastaanotto-verkkokurssit
- Työpajatyöskentely, sisältäen päivystys- ja vastaanottohoitotyön työpajan. Lisäksi simulaatiotyöpaja.
- Asiakas/potilascasetehtävä tapahtuu ryhmässä. Tehtävä käsitellään webinaarissa.
-Verkko-ohjaus ja simulaatio työpaja
- Verkkotentti
Oppimisen ohjaus ja palaute:
-Yksilö- ja ryhmäohjaus
- Suullinen ja kirjallinen palaute
- Vertaisarviointi
Oppimisympäristöt:
- Moodle (Oppiportti, Terveysportti, työelämä)
- Webinaarit Zoomissa
- AURORA
- Itsenäinen työskentely
Läsnäolovelvoite:
Työpajoissa 100% läsnäolo velvoite,
Muiden tehtävien aikataulutettu suorittaminen opintojakson aikana.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti
24.3. klo 8.15-9.15
31.3. klo 16.00-17.00 (uusintatentti)
Moodlen sähköinen tentti
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Työpajojen korvaus:
Poissaolo yhdestä työpajasta>> Korvataan seuraavassa toteutuksessa tai kirjallisella tehtävällä
Poissaolo 2-3 työpajasta >> Korvataan seuraavassa toteutuksessa
Potilascasewebinaari >> Korvataan kirjallisella tehtävällä
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaat arvioida ohjatusti potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa ja tunnistat roolisi osana moniammatillista työryhmää.
Osaat ohjatusti valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Tiedät valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia.
Tiedät erilaisia ohjauksen menetelmiä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tiedät käytössä olevia sosiaali- ja tereysalan digitaalisia palveluja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat arvioida potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa ja toimit osana moniammatillista työryhmää.
Osaat valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tehdä johtopäätöksiä.
Osaat hyödyntää valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia hoitotyössä.
Osaat ohjata ja tukea potilasta omahoidossa ja terveyden edistämisessä hyödyntäen erilaisia menetelmiä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat arvioida itsenäisesi potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa osana moniammatillista työryhmää.
Osaat itsenäisesti valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tehdä tarvittavat johtopäätökset.
Osaat kriittisesti hyödyntää valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia hoitotyössä.
Osaat ohjata ja tukea asiakasta yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä erilaissa toimintaympäristöissä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Analysoit pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyttä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat arvioiden käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 04.08.2024
Ajoitus
05.08.2024 - 22.09.2024
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
T&K-osuus
4 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 90
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tiina Pekkala
- Niina Määttä
- Heidi Jaakola
- Tiina Kovala
- Marko Vatanen
- Anna-Leena Nousiainen
- Sari Melamies
Vastuuhenkilö
Sari Melamies
Ajoitusryhmät
- Harjoitusryhmä 1 (Koko: 25. Avoin AMK: 0.)
- Harjoitusryhmä 2 (Koko: 25. Avoin AMK: 0.)
- Harjoitusryhmä 3 (Koko: 25. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2023
-
RA72T23STerveydenhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) Rovaniemi, Syksy 2023
Koulutusryhmat
- Harjoitusryhmä 1
- Harjoitusryhmä 2
- Harjoitusryhmä 3
Tavoitteet
Osaat selittää erilaisia hoito- ja palveluketjuja sekä suunnitella ja toteuttaa potilaan kokonaisvaltaista hoitotyötä moniammatillisessa tiimissä. Osaat kuvata yleisimpien sisätautien, kirurgisten, syöpätautien ja mielenterveyteen liittyvien sairauksien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Osaat määritellä potilaan hoitotyön tarvetta yhdistäen ja hyödyntäen näyttöön perustuvaa tietoa. Osaat hyödyntää kliinisessä hoitotyössä tarvittavia keskeisiä diagnostisia tutkimuksia ja toimenpiteitä osana potilaan kokonaishoitoa. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida turvallista, luonnollisia reittejä annettavaa lääkehoitoa. Osaat hyödyntää työskentelyssäsi ja päätöksenteossa moniammatillista työryhmää sekä reflektoida omaa työskentelyäsi hoitotyön prosessin eri vaiheissa. Osaat hyödyntää erilaisia digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja asiakkaan ja potilaan hoidossa ja päätöksenteossa. Osaat kohdata ja ylläpitää hoidollista vuorovaikutusta potilaan ja hänen läheisten kanssa eri hoitoympäristöissä mielenterveyttä edistävästi, mielenterveyden häiriöitä ehkäisevästi ja voimavaralähtöisesti. Osaat tukea akuutissa kriisissä olevaa ihmistä.
