Skip to main content

Wild Plants Basic (5 cr)

Code: R601ML150-3001

General information


Enrollment
11.03.2024 - 11.08.2024
Registration for the implementation has ended.
Timing
12.08.2024 - 11.10.2024
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
4 cr
Virtual portion
1 cr
RDI portion
5 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Bachelor of Natural Resources, Agronomist
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 50
Teachers
Anu Tossavainen
Juho Haveri-Heikkilä
Teacher in charge
Anu Tossavainen
Groups
RA61M22S
Bachelor of Natural Resources, Agronomist (Blended Studies), Rovaniemi, Autumn 2022
Course
R601ML150

Evaluation scale

H-5

Objective

Opiskelija
- Tunnistaa keräämiseen soveltuvia lajeja (sienet ja marjat) ja niiden hyödynnettäviä osia.
- Tunnistaa kasvupaikat, satokaudet ja osaa hyödyntää tietoa keruusuunnitelmaa laatiessa.
- Osaa kaupallisesti kerättävien raaka-aineiden keskeiset käyttö- ja käsittelyominaisuudet eri toimialoilla.
- Ymmärtää raaka-aineen hintaan vaikuttavat tekijät ja osaa hinnoitella raaka-aineen.
- Ymmärtää keruutuotannon arvon ja verotuksen alkutuotannossa.

Content

Sieni- ja marjalajien tunnistaminen
Alkutuotannon lainsäädäntö ja verotus
Alkutuotannon erilaiset käsittelytavat marjoille ja sienille
Laatuluokitus ja sen merkitys
Raaka-aineen hinnoittelu

Location and time

Maanantaista perjantaihin 12.-16.8. Rovaniemellä.

Materials

Moisio, S., Törrönen R., Luonnonmarjat (Opetushallitus 2021).



Bonsdorff, T., Hopsu-Neuvonen A., Huhtinen S., Korhonen J., Kosonen L. Moisio S., Palmén J. Sienimetsästä markkinoille (Opetushallitus 2022).



Lisäksi jaettava materiaali.


Teaching methods

Viikko koostuu kokonaisuudessaan lähipäivistä, joihin sisältyy opetusta maastossa, luokassa ja Biolabrassa.

Exam schedules

Opintojakson lajilistat koostuvat 23 ruokasienestä, kolmesta yleisimmästä myrkyllisestä sienestä ja 17 luonnonmarjasta. Sienet tunnistetaan kokonaisista sienistä, marjat tunnistetaan marjoista.
Lajitentit ovat perjantaina 16.8. Uusintatentti toteutetaan myöhemmin elokuussa erikseen sovittuna ajankohtana.
Opiskelija laatii valituille raaka-aineille keruusuunnitelman, laatii laatuohjeet ja hinnoittelee keruutuotteet.

Assessment criteria, satisfactory (1)

1-2
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista vähintään puolet. Tietää raaka-aineiden (marjat ja sienet) keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Tunnistaa raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä. Ymmärtää keruusuunnitelman merkityksen.

Assessment criteria, good (3)

3-4
Opiskelija tunnistaa luettelon (sienet ja marjat) lajeista yli 70 %. Hallitsee keruun ja käsittelyn (marjat ja sienet). On sisäistänyt raaka-aineiden laatuun ja hinnoitteluun vaikuttavat tekijät. Osaa laatia keruusuunnitelman raaka-aineelle.

Assessment criteria, excellent (5)

5
Opiskelija tunnistaa lajeista (sienet ja marjat) yli 90 %. Osaa kattavasti raaka-aineiden keruu- ja käsittelytavat sekä niihin liittyvän lainsäädännön ja verotuksellisuuden. Hallitsee laadullisesti logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa laatia laajan keruusuunnitelman. Osaa hinnoitella raaka-aineen.

Go back to top of page