Siirry suoraan sisältöön

Restonomikoulutus (monimuoto-opinnot) Rovaniemi syksy 2022: RA81M22S

Tunnus: RA81M22S

Tutkinto:
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Restonomi (AMK), matkailuala

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2022

Kuvaus

Restonomi on matkailualan ammattiosaaja

Lapin ammattikorkeakoulun matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutuksessa opiskelet restonomiksi (AMK). Restonomikoulutuksen opinnot tuottavat osaamista matkailualan ja työelämän tarpeisiin. Matkailuala tarvitsee osaajia, joilla on vahva ammatillinen osaaminen matkailuliiketoiminnasta sekä kykyä luovaan ja innovatiiviseen ongelmanratkaisuun ja tiimityöskentelyyn. Suomen pohjoisimmassa restonomikoulutuksessa korostamme kestävää matkailua ja se näkyy myös opetussuunnitelmassa. Restonomikoulutuksen sisällöissä painottuvat sosiaaliseen vastuullisuuteen, esimiestyöhön sekä luontoon, elämyksiin ja digitalisaatioon liittyvät teemat. Opetussuunnitelmaa läpileikkaavina teemoina myös vieraanvaraisuus-, turvallisuus- ja ennakointiosaaminen ovat keskeisiä osaamisalueita koulutuksessamme, Samat teemat näkyvät myös mm. koulutukseen kytkeytyvässä tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa (TKI) sekä palveluissa.

Lapin ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksessa saat laajan ja monipuolisen matkailualan ammattiosaamisen palvelu-, asiantuntija- ja kehittämistehtäviin kansainvälisessä ja pohjoisessa toimintaympäristössä. Työtä kuvaavia nimikkeitä voivat olla esimerkiksi markkinointipäällikkö, myyntipäällikkö tai -assistentti, vastaanottopäällikkö, hotellipäällikkö, ravintolapäällikkö, palvelupäällikkö, kokous- tai kongressipäällikkö, tapahtumakoordinaattori, toiminnanjohtaja, projektipäällikkö tai -koordinaattori ja yrittäjä.

Profiilina kestävän matkailuliiketoiminnan kehittäminen

Kestävän matkailuliiketoiminnan kehittäminen on keskeinen osa ammatillista osaamistasi. Opinnoissasi kehität ammatillista osaamistasi muun muassa matkailualan esimiestaitoihin, työntekijä- ja asiakaskokemuksen johtamiseen sekä matkailun tutkimukseen ja kehittämiseen.

Toimimme restonomikoulutuksessa osana Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituuttia (MTI). MTI:n myötä osa restonomikoulutuksen opetuksesta toteutetaan yhteistyössä Lapin yliopiston matkailututkimuksen oppiaineen kanssa. Tyypillisiä yhteistyön muotoja ovat mm. yhteiset luennot, ryhmätyöt ja projektitehtävät. MTI:n kautta sinulla on myös mahdollisuus painottaa restonomitutkintoasi matkailun tutkimukseen valitsemalla opintokokonaisuuksia yliopistosta. Matkailun tutkimuksen opintokokonaisuuden opiskeltuasi voit siirtyä joustavammin jatkamaan opintoja myös yliopiston maisterikoulutuksessa.

Restonomina olet osa ratkaisua

Opetussuunnitelmamme rakentuu moduuleittain opintojaksoista ja teemoista.
Restonomikoulutuksemme muodostuu seuraavista kokonaisuuksista:
- Ydinosaaminen
- Profiloiva osaaminen
- Tutkimus- ja kehittämisosaaminen

Ydinosaaminen sisältää niitä tietoja ja taitoja, joita tarvitset työskennellessäsi tulevaisuuden matkailualalla Lapin ammattikorkeakoulusta valmistuneena restonomina. Tavoitteena on, että perehdyt alan keskeisiin sisältöihin siten, että valmistuttuasi kykenet työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä ja yrittäjänä. Ydinosaaminen sisältää mm. asiantuntijatyöhön liittyviä perustaitoja, kuten menetelmäosaamista ja projektinhallintaa. Kokonaisuuteen kuuluu niin matkailuliiketoimintaan, kuin kestävyyteen, vastuullisuuteen ja turvallisuuteen liittyviä teemoja.