Sisältö
Hoito- ja palveluketjut
- Kansalliset ja kansainväliset hoitosuositukset ja ohjeet eri sairausryhmien hoidossa
- Sairaanhoitajan työ erilaisissa toimintaympäristöissä
- Digitaaliset ratkaisut terveyspalveluissa ja niiden erityispiirteet
Hoitotyön tarpeen määrittely, päätöksentekoprosessi
- Hoitosuhdetyöskentely
- Näyttöön perustuva toiminta ja päätöksenteko
- Terveyden ja sairauden vaikutukset potilaan elämäntilanteeseen
- Auttamiskeinot ja ohjaus akuutissa kriisissä
Kliininen hoitotyö
- Tautioppi ja patofysiologia, lääketieteen tietoperusta
- Yleisimmät mielenterveyshäiriöt ja riippuvuus ilmiönä
- Toiminta välitöntä hoitoa vaativissa tilanteissa sekä hätätilanteissa
- Hoitoelvytys
- Lääkehoito ja farmakologia
- Hoito- ja valvontalaitteiden käyttö
Hoito- ja palveluketjut
- Kansalliset ja kansainväliset hoitosuositukset ja ohjeet eri sairausryhmien hoidossa
- Sairaanhoitajan työ erilaisissa toimintaympäristöissä
- Sähköiset terveyspalvelut ja niiden erityispiirteet
Hoitotyön tarpeen määrittely, päätöksentekoprosessi
- Näyttöön perustuva toiminta ja päätöksenteko
- Terveyden ja sairauden vaikutukset potilaan elämäntilanteeseen
Kliininen hoitotyö
- Tautioppi ja patofysiologia, lääketieteen tietoperusta
- Riippuvuus ilmiönä ja perustiedot päihteistä
- Toiminta välitöntä hoitoa vaativissa tilanteissa sekä hätätilanteissa
- Hoitoelvytys
- Lääkehoito ja farmakologia
- Hoito- ja valvontalaitteiden käyttö
Aika ja paikka
5.8.-22.9.2024 Rovaniemen kampus, verkkoympäristöt
Verkkoryhmä 1-3 toteutussuunnitelma:
https://lucit-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/sari_melamies_lapinamk_fi/EavV4VbiSLtLinOKSwaKM50BOVCEhCE-YxzzKY7CFCb19A?e=R7iIPb
MIKÄLI linkki ei avaudu klikkaamalla niin kopioi linkki ja liitä se selaimen osoiteriville.
6.6.2024 HOX!!! PEINRYHMÄ 1 ON TÄYNNÄ, ILMOITTAUTUKAA RYHMIIN 2 TAI 3, MIKÄLI OLETTE ILMOITATTUMASSA 6.6.24 JÄLKEEN OPINTOJAKSOLLE
Opintojaksolle ilmoittaumisen yhteydessä jokainen opiskelija valitsee itsellensä pienryhmän; verkkoryhmä 1 TAI 2 TAI 3. Oheisen linkin kautta pääsette näkemään toteutussuunnitelman, josta löytyvät pvm:t webinaareihin ja työpajoihin.
Ilmoittaudu yhteen ryhmään. Varaa kuitenkin itsellesi alustavasti kaikkien ryhmien aikataulut omaan kalenteriisi, koska ryhmäsi määräytyy lopullisesti sen jälkeen, kun sinut on opintojaksolle hyväksytty.
Oppimateriaalit
Materiaalit löytyvät Moodlen toteutussuunnitelmasta ja täydentyvät oppintojakson aikana.
Opetusmenetelmät
Osaamisperustaiset opetusmenetelmät: pienryhmätyöskentely, verkkokurssit, työpajatyöskentely, simulaatiot, käänteinen oppiminen (ennakkomateriaalit), verkko-opiskelu, yksilö- ja ryhmäohjaus.
Opiskelijan oppimisen ohjaus tapahtuu yksilö- ja ryhmäohjauksena. Opiskelija saa suullista, kirjallista ja vertaisarviointi palautetta opintojakson aikana. Oppimisympäristönä toimii Moodle ja muut virtuaaliympäristöt: mm. oppiportti, skhole, terveyskylä. AURORA, harjoitteluympäristöt, ZOOM.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Harjoittelut erikseen määriteltynä ajankohtana omina opintojaksoinaan:
R702HL53 Sisätautien hoitotyön harjoittelu
R702HL54 Kirurgisen potilaan hoitotyön harjoittelu
R702HL55 Mielenterveys-, kriisi ja päihdehoitotyön harjoittelu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Varsinainen tentti
20.9.2024 klo 9-12
1. Uusintatentti 28.10.2024 klo 9-12
2. Uusintatentti 19.11.2024 klo 9-12
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Osaamisen näyttö
Sisällön jaksotus
8-9/2024
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Määrittelet potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön prosessin ja hoito- ja palveluketjujen perusperiaatteet.
Kuvaat tavallisimpien sisätauti-kirurgiaan, syöpätauteihin ja mielenterveyteen liittyviä sairauksia ja niiden syntymekanismeja.
Määrittelet kliinisessä hoitotyössä tarvittavien keskeisimpien toimenpiteiden ja tutkimusten perusperiaatteita.
Kuvaat turvallisen luonnollisia reittejä annettavan lääkehoidon eri sairauksien ja eri potilasryhmien lääkehoidossa.
Osaat ohjatusti hyödyntää työskentelyssäsi ja päätöksenteossa moniammatillista työryhmää sekä reflektoida omaa työskentelyäsi hoitotyön prosessin eri vaiheissa.
Osaat ohjatusti hyödyntää erilaisia digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja asiakkaan ja potilaan hoidossa ja päätöksenteossa.
