Wild Plants Basic (5 cr)
Code: R601ML150-3002
General information
- Enrollment
-
10.03.2025 - 31.07.2025
Registration for the implementation has begun.
- Timing
-
01.08.2025 - 11.10.2025
The implementation has not yet started.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 4 cr
- Virtual portion
- 1 cr
- RDI portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Bachelor of Natural Resources, Agronomist
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 50
- Teachers
- Anu Tossavainen
- Teacher in charge
- Anu Tossavainen
- Groups
-
RA61M23SBachelor of Natural Resources, Agronomist (Blended Studies), Rovaniemi, Autumn 2023
- Course
- R601ML150
Evaluation scale
H-5
Objective
Opiskelija
- Tunnistaa keräämiseen soveltuvia lajeja (sienet ja marjat) ja niiden hyödynnettäviä osia.
- Tunnistaa kasvupaikat, satokaudet ja osaa hyödyntää tietoa keruusuunnitelmaa laatiessa.
- Osaa kaupallisesti kerättävien raaka-aineiden keskeiset käyttö- ja käsittelyominaisuudet eri toimialoilla.
- Ymmärtää raaka-aineen hintaan vaikuttavat tekijät ja osaa hinnoitella raaka-aineen.
- Ymmärtää keruutuotannon arvon ja verotuksen alkutuotannossa.
Content
Sieni- ja marjalajien tunnistaminen
Alkutuotannon lainsäädäntö ja verotus
Alkutuotannon erilaiset käsittelytavat marjoille ja sienille
Laatuluokitus ja sen merkitys
Raaka-aineen hinnoittelu
Location and time
Maanantaista perjantaihin 11.-15.8. Rovaniemellä.
Materials
Moisio, S., Törrönen R., Luonnonmarjat (Opetushallitus 2021).
Bonsdorff, T., Hopsu-Neuvonen A., Huhtinen S., Korhonen J., Kosonen L. Moisio S., Palmén J. Sienimetsästä markkinoille (Opetushallitus 2022).
Lisäksi jaettava materiaali.
Teaching methods
Viikko koostuu kokonaisuudessaan lähipäivistä, joihin sisältyy opetusta maastossa, luokassa ja Biolabrassa. Lisäksi ennen lähjaksoa on Moodlessa termistöä avaavat oppitunnit, jotka opiskelija suorittaa itsenäisesti.
Exam schedules
Opintojakson lajilistat koostuvat 23 ruokasienestä, kolmesta yleisimmästä myrkyllisestä sienestä ja 17 luonnonmarjasta. Sienet tunnistetaan kokonaisista sienistä, marjat tunnistetaan marjoista.
Lajitentit ovat perjantaina 15.8. Uusintatentti toteutetaan myöhemmin elokuussa erikseen sovittuna ajankohtana.
Opiskelija laatii valituille raaka-aineille keruusuunnitelman, laatii laatuohjeet ja hinnoittelee keruutuotteet.
Assessment criteria, satisfactory (1)
1-2
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista vähintään puolet. Tietää raaka-aineiden (marjat ja sienet) keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Tunnistaa raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä. Ymmärtää keruusuunnitelman merkityksen.
Assessment criteria, good (3)
3-4
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista yli 70 %. Hallitsee keruun ja käsittelyn (marjat ja sienet). On sisäistänyt raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavat tekijät. Osaa laatia keruusuunnitelman raaka-aineelle.
Assessment criteria, excellent (5)
5
Opiskelija tunnistaa lajeista (sienet ja marjat) yli 90 %. Osaa kattavasti raaka-aineiden keruu- ja käsittelytavat sekä niihin liittyvän lainsäädännön ja verotuksellisuuden. Hallitsee laadullisesti logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa laatia laajan keruusuunnitelman. Osaa hinnoitella raaka-aineen.