Siirry suoraan sisältöön

Keruutuotannon perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: R601ML150

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- Tunnistaa keräämiseen soveltuvia lajeja (sienet ja marjat) ja niiden hyödynnettäviä osia.
- Tunnistaa kasvupaikat, satokaudet ja osaa hyödyntää tietoa keruusuunnitelmaa laatiessa.
- Osaa kaupallisesti kerättävien raaka-aineiden keskeiset käyttö- ja käsittelyominaisuudet eri toimialoilla.
- Ymmärtää raaka-aineen hintaan vaikuttavat tekijät ja osaa hinnoitella raaka-aineen.
- Ymmärtää keruutuotannon arvon ja verotuksen alkutuotannossa.

Sisältö

Sieni- ja marjalajien tunnistaminen
Alkutuotannon lainsäädäntö ja verotus
Alkutuotannon erilaiset käsittelytavat marjoille ja sienille
Laatuluokitus ja sen merkitys
Raaka-aineen hinnoittelu

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista vähintään puolet. Tietää raaka-aineiden (marjat ja sienet) keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Tunnistaa raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä. Ymmärtää keruusuunnitelman merkityksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista yli 70 %. Hallitsee keruun ja käsittelyn (marjat ja sienet). On sisäistänyt raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavat tekijät. Osaa laatia keruusuunnitelman raaka-aineelle.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Opiskelija tunnistaa lajeista (sienet ja marjat) yli 90 %. Osaa kattavasti raaka-aineiden keruu- ja käsittelytavat sekä niihin liittyvän lainsäädännön ja verotuksellisuuden. Hallitsee laadullisesti logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa laatia laajan keruusuunnitelman. Osaa hinnoitella raaka-aineen.