Kuvaat näyttöön perustuvan tiedon merkityksen osana päätöksentekoa ja kuvailet erilaisia teknologisia sovelluksia osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.
Määrittelet hoidollisen vuorovaikutuksen potilaan ja hänen läheistensä eri hoitoympäristöissä mielenterveyttä edistävästi, häiriöitä ehkäisevästi ja voimavaralähtöisesti.
Tunnistat akuutissa kriisissä olevan potilaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Sovellat potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön prosessin ja suhteutat sen osana potilaan hoito- ja palveluketjujen toimintaa.
Luokittelet tavallisimpien sisätauti- kirurgiaan ja mielenterveyteen liittyvien sairauksien aiheuttamia muutoksia elimistössä.
Hyödynnät kliinisessä hoitotyössä tarvittavia keskeisimpiä tutkimuksia ja toimenpiteitä potilaan kokonaisvaltaisessa hoitotyössä.
Toteutat turvallista luonnollisia reittejä annettavaa lääkehoitoa eri sairauksien ja eri potilasryhmien lääkehoidossa.
Osaat hyödyntää työskentelyssäsi ja päätöksenteossa moniammatillista työryhmää sekä reflektoida omaa työskentelyäsi hoitotyön prosessin eri vaiheissa.
Osaat hyödyntää erilaisia digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja asiakkaan ja potilaan hoidossa ja päätöksenteossa.
Hyödynnät näyttöön perustuvaa tietoa ja käytät arvioiden erilaisten teknologisten sovellusten hyötyjä osana potilaan hoitoa.
Toteutat perustellen hoidollista ja vuorovaikutusta potilaan ja hänen läheistensä eri hoitoympäristöissä mielenterveyttä edistävästi, häiriöitä ehkäisevästi ja voimavaralähtöisesti.
Kohtaat akuutissa kriisissä olevan potilaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arvioit potilaan hoidon tarpeen ja suunnittelet kokonaisvaltaisen hoitotyön prosessin näyttöön perustuen.
Yhdistät erilaisten hoito- ja palveluketjujen merkityksen osaksi potilaan kokonaisvaltaista hoitotyötä.
Yhdistät ja tulkitset tavallisimpien sisätauti- kirurgiaan ja mielenterveyteen liittyvien sairauksien aiheuttamia muutoksia potilaan oireiden perusteella.
Hyödynnät kliinisessä hoitotyössä tarvittavia keskeisimpiä tutkimuksia ja toimenpiteitä ja tulkitset niistä saatavaa informaatiota. Hyödynnät saatua tietoa hoitotyön päätöksenteossa.
Suunnittelet, toteutat ja arvioit turvallista luonnollisia reittejä annettavaa lääkehoitoa eri sairauksien ja eri potilasryhmien lääkehoidossa.
Osaat hyödyntää laaja-alaisesti työskentelyssäsi ja päätöksenteossa moniammatillista työryhmää sekä reflektoida kriittisesti omaa työskentelyäsi hoitotyön prosessin eri vaiheissa.
Arvioiti kriittisesti ja hyödynnät erilaisia digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja asiakkaan ja potilaan hoidossa ja päätöksenteossa.
Arvioit kriittisesti ja hyödynnät näyttöön perustuvaa tietoa ja suunnittelet erilaisten teknologisten sovellusten käyttöä osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa ja hoitotyön päätöksentekoa.
Kohtaat ja ylläpidät hoidollista vuorovaikutusta potilaan ja hänen läheistensä eri hoitoympäristöissä mielenterveyttä edistävästi, häiriöitä ehkäisevästi ja voimavaralähtöisesti.
Tuet akuutissa kriisissä olevaa potilasta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointivaiheen suoritus 10op on hyväksytty, kun opiskelija on:
-Suorittanut tehtävät opintojakson aikana hyväksytysti
-On osallistunut työpajoihin.
- On suorittanut tentin hyväksytysti.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.10.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Sari Melamies
Vastuuhenkilö
Sari Melamies
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Osaamistavoitteet:
Osaat hoitaa keskeisiä sisätauteja sairastavia potilaita osana moniammatillista työryhmää. Osaat määritellä kokonaisvaltaisesti potilaan hoidon tarpeet sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näyttöön perustuvaa hoitotyötä yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitotyön prosessiin osallistuvien kanssa. Osaat ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen. Osaat raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti. Osaat ohjattuna osallistua sisätauteja sairastavan potilaan tutkimuksiin ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen. Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Aika ja paikka
Kevät 2022
Kliininen harjoittelu sisätautien hoitotyön harjoitteluympäristöt terveyskeskuksessa, keskussairaalassa, yliopistosairaalassa tai vastaavassa harjoitteluympäristössä.
Oppimateriaalit
R702HL23 ja R702HL24 materiaali
Opetusmenetelmät
Opiskelijan oppimisen ohjaus tapahtuu yksilö- ja ryhmäohjauksena. Opiskelija saa suullista, kirjallista ja vertaisarviointi palautetta opintojakson aikana harjoittleun ohjaavalta sairaanhoitajalta ja harjoittelua ohjaavalta opettajalta.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Kliininen harjoittelu sisätautien hoitotyön harjoitteluympäristöt terveyskeskuksessa, keskussairaalassa, yliopistosairaalassa tai vastaavassa harjoitteluympäristössä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Harjoitteluun liittyvä lääkelaskutentti on oltava suoritettuna hyväksytysti ennen harjoittelun alkua.
