Luonnontuotteiden keruu ja käsittely (5op)
Opintojakson tunnus: R601ML108
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
 - 5 op
 
- Opetuskieli
 - suomi
 
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- Ymmärtää kestävän keruun periaatteet 
- Hallitsee kestävästi erilaisille luonnontuotteille soveltuvat keruu-, käsittely-, kauppakunnostus-, pakkaus- ja varastointitoiminnot 
- Tietää luonnontuotteiden satoon vaikuttavat tekijät 
- Tuntee luonnontuotteiden laatukriteerit ja osaa arvioida raaka-aineen laadun aistinvaraisesti 
- Tuntee luonnontuotteiden arvoketjuja
- Osaa laatia suunnitelman raaka-aineen logistisille toimenpiteille ja välivarastoinnille ottaen tarvittaessa huomioon muun muassa kylmäketjun katkeamattomuuden
- Osaa erilaiset käsittelymenetelmät ja osaa käsitellä luonnontuotteet kullekin kasville parhaiten sopivilla kuivaus- ym. menetelmillä
- Osaa valita sopivat pakkausmateriaalit käsittelymenetelmien mukaan ja tuntee pakkausmateriaalien laatuun vaikuttavia tekijöitä.
                    
Sisältö
Keruuluvat ja kestävä keruu 
Satovaihtelut ja -määrät 
Laatukriteerit 
Logistiikka ja toimitusketju 
Raaka-aineiden keruu, esikäsittely ja kauppakunnostustoimet biolabrassa 
Pakkaus ja varastointi 
Keruu- ja käsittelymenetelmät, fraktiointimenetelmät 
Pakkausmateriaalin valinta 
Säilöntätavat ja -menetelmät
                    
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää luonnontuotteiden keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Ymmärtää logistisia toimintoja. Osaa toimia kestävän keruun periaatteita noudattaen.
                    
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn kokonaisuuden kestävästi sisäistäen logististen ja varastointitoimien merkityksen.
                    
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Hallitsee luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn laadukkaasti ja kestävästi. Taitaa logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa raaka-aineiden esikäsittely- ja kauppakunnostustoimet.