Ydinopintoihin sisältyvät myös pakolliset kieli- ja viestintäopinnot sekä harjoittelut. Kieli- ja viestintäosaaminen on tärkeä osa restonomin ammattitaitoa sisältäen englannin ja ruotsin opintoja sekä akateemiseen ja ammattiviestintään liittyviä taitoja. Ammattitaitoa edistävän harjoittelun (perus- ja syventävä harjoittelu) tavoitteena on perehdyttää sinut ohjatusti ammattiopintojen kannalta keskeisiin työtehtäviin ja -ympäristöihin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä. Harjoittelu vahvistaa ammatillista osaamistasi sekä tukee oman urapolkusi ja yhteistyöverkostojesi rakentamista. Voit suorittaa harjoittelun tai harjoittelut myös ulkomailla.

Profiloivalla osaamisella suuntaat osaamista laajemmalle tai syvennät osaamistasi. Voit valita omaa tavoitteitasi ja urapolkuasi parhaiten tukevia opintoja restonomikoulutuksen, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin, muiden Lapin ammattikorkeakoulun koulutuksien sekä muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Suunnittelemalla opintojasi voit ohjata uraasi jo opintojen aikana.

Tutkintosi sisältää myös tutkimus- ja kehittämisopintoja sekä opinnäytetyön. Opinnäytetyön tavoitteena on, että kehität valmiuksiasi soveltaa tietoja ja taitoja käytännön asiantuntija- ja kehittämistehtävässä.

Koulutuksen eteneminen

Ensimmäisen opintovuoden aikana tutustut matkailualaan ja matkailun toiminta- ja työympäristöihin. Perehdyt vastuullisen matkailun ja matkailuliiketoiminnan perusteisiin. Vahvistat alan työtehtävissä tarvittavaa projekti-, kieli- ja viestintäosaamistasi. Lukuvuoden päättyessä sinulla on kokemuksia projektityöstä ja valmiuksia verkostoitumiseen.

Toisen opintovuoden aikana sinulle muodostuu ymmärrys työntekijä- ja asiakaskokemuksen johtamisesta. Osaat toimia työyhteisön jäsenenä ja alan perustehtävissä. Lukuvuoden päättyessä sinulla on oppimiskokemuksia kansainvälisestä matkailutoimialasta.

Kolmannen opintovuoden aikana sinulle muodostuu ymmärrys matkailun ja matkailukohteiden vastuullisesta johtamisesta sekä konseptoitujen liiketoimintamallien kehittämisestä. Osaat toimia vastuullisissa tehtävissä ja esimiestyössä. Lukuvuoden päättyessä sinulla on valmiuksia soveltavaan kehittämistyöhön ja asiantuntijaviestintään.

Neljännen opintovuoden aikana syvennät ja laajennat tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaamistasi. Opintojen päättyessä kykenet työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä.


Opinnot kestävät noin 3,5 vuotta. Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä, mikä vastaa 60 opintopistettä. Opinnot suunnitellaan etenemään lukuvuosittain tasaisesti 40 viikon aikana.


Restonomikoulutuksessa opiskelet monimuotoisesti

Lapin ammattikorkeakoulun restonomiopinnot mahdollistavat monimuotoisen opiskelun. Opinnot sisältävät erilaisia opintojaksoja, joiden toteutustavat tarjoavat vaihtoehtoja sekä etäopiskeluun että opiskeluun kampuksella. Opiskelu ja oppiminen toteutuvat monipuolisesti erilaissa ympäristöissä. Opinnoissasi kohtaat ja ratkaiset todellisia työelämän ongelmia ja ilmiöitä ja työskentelet yhteistyössä paikallisten ja alueellisten alan yritysten ja organisaatioiden kanssa. Työn opinnollistaminen on vaihtoehtoinen tapa opiskella. Voit siis hankkia tutkinnossa edellytettävää osaamista myös työssä.

Ennen koulutusta hankittu osaaminen voidaan sisällyttää osaksi tutkintoasi. Sinulla on mahdollisuus lukea hyväksi muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiasi opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla samantyyppisillä opinnoilla. Voit lukea hyväksi ja korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös osaamisen näytöillä. Osaamista voidaan tehdä näkyväksi esimerkiksi näyttöjen ja portfolioiden avulla.

Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelmassa vieraskielisinä opintojaksoina, vierailuina, vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa sekä kieliopintoina. Voit myös osallistua kansainväliseen opiskeluvaihtoon ja/tai harjoitteluun. Lisäksi sinulla on mahdollisuus osallistua erilaisiin kotikansainvälistymistä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä kansainvälisten opiskelijoiden tutorointiin.

Ammatillinen osaamisesi kehittyy opiskelijakeskeisten oppimis- ja ohjausmenetelmien sekä ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaitoja vahvistavien työelämäläheisten oppimis- ja kehittämisprojektien avulla. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelu- ja opintosuunnitelmallesi (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta koulutuksesi opinto-ohjaajalta.

Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Arvioinnin perustana ovat osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Oppimisen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmassa oleviin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opiskelijoilta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2022-2023 2023-2024 2024-2025 2025-2026 Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
Kevät
2025
Syksy
2025
1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023 2. / 2024 3. / 2024 1. / 2024 2. / 2025 3. / 2025 1. / 2025
RA81M22S-1001
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

145
AMKO006 Startti korkeakouluopiskeluun 5 5 5 5
MAT201 Johdatus matkailuilmiöön 5 5 5 5
MATR210 Matkailun toimintaympäristö 5 5 5 5
MATR211 Projektinhallinta 5 5 5 5
MAT202 Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet 5 5 5 5
MATR212 Liiketoimintamallin suunnittelu 5 5 5 5
MAT203 Matkailun kestävä suunnittelu 5 5 5 5
MATR204 Matkailualan turvallisuusosaaminen 5 5 5 5
MATR221 Työyhteisössä toimiminen 5 5 5 5
MATR222 Työntekijäkokemuksen johtaminen 10 10 10 10
MATR223 Customer Experience Management in Tourism 10 10 10 10
MATR224 Collaborative Customer Experience and Digital Marketing 5 5 5 5
MAT302 Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit 5 5 5 5
MATR321 Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen 5 5 5 5
MAT301 Destination Management 5 5 5 5
MAT304 Matkailun vastuullinen johtaminen 10 10 10 10
RA81M22S-1004
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

50
R81ML61OJ Perusharjoittelu 10 10 10 5 5
R81ML62OJ Syventävä harjoittelu 20 20 20 10 10
RA81M22S-1002
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

20
MATVMV Moniulotteinen viestintä 5 5 5 5
MATVKK Kielen käyttö 5 5 5 5
MATVTL Tekstilajit 5 5 5 5
MATVVV Vuorovaikutusosaaminen 5 5 5 5
MATVV Viestintä 0
MATVRS Ruotsi, suullinen taito 0
MATVRK Ruotsi, kirjallinen taito 0
MATVE Englanti 0
RA81M22S-PRORES21
PROFILOIVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
PRORES21-1003
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 45)

20 - 45
MAT402 Tapahtumamatkailu 5
MAT403 Matkailun osallistavat taloudet 5
MAT303 Cultural and Social Studies of Tourism 5
YYMP0028 Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY) 5
OTMVAL0008 Matkailu ja oikeus 5
YMAT1220 Current Issues in Tourism 1 - 10
R81OJ19PROJ Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen) 5 - 10
R705LL25OJ Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen 10
PRORES21-1004
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

0 - 25
Matkailututkimus (yliopisto)

(Valitaan kaikki)

25
HOPS0001 Orientoivat opinnot ja HOPS 1
MATY211 Matkailun tutkimus 1 5
MATY313 Matkailun tutkimus 2 5
TUTA0201 Laadullisen tutkimuksen perusteet 5
TUTA0202 Kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet 5
YMEN1804 Tieteellinen tiedonhankinta 2
TSUO0001 Tieteellisen kirjoittamisen perusteet 2
R81ML80 Matkailutyöhön tutustuminen 5
R801M132OJ Ruoka- ja juomakulttuurit 5 5 5 5
R801MKTGLOJ German Language in Services 5
R801MKTRAOJ S´il vous plait 5
801MKTESOJ Espanja: Español del turismo 5
R801MRAVOJ Vastuullisuus ja laatu ravitsemispalveluissa 5 5 5 5
R801MMANAGIOJ Managing e Tourism 5 5 5 5
RA81M22S-TKIRES21
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
MATR310 Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä 5 5 5 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 2.5 2.5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 210 65 45 55 15 35 30 20 25 30 25 15 35 25 5 20 20 5 30 12.5 12.5 15

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Todistusjäsentely - AMK

Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..

