Siirry suoraan sisältöön

Tradenomikoulutus, liiketalous (päiväopinnot), Rovaniemi, syksy 2023: R31L23S

Tunnus: R31L23S

Tutkinto:
Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Tradenomi (AMK), Liiketalous

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Kuvaus

Tutkinnon yleiskuvaus ja koulutuksen profiili

Tradenomi (AMK) 210 op

TUTKINNON YLEISKUVAUS JA KOULUTUKSEN PROFIILI

Rovaniemen liiketalouden koulutuksessa suoritat yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alan korkeakoulututkinnon. Tutkintonimikkeesi on Tradenomi (AMK) - kansainvälisesti BBA (Bachelor of Business Administration).

Tämän tradenomikoulutuksen keskiössä ovat suuntautumisvaihtoehdot taloushallinnon asiantuntijuus tai kestävän liiketoiminnan kehittäminen.

Taloushallinnon asiantuntijuuden suuntautumisessa perehdytään taloushallinnon eri näkökulmiin laaja-alaisesti aina kirjanpidosta ja palkanlaskennasta sijoittamiseen ja tilinpäätöksien analysointiin. Taloushallinnon toimialan muuttuessa automatisoiduksi korostuu opinnoissa yhä enemmän analyyttinen ja neuvova sekä kehitysehdotuksia esiin tuova asiantuntijan rooli. Taloushallinnon suuntautumisessa painotetaan myös oikeudellisen sääntelyn osaamista sekä vastuullisuusraportoinnin luomia muutoksia taloushallintoon. Halutessasi voit täydentää opintoja mm. riskienhallinnan ja juridiikan sekä tilintarkastusosaamisen verkko-opinnoilla.

Kestävän liiketoiminnan kehittämisessä pääpaino on erilaisissa menetelmissä ja tavoissa, joilla liiketoimintaa voidaan muokata ja kehittää kestävämmäksi. Suuntautumisessa painottuu myös laaja-alainen markkinoinnin ja myynnin osaaminen sekä tiedonhallinta ja analysointi. Opinnoissa perehdytään ennakointiin ja asiakasnäkökulmiin liiketoiminnan kehittämiseen sekä kaupallistamisosaamiseen. Kestävän liiketoiminnan asiantuntija osaa huomioida viestinnän ja vastuullisen raportoinnin merkityksen osana tulevaisuuden asiantuntijan rooliaan. Halutessasi voit täydentää opintoja riskienhallinnan ja juridiikan verkko-opinnoilla sekä englanninkielisien koulutuksien päiväopinnoilla.

Liiketalouden tradenomina työskentelet yritysten ja muiden organisaatioiden asiantuntija-, esimies- ja kehittämistehtävissä. Sinulla on valmiudet toimia myös yrittäjänä. Operatiivisen päätöksenteon lisäksi pystyt osallistumaan yrityksen tai muun organisaation strategiseen kehittämiseen huomioiden taloushallinnon tai kestävän liiketoiminnan kehittämisen näkökulmat. Voit toimia myös johdon tukena taloushallinnon, henkilöstöhallinnon tai markkinoinnin ja myynnin asiantuntijan tehtävissä. Liiketalouden koulutuksen painotuksessa konkretisoituu Lapin korkeakoulukonsernin keskeinen tavoite toimijoiden ja yhteisöjen vastuullisuudesta.

OPETUSSUUNNITELMAN RAKENNE

Opintojen rakenne ja tutkinnon laajuus ovat ammattikorkeakouluista annetun asetuksen (1129/2014) mukaisia. Tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä, jotka jaetaan perus- ja ammattiopintoihin, vapaasti valittaviin opintoihin, ammattitaitoa edistävään harjoitteluun sekä opinnäytetyöhön.

Lapin ammattikorkeakoulussa opetussuunnitelman rakenteen muodostavat liiketalouden tradenomin ydinosaamisen opinnot (115 op), jotka sisältävät ammattia edistävät harjoittelujaksot (30 op).
Profiloivan osaamisen (75 op) opinnot sisältävät myös 5 opintopisteen laajuiset vapaasti valittavat opinnot.
Tutkimus- ja kehittämisosaamisen opintoihin sisältyvät tutkimusmenetelmäopinnot (5 op) ja opinnäytetyö (15 op).

Ammatillista kasvuasi tuetaan koko opintojen ajan. Oppimisprosessia kuvataan seuraavien lukuvuositeemojen avulla:

1. Vuositeema: liiketalouden perehtyjä

2. Vuositeema: liiketalouden harjaantuja

3. Vuositeema: liiketalouden soveltaja

4. Vuositeema: liiketalouden kehittäjä

Ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa kehität liiketalouden osaamistasi ja sovellat oppimaasi teoriatietoa. Sinulla on valmiuksia tehdä haasteellisia työ- ja kehitystehtäviä vahvistaen ammatillista osaamistasi ja kasvamistasi kohti asiantuntijuutta. Osaat reflektoida ammatillista kehittymistäsi kriittisesti.

OPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTI

Liiketalouden opinnoissa vahvistat projektimuotoista ja ratkaisukeskeistä toimintaa. Opintojen toteutustavat vaihtelevat opintojaksoittain ja lukukausittain. Opiskelet tiimeissä sekä itsenäisesti ja ohjatusti pääosin lähiopetuksessa koulun tiloissa päiväsaikaa sekä erilaisissa verkkoympäristöissä.

Opinnoissa tehdään tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa. Mahdollisuuksia verkostoitua työelämän kanssa tukevat mm. työelämän vierailijat opintojaksoilla, harjoittelujaksot, oma aktiivinen toiminta työelämän kanssa osana opintoja sekä työelämän toimeksiantona tehtävä opinnäytetyö.

Kansainvälisyyttä opiskeluympäristöön tuovat Lapin ammattikorkeakoulussa vierailevat kansainvälisten oppilaitosten opettajat ja asiantuntijat. Sinulla on mahdollisuus lähteä kansainväliseen vaihtoon ja suorittaa myös harjoittelua ulkomailla.

Työn opinnollistaminen on yksi mahdollisuus opiskella. Tämä tarkoittaa, että opiskelet hankkimalla osaamista työtehtävissäsi tai osallistut opintojen aikana muuhun sellaiseen toimintaan, joka tuottaa oman opetussuunnitelmasi mukaista osaamista. Lähtökohtana on, että tutustut opetussuunnitelmassa oleviin osaamistavoitteisiin ja -kriteereihin sekä muodostat käsityksen siitä, millaiseen osaamiseen opintosi tähtäävät. Tämän perusteella etsit työstäsi sellaisia kokonaisuuksia, joita voit ehdottaa opinnollistettavaksi joko osaksi tai kokonaan.

Henkilökohtaisen opintosuunnitelman valintojen mukaan voit sisällyttää opintoihisi Lapin ammattikorkeakoulun englanninkielisen International Business tai Sport Business –koulutuksien sekä verkkoryhmien opintoja. Voit sisällyttää opintoihisi myös muiden korkeakoulujen ja muiden koulutusten opintoja, jotka tuottavat opetussuunnitelmasi mukaista osaamista.

Opintoihin sisältyvät ammatillista osaamista vahvistavat harjoittelut (30 op) tehdään työelämässä tai erikseen sovituissa projekteissa. Opinnäytetyö (15 op) kehittää valmiuksiasi soveltaa tietoja ja taitoja ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä.

Opiskeluasi ja ammatillista kehittymistäsi tukevat ohjaus ja palaute, joita saat oppilaitoksen henkilöstöltä ja työelämäharjoitteluiden ohjaajilta. Opintoihin liittyvän arvioinnin perustana ovat kunkin opintojakson osaamistavoitteet. Osaamistavoitteet muodostavat tieto-taidon kehikon, jota tavoitellaan opintojen aikana, ja joiden kautta ammatillinen osaamisesi rakentuu vaiheittain.

Liiketalouden korkeakoulututkinto antaa sinulle laaja-alaiset ja monipuoliset valmiudet työelämän eri tehtäviin.

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

Opintojen rakenteessa olevan Tradenomn Ydinosaamisen sisällä olevat opinnot luovat pohjan tradenomiosaamiselle. Profiloivat opinnot laajentavat ja suuntaavat osaamista opiskelijan valintojen mukaisesti, Tutkimus- ja kehittämisosaaminen sisällä tutkimus- ja menetelmäopinnot sekö 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyön.

Opinnot jakautuvat seuraavalla tavalla ammatillisiin perusopintoihin, harjoitteluun sekä profiloiviin moduuliopintoihin.

Ydinosaamien

AMMATILLISET PERUSOPINNOT (MODUULIT):

Liiketoiminnan perusteet 35 op:
“Opiskelija ymmärtää liiketoiminnan eri osa-alueiden merkityksenä osana kehittyvää ja kestävää liiketoimintaa.”

Startti korkeakouluopintoihin 5
Johdatus kestävän liiketalouteen 5
Liiketoiminnan työvälineosaaminen 5
Liiketoiminnan juridiikka 5
Kestävä talous 5
Toimiva yritys 5
Talous- ja tilastomatematiikka​ 5

Taloushallinnon osaaminen 10 op:
“Opiskelija ymmärtää kirjanpidon merkityksen yrityksen liiketoiminnassa. Opiskelija osaa kirjanpidon perusteet ja tietää lainsäädännön pakottavuuden. Opiskelija tietää kannattavuuden ja budjetoinnin merkityksen osana liiketoimintaa.”

