Siirry suoraan sisältöön

ViestintäLaajuus (0 op)

Tunnus: MATVV

Laajuus

0 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Puheviestintä
Puheviestinnän opintojaksojen tavoitteena on kehittää monipuolisesti vuorovaikutusosaamista ja puheviestintätaitoja. Opiskelija saa valmiuksia toimia tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti sekä opiskelu- että työelämän vuorovaikutussuhteissa. Opiskelija ymmärtää vuorovaikutusosaamisen merkityksen osana asiantuntijuuttaan, kykenee itsereflektioon, osaa antaa ja vastaanottaa palautetta sekä kykenee argumentoimaan sanomansa vakuuttavasti ja asianmukaisesti, viestinnän eettisen ulottuvuuden huomioiden.

Suomenkielinen kirjallinen viestintä
Opintojaksojen suorittamisen jälkeen opiskelija osaa tunnistaa lukemansa tekstin tekstilajin ja tarkastella tekstejä tekstilajilähtöisesti ja pystyy hyödyntämään näkökulmaa omien tekstiensä tuottamisessa. Hän tuntee tekstilajilähtöisen lukemisen ja kirjoittamisen peruskäsitteistön ja näkökulmat sekä osaa soveltaa tietojaan toiminnassaan.

Sisältö

Puheviestintä
Opintojaksoilla analysoidaan ja harjoitellaan monipuolisesti toimintaa erilaisissa viestintätilanteissa. Tarkastelun kohteita ovat esimerkiksi sanallinen ja sanaton viestintä, kuunteleminen, vaikuttaminen ja argumentointi, esiintymisen vuorovaikutus, toiminta ryhmän jäsenenä sekä viestintäkäyttäytymisen eettisyys. Opintojaksoilla opetellaan antamaan ja vastaanottamaan palautetta rakentavasti sekä analysoidaan ja arvioidaan omaa vuorovaikutusosaamista ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Jaksoilla käsitellään myös viestintärohkeutta ja esiintymisjännitystä.

Suomenkielinen kirjallinen viestintä
Opintojaksoilla perehdytään erilaisiin opintoihin, työelämään ja tutkimukseen liittyvien tekstilajien luku- ja kirjoittamisprosesseihin. Opintojaksoilla myös harjaannutaan antamaan ja hyödyntämään vertaispalautetta. Keskeisintä sisältöä näkökulmassa ovat tekstilajin tunnistaminen ja itse tekstistä merkityssuhteiden ja tekstin tavoitteen tunnistaminen ja toteutumisen arviointi. Keskeisintä sisältöä ovat tällöin tekstin rakenne, tyyli, metatekstin käyttö, lukijan huomioon ottaminen ja asiatyylin vaatimukset.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella.

Hylätty
Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.