Siirry suoraan sisältöön

Kuvataiteen koulutus

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Kuvataiteilija (AMK)

Laajuus:
240 op

Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2021
Tunnus
(T26K21S)
Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Jari Penttinen
Vastuuhenkilö

Jari Penttinen

Opiskelijaryhmät
  • T26K22S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2022

Tavoitteet

Osaat mallintaa säännöllisiä digitaalisia 3D-malleja (esine ja tila) ja valita soveltuvan mallinnusmenetelmän. Tunnet peruskäsitteet. Osaat tuottaa eri käyttötarkoituksiin sopivia malleja. Osaat pinnoittaa ja valaista 3D-mallin.

Sisältö

Mallinnat säännöllisiä digitaalisia 3D-malleja (esineet ja tila) ja valitset soveltuvan mallinnusmenetelmän. Teet eri käyttötarkoituksiin sopivia malleja. Pinnoitat ja valaiset 3D-mallin.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

3D-mallit (tiedostot), oppimistehtävät.
Opintojakson arviointiin käytetään pisteytystä, joka muodostuu oppimistehtävien pisteistä ja valmiista produktiosta.

Osaat tehdä kolmiulotteisia kappaleita ja malleja perustasolla jollain mallinnusmenetelmällä, sekä hallitset peruskäsitteet. Osaat valaista ja pinnoittaa mallin perustasolla. Mallien mittasuhteissa, valaisussa tai rakenteessa on parannettavaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat käyttää erilaisia digitaalisia mallinnusmenetelmiä. Osaat toteuttaa kolmiulotteisia malleja. Osaat optimoida mallin rakenteen. Osaat hyödyntää ja huomioida valaistuksen ja pintamateriaalit työssäsi. Mallien mittasuhteet ovat kunnossa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat käyttää ja yhdistää useita erilaisia digitaalisia mallinnusmenetelmiä. Osaat toteuttaa kolmiulotteisia malleja eri käyttötarkoitukset huomioiden. Mallien rakenne on loppuun saakka mietitty. Osaat rakentaa ja hyödyntää luovasti toimivaa valaistusta ja toimivia pintamateriaaleja työssäsi.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 13.08.2023

Ajoitus

20.09.2023 - 29.11.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

1 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Teresa Chen
Vastuuhenkilö

Teresa Chen

Opiskelijaryhmät
  • T26K21S
    Kuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää monipuolisen kielitaidon merkityksellisyyden tulevissa työtehtävissään itsensä kannalta. Selviytyy kirjallisista ja suullisista viestintätilanteista englanniksi. Osaa viestiä englanniksi siten, että keskeinen sanoma välittyy.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2. Opiskelija ymmärtää monipuolisen kielitaidon merkityksellisyyden tulevissa työtehtävissään itsensä kannalta. Selviytyy tyydyttävästi kirjallisista ja suullisista viestintätilanteista englanniksi. Osaa viestiä englanniksi siten, että keskeinen sanoma välittyy kielellisistä puutteista huolimatta. Tarvitsee opettajan opastusta ja neuvoja viestintätilanteissa. Osaa liikealan englannin perussanastoa ja osaa ilmaista itseään eri tilanteissa ja ymmärtää toisten viestintää sekä ymmärtää esitetyt kysymykset ja osaa vastata keskeisiin kysymyksiin, osaksi epäröiden. Kirjallisessa ja suullisessa kielenkäytössä esiintyy virheellisiä muotoja, jotka häiritsevät viestintää. Ääntämisessä on toistuvia ongelmia, jotka voivat häiritä viestintää. Kirjallisissa ja suullisissa tehtävissä ei ole kopioitu tekstiä suoraan lähteistä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4. Opiskelija ymmärtää monipuolisen kielitaidon merkityksellisyyden tulevissa työtehtävissään itsensä kannalta. Selviytyy lähes itsenäisesti kirjallisista ja suullisista viestintätilanteista englannin kielellä. Osaa viestiä monipuolisesti englanniksi. Hallitsee hyvin keskeisen liikealan englannin sanaston ja toimintatilanteissa osaa ilmaista itseään hyvin ja ymmärtää toisten viestinnän sekä ymmärtää esitetyt kysymykset ja osaa vastata kysymyksiin. Osaa itsenäisesti luoda tilanteenmukaista keskustelua ja osaa sopeuttaa viestintänsä keskustelukumppanin taustan sopeuttamalla viestintäänsä tilanteen mukaisesti. Hallitsee suullisen ja kirjallisen kielen rakenteet eivätkä virheet häiritse viestintää. Ääntämisessä voi olla ongelmia, jotka eivät häiritse kuitenkaan viestintää. Kirjallisissa ja suullisissa tehtävissä ei ole kopioitu tekstiä suoraan lähteistä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5. Opiskelija ymmärtää monipuolisen kielitaidon merkityksellisyyden tulevissa työtehtävissään itsensä kannalta. Hallitsee suulliset ja kirjalliset viestintätilanteet itsenäisesti ja luontevasti. Osaa itsenäisesti viestiä oppimansa perusteella. Hallitsee erinomaisesti liikealan englannin sanaston ja pystyy käyttämään sitä luontevasti ja monipuolisesti kirjallisessa ja suullisessa viestinnässään. Ymmärtää viestintäkumppaneidensa viestintäodotukset ja sopeuttaa viestintänsä sen mukaisesti. Osaa luoda keskustelua myös oma-aloitteisesti eri viestintätilanteissa viestijöiden kulttuuritaustan huomioon ottaen. Ymmärtää esitetyt kysymykset ja pystyy reagoimaan niihin lähes virheetöntä kieltä käyttäen. Ääntäminen on luontevaa ja vivahteikasta. Kirjallisissa ja suullisissa tehtävissä ei ole kopioitu tekstiä suoraan lähteistä.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 30.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

8 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Toimipiste

Minerva, Kauppakatu 58, Tornio

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 35

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Panu Pohjola
Vastuuhenkilö

Panu Pohjola

Opiskelijaryhmät
  • T26K23S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, Syksy 2023

Tavoitteet

Tunnet luonnonvalon havainnointiin ja analysointiin liittyvän terminologian ja osaat käyttää tuloksia muiden töiden ja havaintojesi analysointiin sekä omien töidesi toteuttamiseen.
Tunnet valokuvauksen perinteisiä menetelmiä ja osaat mustavalkoisen valokuvan kuvaamisen, kehittämisen ja skannauksen kuvankäsittelyyn projektisi vaatimusten mukaisesti.
Ymmärrät valokuvakameran havaintojesi tekemisen ja välittämisen välineenä ja pystyt käyttämään tätä taitoa yleisösi hyväksi luodessasi eri laajuisia valokuvakokonaisuuksia.
Osaat tuottaa digitaalisen valokuvan sisällöllisesti, sommittelullisesti ja teknisesti paino- ja printtauskuntoon.
Osaat kuvata ja käsitellä analogisia teoksiasi, niitä mahdollisimman vähän muuttaen, internettiä varten.

Sisältö

Havainnoit ja analysoit luonnonvaloa. Käytät analysointiin liittyvää terminologiaa ja tuloksia.
Opit valokuvauksen perinteisiä menetelmiä ja mustavalkoisen valokuvan kuvaamisen, kehittämisen ja skannauksen kuvankäsittelyyn projektisi vaatimusten mukaisesti.
Käytät valokuvakameraa havaintojesi tekemisen ja välittämisen välineenä ja pystyt käyttämään tätä taitoa yleisösi hyväksi luodessasi eri laajuisia valokuvakokonaisuuksia.
Tuotat digitaalisen valokuvan sisällöllisesti, sommittelullisesti ja teknisesti paino- ja printtauskuntoon. Kuvaat ja käsittelet analogisia teoksiasi, niitä mahdollisimman vähän muuttaen, internettiä varten.
Teet valokuvaportfoliostasi itsearvioinnin ja annat vertaispalautetta ryhmäläisiille heidän porftolioistaan.

Oppimateriaalit

Oppikirjat: Michael Freeman: Valo M. Freeman: Valokuvauksen taito M. Freeman: Miten valokuva toimii M. Freeman: Parempia valokuvia Mikko Hietaharju: Kuuntele kuvaa Peter Ward: Picture Composition Seppo Rihlama: Värioppi Fritz Lynn Hersey: Optics & Focus Mika Karhulahti: Raw työnkulku Miika Lammela: Värit kohdalleen Petteri Paananen: Photoshop kuvankäsittely Harold Davis, Phyllis Davis: Luovuutta digipimiöön Keränen, Lamberg, Penttinen: Julkaisu & kuvankäsittely Adam Juniper, David Newton: Videokuvaa järkkärillä M. Minnaert: Maiseman valot ja värit Tiina Puputti: PoseE. Fichtelius: Nyhets journalsitik Lisäksi moodlessa kuvankäsittelyyn videotutoriaalit Suositeltava kirjallisuus: Pentti Sammalahti: täällä kaukana Matti A Pitkänen: Merikalastajat Piktorialismi Valokuvataiteen synty ( Parvs kustannus ) Edward Weston: Forms of Passion, Passion of Forms Jalo Porkkala: Köyhä Daguerrotyyppi Richard Avedon: Woman in the Mirror Sam Abell: the Life of the photographer Irving Penn: Still Life Jaakko Heikkilä: Armenian vaijetut tarinat Sally Mann: Immediate Family Matisse par Cartier-Bresson Karsh: Beyond the Camera Lambrecht & Woodhouse : Way Beyond Monochrome Matti Saanio: Yhteinen elämä Galen Rowell´s Vision Albrect & Eskola: Silmin kosketeltavaa Andres Serrano: Ainsi soit-il Ansel Adams, koko tuotanto Christer Sjöholm: Post Scriptum Steve Mc Curry: Looking East Dorothea Lange: Photographs of a Lifetime Jouko Lehtola´s Finlandia Minna Savolainen: Maailman ihanin tyttö Valokuvataiteen ydin

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Havainnosta kuvaksi valokuvauksen osuus suoritetaan 30 kuvan portfoliolla. Kuvat tulee käsitellä jpeg muotoon ja painokuntoon teknisesti eli Adobe RGB väriprofiili, 300 dpi resoluutio ja kuvan kooksi säädetään 4500 pikseliä pidempi sivu. Metadataan tulee täyttää tekijätiedot ja kuvaus, sekä avainsanat.