Kirjanpidon perusteet 5 op
Kannattavuuden hallinta 5 op

Myynnin ja markkinoinnin osaaminen 10 op:
“Opiskelija ymmärtää myynnin ja markkinoinnin merkityksen yrityksen liiketoiminnassa. Opiskelija osaa toimia asiantuntijana myyntiprosessissa. Opiskelija ymmärtää asiakkuuksien hallinnan merkityksen ja osaa käyttää asiakkuuksienhallinnan järjestelmää. “

Myynnin ja markkinoinnin perusteet 5
Asiakasrajapinta ja CRM 5

Kielten ja viestinnänosaaminen 15 op:
“Opiskelija kykenee viestimään asiantuntijana niin kirjallisesti kuin suullisesti niin verkossa kuin kasvokkain. Opiskelija ymmärtää lähdekritiikin merkityksen. Opiskelija osaa viestiä kirjallisesti ja suullisesti ruotsin- ja englannin kielellä oman alansa asiantuntijana “

Liikeviestintä 5 op
English for Business 5 op
Svenska för affärslivet​ 5 op

Työyhteisössä toimiminen ja henkilöstöjohtamisosaaminen 15 op:
“Opiskelija ymmärtää henkilöstönjohtamisen ja työyhteisötaitojen merkityksen liiketoiminnassa. Opiskelija osaa palkanlaskennan perusteet ja tietää lainsäädännön pakottavuuden. Opiskelija tietää moninaisuuden ja kansainvälisyyden näkökulmat osana henkilöstöjohtamista.”

Työyhteisössä toiminen 5 op
Työnlainsäädäntö ja palkkahallinto 5 op
Vastuullinen henkilöstöjohtaminen 5 op

AMMATILLINEN HARJOITTELU 30 op
“Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ammatillista osaamista käytäntöön. Hän syventää työelämävalmiuksiaan ja perehtyy yrityksen toimintaan sekä uramahdollisuuksiin harjoittelun aikana. “

Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1 10 op
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2 20 op

YHTEENSÄ 115 op opintopistettä kaikille pakollisia opintoja

PROFILOIVAT MODUULIOPINNOT – Profiloiva osaaminen

Taloushallinnon asiantuntijuuden moduulit:

Talouden hallinta ja verotus 10 op :
“Opiskelija osaa laatia kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Hän tuntee verotusta koskevan käsitteistön ja sääntelyn sekä hän osaa tehdä tarvittavia laskelmia.”

Kirjanpito ja tilinpäätös​ 5 op
Verotus​ 5 op

Talouden analysointi ja johtaminen 20 op:
“Opiskelija osaa kerätä ja analysoida taloudellista tietoa sekö ohjata taloutta analysoinnin eri menetelmin. Opiskelija osaa laskea palkkoja erilaisissa tilanteissa. Hän osaa toimia asiantuntijana tuottaen tietoa niin suulliseen kuin kirjalliseen raportointiin.

Tilinpäätösanalyysi 5 op
Johdon laskentatoimi 5 op
Tiedolla johtaminen ja Business intelligence 5 op
Palkkahallinnon erityisosaaminen 5 op

Sijoittamisen ja rahoituksen osaaminen 10 op:
“Opiskelija tuntee rahoitusta ja sijoittamista koskevan käsitteistön, sääntelyn ja niiden merkityksen liiketoiminnassa. Hän osaa tehdä tarvittavia laskelmia. Opiskelija ymmärtää vastuullisuuden merkityksen osana rahoittamista ja sijoittamista.”

Rahoitus 5 op
Investing 5 op

YHTEENSÄ 40 opintopistettä.

Kestävän liiketoiminnan kehittämisen moduulit:

Liiketoiminnan kehittäminen ja tuotteistaminen 20 op:
“Opiskelija ymmärtää strategisen ajattelun ja liiketoiminnan muotoilun käsitteistön ja niiden merkityksen liiketoiminnan kehittämisessä. Opiskelija osaa tuotteistaa uusia tuotteita osana kehittävää liiketoimintaa. Opiskelija osaa toimia kehittämisprojektissa ja viedä kehittämistoimia eteenpäin osana ryhmää.”

Strateginen ajattelu 5 op
Liiketoiminnan muotoilu 5 op
Tuotteistaminen 5 op
Vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen 5 op

Asiakkaiden ymmärtäminen ja merkityksen johtaminen 10 op:
“Opiskelija ymmärtää kuluttajakäyttäytymisen sekä asiakasymmärryksen merkityksen ja käyttötarkoitukset liiketoiminnassa. Opiskelija osaa johtaa merkityksellisyyttä ja analysoida brändejä huomioiden vastuullisuuden näkökulmat.”

Consumer behaviour and customer insight 5 op
Merkityksellisyyden johtaminen ja brändin rakentaminen 5 op

Markkinoinnin kehittäminen ja markkinointitutkimus 10 op:
“Opiskelija osaa toteuttaa, kehittää, analysoida digitaalisen markkinointiviestinnän toimia. Opiskelija toteuttaa markkinointitutkimuksen sekä analysoida sen tuloksia.”

