Luonnontuotteiden talteenoton suunnittelu ja johtaminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: R601ML119-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.10.2023 - 29.02.2024
Ajoitus
01.03.2024 - 17.05.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Agrologikoulutus
Opettaja
- Anu Tossavainen
Vastuuhenkilö
Anu Tossavainen
Opiskelijaryhmät
-
RA61M22SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Tavoitteet
Opiskelija
- Osaa tunnistaa ja kartoittaa eri luonnontuotteiden kasvupaikat paikkatietoja hyödyntäen
- Osaa laatia keruutoiminnalle omavalvonta, keruu- ja turvallisuussuunnitelman
- Tuntee kerääjien koordinointiin liittyvät luvanvaraisuudet ja toimet
- Tuntee luonnontuotteiden talteenoton ja keruuorganisoinnin ketjun sekä osaa suhteuttaa tarvittavat toimenpiteet eri raaka-ainevolyymeihin
- Ymmärtää luonnontuotteiden alkutuotannon ja arvoketjun
- Osaa nimetä sopivan keruuajankohdan ja keruutavan käyttötarkoitus huomioiden.
Sisältö
Omavalvonta ja turvallisuus
Luomukeruu ja -säädökset
Luvanvaraisuudet
Raaka-aineen talteenoton ja organisoinnin suunnitelma
Aika ja paikka
Yksi lähipäivä 16.5., jolloin esitellään omat työt toisille. Muutoin verkossa.
Oppimateriaalit
Pirinen, H. Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon - LUONNON RAAKA-AINEIDEN TALTEENOTON LAATUKÄSIKIRJA (Suomen Metsäkeskus 2022).
Kunnas, Susan; Misikangas, Katja; Liimatainen, Jaana; Mäki, Maarit; Pihlava, Juha-Matti; Korkalo, Pasi; Hietaniemi, Veli; Sarjala, Tytti (2021). Arctic FingerPrint – Laatusormenjälki arktiselle luonnon raaka-aineelle : Loppu-raportti. (Luonnonvarakeskus, Helsinki 2021).
Susan Kunnas, Jaana Liimatainen, Maarit Mäki, Juha-Matti Pihlava ja Veli Hietaniemi. Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle (Luonnonvarakeskus, Helsinki 2020).
Keruutuotanto - Ruokavirasto (Luomukeruutuotanto)
Lisäksi jaettu materiaali.
Opetusmenetelmät
Verkkoluennot ja materiaalit. Verkkoluennoilla on myös pienryhmätöitä.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tuntee luonnontuotteiden talteenottoon liittyvät luvanvaraisuudet ja säädökset. Osaa tunnistaa ja kartoittaa luonnontuotteiden kasvupaikkoja. Tuntee luonnontuotteiden talteenoton ja organisoinnin suunnittelua.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Hallitsee luonnontuotteiden talteenoton suunnittelun ja organisoinnin turvallisesti luvat ja säädökset huomioon ottaen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Osaa suunnitella luonnontuotteiden talteenoton eri vaiheet turvallisesti, lupien ja säädösten mukaisesti paikkatietotaitoja apuna käyttäen. Hallitsee luonnontuotteiden talteenoton organisoinnin kestävästi ja luomukeruun huomioon ottaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi tehdään opiskelijan tekemien töiden perusteella: omavalvonta-, keruu- ja turvallisuussuunnitelma. Työt esitellään opintojakson päätteeksi. Suunnitelmissa opiskelija hyödyntää hankittua tietoa monipuolisesti.