Tämän lisäksi kokonaisuuteen kuuluu sähköturvallisuus, taide-esineiden kuvaus studiovaloilla, omakuva/henkilökuva ja kirjallinen tehtävä valokuvauksen historiaan liittyen.

Sähköturvallisuus osuuden voi suorittaa sähköturvallisuuskortilla tai tekemällä moodlesta tentin aiheesta. Moodlessa tarvittava materiaali.

Taide-esineen kuvauksessa tulee kiinnittää erityistä huomita värinhallintaan ( harmaakortti ), tasaiseen valaisuun ja riittävään resoluutioon ( tarvittaessa kerrostaminen tai muuten osista koostaminen )

Henkilökuvan kuvaamisessa noudatetaan muotokuvauksen perinteitä esim 5 pistevalaisu ja erilaiset perusposeeraukset. Käsittelyssä ihon käsittelyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota

Valokuvan historian kirjallinen tehtävä:
Poimi ensin valokuvan historiasta aikakausi joka kiinnostaa sinua, perustele valintasi. Poimi sen jälkeen kuvaaja jonka tuotannon, tekniikan ja erityispiirteet esittelet kirjallisessa tehtävässäsi. Miten ilmenee hänen asettumisensa valittuun suuntaukseen? Mitä poimit omaan työskentelyysi häneltä?

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohde: Valokuvaportfolio, oppimistehtävät
Opintojakson arviointiin käytetään pisteytystä, joka muodostuu oppimistehtävien pisteistä ja valokuvaportfoliosta

Valokuvasarja ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, käyttötarkoituksen mukaisessa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Valokuvasarja ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, käyttötarkoituksen mukaisessa formaatissa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Valokuvien muoto ja toteutustapa tukevat kokonaisuutta visuaalisesti pääväittämän kautta perustelulla tavalla. Valokuvasarjan otsikointi ja kuvien nimeäminen auttaa oivalluksen syntymisessä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Valokuvasarja ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, käyttötarkoituksen mukaisessa formaatissa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Valokuvasarja toteuttaa pääväittämän niin, että katsojalle syntyy oivallus pääväittämästä kuviin ja niitä tukeviin teksteihin paneutuessa.

Valokuvasarjan otsikointi ja kuvien nimeäminen auttaa oivalluksen syntymisessä. Pääväittämää toteutetaan projektin sisältöä tukevin monipuolisin visuaalisin, teknisin ja sanallisin keinoin. Valokuvien muoto ja toteutustapa tukevat kokonaisuutta visuaalisesti pääväittämän kautta perustelulla tavalla.

Taiteilijaesittelyssä on osattu sijoittaa tekijä valokuvataiteen jatkumoon ja projektisesittely sitoo projektin laajemmin yleistettävään asiayhteyteen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtävät arvioidaan pisteytystaulukolla, jossa maksimi pistemäärä on 100 pistettä.

50 - 59 = 1
60 - 69 = 2
70 - 79 = 3
80 - 89 = 4
90 - 100 = 5

Portfolio arvioidaan seuraavilla perusteilla:
0-25=Kuvat on yleisella tasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta, pikselitasolla voi olla pientä poikkeamaa. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

25-35=Kuvat on pikselitasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

35-45=Kuvat on pikselitasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Itsearviointilomakkeen hyvän kuvan tunnusmerkit toteutuvat suurimmalta osin. Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

45-55= Kuvat on pikselitasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Itsearviointilomakkeen hyvän kuvan tunnusmerkit toteutuvat suurimmalta osin. Kuvamateriali ja projektisuunnitelma ovat sellaisessa suhteessa toisiinsa, että sanallistaminen tukee projektin oivaltamista. Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

55-65=Kuvat on pikselitasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Itsearviointilomakkeen hyvän kuvan tunnusmerkit toteutuvat myös viimeisten kohtien osalta eli kuvat herättävät ajatuksia ja tunteita. Kuvamateriali ja projektisuunnitelma ovat sellaisessa suhteessa toisiinsa, että sanallistaminen tukee projektin oivaltamista.Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

Lisäksi muista tehtävistä kertyy pisteitä seuraavasti:

Valokuvan historia 10 pistettä:

Aikakausi osattu erottaa ja perustella miksi se on valittu 0-2 pistettä
Aikakaudesta poimittu siihen kuuluva kuvaaja 1 piste
Kuvaajan tuotanto on esitelty kattavasti ja esimerkein 0-2 pistettä
Kuvaajan käyttämä tekniikka on osattu kuvata selkeästi 0-2 pistettä
Kuvaajan tuotannon erityispiirteet on kuvattu 1 pistettä
Kuvaajan asettuminen valittuun suuntaukseen on osattu kuvata 1 pistettä
Omaan työskentelyyn on löydetty elementtejä suuntauksesta ja kuvaajalta 1-2 pistettä.

Sähköturvallisuus 10 pistettä
Tentissä arviointiperusteet ja palaute. Sähköturvallisuuskortilla 10 pistettä

Riskianlyysi 5 pistettä
Riskianaylyysissä seuraavat kohdat:
1. Paikat, ajat, henkilöt ja toiminta?
2. Kulkeminen paikkoihin?
3. Kalusto ja muu erityinen?
4. Mitä riskejä edellisiin liittyy?
5 Jaottele riskit epätodennäköinen, mahdollinen ja todennäköinen sarakkeisiin
6 Jaottele riskit ei aiheuta pysyvää haittaa, aiheuttaa pysyvän haitan ja on kohtalokas kategorioihin.
7. Tee lista niistä toimista jotka on kiellettyjä
8. Tee toimintaohjeet matriisin mukaan sitä vaativiin kohtiin.

Portfolion suunnitelma 10 pistettä

Aihe/Aiheet osattu kuvata ja asettaa yhteiskuntaan, ihmisen elämään ja taidehistorian jatkumoon. 0-3 pistettä
Oma näkökulma aiheeseen on kuvattu 0-2 pistettä
Esikuvia, esimerkkejä ja samaa aihetta käsitelleet on selvitetty ja esitelty 0-2 pistettä
Kuvauksen aikataulu ja tekniikka, sekä muut järjestelyt selkeästi kuvattu, turvallisuus huomioon ottaen. 0-3 pistettä
5 minuutin hyvä suullinen esitys kuvataiteilijan ammatillisen viestinnän opein 0-3 pistettä

Hylätty (0)

Katso edellä

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Katso edellä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Katso edellä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Katso edellä

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 27.08.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 17.12.2023

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Toimipiste

Minerva, Kauppakatu 58, Tornio

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 35

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Eija Rajalin
Vastuuhenkilö

Eija Rajalin

Opiskelijaryhmät
  • T26K23S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, Syksy 2023

Tavoitteet

Osaat käyttää piirtämistä havaintojesi näkyväksi tekemisessä. Osaat hyödyntää viivaa.
Osaat sommittelun perusteet (pinnan jako, kolmen sääntö, kultainen leikkaus, verikaali, horisontaali ja diagonaali)
Osaat käyttää värejä havaintojesi näkyväksi tekemisessä, osaat väriopin perusteet

Sisältö

Teet havaintoja ympäristöstäsi ja piirrät ja maalaat ne näkyväksi. Hyödynnät sommittelua ja väriopin teorioita tekemisessäsi. Käytät lyijynää ja hiiltä sekä vesiväreja ja akryylejä. Osallistut vertaispalautteisiin, otat vastaan palautetta ja annat sitä.
Opintojakson aikana huomoidaan kestävä kehitys materiaalien käytössä.

Aika ja paikka

Piirustus ja maalaus: Minerva 208 - 209

Oppimateriaalit

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus: Luennot anatomiasta, sommittelusta ja väriopista. Yleisesti suositeltava kirjallisuus:Josef Albers: Värien vuorovaikutus, Veikko Kiljunen: Taidemaalarin materiaalioppi sekä Onni Oja: Piirtämisen taito. Opiskelumateriaalit opiskelija hankkii pääosin itse, osa yhteishankintoina.

Opetusmenetelmät

Ryhmässä yksilötyöskentelyä sekä itsenäisiä oppimistehtäviä. Sommittelun ja väriopin perusteet. Piirustukseen ja veistoon kuuluvat osina kipsi- ja elävänmalli. Maalaukseen elvämalli. Kokonaisuudessa materiaaleina lyijykynä,hiili,akvarelli ja öljy. Sekä savi ja kipsi- tai betonivalu.