Kansainvälisyys
Mahdollista suorittaa vaihdossa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole.
Lisätietoja opiskelijoille
Harjoitteluun liittyvä lääkelaskutentti on oltava suoritettuna hyväksytysti ennen harjoittelun alkua.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat hoitaa keskeisiä sisätauteja sairastavia potilaita osana moniammatillista työryhmää.
- Osaat määritellä kokonaisvaltaisesti potilaan hoidon tarpeet sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näyttöön perustuvaa hoitotyötä yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitotyön prosessiin osallistuvien kanssa.
- Osaat ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen.
- Osaat raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti.
- Osaat ohjattuna osallistua sisätauteja sairastavan potilaan tutkimuksiin ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen.
- Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Hylätty:
- Et osaa hoitaa keskeisiä sisätauteja sairastavia potilaita osana moniammatillista työryhmää.
- Et osaa määritellä kokonaisvaltaisesti potilaan hoidon tarpeita, tai suunnitella, toteuttaa ja arvioida näyttöön perustuvaa hoitotyötä yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitotyön prosessiin osallistuvien kanssa.
- Et osaa ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen.
- Et osaa raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti.
- Et osaa ohjattuna osallistua sisätauteja sairastavan potilaan tutkimuksiin ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen.
- Et osaa työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty - hylätty.
Arviointivaiheen suoritus 8op on hyväksytty, kun opiskelija on:
- Saavuttanut opintojakson vaatimat osaamistavoitteet harjoittelun aikana hyväksytysti
- Tehnyt harjoitteluun määrätyn tuntimäärän ja palauttanut harjoittelun tuntilistan ohjaavalle opettajalle.
Yleiset tavoitteet harjoitteluun:
Hyväksytty:
- Työyksikön yhteisten pelisääntöjen noudattaminen.
- Harjoitteluun liittyvien dokumenttien asianmukainen täyttö ja palautus.
- Harjoittelutehtävien palauttaminen harjoittelun sovitun aikataulun mukaisesti.
- Ohjauskeskustelut ja arvioinnit sovitun käytännön mukaisesti.
- Vastuullinen ja potilasturvallinen toiminta harjoitteluyksikössä.
- Harjoittelukohtaisten osaamistavoitteiden laatiminen ja niiden arviointi.
Hylätty:
- Työyksikön yhteisten pelisääntöjen noudattamatta jättäminen
- Harjoittelutehtävien ja dokumenttinen palauttamatta jättäminen sovitun aikataulun mukaisesti
- Ohjaus- ja arviointikeskustelujen laiminlyöminen
- Ei toimi hoitotyössä vastuullisesti ja potilasturvallisesti.
- Ei kykene vastaanottamaan ohjausta.
- Ei saavuta harjoitteluun laadittuja tavoitteita
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 31.07.2025
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 90
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Sari Melamies
Vastuuhenkilö
Sari Melamies
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2023
-
RA72T23STerveydenhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) Rovaniemi, Syksy 2023
Tavoitteet
Osaamistavoitteet:
Osaat hoitaa keskeisiä sisätauteja sairastavia potilaita osana moniammatillista työryhmää. Osaat määritellä kokonaisvaltaisesti potilaan hoidon tarpeet sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näyttöön perustuvaa hoitotyötä yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitotyön prosessiin osallistuvien kanssa. Osaat ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen. Osaat raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti. Osaat ohjattuna osallistua sisätauteja sairastavan potilaan tutkimuksiin ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen. Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Osaat hoitaa keskeisiä sisätauteja sairastavia potilaita osana moniammatillista työryhmää.
- Osaat määritellä kokonaisvaltaisesti potilaan hoidon tarpeet sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näyttöön perustuvaa hoitotyötä yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitotyön prosessiin osallistuvien kanssa.
- Osaat ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen.
- Osaat raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti.
- Osaat ohjattuna osallistua sisätauteja sairastavan potilaan tutkimuksiin ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen.
- Osaat työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Hylätty:
- Et osaa hoitaa keskeisiä sisätauteja sairastavia potilaita osana moniammatillista työryhmää.
- Et osaa määritellä kokonaisvaltaisesti potilaan hoidon tarpeita, tai suunnitella, toteuttaa ja arvioida näyttöön perustuvaa hoitotyötä yhdessä potilaan ja hänen läheistensä sekä hoitotyön prosessiin osallistuvien kanssa.
- Et osaa ohjata ja tukea potilasta ja hänen läheisiään aloitteellisesti, ammatillisesti ja terveyttä edistäen.
- Et osaa raportoida suullisesti ja kirjallisesti sekä toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteiden mukaisesti.
- Et osaa ohjattuna osallistua sisätauteja sairastavan potilaan tutkimuksiin ja lääkehoitoon perustellen niiden tarpeen.