Digitaalisen markkinoinnin kehittäminen 5 op
Markkinointitutkimus 5 op

YHTEENSÄ 40 opintopistettä

Oman ammatillisen osaaminen kehittäminen moduuli: (valitaan 0-30)
“Opiskelija digitaalisen muutoksen merkityksen osana liiketoiminnan kehittämistä sekä tietää muuttuvien digitaalisten välineiden merkityksen liiketoiminnassa. Opiskelija tietää innovoinnin merkityksen osana liiketoimintaa ja hän tunnistaa myös poikkeavien innovaatioiden tärkeyden. Opiskelija tietää työntekijäkokemuksen kehittämisen tärkeyden osana asiantuntijan työtä. Opiskelija ymmärtää hankintatoimen merkityksen liiketoiminnassa ja sen kannattavuudessa ja kestävyydessä. Opiskelija osaa kehittää osaamistaan valitsemansa teeman puitteissa.”

Digitalisaatio muutoksen ajurina 5 op
Disruptive Innovations 5 op
Työntekijäkokemuksen kehittäminen 5 op
Strateginen hankintaosaaminen 5 op
Asiantuntijuuden kehittäminen 10 op

YHTEENSÄ 30 opintopistettä

VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT
“Opiskelija kehittää osaamistaan valitsemiensa osaamisien avulla”

VAP_VAL opinnot 5 op

YHTEENSÄ 5 opintopistettä, moduuli täytyy suorittaa 5 op laajuudessa

TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN
“Opiskelija tietää tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyvät keskeiset käsitteet sekä menettelytavat. Hän tuntee Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöprosessin, siihen liittyvän ohjeistuksen sekä raportoinnin. Opiskelija osaa tehdä valitsemastaan opinnäytetyöaiheesta opinnäytetyön, joka kehittää ja syventää hänen osaamistaan”

Tutkin ja kehitän 5 op
Opinnäytetyö 15 op

YHTEENSÄ 20 opintopistettä, moduuli täytyy suorittaa 20 op laajuudessa

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 2025-2026 2026-2027 Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
Kevät
2025
Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
1. / 2023 2. / 2024 3. / 2024 1. / 2024 2. / 2025 3. / 2025 1. / 2025 2. / 2026 3. / 2026 1. / 2026
YDINLII23-1002
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

115
LIIKEMOD1
Liiketoiminnan perusteet

(Valitaan kaikki)

35
AMKO006 Startti korkeakouluopiskeluun 5 5 5 5
R300BN1100 Johdatus kestävään liiketalouteen 5 5 5 5
R300BN101 Liiketoiminnan työvälineosaaminen 5 5 5 5
R300BN102 Liiketoiminnan juridiikka 5 5 5 5
R300BN105 Kestävä talous 5 5 5 5
R300BN107 Talous- ja tilastomatematiikka 5 5 5 2.5 2.5
R300BN106 Toimiva yritys 5 5 5 2.5 2.5
LIIKEMOD2
Taloushallinnon osaaminen

(Valitaan kaikki)

10
R300BN108 Kirjanpidon perusteet 5 5 5 2.5 2.5
R300BN115 Kannattavuuden hallinta 5 5 5 2.5 2.5
LIIKEMOD3
Myynnin ja markkinoinnin osaaminen

(Valitaan kaikki)

10
R300BN103 Myynnin ja markkinoinnin perusteet 5 5 5 5
R300BN114 Asiakasrajapinta ja CRM 5 5 5 5
LIIKEMOD4
Kielten ja viestinnän osaaminen

(Valitaan kaikki)

15
R300BN104 Liikeviestintä 5 5 5 5
R300BN110 English for Business 5 5 5 2.5 2.5
R300BN112 Svenska för affärslivet 5 5 5 2.5 2.5
LIIKEMOD5
Työyhteisössä toimiminen ja henkilöstöjohtamisosaaminen

(Valitaan kaikki)

15
R300BN109 Työyhteisössä toimiminen 5 5 5 2.5 2.5
R300BN111 Työlainsäädäntö ja palkkahallinto 5 5 5 2.5 2.5
R300BN113 Vastuullinen henkilöstöjohtaminen 5 5 5 5
AMEDMOD23-1002
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R300BN30 Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1 10 10 10 10
R300BN31 Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2 20 20 20 20
PROLII23-1003
PROFILOIVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 75)

0 - 75
VAOMOD23-1002
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan (kpl): 50)

50
VAOTALMOD1
Taloushallinnon asiantuntijuus

(Valitaan (kpl): 0)