Työnäytekansio sisältää otteita piirustuksista, maalauksista sekä veistoksista.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Työnäytekansio sisältää otteita piirustuksista, maalauksista sekä luonnoksista. Huom Elävä malli

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Toteutussuunnitelmassa ja tehtävien yhteydessä on kuvattu tarkemmat arviointiperusteet.
Arviointikohde: Piirustus- ja maalausosaaminen
Arviointi tehdään piirustus- sekä maalaustehtävistä kootusta työnäytekansiosta.
Hallitset sommittelu ja väriopin perusteet. Osaat piirtää ja maalata.
Oppimisen arviointi: Itsenäiset piirustustehtävät - tehtävät palautettu, näkyy kehitystä

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Toteutussuunnitelmassa ja tehtävien yhteydessä on kuvattu tarkemmat arviointiperusteet.
Osaat sommittelun ja väriopin perusteet, osaat hyödyntää niitä piirustus- ja maalausteoksissa.
Oppimisen arviointi: Itsenäiset piirustustehtävät - tehtävät palautettu, kehitys on nähtävissä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Toteutussuunnitelmassa ja tehtävien yhteydessä on kuvattu tarkemmat arviointiperusteet.
Osaat käyttää sommittelua ja väriopin perusteita piirustus- ja maalaus teoksissa - osaat perustella valintasi.
Oppimisen arviointi: Itsenäiset piirustustehtävät - tehtävät palautettu, kehitys on huomattava

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointikohde: Piirustus- ja maalausosaaminen sekä väriopin ja väriopin perusteet
Arvionti 1 - 5
Arviointikriteerit - hyvä (1-2)
Hallitset sommittelu ja väriopin perusteet. Osaat piirtää ja maalata.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4)
Osaat sommittelun ja väriopin perusteet, osaat hyödyntää niitä piirustus- ja maalausteoksissa.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5)
Osaat käyttää sommittelua ja väriopin perusteita piirustus- ja maalaus teoksissa - osaat perustella valintasi.

Olemassa olevan AMK:n kuvataidekoulutuksen opetussuunnitelman kompetenssien mukaisesti. Lisäksi huomoidaan tehdyt tehtävät ja opiskelijan aktiivisuus.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 27.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Jari Penttinen
  • Anitra Arkko
Vastuuhenkilö

Anitra Arkko

Opiskelijaryhmät
  • T26K21S
    Kuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021

Tavoitteet

Osaat ideoida, kehittää ja suunnitella itsenäisen taideprojektin ja viedä sen suunnittelemassasi aikataulussa yleisön saataville. Teoksesi voi olla tilaustyö.
Tutustut ja kokeilet uusien työtapojen mahdollisuuksia omassa tekemisessäsi.

Sisältö

Opintojakso toteutetaan englanniksi
Tutustut ja kokeilet uusien työtapojen mahdollisuuksiin omassa taiteellisessa tekemisessäsi. Ideoit, kehität ja suunnittelet itsenäisen taideproduktion ja viet sen suunnittelemassasi aikataulussa yleisön saataville.
Teoksesi voi olla tilaustyö.
Opintojakson aikana huomoidaan kansainvälisyys ja monikulttuurisuus.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohde: Itsenäinen taideprojekti, teos, kokeilut, oppimistehtävät, esittely

Osaat suunnitella, tuottaa ja toteuttaa taideproduktion, kehittämistyön/tehtävän.
Esittelet työsi eri vaiheita. Julkaiset työsi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat itsenäisesti suunnitella, tuottaa ja toteuttaa taideproduktion, kehittämistyön/-tehtävän ja soveltaa sitä käytäntöön.
Esittelet työsi eri vaiheita. Julkaiset ja esittelet työsi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat itsenäisesti suunnitella, tuottaa ja toteuttaa taideprojekti, kehittämistyön/-tehtävän ja soveltaa sitä käytäntöön. Uskallat kokeilla uusia ratkaisuja käyttötarkoitukseen työskentelyssäsi on kokeileva ja kehittävä ote.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 22.09.2023

Ajoitus

30.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

T&K-osuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 35

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Anitra Arkko
Vastuuhenkilö

Anitra Arkko

Opiskelijaryhmät
  • T26K23S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, Syksy 2023

Tavoitteet

Osaat analysoida omaa taiteellista tekemistäsi.
Osaat rakentaa portfoliosi lukukauden teosten pohjalta (alkaa täältä, kehittyy opintojen aikana)
Tunnet riskianalyysimatriisin ja osaat sitä käyttäen luoda turvallisuussuunnitelman.
Tunnet kuvataiteilijana pohjoisen toimintaympäristön.
Pystyt havainnoimaan yhteiskuntaa, sen arvoja ja ihmisen elämää ja löytämään niistä lähtö- ja yhtymäkohtia muiden kuvataiteilijoiden taiteessa ja omaan taiteeseesi.

Sisältö

Rakennat osaamisportfolion 1. lukukauden töistäsi.
Teet riskianalyysi ja turvallisuussuunnitelman
Osallistut ryhtmätyöhön, jonka teemana on kuvataiteiljan toimintaympäristö. Havainnoit yhteiskuntaa, sen arvoja ja ihmisen elämää ja löytämään niistä lähtö- ja yhtymäkohtia muiden kuvataiteilijoiden taiteessa ja omaan taiteeseesi.

Aika ja paikka

30.8.-11.12.2023

Oppimateriaalit

Opintojakson materiaalit jaetaan Moodlessa sekä tuntien yhteydessä. Osa materiaaleista haetaan itse opintojakson aiheeseen liittyvien osa-alueiden mukaan.

Opetusmenetelmät

Opintojaksossa hyödynnetään itsenäisiä oppimistehtäviä, ryhmätyöskentelyä, ryhmätehtäviä, tiedonhankintaa ja oppimista ohjataan sekä tuetaan.

Opintojakso sisältää taiteilijaidentiteetin rakentamisen perustan, johon liittyy myös suullisia/visuaalisia esityksiä. Opiskelijat tutustuvat alueeseen, kulttuuriin ja taiteeseen sekä hyödyntävät sitä tietomateriaalina opintojakson muissa tehtävissä. Opintojaksoon liittyy henkilökohtainen syksyn töistä rakennettava osaamisportfolio sekä Lappiin suuntautuva reissu, johon liittyy työpajatyöskentelyä ja toimii oppimisympäristönä. Opiskelijat työskentelevät myös ryhmissä opintojakson aikaisten tehtävien yhteydessä.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteistyö on mukana Lapin reissun osalta, jolloin tutustutaan alueen toimintaympäristöön.

Sisällön jaksotus

Perusteet ja taustatieto 30.8.-22.10.
Lapin kuvausreissu maastoon aikavälille 25.-29.10 (viikko 39).
Porfolion toteuttamisvaiheeseen 2.11.-11.12. jolloin materiaalia aktiivisesti työstetään syksyn osaamisporfoliota varten sekä opintojakson päätteeksi esitellään porfolio.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso sisältää Lapin maastoon sijoittuvan kuvausreissun (viikolla 39), johon annetaan tarkemmat ohjeet opintojakson kontaktitunneilla sekä Moodlessa.
Toteutus on jaoteltu koko syksylle, joka jakaa opiskelijan työkuormaa tehtävien osalta.

Huomiona, että kuvamateriaali porfoliota varten kertyy muiden opintojaksojen aikana valmistetuista kuvista, jotka liitetään tämän opintojakson osaamisporfolioon.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohteet: Turvallisuussuunnitelma, Portfolio ja sen esitys, Ryhmätehtävä: Kuvataiteilija ja yhteiskunnassa.
Osaat koota osaamisportfolion. Opiskelija osaa aikatauluttaa oman tekemisensä.
Osaat antaa palautetta sekä ottaa palautetta vastaan.
Tunnet pohjoisen alueen kulttuuri ja elinkeinoelämää. Tunnet pohjoisen alueen luonnon olot ja niissä
turvallisen toimimisen. Tunnet pohjoisen alueen luontoresurssit ja niiden kestävän hyödyntämisen
toiminnassasi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on koonnut portfolion. Opiskelija osaa noudattaa laatimaansa aikataulua ja esitellä
tekemistään ryhmälle. Osaat antaa palautetta ja ymmärrät palautteen merkityksen.
Pystyt hyödyntämään pohjoisen alueen kulttuuri ja elinkeinoelämää työskentelyssäsi. Osaat tehdä
riskianalyysin ja turvallisuussuunnitelman. Pystyt hyödyntämään pohjoisen alueen luontoresursseja
työssäsi. Työskentelysi on kestävän kehityksen mukaista.
Pystyt hyödyntämään aktisen alueen kulttuurituntemusta työssäsi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on työstänyt portfolion. Opiskelija osaa johtaa omaa ajankäyttöään ja esitellä omaa
tekemistään laaja-alaisesti.
Osaat antaa kehittävää palautetta ja hyödyntää saamaasi palautetta.
Osaat luoda yhteyksiä pohjoisen alueen kulttuuri ja elinkeinoelämään. Osaat johtaa ryhmän
työskentelyä turvallisesti pohjoisen luonnon oloissa. Työsi hyödyntää pohjoisen alueen
luontoresursseja kestävän kehityksen mukaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointikriteerit:
Oppimista arvioidaan (prosessiarviointi) ja osaamista (tuotosarviointi) koko lukukauden ajan ohjauksen ja palautteen keinoin. Arvosteluasteikko on 1-5, hylätty.
Arviointi suoritetaan pisteyttämällä tehtävät max 100 p, jotka jakaantuvat opintojakson tehtävien mukaan. Opintojakson hyväksytty suoritus vaatii vähintään 50 op
arvosana 0, alle 50 pistettä
arvosana 1, 50-60 op
arvosana 2, 60-70 op
arvosana 3, 70-80 op
arvosana 4, 80-90 op
arvosana 5, 90-100 op

Tarkennetut arviointiperusteet Moodlessa.

