Siirry suoraan sisältöön

Luonnontuotealan perusteet (5op)

Toteutuksen tunnus: R601ML106-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
06.10.2025 - 18.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
19.01.2026 - 31.03.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
Agrologikoulutus
Opettajat
Tuija Haapasalmi
Anu Tossavainen
Vastuuopettaja
Anu Tossavainen
Opintojakso
R601ML106

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Opiskelija
- Tuntee luonnontuotealan toimialan ja osaa tunnistaa sen laajuuden
- Tunnistaa erilaisten luonnontuotteiden keskeiset käyttökohteet ja osaa erottaa syötävät ja ei-syötävät raaka-aineet
- Tietää luonnontuotealan keskeiset organisaatiot
- Tuntee alaa säätelevää lainsäädäntöä
- Tuntee luonnontuotealan markkinat ja trendit
- Ymmärtää raaka-aineiden myynti- ja ostotoimintojen käytänteitä ja prosesseja.

Sisältö

Lainsäädäntö
Organisaatiot
Jokamiehenoikeudet
Toimialakatsaukset ja raportit
Markkinat ja trendit
Vastuut ja vastuualueet
Raaka-aineiden myynti- ja ostotoiminnot

Opintojakso sisältää viestintää 0,5 op.

Aika ja paikka

Opiskelet opintojakson kokonaan verkossa ja se sisältää aikaan sidottua verkko-opetusta sekä aikataulutettuja oppimistehtäviä.

Oppimateriaalit

Pirinen, H. (Toim.), Luonnontuoteopas — Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla (Opetushallitus 2020).



Luonnontuotealan toimialaraportti 2023 (TEM).



Marsi - kauppaantulomäärät 2025 (Ruokavirasto).



Kestävästi ja vastuullisesti monipuolista arvonlisää - Luonnontuotealan toimintaohjelma 2030 (Helsingin Yliopisto, Ruralia Instituutti).



Lisäksi jaettava materiaali.


Opetusmenetelmät

Opintojaksolla opiskellaan verkossa Moodle -oppimisympäristössä.
Opintojakson toteutusaika on 19.1.-31.3.2026.
Opintojakson luennot toteutetaan ilta-aikaan klo 17.15-20.30 zoomissa.
Aktiivinen osallistuminen verkko-oppitunneille on suositeltavaa, sillä ne sisältävät toisten kanssa oppimista, jota tallenne ei voi korvata.
Opiskelu sisältää verkkoluentoja sekä opettajalta että vierailevilta asiantuntijoilta, ostotoiminnan tehtävän ja Luonnontuotealan raportin laatimisen.
Opintosuoritukset arvioidaan kuukauden kuluessa opintojakson päätyttyä.
Opintojaksolla tekoälyn käyttö on ei ole sallittua Luonnontuotealan raportin laatimisessa. Opiskelijan tulee selvittää asiat raporttia varten haastattelemalla ja tutustumalla luonnontuotealan eri tietolähteisiin ja verkostoihin.
Tehtävät on oltava palautettuna 31.3.2026 mennessä. Lisäksi Luonnontuotealan raportti on oltava esitettynä 31.3.2026 mennessä.
Opintojakso arvioidaan ostotoiminnan tehtävän ja Luonnontuotealan raportin suoritusten perusteella.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla on luonnontuotealan toimialajärjestöjen edustajien luennot.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tenttiä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Aiemmin hankitun osaamisen (HOT) osalta:
Voit osoittaa opintojaksolla vaaditun osaamisen useilla eri tavoilla, esim. aiemmilla opinnoilla, osaamisen näyttönä kuten esseenä, oppimispäiväkirjana, videotallenteena jne. Voit tutustua opintojen hyväksilukuun Opintojen hyväksilukeminen (HOT) - Lapin ammattikorkeakoulu

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä, mikä tarkoittaa n. 135 tunnin kokonaistyömäärää. Luonnontuotealan raportti laaditaan Lapin ammattikorkeakoulun ohjein, johon opiskelija saa ohjausta.
Työmäärä jakaantuu keskimäärin seuraavasti:
- lukujärjestyksen mukainen työskentely 21 h
- ostotoiminnantehtävä 16 h
- Luonnontuotealan raportin taustatyö vaatii perehtymistä valitun tarkastelualueen strategioihin, oppilaitoksiin ym. Opiskelijan on myös haasteteltava maaseutupäällikkö, elinkeinopäällikkö tmv. Lisäksi haastateltavaksi on valittava luonnontuotealan yrittäjä. Itsenäinen työskentely 98 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Ymmärtää toimialan perusteet ja tunnistaa luonnontuotteiden keskeiset käyttökohteet. Tietää alalla toimivia organisaatioita ja tuntee jokamiehenoikeudet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Hallitsee luonnontuotteiden perusteet ja tunnistaa toimialan laajuuden. Tietää alan trendejä, markkinoita ja organisaatiotahot. Tuntee jokamiehenoikeudet, alaa säätelevää lainsäädäntöä sekä raaka-aineen myynti- ja ostoprosessin kulun.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tuntee toimialakokonaisuuden, organisaatiot ja alan taustatekijät. Opiskelijalla on laaja-alainen ja reaaliaikainen tietämys alan markkinoista ja trendeistä. Ymmärrys eri raaka-aineiden myynti- ja ostotoimintojen käytänteistä ja prosessin kulusta on kattava.

Siirry alkuun