Luonnontuotteiden keruu ja käsittely (5op)
Toteutuksen tunnus: R601ML108-3004
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 06.10.2025 - 15.03.2026
- Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
- 23.03.2026 - 07.06.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 30
- Koulutus
- Agrologikoulutus
Arviointiasteikko
H-5
Sisällön jaksotus
Verkko-opinnoilla käydään läpi talteenoton perusteet.
Lähipäivien jaksotus on seuraavanlainen:
- 8.-10.4.2026 lähipäivinä perehdytään puu- ja ruohovartisiin kasveihin ja niiden hyödyntämiseen.
- Kesäkuussa 1.6.- 5.6. tehdään käytännön keruu- ja käsittelyharjoitukset sekä maastossa että biolabrassa.
Tavoitteet
Opiskelija
- Ymmärtää kestävän keruun periaatteet
- Hallitsee kestävästi erilaisille luonnontuotteille soveltuvat keruu-, käsittely-, kauppakunnostus-, pakkaus- ja varastointitoiminnot
- Tietää luonnontuotteiden satoon vaikuttavat tekijät
- Tuntee luonnontuotteiden laatukriteerit ja osaa arvioida raaka-aineen laadun aistinvaraisesti
- Tuntee luonnontuotteiden arvoketjuja
- Osaa laatia suunnitelman raaka-aineen logistisille toimenpiteille ja välivarastoinnille ottaen tarvittaessa huomioon muun muassa kylmäketjun katkeamattomuuden
- Osaa erilaiset käsittelymenetelmät ja osaa käsitellä luonnontuotteet kullekin kasville parhaiten sopivilla kuivaus- ym. menetelmillä
- Osaa valita sopivat pakkausmateriaalit käsittelymenetelmien mukaan ja tuntee pakkausmateriaalien laatuun vaikuttavia tekijöitä.
Sisältö
Keruuluvat ja kestävä keruu
Satovaihtelut ja -määrät
Laatukriteerit
Logistiikka ja toimitusketju
Raaka-aineiden keruu, esikäsittely ja kauppakunnostustoimet biolabrassa
Pakkaus ja varastointi
Keruu- ja käsittelymenetelmät, fraktiointimenetelmät
Pakkausmateriaalin valinta
Säilöntätavat ja -menetelmät
Aika ja paikka
Opetus monimuotototeutuksella sisältäen lähi- ja verkkototeutusta.
Opintojakson luennot toteutetaan ilta-aikaan klo 17.15-20.30 zoomissa.
Lähipäivät ovat kampuksella:
- 8.4. klo 12.30-16
- 9.-10.4. klo 8.15.-16.00
- 1.6. klo 10.45-16.00
- 2.-5.6. klo 8.15-16.00.
Oppimateriaalit
Pirinen, H. (Toim.), Luonnontuoteopas — Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla (Opetushallitus 2020).
Pirinen, H. Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon - LUONNON RAAKA-AINEIDEN TALTEENOTON LAATUKÄSIKIRJA (Suomen Metsäkeskus 2022).
Sarvaala M., Rutila H., Mansikkamäki T., Selin J., Lisätuloa koivun mahlasta –opas keruuseen ja käsittelyyn.
Niemi S., Lapin luonnon antimista (Rovaniemen ammattikorkeakoulu)
Lisäksi opettajan jakama materiaali.
Opetusmenetelmät
Opintojaksolla opiskellaan verkossa Moodle -oppimisympäristössä, lähipäivien aikana, maastossa ja Biolabrassa.
Opintojakson toteutusaika on 23.3-7.6.2026.
Opintojakson luennot toteutetaan ilta-aikaan klo 17.15-20.30 zoomissa.
Lähipäivät ovat
- 8.4. klo 12.30-16
- 9.-10.4. klo 8.15.-16.00
- 1.6. klo 10.45-16.00
- 2.-5.6. klo 8.15-16.00.
Aktiivinen osallistuminen verkko-oppitunneille on suositeltavaa, sillä ne sisältävät toisten kanssa oppimista, jota tallenne ei voi korvata.
Opiskelu sisältää verkkoluentoja, teematehtäviä, maasto- ja biolabraharjoituksia.
Opintosuoritukset arvioidaan viikon kuluessa opintojakson päätyttyä.
Opintojaksolla tekoälyn käyttö ei ole sallittua. Opiskelijan on luotava tuotos perehtyen luonnontuotealan kirjallisiin lähteisiin käyttäen omaa ymmärrystään ja osaamistaan. Tekoälyn käyttäminen on kielletty perustellusti ja käyttö tulkitaan vilpiksi.
Tehtävä on oltava palautettuna 28.5.2026 mennessä. Tehtävä esitellään 5.6.
Tentti on 5.6. Tentti koostuu sekä kirjallisista tehtävistä että kasvien tunnistustehtävistä.
Opintojakso arvioidaan yksilötehtävän ja tentin perusteella.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksolla on Moodlessa toteutettava tentti, johon kuuluu sekä teoriaa että luonnonkasvien tunnistamista. Tentti suoritetaan pe 5.6. klo 9.00 alkaen. Tentin fyysinen paikka luokkahuoneessa, jossa myös tentittävät kasvit, varsinainen tentti Moodlen alustalla. Tentin suoritus vaatii opiskelijalta tietokoneen.
Arvosanan korotus ja hylätyn arvosanan uusinta:
Opintojakson arvosanaa on mahdollista korottaa seuraavan lukukauden loppuun mennessä. Korotustapa katsotaan tapauskohtaisesti yhdessä vastuuopettajan kanssa.
Hylätyn arvosanan voi uusia seuraavan lukukauden loppuun mennessä. Uusiminen tapahtuu opettajan ohjeistuksen mukaisesti ja suoritusperiaatteet sovitaan tapauskohtaisesti peilaten niitä opintojakson tavoitteisiin.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Aiemmin hankitun osaamisen (HOT) osalta:
Esim.
Voit osoittaa opintojaksolla vaaditun osaamisen useilla eri tavoilla, esim. aiemmilla opinnoilla, osaamisen näyttönä kuten esseenä, oppimispäiväkirjana, videotallenteena jne. Voit tutustua opintojen hyväksilukuun Opintojen hyväksilukeminen (HOT) - Lapin ammattikorkeakoulu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä, mikä tarkoittaa n. 135 tunnin kokonaistyömäärää.
Työmäärä jakaantuu keskimäärin seuraavasti:
- opiskelu kampuksella, maastossa ja biolabrassa 54 h
- opiskelu verkossa 9 h
- Itsenäinen työskentely 72 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää luonnontuotteiden keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Ymmärtää logistisia toimintoja. Osaa toimia kestävän keruun periaatteita noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn kokonaisuuden kestävästi sisäistäen logististen ja varastointitoimien merkityksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Hallitsee luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn laadukkaasti ja kestävästi. Taitaa logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa raaka-aineiden esikäsittely- ja kauppakunnostustoimet.