0
VAOLIIKMOD1
Talouden hallinta ja verotus

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN116 Kirjanpito ja tilinpäätös 5 5 5 5
R300BN117 Verotus 5 5 5 5
VAOLIIKMOD2
Talouden analysointi ja johtaminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN118 Tilinpäätösanalyysi 5 5 5 5
R300BN119 Johdon laskentatoimi 5 5 5 2.5 2.5
R300BN120 Tiedolla johtaminen ja Business intelligence 5 5 5 2.5 2.5
R300BN121 Palkkahallinnon erityisosaaminen 5 5 5 2.5 2.5
VAOLIIKMOD3
Sijoittamisen ja rahoituksen osaaminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN122 Rahoitus 5 5 5 5
R300BN123 Investing 5 5 5 2.5 2.5
VAOKLMOD1
Kestävän liiketoiminnan kehittäminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
VAOLIIKMOD4
Liiketoiminnan kehittäminen ja tuotteistaminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN124 Strateginen ajattelu ja toiminta 5 5 5 5
R300BN125 Liiketoiminnan muotoilu 5 5 5 5
R300BN126 Tuotteistaminen 5 5 5 5
R300BN127 Vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen 5 5 5 2.5 2.5
VAOLIIKMOD5
Asiakkaiden ymmärtäminen ja merkityksen johtaminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN128 Consumer behaviour and customer insight 5 5 5 5
R300BN129 Merkityksellisyyden johtaminen ja brändin rakentaminen 5 5 5 2.5 2.5
VAOLIIKMOD6
Markkinoinnin kehittäminen ja markkinointitutkimus

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN130 Digitaalisen markkinoinnin kehittäminen 5 5 5 2.5 2.5
R300BN131 Markkinointitutkimus 5 5 5 2.5 2.5
VAOMOD23-1003
Oman ammatillisen osaaminen kehittäminen

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
R300BN137 Digitalisaatio muutoksen ajurina 5 5 5 2.5 2.5
R300BN133 Disruptive Innovations 5 5 5 2.5 2.5
R300BN134 Työntekijäkokemuksen kehittäminen 5 5 5 2.5 2.5
R300BN135 Strateginen hankintaosaaminen 5 5 5 2.5 2.5
R300BN136 Asiantuntijuuden kehittäminen 10 - 20 10 10 5 5
VAPMOD23-1002
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5
TKILII23-1002
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
R301LL111 Tutkin ja kehitän 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 210 65 100 60 15 35 30 50 50 30 30 15 35 15 15 50 25 25 30 15 15 15

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Todistusjäsentely - AMK

Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..

Ammattiopinnot
Kirjanpito ja tilinpäätös
Verotus
Tilinpäätösanalyysi
Johdon laskentatoimi
Tiedolla johtaminen ja Business intelligence
Palkkahallinnon erityisosaaminen
Rahoitus
Investing
Strateginen ajattelu ja toiminta
Liiketoiminnan muotoilu
Tuotteistaminen
Vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen
Consumer behaviour and customer insight
Merkityksellisyyden johtaminen ja brändin rakentaminen
Digitaalisen markkinoinnin kehittäminen
Markkinointitutkimus
Digitalisaatio muutoksen ajurina
Disruptive Innovations
Työntekijäkokemuksen kehittäminen
Strateginen hankintaosaaminen
Asiantuntijuuden kehittäminen
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Perusopinnot
Startti korkeakouluopiskeluun
Johdatus kestävään liiketalouteen
Liiketoiminnan työvälineosaaminen
Liiketoiminnan juridiikka
Kestävä talous
Talous- ja tilastomatematiikka
Toimiva yritys
Kirjanpidon perusteet
Kannattavuuden hallinta
Myynnin ja markkinoinnin perusteet
Asiakasrajapinta ja CRM
Liikeviestintä
English for Business
Svenska för affärslivet
Työyhteisössä toimiminen
Työlainsäädäntö ja palkkahallinto
Vastuullinen henkilöstöjohtaminen
Vapaasti valittavat opinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Tutkin ja kehitän

Tradenomikoulutus, Liiketalouden kompetenssit, Rovaniemi (2023-)

1. Oppimaan oppiminen

Valmistuva opiskelija tunnistaa osaamisensa ja oppimistapojensa vahvuuksia ja kehityskohteita sekä hyödyntää oppimisessaan yhteisöllisyyden ja digitalisaation mahdollisuuksia.
• arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä
• osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä
• ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Startti korkeakouluopiskeluun
Liiketoiminnan työvälineosaaminen
Talous- ja tilastomatematiikka
Asiakasrajapinta ja CRM
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2
Asiantuntijuuden kehittäminen
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
10. Johtaminen

Valmistuva opiskelija tuntee työyhteisön johtamisen ja henkilöstöjohtamisen periaatteet sekä kykenee johtamaan yrityksen toimia tai hankkeita/projekteja.