- Et osaa työskennellä potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden periaatteita noudattaen.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 10.11.2024
Ajoitus
11.11.2024 - 08.12.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 90
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tiina Pekkala
- Johanna Rintala
- Leena Välimaa
- Hoitotyö SH X1, Rovaniemi AMK
- Heidi Jaakola
- Tiina Kovala
- Paula Yliniemi
Vastuuhenkilö
Tiina Pekkala
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2023
-
RA72T23STerveydenhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) Rovaniemi, Syksy 2023
Tavoitteet
Osaat jäsentää positiivisen mielenterveyden rakentumista ja kehittymistä stressi- ja kehitysteorioiden mukaan sekä biologisesta näkökulmasta. Osaat arvioida hoidon tarpeita ja tavoitteita mielenterveyden häiriön luonteen mukaisesti. Osaat kohdata ja ylläpitää hoidollista vuorovaikutusta mielenterveys- ja päihdeongelmaisen potilaan ja hänen läheisten kanssa eri hoitoympäristöissä mielenterveyttä edistävästi, mielenterveyden häiriöitä ehkäisevästi ja voimavaralähtöisesti. Osaat hyödyntää digitaalisia verkkopalveluita mielenterveys- ja päihdeongelmaisen potilaan hoitoprosessin eri vaiheissa. Ymmärrät mielenterveyden ja päihteiden käytön vaikutuksen ihmisen, hänen läheistensä, ympäristön ja yhteiskunnan hyvinvointiin.
Sisältö
Ehkäisevä ja tukeva mielenterveys- ja päihdehoitotyö
- Positiivinen mielenterveys
- Mielenterveyden edistäminen eri ikäkausina sekä lasten ja nuorten ehkäisevä mielenterveys- ja päihdehoitotyö
Päihdehoitotyö
- Puheeksiottaminen, mini-interventio ja motivoiva haastattelu
- Riippuvuudet ja päihdehoitotyön erityispiirteet
Kriisityö
- Erilaiset kriisit ja kriisityön menetelmät
- Mielenterveyden kehitykseen vaikuttavat tekijät: stressi- ja traumateoriat, persoonallisuuden kehitysteoriat ja biologinen näkökulma
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kuvaat positiivisen mielenterveyden rakentumisen ja kehittymisen eri näkökulmista.
Tunnistat mielenterveyspotilaan hoidon tarpeita ja tavoitteita mielenterveyden häiriön luonteen mukaisesti.
Määrittelet hoidollisen vuorovaikutuksen mielenterveys- ja päihdeongelmaisen sekä hänen läheistensä eri hoitoympäristöissä mielenterveyttä edistävästi, häiriöitä ehkäisevästi ja voimavaralähtöisesti.
Määrittelet mielenterveyden ja päihteiden käytön vaikutuksen ihmiseen ja hänen perheeseensä sekä ympäristön, yhteiskunnan ja kulttuurien hyvinvointiin.
Tunnistat digitaalisia verkkopalveluita mielenterveys- ja päihdeongelmaisen potilaan hoitoprosessin eri vaiheissa.
Tunnistat akuutissa kriisissä olevan potilaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Jäsennät positiivisen mielenterveyden rakentumisen ja kehittymisen eri näkökulmista.
Jäsennät mielenterveyspotilaan hoidon tarpeita ja tavoitteita mielenterveyden häiriön luonteen mukaisesti.
Toteutat perustellen hoidollista ja vuorovaikutusta mielenterveys- ja päihdeongelmaisen sekä hänen läheistensä eri hoitoympäristöissä mielenterveyttä edistävästi, häiriöitä ehkäisevästi ja voimavaralähtöisesti.
Sovellat tietoa mielenterveyden ja päihteiden käytön vaikutuksesta ihmiseen ja hänen perheeseensä sekä ympäristön, yhteiskunnan ja kulttuurien hyvinvointiin.
Osaat käyttää digitaalisia verkkopalveluita mielenterveys- ja päihdeongelmaisen potilaan hoitoprosessin eri vaiheissa.
Kohtaat akuutissa kriisissä olevan potilaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arvioit eri näkökulmista merkityksen positiivisen mielenterveyden rakentumisen ja kehittymisen.
Arvioit mielenterveyspotilaan hoidon tarpeita ja tavoitteita mielenterveyden häiriön luonteen mukaisesti.
Kohtaat ja ylläpidät hoidollista vuorovaikutusta mielenterveys- ja päihdeongelmaisen sekä hänen läheistensä eri hoitoympäristöissä mielenterveyttä edistävästi, häiriöitä ehkäisevästi ja voimavaralähtöisesti.
Yhdistät mielenterveyden ja päihteiden käytön vaikutuksen ihmiseen ja hänen perheeseensä sekä ympäristön, yhteiskunnan ja kulttuurien hyvinvointiin.
Osaat käyttää ja soveltaa digitaalisia verkkopalveluita mielenterveys- ja päihdeongelmaisen potilaan hoitoprosessin eri vaiheissa.
