Siirry suoraan sisältöön

Luonnontuotteiden talteenoton suunnittelu ja johtaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML119-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.10.2023 - 29.02.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.03.2024 - 17.05.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
Agrologikoulutus
Opettajat
Anu Tossavainen
Vastuuopettaja
Anu Tossavainen
Ryhmät
RA61M22S
Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Opintojakso
R601ML119

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Opiskelija
- Osaa tunnistaa ja kartoittaa eri luonnontuotteiden kasvupaikat paikkatietoja hyödyntäen
- Osaa laatia keruutoiminnalle omavalvonta, keruu- ja turvallisuussuunnitelman
- Tuntee kerääjien koordinointiin liittyvät luvanvaraisuudet ja toimet
- Tuntee luonnontuotteiden talteenoton ja keruuorganisoinnin ketjun sekä osaa suhteuttaa tarvittavat toimenpiteet eri raaka-ainevolyymeihin
- Ymmärtää luonnontuotteiden alkutuotannon ja arvoketjun
- Osaa nimetä sopivan keruuajankohdan ja keruutavan käyttötarkoitus huomioiden.

Sisältö

Omavalvonta ja turvallisuus
Luomukeruu ja -säädökset
Luvanvaraisuudet
Raaka-aineen talteenoton ja organisoinnin suunnitelma

Aika ja paikka

Yksi lähipäivä 16.5., jolloin esitellään omat työt toisille. Muutoin verkossa.

Oppimateriaalit

Pirinen, H. Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon - LUONNON RAAKA-AINEIDEN TALTEENOTON LAATUKÄSIKIRJA (Suomen Metsäkeskus 2022).



Kunnas, Susan; Misikangas, Katja; Liimatainen, Jaana; Mäki, Maarit; Pihlava, Juha-Matti; Korkalo, Pasi; Hietaniemi, Veli; Sarjala, Tytti (2021). Arctic FingerPrint – Laatusormenjälki arktiselle luonnon raaka-aineelle : Loppu-raportti. (Luonnonvarakeskus, Helsinki 2021).



Susan Kunnas, Jaana Liimatainen, Maarit Mäki, Juha-Matti Pihlava ja Veli Hietaniemi. Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle (Luonnonvarakeskus, Helsinki 2020).



Keruutuotanto - Ruokavirasto (Luomukeruutuotanto)



Lisäksi jaettu materiaali.



 


Opetusmenetelmät

Verkkoluennot ja materiaalit. Verkkoluennoilla on myös pienryhmätöitä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tuntee luonnontuotteiden talteenottoon liittyvät luvanvaraisuudet ja säädökset. Osaa tunnistaa ja kartoittaa luonnontuotteiden kasvupaikkoja. Tuntee luonnontuotteiden talteenoton ja organisoinnin suunnittelua.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Hallitsee luonnontuotteiden talteenoton suunnittelun ja organisoinnin turvallisesti luvat ja säädökset huomioon ottaen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Osaa suunnitella luonnontuotteiden talteenoton eri vaiheet turvallisesti, lupien ja säädösten mukaisesti paikkatietotaitoja apuna käyttäen. Hallitsee luonnontuotteiden talteenoton organisoinnin kestävästi ja luomukeruun huomioon ottaen.

Siirry alkuun