Keruutuotannon perusteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: R601ML150-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
11.03.2024 - 11.08.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
12.08.2024 - 11.10.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 4 op
- Virtuaaliosuus
- 1 op
- TKI-osuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Agrologikoulutus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 50
- Opettajat
- Anu Tossavainen
- Juho Haveri-Heikkilä
- Vastuuopettaja
- Anu Tossavainen
- Ryhmät
-
RA61M22SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
- Opintojakso
- R601ML150
Arviointiasteikko
H-5
Tavoitteet
Opiskelija
- Tunnistaa keräämiseen soveltuvia lajeja (sienet ja marjat) ja niiden hyödynnettäviä osia.
- Tunnistaa kasvupaikat, satokaudet ja osaa hyödyntää tietoa keruusuunnitelmaa laatiessa.
- Osaa kaupallisesti kerättävien raaka-aineiden keskeiset käyttö- ja käsittelyominaisuudet eri toimialoilla.
- Ymmärtää raaka-aineen hintaan vaikuttavat tekijät ja osaa hinnoitella raaka-aineen.
- Ymmärtää keruutuotannon arvon ja verotuksen alkutuotannossa.
Sisältö
Sieni- ja marjalajien tunnistaminen
Alkutuotannon lainsäädäntö ja verotus
Alkutuotannon erilaiset käsittelytavat marjoille ja sienille
Laatuluokitus ja sen merkitys
Raaka-aineen hinnoittelu
Aika ja paikka
Maanantaista perjantaihin 12.-16.8. Rovaniemellä.
Oppimateriaalit
Moisio, S., Törrönen R., Luonnonmarjat (Opetushallitus 2021).
Bonsdorff, T., Hopsu-Neuvonen A., Huhtinen S., Korhonen J., Kosonen L. Moisio S., Palmén J. Sienimetsästä markkinoille (Opetushallitus 2022).
Lisäksi jaettava materiaali.
Opetusmenetelmät
Viikko koostuu kokonaisuudessaan lähipäivistä, joihin sisältyy opetusta maastossa, luokassa ja Biolabrassa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson lajilistat koostuvat 23 ruokasienestä, kolmesta yleisimmästä myrkyllisestä sienestä ja 17 luonnonmarjasta. Sienet tunnistetaan kokonaisista sienistä, marjat tunnistetaan marjoista.
Lajitentit ovat perjantaina 16.8. Uusintatentti toteutetaan myöhemmin elokuussa erikseen sovittuna ajankohtana.
Opiskelija laatii valituille raaka-aineille keruusuunnitelman, laatii laatuohjeet ja hinnoittelee keruutuotteet.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista vähintään puolet. Tietää raaka-aineiden (marjat ja sienet) keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Tunnistaa raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä. Ymmärtää keruusuunnitelman merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista yli 70 %. Hallitsee keruun ja käsittelyn (marjat ja sienet). On sisäistänyt raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavat tekijät. Osaa laatia keruusuunnitelman raaka-aineelle.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija tunnistaa lajeista (sienet ja marjat) yli 90 %. Osaa kattavasti raaka-aineiden keruu- ja käsittelytavat sekä niihin liittyvän lainsäädännön ja verotuksellisuuden. Hallitsee laadullisesti logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa laatia laajan keruusuunnitelman. Osaa hinnoitella raaka-aineen.