Hylätty (0)

Tehtäviä ei ole palautettu eikä opintojaksoon osallistumisesta ja prosessista ole näytteitä.
Pisteet jäävät alle 50.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Osaat koota osaamisportfolion. Osaat aikatauluttaa oman tekemisesi.
Osaat antaa palautetta sekä ottaa palautetta vastaan.
Tunnet pohjoisen alueen taide-, kulttuuri- ja elinkeinoelämää. Tunnet pohjoisen alueen luonnonolot ja niissä turvallisen toimimisen. Tunnet pohjoisen alueen luontoresurssit ja niiden kestävän hyödyntämisen toiminnassasi.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on koonnut portfolion. Osaat noudattaa laatimaasi aikataulua ja esitellä tekemistään ryhmälle.
Osaat antaa palautetta ja ymmärrät palautteen merkityksen.
Pystyt hyödyntämään pohjoisen alueen kulttuuria ja elinkeinoelämää työskentelyssäsi. Pystyt hyödyntämään pohjoisen alueen luontoresursseja työssäsi. Työskentelysi on kestävän kehityksen mukaista. Pystyt hyödyntämään alueen kulttuurituntemusta työssäsi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on työstänyt portfolion. Osaat johtaa omaa ajankäyttöäsi ja esitellä omaa tekemistään laaja-alaisesti.
Osaat antaa kehittävää palautetta ja hyödyntää saamaasi palautetta.
Osaat luoda yhteyksiä pohjoisen alueen kulttuuri ja elinkeinoelämään. Työsi hyödyntää pohjoisen alueen luontoresursseja kestävän kehityksen mukaisesti.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 30.10.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Eija Rajalin
Vastuuhenkilö

Eija Rajalin

Opiskelijaryhmät
  • T26K22S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2022

Tavoitteet

Tiedät mitä on konseptisuunnittelu.
Osaat anatomian perusteet.
Osaat suunnitella (projektiopiirros) ja tehdä kappaleen (veistos)
Tutustut tilan ja perspektiivin kuvaamiseen kuvataiteessa. Harjaannut kolmiulotteisessa ilmaisussa sekä opit käyttämään muotoa, perspektiiviä ja tilaa.

Sisältö

Oppimistehtävät anatomiasta sekä töiden esittely ryhmälle. Konseptisuunnittelu, itsenäinen tehtävä
Teet pienoisveistoksen sovitusta materiaalista. Tavoitteena on mallintaa veistos digitaalisen ympäristöön 3D opintojaksolla.
Opintojakson aikana huomoidaan kestävän kehitys materiaalien käytössä.

Aika ja paikka

Suomeksi
Opintojakso toteutetaan osittain etäpakettina (avautuu elokuussa) verkossa. Veistososio tehdään työpajassa.

Oppimateriaalit

http://mlab.taik.fi/~apaterso/projects/eee/pori/iljin_konseptisuunnittelu_2006.pdf
http://www2.uiah.fi/~mmaenpaa/lectures/konseptisuunnittelu_perusteet.pdf
Hahmosuunnittelu: https://prezi.com/571mkhxekxpr/hahmosuunnittelu/
http://www.johannanordblad.com/hahmot
https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.nar.flashcard&hl=

Opetusmenetelmät

Oppiminen on organisoitu projektioppimisena, jossa ongelmia ratkotaan ongelmaperustaisesti. Oppimisprosessi sisältää ryhmätyöskentelyä, ryhmätehtäviä, ryhmäohjausta, tiedonhankintaa ja itsenäisiä oppimistehtäviä.
Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet. Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Tunnet erilaisten hahmojen anatomiaa ja osaat hyödyntää sitä mallisuunnittelussa. Osaat suunnitella ja toteuttaa kolmiulotteisia malleja ja kappaleita yksin tai ryhmässä (pienoisveistos).

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opiskelija palauttaa portfolion, johon hän koonnut konseptisuunnitteluun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) liittyvän osaamisensa. Osoittaa osaamisensa: suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Tuntee erilaisten hahmojen anatomiaa ja osaat hyödyntää sitä mallisuunnittelussa. Osaa suunnitella ja toteuttaa kolmiulotteisia malleja ja kappaleita yksin tai ryhmässä.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Toteutussuunnitelmassa ja tehtävien yhteydessä on kuvattu tarkemmat arviointiperusteet.
Arviointikohde: Anatomiatehtävät , Kappaleen rakentaminen
Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet. Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Tunnet erilaisten hahmojen anatomiaa ja osaat hyödyntää sitä mallisuunnittelussa.
Tunnet tilallisuuden ilmaisukeinot ja kuvaamisen keinot kuvataiteen teoksissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet ja suunnitella toteutuksen. Osaat suunnitella kolmiulotteisia malleja. Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Osaat erilaisten hahmojen anatomiaa, mittasuhteet ja perspektiivin ja osaat hyödyntää niitä mallisuunnittelussa. Osaat analysoida eri menetelmin tilallisuutta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet ja tehdä toteutussuunnitelman. Osaat suunnitella kolmiulotteisia malleja itsellesi tai tilauksesta. Osaat suunnitella ja kehittää ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Osaat erilaisten hahmojen anatomiaa, mittasuhteet ja perspektiivin ja osaat hyödyntää ja kehittää niitä mallisuunnittelussa. Osaat analysoida ja hyödyntää perspektiiviä ja tilallisuuden keinoja luovasti teoksissasi.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suomeksi
Oppimista arvioidaan (prosessiarviointi) ja osaamista (tuotosarviointi) koko lukukauden ajan ohjauksen ja palautteen keinoin. Arvosteluasteikko on 1-5, hylätty.
Opintojakson arviointiin käytetään pisteytystä, joka muodostuu oppimistehtävien pisteistä ja valmiista produktiosta.
Hylätty: Valmis produktio palauttamatta tai pisteet jää alle 50
1 = 50 - 59; 2 = 60 - 69; 3= 70 - 79; 4= 80-89; 5= 90 - 100
Yksityiskohtainen pisteytys avataan opintojakson Moodle-ympäristössä.
Arvioinnin kohde; Plastisuuden ja tilan osaaminen, - ymmärrät plastisuuden
- osaat tehdä kolmiulotteisia kappaleita ja malleja
- osaat konseptisuunnitelun ja osaat kuvallisen materiaalin versioinnin
1. Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet.Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Tunnet erilaisten hahmojen anatomiaa ja osaat hyödyntää sitä mallisuunnittelussa.
3. Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet ja suunnitella toteutuksen. Osaat suunnitella kolmiulotteisia malleja.Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Osaat erilaisten hahmojen anatomiaa, mittasuhteet ja perspektiivin ja osaat hyödyntää niitä mallisuunnittelussa.
5. Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet ja tehdä toteutussuunnitelman. Osaat suunnitella kolmiulotteisia malleja itsellesi tai tilauksesta.Osaat suunnitella ja kehittää ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Osaat erilaisten hahmojen anatomiaa, mittasuhteet ja perspektiivin ja osaat hyödyntää ja kehittää niitä mallisuunnittelussa.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 13.09.2023

Ajoitus

16.08.2023 - 07.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Panu Pohjola
Vastuuhenkilö

Panu Pohjola

Opiskelijaryhmät
  • T26K22S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2022

Tavoitteet

Tunnet suomalaisen taidekentän nykytilan, taiteen rahoitusjärjestelmän, taiteilijan työnkuvan ja tulonlähteet ja osaat tältä pohjalta luoda oman tulonmuodostussuunnitelmasi.
Tunnet taitelijan tulonmuodostukseen liittyvän vero-, eläke- ja muun säännöstön ja osaat ottaa ne huomioon tulonmuodostussuunnitelmassasi. Osaat tehdä apuraha-anomuksen.
Osaat kustannuslaskentaan ja tekijänoikeuksiin perustuvan teostesi ja palvelujesi hinnoittelun.

Sisältö

Tutustut suomalaisen taidekentän nykytilaan, taiteen rahoitusjärjestelmään, taiteilijan työnkuvaan ja tulonlähteisiin ja tältä pohjalta luot oman tulonmuodostussuunnitelmasi.
Tutustut taitelijan tulonmuodostukseen liittyvään vero-, eläke- ja muun säännöstöön ja huomioit tulonmuodostussuunnitelmassasi. Teet apuraha-anomuksen.
Teet kustannuslaskentaan ja tekijänoikeuksiin perustuvan teostesi ja palvelujesi hinnoittelun.

Työelämässä toimiminen ja Yrittäjämäisen toiminnan ja työllistymiseen liittyvä osaaminen kuuluu osana tätä opintojaksoa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohde: Tulonmuodostussuunnitelma, oppimistehtävät
Opintojakson arviointiin käytetään pisteytystä, joka muodostuu oppimistehtävien pisteistä ja tulonmuodostusuunnitelmasta.

Tulonmuodostussuunnitelma ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla.

Tulonmuodostussuunnitelmassa ja oppimistehtävissä on hahmotettu kuvataiteen alan tärkeimmät tulonmuodostuskanavat ja pystytty suunnittelemaan omaa toimintaa niin, että pääasiallinen tulo olisi mahdollista saada kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen alalta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Tulonmuodostussuunnitelma ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla.

Tulonmuodostussuunnitelmassa ja oppimistehtävissä on hahmotettu kuvataiteen alan tärkeimmät tulonmuodostuskanavat ja pystytty suunnittelemaan omaa toimintaa niin, että pääasiallinen tulo olisi mahdollista saada kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen alalta.

Oppimistehtäviin on paneuduttu niin, että tulonmuodostussuunnitelma on ollut mahdollista tehdä toteuttamiskelpoisena ja selvänä jatkumona oppimistehtäville. Opiskelija on hahmottanut itsensä kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen kentälle ja tunnistaa vaatimukset, joita tästä seuraa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Tulonmuodostussuunnitelma ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla.

