Luonnontuotteiden keruu ja käsittely (5op)
Toteutuksen tunnus: R601ML108-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
 - 03.10.2022 - 02.04.2023
 - Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
 
- Ajoitus
 - 03.04.2023 - 31.12.2023
 - Toteutus on päättynyt.
 
- Opintopistemäärä
 - 5 op
 
- Virtuaaliosuus
 - 3 op
 
- Toteutustapa
 - Monimuoto-opetus
 
- Opetuskielet
 - suomi
 
- Paikat
 - 0 - 40
 
- Koulutus
 - Agrologikoulutus
 
Arviointiasteikko
H-5
                    
Tavoitteet
Opiskelija
- Ymmärtää kestävän keruun periaatteet 
- Hallitsee kestävästi erilaisille luonnontuotteille soveltuvat keruu-, käsittely-, kauppakunnostus-, pakkaus- ja varastointitoiminnot 
- Tietää luonnontuotteiden satoon vaikuttavat tekijät 
- Tuntee luonnontuotteiden laatukriteerit ja osaa arvioida raaka-aineen laadun aistinvaraisesti 
- Tuntee luonnontuotteiden arvoketjuja
- Osaa laatia suunnitelman raaka-aineen logistisille toimenpiteille ja välivarastoinnille ottaen tarvittaessa huomioon muun muassa kylmäketjun katkeamattomuuden
- Osaa erilaiset käsittelymenetelmät ja osaa käsitellä luonnontuotteet kullekin kasville parhaiten sopivilla kuivaus- ym. menetelmillä
- Osaa valita sopivat pakkausmateriaalit käsittelymenetelmien mukaan ja tuntee pakkausmateriaalien laatuun vaikuttavia tekijöitä.
                    
Sisältö
Keruuluvat ja kestävä keruu 
Satovaihtelut ja -määrät 
Laatukriteerit 
Logistiikka ja toimitusketju 
Raaka-aineiden keruu, esikäsittely ja kauppakunnostustoimet biolabrassa 
Pakkaus ja varastointi 
Keruu- ja käsittelymenetelmät, fraktiointimenetelmät 
Pakkausmateriaalin valinta 
Säilöntätavat ja -menetelmät
                    
Aika ja paikka
Kevät 2023
                    
Oppimateriaalit
Pirinen, H. (Toim.), Luonnontuoteopas — Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla (Opetushallitus 2020).
Pirinen, H. Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon - LUONNON RAAKA-AINEIDEN TALTEENOTON LAATUKÄSIKIRJA (Suomen Metsäkeskus 2022).
Sarvaala M., Rutila H., Mansikkamäki T., Selin J., Lisätuloa koivun mahlasta –opas keruuseen ja käsittelyyn.
Niemi S., Lapin luonnon antimista (Rovaniemen ammattikorkeakoulu)
Lisäksi opettajan jakama materiaali.
                    
Opetusmenetelmät
Verkko- ja lähiopetus
                    
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää luonnontuotteiden keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Ymmärtää logistisia toimintoja. Osaa toimia kestävän keruun periaatteita noudattaen.
                    
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn kokonaisuuden kestävästi sisäistäen logististen ja varastointitoimien merkityksen.
                    
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Hallitsee luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn laadukkaasti ja kestävästi. Taitaa logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa raaka-aineiden esikäsittely- ja kauppakunnostustoimet.
                    
Lisätiedot
Opintojaksolla on kaksi lähipäivistä koostuvaa opetusta huhti- ja kesäkuussa. Lähijaksoilla tehdään keruuharjoituksia maastossa. Kesäkuun lähipäivien aikaan opetusta on maaston lisäksi Biolabrassa. Kesäkuun viikon aikana laaditaan mm. keruu- ja omavalvontasuunnitelmat.