Tuet akuutissa kriisissä olevaa potilasta.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.07.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Sari Petäjä
Vastuuhenkilö
Sari Petäjä
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2022
Tavoitteet
Ymmärrät ihmisen vanhenemisen osana elämänkaarta ja osaat gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustan sekä eettiset periaatteet. Osaat tutkittuun tietoon perustuvat hoitotyön suositukset ja hoitotyön- ja terveyden edistämisen menetelmät ikääntyneen hoitotyössä ja päätöksenteossa. Osaat huomioida ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimmat geriatriset sairaudet ja hyvän ravitsemuksen perusteet sekä lääkehoitoprosessin. Osaat toteuttaa ammatillista vuorovaikutusta ja päätöksentekoa ikääntyneen ja hänen läheistensä kanssa. Osaat soveltaa monipuolisia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä sekä hyödyntää sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa. Osaat toteuttaa ikääntyneen voimavara- ja asiakaslähtöistä hoitotyötä. Osaat toteuttaa moniammatillista ja kuntouttavaa ikääntyneen hoitotyötä turvallisesti eri toimintaympäristöissä. Osaat palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteet ja menetelmät.
Sisältö
Tieto puuttuu
Aika ja paikka
Harjoittelu on 8 op
Harjoitteluinfon slaidit löytyvät Moodlesta >> Ammattitaitoa edistävän harjoittelun ohjauksen työtila>> 3. Lukuvuoden harjoittelut >> R702HL57 Terveyttä ja toimintakykyä edistävä harjoittelu kotihoidossa ja gerontologisessa hoitotyössä 8 op.
Oppimateriaalit
Oppiportin kirjat :Gerontologinen hoitotyö,Geriatria,Muistisairaan hoitotyö sekä teorian materiaalit
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Harjoittelu on integroitu Rovaniemen kaupungin järjestämään "Hyvinvointirehvi" viikon tapahtumaan sekä NONNA palveluyksikön teemaohjauspäiviin
Tarkoittaa että opiskelija sitoutuu ja osallistuu 1-2 päivää tapahtumaan (lasketaan harjoittelupäiviksi).
Tark.tiedot ajankohdasta selviää keväällä 2024
Lisätietoja opiskelijoille
Harjoittelu on integroitu Rovaniemen kaupungin järjestämään "Hyvinvointirehvi" 2 päivän tapahtumaan pvm? joka toteutuu ?? .
Hyvinvointirehvillä opiskelijat rakentavat vastaanottopisteet ja ottavat senioreilta vrs,RR,Hb,paino/BMI ja tekevät SPPB arvioinnin.Toimintaan tarvitaan 12 opiskelijaa
Hyvo-päivien osaallistuminen lasketaan harjoittelupäiviin.Sitova ilmoittautuminen harjoittelua ohjaavalle opettajalle.
NONNA hoivapalvelyksikkö erilaisia asukaslähtöisiä teemoja ja asukkailla on mahdollisuus myös osallistua erilaisiin toimintakyvyn mittauksiin.
HARJOITTELUN tehtävä:
Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoidon :
2021/2024
1.Valitse harjoittelupaikassa oma potilas/asiakas/asukas
2.Perehdy oman potilaan/asiakkaan elämäntarinaan, sairauksiin, lääkehoitoon (muista interaktiokantojen käyttäminen) tee lääkehoidosta arviointi ja yhteenveto. Tutustu oman potilaan omaisiin ja tee heidän kanssa aktiivista yhteistyötä.
3.Tee omalle potilaalle/asiakkaalle eri toimintakyvyn osa-alueista toimintakyvyn arviointi, mittareiden avulla (MMSE/,GDS-FAST, MNA,GDS-15, Lyhyt fyysisen suorituskyvyn testistö SPPB tai muu sopiva sekä tarvittaessa PAINAD) arviointimittareilla. Kirjaa tulokset potilastietojärjestelmään.
4.Seuraavaksi havainnoi oman potilaan/asiakkaan toimintakykyä harjoittelun aikana ja samalla vertaa saamiasi tuloksia hänen toimintakykyyn. Tee kirjallinen tuotos, jossa esität havainnointitulokset ja mittareiden arviointitulokset sekä reflektoivan pohdinnan näistä. Tämän jälkeen tee kuntouttavan hoitotyön näkökulmasta suunnitelman, jossa hyödynnät kerättyä tietoasi huomioiden toimintakykyä kokonaisvaltaisesti. Esitä suunnitelman työyhteisölle ja omalle ohjaajalle.
5.Seuraavaksi toteuta suunnitelman sisältöjä yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa ja arvioi sen toimivuutta (pyydä palautetta)
6. Pyydä lopuksi omalta ohjaajalta kirjallinen palaute suunnitelman sisällöstä ja toteutuksen toimivuudesta.
7.Palauta tehtävän kokonaisuus (2,4,5,6) omalle ohjaavalle opettajalle ( Huomioi yksityisyys)
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Ymmärrät ihmisen vanhenemisen osana elämänkaarta ja osaat gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustan sekä eettiset periaatteet.
- Osaat tutkittuun tietoon perustuvat hoitotyön suositukset ja hoitotyön- ja terveyden edistämisen menetelmät ikääntyneen hoitotyössä ja päätöksenteossa.
- Osaat huomioida ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimmat geriatriset sairaudet ja hyvän ravitsemuksen perusteet sekä lääkehoitoprosessin.