Tulonmuodostussuunnitelmassa ja oppimistehtävissä on hahmotettu kuvataiteen alan tärkeimmät tulonmuodostuskanavat ja pystytty suunnittelemaan omaa toimintaa niin, että pääasiallinen tulo olisi mahdollista saada kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen alalta.

Oppimistehtäviin on paneuduttu niin, että tulonmuodostussuunnitelma on ollut mahdollista tehdä toteuttamiskelpoisena ja selvänä jatkumona oppimistehtäville. Opiskelija on hahmottanut itsensä kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen kentälle ja tunnistaa vaatimukset, joita tästä seuraa.

Tulonmuodostussuunnitelmassa ja oppimistehtävissä on pystytty oivaltavaan tai tuoreeseen ajatteluun suhteessa kuvataiteilijan tulonmuodostukseen pysytellen kuitenkin kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen kentässä.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Panu Pohjola
Vastuuhenkilö

Panu Pohjola

Opiskelijaryhmät
  • T26K21S
    Kuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021

Tavoitteet

Osaat tunnistaa vahvuutesi taiteilijana ja löytää, sekä luoda niille verkoston, joka mahdollistaa tulonmuodostuksen.
Osaat luoda vahvuutesi ympärille brändisi ja sitä tukevan digitaalisen preesensin ja ylläpitää sitä tavoitteellisesti edistääksesi tulonmuodostustasi.

Sisältö

Sisältö on kuvattu opintojakson toteutussuunnitelmassa.

Työelämässä toimiminen ja Yrittäjämäisen toiminnan ja työllistymiseen liittyvä osaaminen kuuluu osana tätä opintojaksoa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohde: Verkkopreesens, oppimistehtävät

Verkkopreesens ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla.

Verkkopreesensissä ja oppimistehtävissä on hahmotettu kuvataiteen alan tärkeimmät tulonmuodostuskanavat ja pystytty suunnittelemaan preesens niin, että pääasiallinen tulo olisi mahdollista saada kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen alalta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Verkkopreesens ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla.

Verkkopreesensissä ja oppimistehtävissä on hahmotettu kuvataiteen alan tärkeimmät tulonmuodostuskanavat ja pystytty suunnittelemaan verkkopreesens niin, että pääasiallinen tulo olisi mahdollista saada kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen alalta.

Oppimistehtäviin on paneuduttu niin, että verkkopreesens on ollut mahdollista luoda toteuttamiskelpoisena ja selvänä jatkumona omalle osaamiselle ja tulonmuodostussuunnitelmalle. Opiskelija on hahmottanut itsensä kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen kentälle ja tunnistaa vaatimukset, joita tästä seuraa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Verkkopreesensja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla.

Verkkopreesensissä ja oppimistehtävissä on hahmotettu kuvataiteen alan tärkeimmät tulonmuodostuskanavat ja pystytty suunnittelemaan verkkopreesens niin, että pääasiallinen tulo olisi mahdollista saada kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen alalta.

Oppimistehtäviin on paneuduttu niin, että verkkopreesens on ollut mahdollista luoda toteuttamiskelpoisena ja selvänä jatkumona omalle osaamiselle ja tulonmuodostussuunnitelmalle. Opiskelija on hahmottanut itsensä kuvataiteen tai soveltavan kuvataiteen kentälle ja tunnistaa vaatimukset, joita tästä seuraa.

Verkkopreesensissä ja oppimistehtävissä on pystytty oivaltavaan tai tuoreeseen toteutukseen ja suhteeseen yleisöön ja tulonmuodostussuunnitelmassa määriteltyyn asiakaskuntaan.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 19.09.2023

Ajoitus

08.09.2023 - 20.12.2023

Laajuus

15 op

Virtuaaliosuus (op)

15 op

T&K-osuus

15 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Minttu Merivirta
  • Teresa Chen
  • Eija Rajalin
Vastuuhenkilö

Eija Rajalin

Opiskelijaryhmät
  • T26K18S
    Kuvataiteen koulutus (päiväopiskelu) Tornio syksy 2018
  • T26K19S
    Kuvataiteen koulutus (päiväopiskelu) Tornio syksy 2019

Tavoitteet

Suomeksi
Taiteellisesta osasta ja tutkielmasta koostuvalla opinnäytetyölläsi osoitat taiteellista, teknistä ja tutkimuksellista osaamistasi: taiteilija oman työnsä tutkijana ja kehittäjänä. Osaat koota, tutkia ja analysoida empiiristä aineistoa perustellusti suhteessa opinnäytetyöaiheeseesi. Pystyt tutkimaan ja analysoimaan kuvataiteellisia teoksia ja tuotteita sekä omaa työprosessiasi visuaalisuuden ja kuvataiteen näkökulmasta. Osaat tehdä taiteellista työtäsi tutkivasti ja kehittää työskentelytapojasi sekä teoksiasi, ja osaat suhteuttaa niitä ala- ja ajankohtaiseen taiteeseen sekä tieteelliseen tietoon. Opinnäytetyöprosessissa ja opinnäytetyölläsi osoitat myös kykysi viestiä osaamistasi kirjallisesti ja suullisesti.
Opinnäytetyöseminaarit: opinnäytetyön kriteerit ja ohjeet, työprosessin ohjaus, vertaiskommentointi ja palaute. Tutkimus- ja kehittämismenetelmät ja niiden soveltaminen sekä aihekohtaiset mahdollisuudet. Toteutat hankkeistettuna tai itsenäisesti kuvataiteellisen teoksen tai osa-alueen projektista sekä kirjoitat siihen liittyvän tutkielman / työprosessiselvityksen tieteellistä ja taiteellista viitekontekstia ja menetelmäkirjallisuutta käyttäen.
Opinnäytetyön voi aloittaa suoritettuaan 150 op:n opinnot (ei sisällä työharjoittelua), Tutkin ja kehitän - opintojakso suoritettu hyväksytysti. Osallistuminen opinnäytetyöseminaareihin ja vähintään yhteen opinnäytetöiden esitystilaisuuteen opinnäytetyöprosessin alkuvaiheessa tai aikana. Opinnäytetyön idea ja idean kehittäminen, suunnittelu, toteutus sekä esittäminen ja kansitus voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti henkilökohtaista ohjausta hyödyntäen. Opinnäytetyön esityspäivänä kirjoitetaan omaa opinnäytetyöaihetta käsittelevä kypsyysnäyte.

Sisältö

Opintojakso koostuu kolmesta erikseen arvioitavasta osasta

T26K42OJ-3001-1 Aiheidea ja tutkimussuunnitelma 5
T26K42OJ-3001-2 Opinnäytetyö, toteuttaminen ja esitarkastus 5
T26K42OJ-3001-3 Opinnäytetyön raportointi ja arviointi 5

Aika ja paikka

Syksyn aikana Zoom-tilassa sekä Moodle-ympäristössä

Oppimateriaalit

Oppimateriaali ja kirjallisuus löytyy Moodlen kirjallisuus osiosta. Yleistä tutkimiseen liittyvää kirjallisuutta ja aineistoa Hirsjärvi Sirkka, Remes Pirkko & Sajavaara Paula: Tutki ja kirjoita Juha T. Hakala: Opinnäyteopas ammattikorkeakouluille Jyväskylän materiaali Koppa: https://koppa.jyu.fi/avoimet/hum/menetelmapolkuja/menetelmapolku https://koppa.jyu.fi/avoimet/taiku/taidehistorian-aikajana Vilkka Hanna & Airaksinen Tiina: Toiminnallinen opinnäytetyö Tutkin ja kehitän -opintojakson materiaalit

Opetusmenetelmät

Suomeksi
Taiteellisesta osasta ja tutkielmasta koostuvalla opinnäytetyölläsi osoitat taiteellista, teknistä ja tutkimuksellista osaamistasi: taiteilija oman työnsä tutkijana ja kehittäjänä. Osaat koota, tutkia ja analysoida empiiristä aineistoa perustellusti suhteessa opinnäytetyöaiheeseesi. Pystyt tutkimaan ja analysoimaan kuvataiteellisia teoksia ja tuotteita sekä omaa työprosessiasi visuaalisuuden ja kuvataiteen näkökulmasta. Osaat tehdä taiteellista työtäsi tutkivasti ja kehittää työskentelytapojasi sekä teoksiasi, ja osaat suhteuttaa niitä ala- ja ajankohtaiseen taiteeseen sekä tieteelliseen tietoon. Opinnäytetyöprosessissa ja opinnäytetyölläsi osoitat myös kykysi viestiä osaamistasi kirjallisesti ja suullisesti.
Opinnäytetyöseminaarit: opinnäytetyön kriteerit ja ohjeet, työprosessin ohjaus, vertaiskommentointi ja palaute. Tutkimus- ja kehittämismenetelmät ja niiden soveltaminen sekä aihekohtaiset mahdollisuudet. Toteutat hankkeistettuna tai itsenäisesti kuvataiteellisen teoksen tai osa-alueen projektista sekä kirjoitat siihen liittyvän tutkielman / työprosessiselvityksen tieteellistä ja taiteellista viitekontekstia ja menetelmäkirjallisuutta käyttäen.
Opinnäytetyön voi aloittaa suoritettuaan 150 op:n opinnot (ei sisällä työharjoittelua), Tutkin ja kehitän - opintojakso suoritettu hyväksytysti. Osallistuminen opinnäytetyöseminaareihin ja vähintään yhteen opinnäytetöiden esitystilaisuuteen opinnäytetyöprosessin alkuvaiheessa tai aikana. Opinnäytetyön idea ja idean kehittäminen, suunnittelu, toteutus sekä esittäminen ja kansitus voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti henkilökohtaista ohjausta hyödyntäen. Opinnäytetyön esityspäivänä kirjoitetaan omaa opinnäytetyöaihetta käsittelevä kypsyysnäyte.
Opintojakson toteutus jakautuu kolmeen osaan:
Aiheidea ja tutkimussuunnitelma 5 op
Opinnäytetyö, toteuttaminen ja esitarkastus 5 op
Opinnäytetyön raportointi ja arviointi op
Kokonaisuus sisältää verkkoluentoja, verkossa taphtuvia ohjaustappamisia sekä itsenäistä työskentelyä. Osien mukaiset tehtävät ja lopullinen opinnäytetyö palautetaan Wihi - oppimisympäristöön.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opinnäytetyö voidaan tehdä hankkeistettuna.

