Siirry suoraan sisältöön

Keruutuotannon perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML150-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

11.03.2024 - 11.08.2024

Ajoitus

12.08.2024 - 11.10.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 50

Opettaja

  • Anu Tossavainen
  • Juho Haveri-Heikkilä

Vastuuhenkilö

Anu Tossavainen

Opiskelijaryhmät

  • RA61M22S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija
- Tunnistaa keräämiseen soveltuvia lajeja (sienet ja marjat) ja niiden hyödynnettäviä osia.
- Tunnistaa kasvupaikat, satokaudet ja osaa hyödyntää tietoa keruusuunnitelmaa laatiessa.
- Osaa kaupallisesti kerättävien raaka-aineiden keskeiset käyttö- ja käsittelyominaisuudet eri toimialoilla.
- Ymmärtää raaka-aineen hintaan vaikuttavat tekijät ja osaa hinnoitella raaka-aineen.
- Ymmärtää keruutuotannon arvon ja verotuksen alkutuotannossa.

Sisältö

Sieni- ja marjalajien tunnistaminen
Alkutuotannon lainsäädäntö ja verotus
Alkutuotannon erilaiset käsittelytavat marjoille ja sienille
Laatuluokitus ja sen merkitys
Raaka-aineen hinnoittelu

Aika ja paikka

Maanantaista perjantaihin 12.-16.8. Rovaniemellä.

Oppimateriaalit

Moisio, S., Törrönen R., Luonnonmarjat (Opetushallitus 2021).



Bonsdorff, T., Hopsu-Neuvonen A., Huhtinen S., Korhonen J., Kosonen L. Moisio S., Palmén J. Sienimetsästä markkinoille (Opetushallitus 2022).



Lisäksi jaettava materiaali.

Opetusmenetelmät

Viikko koostuu kokonaisuudessaan lähipäivistä, joihin sisältyy opetusta maastossa, luokassa ja Biolabrassa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson lajilistat koostuvat 23 ruokasienestä, kolmesta yleisimmästä myrkyllisestä sienestä ja 17 luonnonmarjasta. Sienet tunnistetaan kokonaisista sienistä, marjat tunnistetaan marjoista.
Lajitentit ovat perjantaina 16.8. Uusintatentti toteutetaan myöhemmin elokuussa erikseen sovittuna ajankohtana.
Opiskelija laatii valituille raaka-aineille keruusuunnitelman, laatii laatuohjeet ja hinnoittelee keruutuotteet.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista vähintään puolet. Tietää raaka-aineiden (marjat ja sienet) keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Tunnistaa raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä. Ymmärtää keruusuunnitelman merkityksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista yli 70 %. Hallitsee keruun ja käsittelyn (marjat ja sienet). On sisäistänyt raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavat tekijät. Osaa laatia keruusuunnitelman raaka-aineelle.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Opiskelija tunnistaa lajeista (sienet ja marjat) yli 90 %. Osaa kattavasti raaka-aineiden keruu- ja käsittelytavat sekä niihin liittyvän lainsäädännön ja verotuksellisuuden. Hallitsee laadullisesti logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa laatia laajan keruusuunnitelman. Osaa hinnoitella raaka-aineen.