• tuntee työyhteisön johtamisen periaatteet ja omaa valmiudet esihenkilönä toimimiseen
• tuntee keskeiset strategiatyökalut ja -mallit sekä osaamisen ja muutoksen johtamisen periaatteet
• ymmärtää liiketoimintaympäristössä tapahtuvien muutosten vaikutuksia yrityksen toimintaan sekä osaa suunnitella tulevaa
• tunnistaa liiketoimintaprosessien ja henkilöstön kehittämistarpeet ja osaa kehittää niitä
• tunnistaa moninaisuuden merkityksen osana muuttuvaa työelämää
• tietää työntekijäkokemuksen merkityksen työelämässä

Johdatus kestävään liiketalouteen
Työyhteisössä toimiminen
Vastuullinen henkilöstöjohtaminen
Merkityksellisyyden johtaminen ja brändin rakentaminen
Työntekijäkokemuksen kehittäminen
Strateginen hankintaosaaminen
2. Työelämässä toimiminen

Valmistuva opiskelija omaa monipuoliset työelämävalmiudet ja osaa toimia alansa työyhteisöissä.
• osaa toimia rakentavasti työyhteisössä ja edistää omaa ja työyhteisön hyvinvointia
• osaa toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
• hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään
• ymmärtää muuttuvan työelämän kompleksisuuden ja omaa resilienssiä muuttuvissa työelämän tilanteissa
• omaa valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan

Johdatus kestävään liiketalouteen
Toimiva yritys
Työyhteisössä toimiminen
Vastuullinen henkilöstöjohtaminen
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2
Digitaalisen markkinoinnin kehittäminen
Asiantuntijuuden kehittäminen
3. Eettisyys

Valmistuva opiskelija toimii ammattialan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet.
• kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti
• ottaa toiset huomioon ja edistää tasa‐arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta
• huomioi toiminnassaan moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista
• ymmärtää hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii niiden mukaisesti
• kykenee eettisiin arvoihin perustuvaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen

Startti korkeakouluopiskeluun
Markkinointitutkimus
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
4. Kestävä kehitys

Valmistuva opiskelija tuntee kestävän kehityksen periaatteet, edistää niiden toteutumista sekä toimii vastuullisesti ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä.
• osaa käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen
• ymmärtää kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden ja ongelmien monia näkökulmia

Startti korkeakouluopiskeluun
Johdatus kestävään liiketalouteen
Kestävä talous
Vastuullinen henkilöstöjohtaminen
Liiketoiminnan muotoilu
Vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen
Disruptive Innovations
5. Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus

Valmistuva opiskelija osaa toimia monikulttuurisissa ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä ja verkostoissa.
• tuntee oman kulttuuritaustansa vaikutuksia toimintaansa ja osaa kehittää monikulttuurisuutta huomioivia toimintatapoja työyhteisössään
• osaa seurata ja hyödyntää oman alansa kansainvälistä kehitystä työssään.
• kykenee kansainväliseen viestintään työtehtävissään

Liikeviestintä
English for Business
Svenska för affärslivet
Investing
6. Ennakoiva kehittäminen

Valmistuva opiskelija osaa kehittää oman alan tulevaisuutta ennakoivia ratkaisuja soveltaen olemassa olevaa tietoa sekä tutkimus- ja kehittämismenetelmiä.
• ratkaisee ongelmatilanteita luovasti ja uudistaa toimintatapoja yhdessä muiden kanssa
• osaa työskennellä projekteissa yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa
• osaa soveltaa kehittämisessä alan ole-massa olevaa tietoa ja hyödyntää tutkimus- ja kehittämismenetelmiä
• osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden

Tiedolla johtaminen ja Business intelligence
Tuotteistaminen
Consumer behaviour and customer insight
Digitaalisen markkinoinnin kehittäminen
Markkinointitutkimus
Digitalisaatio muutoksen ajurina
Disruptive Innovations
Asiantuntijuuden kehittäminen
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
7. Vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen

Valmistuva opiskelija osaa kehittää vastuullista ja kestävää liiketoimintaa. Hän osaa kehittää liiketoimintaa muuttuvassa toimintaympäristössä huomioiden niin strategisen ajattelun kuin liiketoiminnanmuotoilun näkökulmat. Hän osaa soveltaa markkinoinnin ja myynnin menetelmiä ja työkaluja verkostomaisessa liiketoimintaympäristössä.
• tietää markkinoinnin peruskäsitteet, kysyntään vaikuttavat tekijät ja markkinoinnin kilpailukeinot sekä tunnistaa myynnin ja markkinoinnin vastuullisuuden periaatteet ja peruskäsitteet
• tietää myyntiprosessin eri vaiheet ja erilaiset myyntistrategiat ja asiakassuhteiden johtamisen merkityksen sekä osaa hyödyntää asiakastietojärjestelmien tietoa
• hyödyntää markkinoinnin digitaalisia viestintätapoja ja -välineitä ja tuottaa markkinointiviestinnän sisältöjä
• osaa laatia markkinointitutkimuksen valitulle kohdeyleisölle sekä analysoida saadut tulokset
• tietää strategisen ja ekosysteemisen ajattelujen merkityksen, toimintaympäristöjen muutoksen ja riskienhallinnan merkityksen liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä
• tietää kestävän liiketoiminnan mahdollisuudet ja vastuullisuusraportoinnin merkityksen liiketoiminnassa
• hyödyntää liiketoiminnan muotoilua, ennakointia, palvelullistamista, tuotteistamista ja palvelumuotoilua liiketoiminnan kehittämisessä
• osaa laatia liiketoiminnan kehittämissuunnitelman, tuottaa ratkaisuja liiketoiminnan kehittämiseen sekä arvioida toimien onnistumista
• ymmärtää vastuullisen kuluttajakäyttäytymisen ja asiakasymmärryksen merkityksen osana liiketoimintaa
• ymmärtää merkityksellisyyden johtamisen niin brändin rakentamisen periaatteiden kuin vastuullisuuden kautta.
• tietää innovaatioprosessin, menetelmät ja käytön sekä niiden merkityksen innovaatioiden luomisessa
• tietää digitaalisen muutoksen merkityksen liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä

Johdatus kestävään liiketalouteen
Kestävä talous
Myynnin ja markkinoinnin perusteet
Asiakasrajapinta ja CRM
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2
Tiedolla johtaminen ja Business intelligence
Strateginen ajattelu ja toiminta
Liiketoiminnan muotoilu
Tuotteistaminen
Vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen
Consumer behaviour and customer insight
Merkityksellisyyden johtaminen ja brändin rakentaminen
Digitaalisen markkinoinnin kehittäminen
Markkinointitutkimus
Digitalisaatio muutoksen ajurina
Disruptive Innovations
Asiantuntijuuden kehittäminen
8. Liiketoiminta ja taloudenhallinta

Valmistuva opiskelija ymmärtää talouden lainalaisuudet, kannattavan liiketoiminnan perusperiaatteet ja osaa tulkita talouden keskeisiä tunnuslukuja sekä osaa analysoida yrityksen toimintaa. Hän osaa laatia yrityksen kirjanpidon, tilinpäätöksen sekä analysoida liiketoiminnan tulosta sekä laskea palkkoja. Hän tietää vastuullisuusraportoinnin ja sen merkityksen liiketoiminnassa.

• kuvaa yrityksen ja liiketoiminnan ydinprosessit sekä hahmottaa liiketalouden eri osa-alueiden vaikutukset toisiinsa ja ymmärtää liiketoimintaympäristön vuorovaikutteisuuden sekä tunnistaa vastuullisuuden osana liiketoimintaa
• ymmärtää kansatalouden merkityksen osana liiketoimintaa ja sen prosesseja sekä ymmärtää kansantalouden syvemmän merkityksen yhteiskunnassa
• soveltaa talousmatematiikkaa ja tilastollisia menetelmiä yrityksen talouden ja toiminnan ohjauksessa
• osaa laatia yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen sekä luoda osaa taloushallinnon raportteja ja analysoida niitä
• tietää vastuullisuusraportoinnin ja sen merkityksen osana taloushallinnon raportointia
• osaa laskea luonnollisen henkilön ja yhteisön verotettavan tulon ja tulosta määrättävän veron
• osaa kannattavuus- ja kustannuslaskennan, budjetoinnin ja sijoitustoiminnan sekä rahoitussuunnittelun perusteet
• laskee palkkoja myös erityistilanteissa työehdot ja lainsäädännön huomioiden
• ymmärtää, miten taloushallinnon tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää strategisessa ja operatiivisessa päätöksenteossa ja ymmärtää niiden pohjalta laadittavien eri kehittämisvaihtoehtojen merkityksen yrityksen toiminnalle

Liiketoiminnan työvälineosaaminen
Talous- ja tilastomatematiikka
Toimiva yritys
Kirjanpidon perusteet
Kannattavuuden hallinta
Työlainsäädäntö ja palkkahallinto
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2
Kirjanpito ja tilinpäätös
Verotus
Tilinpäätösanalyysi
Johdon laskentatoimi
Palkkahallinnon erityisosaaminen
Rahoitus
Investing
Strateginen hankintaosaaminen
9. Juridiikka