Ammattiopinnot
Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun toimintaympäristö
Projektinhallinta
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Vuorovaikutusosaaminen
Viestintä
Ruotsi, suullinen taito
Ruotsi, kirjallinen taito
Englanti
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Perusopinnot
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Vapaasti valittavat opinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Startti korkeakouluopiskeluun
Tapahtumamatkailu
Matkailun osallistavat taloudet
Cultural and Social Studies of Tourism
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY)
Matkailu ja oikeus
Current Issues in Tourism
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Orientoivat opinnot ja HOPS
Matkailun tutkimus 1
Matkailun tutkimus 2
Laadullisen tutkimuksen perusteet
Kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet
Tieteellinen tiedonhankinta
Tieteellisen kirjoittamisen perusteet
Matkailutyöhön tutustuminen
Ruoka- ja juomakulttuurit
German Language in Services
S´il vous plait
Espanja: Español del turismo
Vastuullisuus ja laatu ravitsemispalveluissa
Managing e Tourism

Restonomikoulutuksen kompetenssit

Ammattikorkeakoulutuksen yhteiset ja koulutuksen kompetenssit

Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun vastuullinen johtaminen
Perusharjoittelu
Matkailun osallistavat taloudet
Cultural and Social Studies of Tourism
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY)
Matkailu ja oikeus
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Vastuullisuus ja laatu ravitsemispalveluissa
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Ennakointiosaaminen

- Ymmärtää elinikäisen oppimisen merkityksen osaamisen kartuttamisessa ja osaa soveltaa osaamistaan erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä
- Osaa arvioida omaa työtään kehittymisen näkökulmasta
- Osaa hankkia, soveltaa ja hyödyntää tietoa matkailu- ja ravitsemisalan työtehtävissä
- Tuntee alan kehitykseen vaikuttavat tekijät ja osaa toimia ennakoivasti ne huomioon ottaen
- Osaa arvioida toimintaympäristön muutoksia ja niiden vaikutuksia toiminnassa
- Osaa käyttää ennakoinnin perustyökaluja kuten heikot signaalit, tulevaisuusikkuna ja skenaariot
- Osaa johtaa ja kehittää alan työtehtäviä ja työprosesseja
- Osaa ennakoida organisaation tulevia osaamistarpeita ja huomioida ne toiminnassa
- Omaksuu ennakoivan otteen omassa työssään
- Tunnistaa verkostoitumisen ja verkostojen merkityksen ennakoinnissa

Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun toimintaympäristö
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Tapahtumamatkailu
Cultural and Social Studies of Tourism
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY)
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Managing e Tourism
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
-osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Projektinhallinta
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailun kestävä suunnittelu
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Syventävä harjoittelu
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Managing e Tourism
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Matkailun toimintaympäristö
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Vuorovaikutusosaaminen
Viestintä
Ruotsi, suullinen taito
Ruotsi, kirjallinen taito
Englanti
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY)
Ruoka- ja juomakulttuurit
German Language in Services
S´il vous plait
Espanja: Español del turismo
Vastuullisuus ja laatu ravitsemispalveluissa
Managing e Tourism
Matkailu- ja ravitsemisalan johtamis- ja esimies-osaaminen

- Tuntee itsensä ja kykenee itsensä johtamiseen
- Tuntee esimiehen vastuut ja velvollisuudet työyhteisössä
- Tuntee ja osaa soveltaa matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia
- Osaa soveltaa esimiestyön periaatteita eri tilanteisiin ja johtaa inhimillisiä voimavaroja
- Osaa johtaa, arvioida ja kehittää operatiivisia prosesseja
- Pystyy toimimaan paikallisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa
- Osaa ennakoida ja huomioida alan kausiluonteisuuden toiminnassa
- Osaa toimia kehittäjänä ja kehittyvänä esimiehenä matkailu- ja ravitsemisalan eri tehtävissä

Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailun kestävä suunnittelu
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Syventävä harjoittelu
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Vuorovaikutusosaaminen
Viestintä
Matkailun osallistavat taloudet
Matkailu ja oikeus
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Vastuullisuus ja laatu ravitsemispalveluissa
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Startti korkeakouluopiskeluun
Johdatus matkailuilmiöön
Projektinhallinta
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Moniulotteinen viestintä
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Matkailutyöhön tutustuminen
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Turvallisuusosaaminen

- Ymmärtää turvallisuuden osana laatua sekä vastuullista ja kestävää toimintaa
- Tuntee toimintaan vaikuttavat lait ja velvollisuudet sekä sopimusten ja ohjeistusten merkityksen ja osaa huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- Ymmärtää matkailun turvallisuuden arvoketjun
- Osaa toimia vastuullisesti alan työtehtävissä
- Osaa tehdä käytännönläheistä, dokumentoitua omavalvontaa yrityksessä
- Tunnistaa toiminnan kriittisiä pisteitä
- Osaa toimia eri kulttuurien kohdatessa
- Osaa dokumentoida tehtyä turvallisuustyötä
- Ymmärtää positiivisen turvallisuusviestinnän merkityksen
- Ymmärtää riskienhallinnan prosessin ja dokumentoinnin
- Tuntee turvallisuusjohtamisen tavoitteet ja keinot
- Ymmärtää verkostoyhteistyön merkityksen kohteen turvallisuuden edistämisessä
- Osaa kehittää yrityksen turvallisuustasoa ja laatua

Matkailun toimintaympäristö
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Destination Management
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Tapahtumamatkailu
Matkailun osallistavat taloudet
Matkailu ja oikeus
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Matkailutyöhön tutustuminen
Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Vuorovaikutusosaaminen
Viestintä
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
German Language in Services
S´il vous plait
Espanja: Español del turismo
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Vastuullinen palveluliiketoiminta-osaaminen

- Tunnistaa erilaisia matkailu- ja ravitsemisalan liiketoimintamalleja ja -prosesseja yritys-, verkosto- ja kohdetasolla
- Osaa toimia tehokkaasti, joustavasti ja turvallisesti matkailu- ja ravitsemisalan työtehtävissä
- Tuntee ja osaa soveltaa matkailu- ja ravitsemisalan lainsäädäntöä
- Osaa käyttää matkailu- ja ravitsemisalan sähköisiä työvälineitä
- Osaa kehittää, markkinoida ja myydä matkailu- ja ravitsemisalan palveluita ja tuotteita alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti eri kohderyhmille huomioiden eri kanavat sekä kestävän kehityksen periaatteet
- Osaa käyttää paikallisuutta voimavarana palveluliiketoiminnan kehittämisessä
- Ymmärtää matkailu- ja ravitsemisalan liiketoimintaprosessien kannattavuuden, taloudellisuuden, tehokkuuden ja tuottavuuden merkityksen osana strategista ja operatiivista päätöksentekoa
- Hallitsee matkailu- ja ravitsemisalan keskeisen taloushallinnon ja osaa hinnoitella palveluita ja tuotteita kannattavasti ja vastuullisesti
- Ymmärtää toimintaympäristön muutokset ja niiden vaikutukset sekä osaa toimia vastuullisesti globaalissa toimintaympäristössä
- Tuntee yritystoiminnan rahoituskanavat ja pystyy hyödyntämään niitä

Johdatus matkailuilmiöön
Projektinhallinta
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailun kestävä suunnittelu
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Tapahtumamatkailu
Matkailun osallistavat taloudet
Matkailu ja oikeus
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Matkailutyöhön tutustuminen
Vastuullisuus ja laatu ravitsemispalveluissa
Managing e Tourism
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Vieraanvaraisuusosaaminen

