Siirry suoraan sisältöön

Luonnontuotteiden talteenoton suunnittelu ja johtaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML119-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 29.02.2024

Ajoitus

01.03.2024 - 17.05.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologikoulutus

Opettaja

  • Anu Tossavainen

Vastuuhenkilö

Anu Tossavainen

Opiskelijaryhmät

  • RA61M22S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija
- Osaa tunnistaa ja kartoittaa eri luonnontuotteiden kasvupaikat paikkatietoja hyödyntäen
- Osaa laatia keruutoiminnalle omavalvonta, keruu- ja turvallisuussuunnitelman
- Tuntee kerääjien koordinointiin liittyvät luvanvaraisuudet ja toimet
- Tuntee luonnontuotteiden talteenoton ja keruuorganisoinnin ketjun sekä osaa suhteuttaa tarvittavat toimenpiteet eri raaka-ainevolyymeihin
- Ymmärtää luonnontuotteiden alkutuotannon ja arvoketjun
- Osaa nimetä sopivan keruuajankohdan ja keruutavan käyttötarkoitus huomioiden.

Sisältö

Omavalvonta ja turvallisuus
Luomukeruu ja -säädökset
Luvanvaraisuudet
Raaka-aineen talteenoton ja organisoinnin suunnitelma

Aika ja paikka

Yksi lähipäivä 16.5., jolloin esitellään omat työt toisille. Muutoin verkossa.

Oppimateriaalit

Pirinen, H. Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon - LUONNON RAAKA-AINEIDEN TALTEENOTON LAATUKÄSIKIRJA (Suomen Metsäkeskus 2022).



Kunnas, Susan; Misikangas, Katja; Liimatainen, Jaana; Mäki, Maarit; Pihlava, Juha-Matti; Korkalo, Pasi; Hietaniemi, Veli; Sarjala, Tytti (2021). Arctic FingerPrint – Laatusormenjälki arktiselle luonnon raaka-aineelle : Loppu-raportti. (Luonnonvarakeskus, Helsinki 2021).



Susan Kunnas, Jaana Liimatainen, Maarit Mäki, Juha-Matti Pihlava ja Veli Hietaniemi. Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle (Luonnonvarakeskus, Helsinki 2020).



Keruutuotanto - Ruokavirasto (Luomukeruutuotanto)



Lisäksi jaettu materiaali.



 

Opetusmenetelmät

Verkkoluennot ja materiaalit. Verkkoluennoilla on myös pienryhmätöitä.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tuntee luonnontuotteiden talteenottoon liittyvät luvanvaraisuudet ja säädökset. Osaa tunnistaa ja kartoittaa luonnontuotteiden kasvupaikkoja. Tuntee luonnontuotteiden talteenoton ja organisoinnin suunnittelua.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Hallitsee luonnontuotteiden talteenoton suunnittelun ja organisoinnin turvallisesti luvat ja säädökset huomioon ottaen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Osaa suunnitella luonnontuotteiden talteenoton eri vaiheet turvallisesti, lupien ja säädösten mukaisesti paikkatietotaitoja apuna käyttäen. Hallitsee luonnontuotteiden talteenoton organisoinnin kestävästi ja luomukeruun huomioon ottaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tehdään opiskelijan tekemien töiden perusteella: omavalvonta-, keruu- ja turvallisuussuunnitelma. Työt esitellään opintojakson päätteeksi. Suunnitelmissa opiskelija hyödyntää hankittua tietoa monipuolisesti.