Sisällön jaksotus

Opintojakson toteutus jakautuu kolmeen osaan:
Aiheidea ja tutkimussuunnitelma 5 op
Opinnäytetyö, toteuttaminen ja esitarkastus 5 op
Opinnäytetyön raportointi ja arviointi op

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso edellyttää Tutkin ja Kehitän opintojaksolta hyväksyttyä suoritusta.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opinnäytetyö arvioidaan Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyön arviointikriteerien perustella. Arviointkiriteerit löytyvät LapinAMK:n verkkosivuilta.
T26K42OJ-3001-3 Opinnäytetyön raportointi ja arviointi 5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opinnäytetyö arvioidaan Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyön arviointikriteerien perustella. Arviointkiriteerit löytyvät LapinAMK:n verkkosivuilta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opinnäytetyö arvioidaan Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyön arviointikriteerien perustella. Arviointkiriteerit löytyvät LapinAMK:n verkkosivuilta.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opintojakson osat:
T26K42OJ-3001-1 Aiheidea ja tutkimussuunnitelma 5
T26K42OJ-3001-2 Opinnäytetyö, toteuttaminen ja esitarkastus 5
Arvioidaan arvosanoilla hyväksytty/Hylätty.
Arvioitikriteerit on avattu Moodle oppimisympäristössä

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osat :
Aiheidea ja tutkimussuunnitelma 5 op
Opinnäytetyö, toteuttaminen ja esitarkastus 5 op
Opinnäytetyön raportointi ja arviointi op
Arvioidaan hyväksytty/Hylätty
Opinnäytetyö arvioidaan Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytettä koskevan arviointikriteeristön pohjalta 0 - 5

Esitietovaatimukset

Opintojakso tutkin ja kehitän suoritettu hyväksyttävästi

Lisätiedot

Ennen alottamista: Tutkin ja kehitän - opintojakso suoritettu hyväksytysti.

Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 31.12.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Tradenomikoulutus, liiketalous T

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
  • Kuvataiteilijakoulutus
Opettaja
  • Eija Rajalin
Vastuuhenkilö

Eija Rajalin

Opiskelijaryhmät
  • T26K20S
    Kuvataiteilijakoulutus (päivätoteutus), Tornio, syksy 2020
  • T26K19S
    Kuvataiteen koulutus (päiväopiskelu) Tornio syksy 2019
  • T26K21S
    Kuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021

Tavoitteet

Opinnäytetyön suunnitteluvaiheessa osaat tehdä valitsemastasi opinnäytetyön aiheesta opinnäytetyösuunnitelman.
Osaat suunnitella opinnäytetyön tavoitteet, toteutuksen ja raportoinnin.

Opinnäytetyössä tavoitteena on, että kehität ja osoitat kykyä soveltaa tutkimustietoa ja käyttää valittuja menetelmiä työelämän ongelmien erittelyyn ja ratkaisemiseen.

Opinnäytetyössä kartutat osaamistasi ja osoitat, että osaat soveltaa tietojasi ja taitojasi käytännön asiantuntijatehtävässä.

Opinnäytetyössä kehität ammatillisia tietoja ja taitoja, kehittävää ja tutkimuksellista työotetta sekä yhteistyö-, vuorovaikutus- ja verkostotaitoja.

Sisältö

- Aihe-ehdotus
- Opinnäytetyösuunnitelma ja tarvittaessa aineistonhallintasuunnitelma
- Opinnäytetyösopimus ja valmistelulomake
- Tutkimuslupahakemus (tarvittaessa)

Aika ja paikka

Kevät 2024, Moodle-ympäristö

Opetusmenetelmät

Ohjattua työskentelyä verkossa sekä itsenäistä työskentelyä ohjaavan opettajan johdolla.

Avain Moodle-työtilaan:Opiskelijoille = opinnayte24

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

- Aihe-ehdotus
- Opinnäytetyösuunnitelma ja tarvittaessa aineistonhallintasuunnitelma
- Opinnäytetyösopimus ja valmistelulomake
- Tutkimuslupahakemus (tarvittaessa)
tehtynä

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Aihe-ehdotus hyväksytty
Opinnäytetyön suunnitelma hyväksytty
Opinnäytetyön ensimmäinen vaihe hyväksytty

Esitietovaatimukset

Opinnäytetyön suunnitteluvaiheen suorittaminen edellyttää, että Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaamisen (5 op) opintojakso tai vastaavat tiedot on hyväksytysti suoritettu.

Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 23.01.2024

Ajoitus

24.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Tradenomikoulutus, liiketalous T

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
  • Kuvataiteilijakoulutus
Opettaja
  • Eija Rajalin
Vastuuhenkilö

Eija Rajalin

Opiskelijaryhmät
  • T26K20S
    Kuvataiteilijakoulutus (päivätoteutus), Tornio, syksy 2020
  • T26K19S
    Kuvataiteen koulutus (päiväopiskelu) Tornio syksy 2019
  • T26K21S
    Kuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021

Tavoitteet

Opiskelija osaa toteuttaa ja raportoida opinnäytetyötään suunnitelmansa mukaisesti.

Sisältö

- Opinnäytetyön toteutus
- Opinnäytetyön ohjaukseen osallistuminen
- Työn etenemisen raportointi ohjaajalle ja toimeksiantajalle
- Opinnäytetyöraportin kirjoittaminen

Aika ja paikka

Moodle-ympäristö
https://moodle.eoppimispalvelut.fi/course/view.php?id=17480

Opetusmenetelmät

Luennot ja palautteet

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

- Opinnäytetyön toteutus
- Opinnäytetyön ohjaukseen osallistuminen
- Työn etenemisen raportointi ohjaajalle ja toimeksiantajalle
- Opinnäytetyöraportin kirjoittaminen
tehty

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opinnäytetyön toteutus ja raportointi on hyväksytty

Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 23.02.2024

Ajoitus

24.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Tradenomikoulutus, liiketalous T

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
  • Kuvataiteilijakoulutus
Opettaja
  • Eija Rajalin
Vastuuhenkilö

Eija Rajalin

Opiskelijaryhmät
  • T26K20S
    Kuvataiteilijakoulutus (päivätoteutus), Tornio, syksy 2020
  • T26K19S
    Kuvataiteen koulutus (päiväopiskelu) Tornio syksy 2019
  • T26K21S
    Kuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021

Tavoitteet

Opiskelija osaa viimeistellä opinnäytetyön esitettäväksi ja arvioitavaksi.

Sisältö

- Opinnäytetyön raportti
- Englanninkielinen tiivistelmä
- Opinnäytetyön plagioinnin tarkistus
- Opinnäytetyön esitys koulutuksen käytänteiden mukaisesti
- Kypsyysnäyte
- Toimeksiantajan arviointi
- Opiskelijan itse- ja vertaisarviointi koulutuksen käytänteiden mukaisesti
- Opinnäytetyön arkistointi ja julkaistu

Aika ja paikka

Moodle-ympäristö:
https://moodle.eoppimispalvelut.fi/course/view.php?id=17480

Opetusmenetelmät

Ohjaus ja palautteet

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

- Opinnäytetyö on esitetty
- Kypsyysnäyte on hyväksytty
- Opinnäytetyö on arvioitu opinnäytetyön arviointikriteerien mukaisesti

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opinnäytetyön raportti
- Englanninkielinen tiivistelmä
- Opinnäytetyön plagioinnin tarkistus
- Opinnäytetyön esitys koulutuksen käytänteiden mukaisesti
- Kypsyysnäyte
- Toimeksiantajan arviointi
- Opiskelijan itse- ja vertaisarviointi koulutuksen käytänteiden mukaisesti
- Opinnäytetyön arkistointi ja julkaistu

Arviointikriteerit: Lapinammattikorkeakoulun opinnnäytetyön kriteerit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Arviointikriteerit: Lapinammattikorkeakoulun opinnnäytetyön kriteerit

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Arviointikriteerit: Lapinammattikorkeakoulun opinnnäytetyön kriteerit

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Arviointikriteerit: Lapinammattikorkeakoulun opinnnäytetyön kriteerit

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 30.08.2023

Ajoitus

31.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

15 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

T&K-osuus

10 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Jari Penttinen
  • Anitra Arkko
Vastuuhenkilö

Jari Penttinen

Opiskelijaryhmät
  • T26K22S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2022

Tavoitteet

Osaat tehdä orgaanisia digitaalisia 3D-malleja (ihmiset, eläimet jne.) edistyneillä mallinnusmenetelmillä. Tunnet ja hallitset edistyneitä mallinnusmenetelmiä esim. kuvapohjainen mallintaminen ja digitaalinen veistäminen. Osaat muokata mallin pintarakenteesta toimivan.
Osaat asettaa 3D-teoksesi yleisön saataville sekä fyysisesti, että digitaalisesti.