- Osaat toteuttaa ammatillista vuorovaikutusta ja päätöksentekoa ikääntyneen ja hänen läheistensä kanssa.
- Osaat soveltaa monipuolisia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä sekä hyödyntää sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa.
- Osaat toteuttaa ikääntyneen voimavara- ja asiakaslähtöistä hoitotyötä.
- Osaat toteuttaa moniammatillista ja kuntouttavaa ikääntyneen hoitotyötä turvallisesti eri toimintaympäristöissä.
- Osaat palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteet ja menetelmät.
Hylätty:
- Et ymmärrä ihmisen vanhenemista osana elämänkaarta tai osaa gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustaa sekä eettisiä periaatteita.
- Et osaa tutkittuun tietoon perustuvia hoitotyön suosituksia ja hoitotyön- ja terveyden edistämisen menetelmiä ikääntyneen hoitotyössä ja päätöksenteossa.
- Et osaa huomioida ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimpia geriatrisia sairauksia ja hyvän ravitsemuksen perusteita sekä lääkehoitoprosessia.
- Et osaa toteuttaa ammatillista vuorovaikutusta ja päätöksentekoa ikääntyneen ja hänen läheistensä kanssa.
- Et osaa soveltaa monipuolisia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä sekä hyödyntää sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa.
- Et osaa toteuttaa ikääntyneen voimavara- ja asiakaslähtöistä hoitotyötä.
- Et osaa toteuttaa moniammatillista ja kuntouttavaa ikääntyneen hoitotyötä turvallisesti eri toimintaympäristöissä.
- Et osaa palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteita ja menetelmiä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamistavoitteet harjoittelun jälkeen:
Ymmärrät ihmisen vanhenemisen osana elämänkaarta ja osaat gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustan ikääntyneen hoitotyössä.
Osaat tutkittuun tietoon perustuvat hoitotyön suositukset ja hoitotyön menetelmät.
Osaat ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimmat geriatriset sairaudet ja lääkehoitoprosessin. Kykenet ikääntyneen ja hänen omaisen kanssa ammatilliseen vuorovaikutukseen ja päätöksentekoon sekä osaat soveltaa monipuolisesti opetuksen ja ohjauksen menetelmiä hyödyntäen myös sähköisiä palveluja.
Osaat toteuttaa ikääntyneen ja erityisryhmään kuuluvan voimavaralähtöistä ja moniammatillista kuntouttavaa hoitotyötä eri toimintaympäristöissä.
Osaat soveltaa hyvinvointiteknologiaa ikääntyneen hoitotyössä. Osaat palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteet ja menetelmät.
E-lääkehoitopassi päivittänyt
Tehtävän on tehnyt hyväksytysti
Harjoittelun osaamistavoitteet on saavuttanut
Ohjaajan ja opettajan arvioinnit käyty/hyväksytty
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Tarja Pykäläiseen.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 06.04.2025
Ajoitus
01.01.2025 - 31.05.2025
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Tarja Pykäläinen
Vastuuhenkilö
Tarja Pykäläinen
Opiskelijaryhmät
-
RA72H22SSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Tavoitteet
Ymmärrät ihmisen vanhenemisen osana elämänkaarta ja osaat gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustan sekä eettiset periaatteet. Osaat tutkittuun tietoon perustuvat hoitotyön suositukset ja hoitotyön- ja terveyden edistämisen menetelmät ikääntyneen hoitotyössä ja päätöksenteossa. Osaat huomioida ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimmat geriatriset sairaudet ja hyvän ravitsemuksen perusteet sekä lääkehoitoprosessin. Osaat toteuttaa ammatillista vuorovaikutusta ja päätöksentekoa ikääntyneen ja hänen läheistensä kanssa. Osaat soveltaa monipuolisia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä sekä hyödyntää sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa. Osaat toteuttaa ikääntyneen voimavara- ja asiakaslähtöistä hoitotyötä. Osaat toteuttaa moniammatillista ja kuntouttavaa ikääntyneen hoitotyötä turvallisesti eri toimintaympäristöissä. Osaat palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteet ja menetelmät.
Sisältö
Tieto puuttuu
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Ymmärrät ihmisen vanhenemisen osana elämänkaarta ja osaat gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustan sekä eettiset periaatteet.
- Osaat tutkittuun tietoon perustuvat hoitotyön suositukset ja hoitotyön- ja terveyden edistämisen menetelmät ikääntyneen hoitotyössä ja päätöksenteossa.
- Osaat huomioida ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimmat geriatriset sairaudet ja hyvän ravitsemuksen perusteet sekä lääkehoitoprosessin.
- Osaat toteuttaa ammatillista vuorovaikutusta ja päätöksentekoa ikääntyneen ja hänen läheistensä kanssa.
- Osaat soveltaa monipuolisia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä sekä hyödyntää sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa.
- Osaat toteuttaa ikääntyneen voimavara- ja asiakaslähtöistä hoitotyötä.
- Osaat toteuttaa moniammatillista ja kuntouttavaa ikääntyneen hoitotyötä turvallisesti eri toimintaympäristöissä.
- Osaat palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteet ja menetelmät.