Valmistuva opiskelija tuntee liiketoimintaa säätelevän keskeisimmän lainsäädännön ja ymmärtää lainsäädännön merkityksen organisaation toiminnoissa ja hallinnossa.
• osaa käyttää oikeudellisia tietolähteitä ja soveltaa säännöksiä liiketoiminnan toimintaympäristön oikeudellisissa ongelmissa ja kykenee itsenäiseen ongelmaratkaisuun sekä päätöksentekoon
• tuntee sopimusoikeuden perusteet ja vahingonkorvausjärjestelmän pääpiirteet
• hallitsee kirjanpitoa ja tilinpäätöstä säätelevän keskeisen lainsäädännön
• hallitsee välillisen verotuksen perusteet
• tietää tuloverotuksen velvoitteet ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön
• tuntee liiketoiminnan eri osa-alueet ja tuntee liiketoimintaa säätelevän keskeisimmän lainsäädännön
• tietää sijoitustoimintaan vaikuttavan lainsäädännön pääpiirteet
• tuntee työlainsäädännön pääpiirteet ja periaatteet sekä näiden merkityksen
• tietää ja osaa soveltaa hankintoihin liittyviä lakeja ja sopimuksia
• tietää immateriaalioikeuden pääpiirteet

Liiketoiminnan juridiikka
Työlainsäädäntö ja palkkahallinto
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2
Kirjanpito ja tilinpäätös
Verotus
Palkkahallinnon erityisosaaminen
Investing
Luokittelemattomat
Tutkin ja kehitän

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINLII23-1002
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

115
LIIKEMOD1
Liiketoiminnan perusteet

(Valitaan kaikki)

35
AMKO006 Startti korkeakouluopiskeluun 5
R300BN1100 Johdatus kestävään liiketalouteen 5
R300BN101 Liiketoiminnan työvälineosaaminen 5
R300BN102 Liiketoiminnan juridiikka 5
R300BN105 Kestävä talous 5
R300BN107 Talous- ja tilastomatematiikka 5
R300BN106 Toimiva yritys 5
LIIKEMOD2
Taloushallinnon osaaminen

(Valitaan kaikki)

10
R300BN108 Kirjanpidon perusteet 5
R300BN115 Kannattavuuden hallinta 5
LIIKEMOD3
Myynnin ja markkinoinnin osaaminen

(Valitaan kaikki)

10
R300BN103 Myynnin ja markkinoinnin perusteet 5
R300BN114 Asiakasrajapinta ja CRM 5
LIIKEMOD4
Kielten ja viestinnän osaaminen

(Valitaan kaikki)

15
R300BN104 Liikeviestintä 5
R300BN110 English for Business 5
R300BN112 Svenska för affärslivet 5
LIIKEMOD5
Työyhteisössä toimiminen ja henkilöstöjohtamisosaaminen

(Valitaan kaikki)

15
R300BN109 Työyhteisössä toimiminen 5
R300BN111 Työlainsäädäntö ja palkkahallinto 5
R300BN113 Vastuullinen henkilöstöjohtaminen 5
AMEDMOD23-1002
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R300BN30 Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1 10
R300BN31 Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2 20
PROLII23-1003
PROFILOIVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 75)

0 - 75
VAOMOD23-1002
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan (kpl): 50)

50
VAOTALMOD1
Taloushallinnon asiantuntijuus

(Valitaan (kpl): 0)

0
VAOLIIKMOD1
Talouden hallinta ja verotus

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN116 Kirjanpito ja tilinpäätös 5
R300BN117 Verotus 5
VAOLIIKMOD2
Talouden analysointi ja johtaminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN118 Tilinpäätösanalyysi 5
R300BN119 Johdon laskentatoimi 5
R300BN120 Tiedolla johtaminen ja Business intelligence 5
R300BN121 Palkkahallinnon erityisosaaminen 5
VAOLIIKMOD3
Sijoittamisen ja rahoituksen osaaminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN122 Rahoitus 5
R300BN123 Investing 5
VAOKLMOD1
Kestävän liiketoiminnan kehittäminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
VAOLIIKMOD4
Liiketoiminnan kehittäminen ja tuotteistaminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN124 Strateginen ajattelu ja toiminta 5
R300BN125 Liiketoiminnan muotoilu 5
R300BN126 Tuotteistaminen 5
R300BN127 Vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen 5
VAOLIIKMOD5
Asiakkaiden ymmärtäminen ja merkityksen johtaminen

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN128 Consumer behaviour and customer insight 5
R300BN129 Merkityksellisyyden johtaminen ja brändin rakentaminen 5
VAOLIIKMOD6
Markkinoinnin kehittäminen ja markkinointitutkimus

(Valitaan (kpl): 0)

0
R300BN130 Digitaalisen markkinoinnin kehittäminen 5
R300BN131 Markkinointitutkimus 5
VAOMOD23-1003
Oman ammatillisen osaaminen kehittäminen

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
R300BN137 Digitalisaatio muutoksen ajurina 5
R300BN133 Disruptive Innovations 5
R300BN134 Työntekijäkokemuksen kehittäminen 5
R300BN135 Strateginen hankintaosaaminen 5
R300BN136 Asiantuntijuuden kehittäminen 10 - 20
VAPMOD23-1002
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5
TKILII23-1002
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
R301LL111 Tutkin ja kehitän 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5