Sisältö

Teet orgaanisia digitaalisia 3D-malleja (ihmiset, eläimet jne.) eri mallinnusmenetelmillä. Muokkaat hahmon pintarakenteesta toimivan ja kiinnität luut hahmoon. Liikutat hahmon haluttuun asentoon. Hallitset siirtymät analogisen ja digitaalisen välillä (kuvasta tai fyysisestä esineestä digitaalinen malli, digitaalisesta mallista fyysinen kappale). 3D-teoksista rakennetaan fyysinen ja digitaalinen näyttely, mikä on avoinna yleisölle.

Aika ja paikka

31.8.-12.12.2023

Oppimateriaalit

Opintojakson materiaalit jaetaan Moodlessa sekä tuntien yhteydessä. 3d-tulostusaikojen varaaminen tapahtuu Moodle-ympäristössä.

Opetusmenetelmät

Projektiperustainen opintojakso sisältää kaksi osuutta, jotka liittyvät yhteen näyttelyprojektina. Oppimisprosessi sisältää ideointia, tiedonhankintaa, yhteisöllistä työryhmätyöskentelyä sekä itsenäisesti edistettävää omaa hahmon valmistamista ja muun näyttelymateriaalin valmistamista.

- 3D-projektin osuus kulkee koko syksyn ajan opettajan ohjauksella ja tuella edistettävänä projektisisältönä, jossa on mukana itsenäisesti- sekä projektiryhmien yhteistyössä edistettävää sisältöä.

- Orgaanisen 3D-mallinnuksen osuus sisältää 3D-hahmon valmistuksen ja 3D-tulostuksen. 3D-työskentely on käytännön läheistä.

Opintojaksossa osa opinnoista järjestetään verkonvälityksellä Zoom-tilassa, jossa yhteisöllinen työskentely on osa projektin edistämistä. Opiskelijat järjestävät 3D-näyttelyn, josta tulee virtuaalinen ja fyysinen näyttely.

Näyttelyjärjestelyistä näyttelyyn liittyvän materiaalin valmistaminen sekä pystytys ja purku tapahtuu Kemi-Tornion alueella. 3D-mallin tulostus tapahtuu fyysisesti luokkatilassa opettajan valvonnassa ja ohjauksessa. Osa erikoisvlineistöä vaativista työvaiheista järjestetään kampuksella.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteistyö on mukana näyttelypaikan osalta. Näyttely järjestetään sovitun näyttelypaikan kanssa. Syntyneet teokset ovat yleisön nähtävillä 1-2kk.

Sisällön jaksotus

Opintojakson osuudet kulkevat rinnakkain ja sisältö etenee projektia tukevalla tavalla.
3D-projekti etenee
suunnitteluvaiheen 31.8.-1.11. ja
toteuttamisvaiheen 1.11.-12.12. kautta

Orgaanisen 3D-mallin -osuus sisältää 3D-mallin valmistuksen. 3D-tulostus ajoittuu 1.11.-30.11 välille opiskelijan Moodlessa varaamana ajankohtana. Työpajojen aikana opiskelija saa tarvittavat tiedot, taidot ja osaamisen projektin toteuttamiseen.

Lisätietoja opiskelijoille

3D-projektin osuus tapahtuu pääasiassa verkon välityksellä Zoom-työtilassa. Näyttelyn valmistaminen, pystytys ja purku tapahtuu fyysisesti Kemi-Tornion alueella.

Orgaanisen 3D-mallin -tulostus tapahtuu Torniossa Minervan tiloissa. Jokainen opiskleija varaa oman tulostusaikansa ja hoitaa tarvittavat järjestelyt sekä valvoo tulostuksen paikan päällä.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohde: 3D-malli (teos), digitaalisesti tuotettu ja muokattu fyysinen kappale, näyttely

Osaat toteuttaa orgaanisia muotoja sisältävän 3D-mallin jollain edistyneistä menetelmistä ja tulostat sen fyysiseen muotoon. Mallin rakenteessa ja anatomiassa on parannettavaa. Toimitat työsi ajoissa näyttelyyn. Teoksen esillepano on puutteellinen tai sitä ei ole mietitty loppuun saakka.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat toteuttaa orgaanisia muotoja sisältävän 3D-mallin edistyneillä menetelmillä ja tulostaa sen fyysiseen muotoon. Mallin rakenne ja anatomia on tarkoitukseen soveltuva. Osallistut näyttelyn toteuttamiseen. Teoksesi esillepano on toimiva.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat käyttää useita orgaanisia mallinnusmenetelmiä. Osaat optimoida mallin rakenteen monikäyttöiseksi ja hallitset anatomiset mittasuhteet myös digitaalisessa ympäristössä. Osallistut aktiivisesti näyttelyn toteuttamiseen. Valmiin teoksen esillepanossa osoitat luovuutta ja ammattimaisuutta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi suoritetaan pisteyttämällä tehtävät max 100 p, jotka jakaantuvat opintojakson 3D-orgaanisen mallin - sekä projektiin liittyvien tehtävien mukaan. Opintojakson hyväksytty suoritus vaatii vähintään 50 op

arvosana 1, 50-60 op
arvosana 2, 60-70 op
arvosana 3, 70-80 op
arvosana 4, 80-90 op
arvosana 5, 90-100 op

Tarkennetut arviointiperusteet Moodlessa.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Jari Penttinen
Vastuuhenkilö

Jari Penttinen

Opiskelijaryhmät
  • T26K20S
    Kuvataiteilijakoulutus (päivätoteutus), Tornio, syksy 2020

Tavoitteet

Tieto puuttuu

Sisältö

Kuvataiteen harjoittelu kesäopintoina.

Aika ja paikka

Työelämä ja korkeakoulun TKI-toiminta

Oppimateriaalit

Harjoittelun materiaali (sopimukset/harjoittelukirja) löytyvät Lapin AMK:n www-sivuilta, sekä harjoitelun Moodle-ympäristöstä

Opetusmenetelmät

Suunniteltu ja raportoitu projektioppiminen.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu suoritetaan aina yhteistyössä alan työpaikkojen kanssa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Harjoittelukirjan ja dokumenttien palautus harjoittelun Moodleen.

Kansainvälisyys

Harjoittelua on mahdollista suorittaa kansainvälisissä harjoittrelupaikoissa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Aikaisempi alan työkokemus (HOT)

Lisätietoja opiskelijoille

Harjoitteluun voi kuvataiteessa lähteä joustavasti, kun se omiin opintoihin sopii. Puolet harjoittelusta (15op) voi suorittaa omana taiteellisena työskentelynä. Taiteellisen työskentelyn avulla syntyneet teokset on saatettava julkisesti yleisön saataville, että harjoittelu voidaan hyväksyä. Harjoittelu voi olla myös toimeksianto tai tilaustyö.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Osaat määritellä osaamistasi ja ammattitaitosi kehittymistä edistävät tavoitteet harjoittelulle sekä osaat analysoida tavoitteiden toteutumista, osaamisesi ja työmenetelmien kehittymistä ja omaa toimintaasi työyhteisön jäsenenä.
Osaat dokumentoida harjoittelusi Lapin ammattikorkeakoulun yleisten ammattitaitoa edistävän harjoittelun ohjeistuksen mukaisesti.
Osaat tehdä oman alan työtehtäviä ja kehittää sekä arvioida omaa osaamistasi harjoittelulle asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoittelu arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.

Ilmoittautumisaika

18.03.2024 - 28.05.2024

Ajoitus

29.05.2024 - 20.06.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 50

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
  • Kuvataiteilijakoulutus
Opettaja
  • Eija Rajalin
Opiskelijaryhmät
  • T26K23S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, Syksy 2023
  • T26K20S
    Kuvataiteilijakoulutus (päivätoteutus), Tornio, syksy 2020
  • T26K22S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2022
  • T26K21S
    Kuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021

Aika ja paikka

Tornio, Minerva 29.5. - 20.6.2024

Oppimateriaalit

Kirjallisuudesta sovitaan opintojakson aikana.

Opetusmenetelmät

Opetus toteutuu työpajaopintoina Minervassa. Opintojakso sisältää keskusteluja ja vertaiarviointeja. Opintojakso sisältää itsenäistä työskentelyä.

Havaintopiirustus ja -maalaus (5 op)

Kurssilla maalataan ja piirretään sisä- ja ulkotiloissa perustuen havaintoon. Kurssilla kokeillaan erilaisia tapoja sommitella ja luoda tilantuntua värin, valöörin, viivan ja muodon keinoin. Välineinä käytetään mm. erilaisia kyniä ja akryylimaaleja.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Opintojakso arvioidaan työskentelyn ja työnäytteiden ja aktiivisuuden perusteella hyväksytty/hylätty.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelijalla mukana kynät, siveltimet, vesivärit, vesikupit ja akvarellipaperit. Koululla valmiina alryylimaalit, maitopahvit, jonkin verran akvarellipapereita,

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 22.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 24.11.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 35

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Henri Hagman
Vastuuhenkilö

Henri Hagman

Opiskelijaryhmät
  • T26K23S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, Syksy 2023

Tavoitteet

Tunnet länsimaisen kuvataiteen jatkumon ja nykytaiteen ilmiöitä, osaat sijoittaa oman tekemisesi tähän jatkumoon.
Tunnet valokuvauksen historiaa ja teknistä kehitystä, sekä suomalaisen valokuvataiteen päävaiheet, myös suhteessa taidehistoriaan, ja osaat sijoittaa itsesi tai projektisi tähän jatkumoon.