Hylätty:
- Et ymmärrä ihmisen vanhenemista osana elämänkaarta tai osaa gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustaa sekä eettisiä periaatteita.
- Et osaa tutkittuun tietoon perustuvia hoitotyön suosituksia ja hoitotyön- ja terveyden edistämisen menetelmiä ikääntyneen hoitotyössä ja päätöksenteossa.
- Et osaa huomioida ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimpia geriatrisia sairauksia ja hyvän ravitsemuksen perusteita sekä lääkehoitoprosessia.
- Et osaa toteuttaa ammatillista vuorovaikutusta ja päätöksentekoa ikääntyneen ja hänen läheistensä kanssa.
- Et osaa soveltaa monipuolisia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä sekä hyödyntää sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa.
- Et osaa toteuttaa ikääntyneen voimavara- ja asiakaslähtöistä hoitotyötä.
- Et osaa toteuttaa moniammatillista ja kuntouttavaa ikääntyneen hoitotyötä turvallisesti eri toimintaympäristöissä.
- Et osaa palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteita ja menetelmiä.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Tarja Pykäläiseen.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 31.05.2025
Laajuus
8 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
Opettaja
- Sari Petäjä
Vastuuhenkilö
Sari Petäjä
Opiskelijaryhmät
-
RA72H23KTSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot) 2, Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Ymmärrät ihmisen vanhenemisen osana elämänkaarta ja osaat gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustan sekä eettiset periaatteet. Osaat tutkittuun tietoon perustuvat hoitotyön suositukset ja hoitotyön- ja terveyden edistämisen menetelmät ikääntyneen hoitotyössä ja päätöksenteossa. Osaat huomioida ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimmat geriatriset sairaudet ja hyvän ravitsemuksen perusteet sekä lääkehoitoprosessin. Osaat toteuttaa ammatillista vuorovaikutusta ja päätöksentekoa ikääntyneen ja hänen läheistensä kanssa. Osaat soveltaa monipuolisia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä sekä hyödyntää sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa. Osaat toteuttaa ikääntyneen voimavara- ja asiakaslähtöistä hoitotyötä. Osaat toteuttaa moniammatillista ja kuntouttavaa ikääntyneen hoitotyötä turvallisesti eri toimintaympäristöissä. Osaat palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteet ja menetelmät.
Sisältö
Tieto puuttuu
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
- Ymmärrät ihmisen vanhenemisen osana elämänkaarta ja osaat gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustan sekä eettiset periaatteet.
- Osaat tutkittuun tietoon perustuvat hoitotyön suositukset ja hoitotyön- ja terveyden edistämisen menetelmät ikääntyneen hoitotyössä ja päätöksenteossa.
- Osaat huomioida ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimmat geriatriset sairaudet ja hyvän ravitsemuksen perusteet sekä lääkehoitoprosessin.
- Osaat toteuttaa ammatillista vuorovaikutusta ja päätöksentekoa ikääntyneen ja hänen läheistensä kanssa.
- Osaat soveltaa monipuolisia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä sekä hyödyntää sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa.
- Osaat toteuttaa ikääntyneen voimavara- ja asiakaslähtöistä hoitotyötä.
- Osaat toteuttaa moniammatillista ja kuntouttavaa ikääntyneen hoitotyötä turvallisesti eri toimintaympäristöissä.
- Osaat palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteet ja menetelmät.
Hylätty:
- Et ymmärrä ihmisen vanhenemista osana elämänkaarta tai osaa gerontologisen hoitotyön tieto- ja arvoperustaa sekä eettisiä periaatteita.
- Et osaa tutkittuun tietoon perustuvia hoitotyön suosituksia ja hoitotyön- ja terveyden edistämisen menetelmiä ikääntyneen hoitotyössä ja päätöksenteossa.
- Et osaa huomioida ikääntyneiden hoitotyössä tavallisimpia geriatrisia sairauksia ja hyvän ravitsemuksen perusteita sekä lääkehoitoprosessia.
- Et osaa toteuttaa ammatillista vuorovaikutusta ja päätöksentekoa ikääntyneen ja hänen läheistensä kanssa.
- Et osaa soveltaa monipuolisia opetuksen ja ohjauksen menetelmiä sekä hyödyntää sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa.
- Et osaa toteuttaa ikääntyneen voimavara- ja asiakaslähtöistä hoitotyötä.
- Et osaa toteuttaa moniammatillista ja kuntouttavaa ikääntyneen hoitotyötä turvallisesti eri toimintaympäristöissä.
- Et osaa palliatiivisen ja saattohoitotyön periaatteita ja menetelmiä.
Lisätiedot
Huom! Sinulla tulee olla ko. opintojaksoon liittyvät teoriaopinnot suoritettuna/aloitettuna ja lääkelaskut hyväksytysti suoritettuina ennen harjoittelun alkamista. Jos haluat suorittaa harjoittelun kesäopintoina, ole asiasta ensin yhteydessä Tarja Pykäläiseen.
Lääkelaskut tulee olla suoritettuna kuukausi ennen harjoittelun alkamista. Tarkemmat tiedot löytyvät Moodle-alustalta.