- Hallitsee matkailu ja ravitsemisalaan liittyvän ammatillisen perinteen ja vieraanvaraisuuden käsitteet
- Osaa toimia alan työtehtävissä ja tuntee alan työ- ja toimintaympäristöt
- Tietää matkailu- ja ravitsemisalan monipuolisia työtehtäviä
- Ymmärtää matkailu- ja ravitsemisalan työtehtävien monialaisuuden ja joustavan luonteen
- Kykenee kuvaamaan matkailu- ja ravitsemisalan työtehtäviä ja työprosesseja
- Tuntee matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön
- Omaksuu vieraanvaraisen palveluasenteen osaksi omaa toimintaa
- Tuntee ja noudattaa kansainvälisiä tapakulttuuriperiaatteita kaikessa toiminnassaan
- Osaa huomioida toiminnassaan asiakaslähtöisen ja vuorovaikutteisen sekä vieraanvaraisen toimintatavan
- Hallitsee hyvinvoivan työyhteisön työkaluja
- Osaa kehittää palvelu- ja vieraanvaraisuusosaamisesta kilpailuetua
- Ymmärtää vieraanvaraisuuden merkityksen kohdeajattelun ja verkostoitumisen näkökulmasta

Startti korkeakouluopiskeluun
Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun toimintaympäristö
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Matkailun osallistavat taloudet
Ruoka- ja juomakulttuurit
Vastuullisuus ja laatu ravitsemispalveluissa
Luokittelemattomat
Current Issues in Tourism
Orientoivat opinnot ja HOPS
Matkailun tutkimus 1
Matkailun tutkimus 2
Laadullisen tutkimuksen perusteet
Kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet
Tieteellinen tiedonhankinta
Tieteellisen kirjoittamisen perusteet

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
RA81M22S-1001
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

145
AMKO006 Startti korkeakouluopiskeluun 5
MAT201 Johdatus matkailuilmiöön 5
MATR210 Matkailun toimintaympäristö 5
MATR211 Projektinhallinta 5
MAT202 Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet 5
MATR212 Liiketoimintamallin suunnittelu 5
MAT203 Matkailun kestävä suunnittelu 5
MATR204 Matkailualan turvallisuusosaaminen 5
MATR221 Työyhteisössä toimiminen 5
MATR222 Työntekijäkokemuksen johtaminen 10
MATR223 Customer Experience Management in Tourism 10
MATR224 Collaborative Customer Experience and Digital Marketing 5
MAT302 Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit 5
MATR321 Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen 5
MAT301 Destination Management 5
MAT304 Matkailun vastuullinen johtaminen 10
RA81M22S-1004
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

50
R81ML61OJ Perusharjoittelu 10
R81ML62OJ Syventävä harjoittelu 20
RA81M22S-1002
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

20
MATVMV Moniulotteinen viestintä 5
MATVKK Kielen käyttö 5
MATVTL Tekstilajit 5
MATVVV Vuorovaikutusosaaminen 5
MATVV Viestintä 0
MATVRS Ruotsi, suullinen taito 0
MATVRK Ruotsi, kirjallinen taito 0
MATVE Englanti 0
RA81M22S-PRORES21
PROFILOIVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
PRORES21-1003
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 45)

20 - 45
MAT402 Tapahtumamatkailu 5
MAT403 Matkailun osallistavat taloudet 5
MAT303 Cultural and Social Studies of Tourism 5
YYMP0028 Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY) 5
OTMVAL0008 Matkailu ja oikeus 5
YMAT1220 Current Issues in Tourism 1 - 10
R81OJ19PROJ Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen) 5 - 10
R705LL25OJ Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen 10
PRORES21-1004
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

0 - 25
Matkailututkimus (yliopisto)

(Valitaan kaikki)

25
HOPS0001 Orientoivat opinnot ja HOPS 1
MATY211 Matkailun tutkimus 1 5
MATY313 Matkailun tutkimus 2 5
TUTA0201 Laadullisen tutkimuksen perusteet 5
TUTA0202 Kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet 5
YMEN1804 Tieteellinen tiedonhankinta 2
TSUO0001 Tieteellisen kirjoittamisen perusteet 2
R81ML80 Matkailutyöhön tutustuminen 5
R801M132OJ Ruoka- ja juomakulttuurit 5
R801MKTGLOJ German Language in Services 5
R801MKTRAOJ S´il vous plait 5
801MKTESOJ Espanja: Español del turismo 5
R801MRAVOJ Vastuullisuus ja laatu ravitsemispalveluissa 5
R801MMANAGIOJ Managing e Tourism 5
RA81M22S-TKIRES21
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
MATR310 Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5