Sisältö

Länsimaisen kuvataiteen historia ja nykytaiteen ilmiöitä.
Valokuvauksen historia ja suomalaisen valokuvataiteen päävaiheet
Kuvallinen ossamine ja taide-esineen valmistus toteutuvat tässä opintojaksossa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohde: valokuvan historia: Valokuvaportfolioon tehty taiteilijaesittely ja projektiesittely
Länsimaisen kuvataiteen jatkumon ymmärtäminen: Tunnet länsimaisen kuvataiteen jatkumon
Nykytaiteen ilmiöt ja yhteikunnallinen merkitys: Tunnistat nykytaiteen ilmiöitä
Taitelijaesittelystä käy nykypäivän tradition mukaisella tavalla ilmi perustiedot portfolion tekijästä, projekti on esitelty niin, että esittelyn ja kuvien välille syntyy dialogi, joka voi johtaa oivalluksiin yleisössä

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Länsimaisen kuvataiteen jatkumon ymmärtäminen: Tiedät länsimaisen kuvataiteen jatkumon ja sen
merkityksen.
Nykytaiteen ilmiöt ja yhteiskunnallinen merkitys: Tunnistat nykytaiteen ilmiöitä ja osaat hyödyntää
niitä omassa tekemisessäsi.
Taiteilija on osannut avata suhdettaan projektiin ja omia motiivejaan sen tekoon perustietojen lisäksi, projekti on osattu sijoittaa valokuvataiteen jatkumoon, ja sen esittely voi synnyttää oivalluksia yleisössä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Länsimaisen kuvataiteen jatkumon ymmärtäminen: Tiedät länsimaisen kuvataiteen jatkumon ja
osaat suhteuttaa oman tekemisesi siihen.
Nykytaiteen ilmiöt ja yhteiskunnallinen merkitys:
Tunnistat nykytaiteen ilmiöitä ja osaat hyödyntää niitä omassa tekemisessäsi
Taiteilija on löytänyt henkilökohtaisen syyn projektin kokoiseen havainnointiin, osaa eritellä sitä ja itseään taiteilijana ja havainnon tekijänä, hän osaa avata tekniikan ja projektin sisällön välistä suhdetta ja sijoittaa projektinsa valokuvataiteen jatkumoon sekä yhteiskuntaan niin että yleisön oivalluksille ja tulkinnoille on mahdollisuus

Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 31.03.2024

Ajoitus

01.04.2024 - 03.06.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Tradenomikoulutus, liiketalous T

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Tietojenkäsittelyn koulutus
  • Kuvataiteen koulutus
  • Liiketalouden koulutus, Tornio
Opettaja
  • Mika Saloheimo
  • Satu Valli
Vastuuhenkilö

Satu Valli

Opiskelijaryhmät
  • TA31L21S
    Tradenomikoulutus, liiketalous (verkkoto-opinnot), Tornio, syksy 2021
  • TA31L21K
    Tradenomikoulutus, liiketalous (monimuoto-opinnot), Tornio, kevät 2021
  • TA31L22K
    Tradenomikoulutus, liiketalous (monimuoto-opinnot), Tornio, kevät 2022

Tavoitteet

Hallitset tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyvät keskeiset käsitteet sekä menettelytavat ja kykenet tuottamaan alustavan tutkimussuunnitelman. (0-5)

Tunnet Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöprosessin, siihen liittyvän ohjeistuksen ja osaat laatia sen mukaisen raportin (Hyväksytty/Hylätty)

Sisältö

Tällä opintojaksolla perehdyt Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöprosessiin sekä laadullisiin, määrällisiin ja toiminnallisiin tutkimusmentelemiin.

Aika ja paikka

huhtikuu - keäskuu
Toteutus alkaa ja oppimisympäristö avautuu 01.04.2024
- Zoomissa olevat koontumiset on lukujärjestyksessä
- Toteutus päättyy 31.05.2024
- Voit siirtyä opinnäytetyön tekemiseen kun alustava opinnäytetyösuunnitelma hyväksytään sekä moodlessa olevat tentit sekä reflektointitehtävä on tehtynä.

Oppimateriaalit

 Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyön ohjesivusto: https://www.lapinamk.fi/fi/Opiskelijalle/Oppaat-ja-ohjeet/Opinnaytetyo - Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirjat: https://www.fsd.tuni.fi/fi/palvelut/menetelmaopetus/ Lisää materiaalia löytyy toteutuksen oppimisympäristöst

Opetusmenetelmät

Opinnäytetyö on itseohjautuva prosessi, jonka eteneminen on sinun vastuullasi.
Toteutuksella pääpaino on itsenäisessä tekemisessä. Tehtäväsi on laatia alustava opinnäytetyösuunnitelma sekä tutustua Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöprosessiin. Tehdessäsi alustavaa opinnäytetyösuunnitelmaa perehdyt opinnäytetyön toteuttamisessa tarvittaviin tutkimusmenetelmiin sekä valitsemasi aihealueen kirjallisuuteen.

Alustavan opinnäytetyösuunnitelman kehittämistä tukeva ohjaus on Zoomissa lukujärjestyksen mukaisesti. Saadaksesi hyväksytyn suunnitelman on tärkeää, että pystyisit olemaan mukana Zoomissa live-ohjauksissa.

Kun olet tehnyt moodlessa olevat tentit, reflektointitehtävän sekä hyväksytyn alustavan suunnitelman pääset etenemään opinnäytetyön tekemiseen.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1

Tunnistat, määritelet ja rajaat tutkimus- tai kehittämistehtävän.

2

Perustelet, määritelet ja rajaat tutkimus- tai kehittämistehtävän.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3

Hankit ja sovellat teoriatietoa tutkimus- tai kehittämistehtävän määrittelyssä.

4

Perustelet tutkimus- tai kehittämistehtävässä hyödynnettävän menetelmän sekä aineiston hankinta- ja analyysimenetelmien valinnat

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5

Tutkimus- tai kehittämistehtäväsi suunnitelma on realistinen ja toteuttamiskelpoinen

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty

Noudatat Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöohjeistusta.

Hylätty (0)

Ei noudatettu annetuja ohjeita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tunnistat, määrittelet sekä osaat rajata tutkimus- tai
kehittämistehtävän.
Noudatat Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöohjeistusta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaat hankkkia ja soveltaa teoriatietoa tutkimus- tai
kehittämistehtävän määrittelyssä.
Noudatat Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöohjeistusta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat tehdäperustellun, realistisen ja toteuttamiskelpoisen
tutkimus- tai kehittämissuunnitelman.
Noudatat Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöohjeistusta.

Ilmoittautumisaika

31.01.2024 - 29.02.2024

Ajoitus

01.03.2024 - 11.09.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Minttu Merivirta
  • Annamari Pudas
  • Pia Keränen
Vastuuhenkilö

Pia Keränen

Opiskelijaryhmät
  • T26K22S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2022
  • T26K21S
    Kuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021

Tavoitteet

Hallitset tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyvät keskeiset käsitteet sekä menettelytavat ja kykenet tuottamaan alustavan tutkimussuunnitelman. (0-5)
Tunnet Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöprosessin, siihen liittyvän ohjeistuksen ja osaat laatia sen mukaisen raportin (Hyväksytty/Hylätty)

Sisältö

Tällä opintojaksolla perehdyt Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöprosessiin sekä laadullisiin, määrällisiin ja toiminnallisiin tutkimusmenetelmiin.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1
Tunnistat, määritelet ja rajaat tutkimus- tai kehittämistehtävän

2
Perustelet, määritelet ja rajaat tutkimus- tai kehittämistehtävän.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3
Hankit ja sovellat teoriatietoa tutkimus- tai kehittämistehtävän määrittelyssä.

4
Perustelet tutkimus- tai kehittämistehtävässä hyödynnettävän menetelmän sekä aineiston hankinta- ja analyysimenetelmien valinnat

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Tutkimus- tai kehittämistehtäväsi suunnitelma on realistinen ja toteuttamiskelpoinen

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Noudatat Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöohjeistusta.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Kuvataiteen koulutus
Opettaja
  • Jari Penttinen
  • Pia Keränen
  • Anitra Arkko
Opiskelijaryhmät
  • T26K21S
    Kuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021

Tavoitteet

Tiedät miten vuorovaikutteisuus palvelee kuvataiteilijaa.
Osaat hyödyntää vuorovaikutteisia keinoja tekemisessäsi ja teostesi ulostulossa. Osaat tehdä julkisen ammattiportfolion sekä suomeksi että englanniksi.

Sisältö

Opintojakso toteutetaan englanniksi
Teet julkisen ammattiportfolion sekä suomeksi että englanniksi. Kokeilet ja käytät vuorovaikutteisia keinoja tekemisessäsi ja teostesi ulostulossa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohde: Taiteellinen/tuotannollinen produktio, ammattiportfolio (kaksikielinen), oppimistehtävät

Ammattiportfolio on julkaistu verkossa. Kuvamateriaali on teknisesti toimiva. Opiskelija on hyödyntänyt valmista ilmaisalustaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Ammattiportfolio on toimiva ja julkaistu verkossa. Kuvamateriaalin valinta on perusteltua sekä visuaalisesti, teknisesti ja sisällöllisesti toimivaa. Opiskelija osaa käyttää verkkojulkaisualustaa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Ammattiportfolio on visuaalisesti toimiva. Kuvamateriaalin valinta on harkittua ja perusteltua sekä visuaalisesti, teknisesti ja sisällöllisesti toimivaa.
Opiskelija osaa hyödyntää verkkoa julkaisualustana ja lisäarvoa tuottavana.