Siirry suoraan sisältöön

Luonnontuotteiden keruu ja käsittelyLaajuus (5 op)

Tunnus: R601ML108

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- Ymmärtää kestävän keruun periaatteet
- Hallitsee kestävästi erilaisille luonnontuotteille soveltuvat keruu-, käsittely-, kauppakunnostus-, pakkaus- ja varastointitoiminnot
- Tietää luonnontuotteiden satoon vaikuttavat tekijät
- Tuntee luonnontuotteiden laatukriteerit ja osaa arvioida raaka-aineen laadun aistinvaraisesti
- Tuntee luonnontuotteiden arvoketjuja
- Osaa laatia suunnitelman raaka-aineen logistisille toimenpiteille ja välivarastoinnille ottaen tarvittaessa huomioon muun muassa kylmäketjun katkeamattomuuden
- Osaa erilaiset käsittelymenetelmät ja osaa käsitellä luonnontuotteet kullekin kasville parhaiten sopivilla kuivaus- ym. menetelmillä
- Osaa valita sopivat pakkausmateriaalit käsittelymenetelmien mukaan ja tuntee pakkausmateriaalien laatuun vaikuttavia tekijöitä.

Sisältö

Keruuluvat ja kestävä keruu
Satovaihtelut ja -määrät
Laatukriteerit
Logistiikka ja toimitusketju
Raaka-aineiden keruu, esikäsittely ja kauppakunnostustoimet biolabrassa
Pakkaus ja varastointi
Keruu- ja käsittelymenetelmät, fraktiointimenetelmät
Pakkausmateriaalin valinta
Säilöntätavat ja -menetelmät

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää luonnontuotteiden keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Ymmärtää logistisia toimintoja. Osaa toimia kestävän keruun periaatteita noudattaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn kokonaisuuden kestävästi sisäistäen logististen ja varastointitoimien merkityksen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Hallitsee luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn laadukkaasti ja kestävästi. Taitaa logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa raaka-aineiden esikäsittely- ja kauppakunnostustoimet.

Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 01.04.2024

Ajoitus

02.04.2024 - 09.06.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Anu Tossavainen
Vastuuhenkilö

Anu Tossavainen

Opiskelijaryhmät
  • RA61M23S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opiskelija
- Ymmärtää kestävän keruun periaatteet
- Hallitsee kestävästi erilaisille luonnontuotteille soveltuvat keruu-, käsittely-, kauppakunnostus-, pakkaus- ja varastointitoiminnot
- Tietää luonnontuotteiden satoon vaikuttavat tekijät
- Tuntee luonnontuotteiden laatukriteerit ja osaa arvioida raaka-aineen laadun aistinvaraisesti
- Tuntee luonnontuotteiden arvoketjuja
- Osaa laatia suunnitelman raaka-aineen logistisille toimenpiteille ja välivarastoinnille ottaen tarvittaessa huomioon muun muassa kylmäketjun katkeamattomuuden
- Osaa erilaiset käsittelymenetelmät ja osaa käsitellä luonnontuotteet kullekin kasville parhaiten sopivilla kuivaus- ym. menetelmillä
- Osaa valita sopivat pakkausmateriaalit käsittelymenetelmien mukaan ja tuntee pakkausmateriaalien laatuun vaikuttavia tekijöitä.

Sisältö

Keruuluvat ja kestävä keruu
Satovaihtelut ja -määrät
Laatukriteerit
Logistiikka ja toimitusketju
Raaka-aineiden keruu, esikäsittely ja kauppakunnostustoimet biolabrassa
Pakkaus ja varastointi
Keruu- ja käsittelymenetelmät, fraktiointimenetelmät
Pakkausmateriaalin valinta
Säilöntätavat ja -menetelmät

Aika ja paikka

Opintojaksoon liittyy kaksi lähijaksoa: huhtikuussa ja kesäkuussa. Ko. lähijaksoille ei ole korvaavaa tehtävää. Kesällä 3.-7.6. 2023 tehdään maastossa keruuharjoituksia ja Biolabrassa käsittelyharjoituksia.

Verkko-opintojen lisäksi lähipäivät 10.-12.4.2024 ja 3.-7.6.2024.

Oppimateriaalit

Pirinen, H. (Toim.), Luonnontuoteopas — Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla (Opetushallitus 2020).



Pirinen, H. Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon - LUONNON RAAKA-AINEIDEN TALTEENOTON LAATUKÄSIKIRJA (Suomen Metsäkeskus 2022).



Sarvaala M., Rutila H., Mansikkamäki T., Selin J., Lisätuloa koivun mahlasta –opas keruuseen ja käsittelyyn.



Niemi S., Lapin luonnon antimista (Rovaniemen ammattikorkeakoulu) Lisäksi opettajan jakama materiaali.

Opetusmenetelmät

Opintojakso muodostuu sekä verkko- että maasto-opetuksesta. Lisäksi työskennellään Biolabrassa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Perjantaina 7.6. järjestetään tentti, joka sisältää sekä kirjallisia että käytäntöön liittyviä kysymyksiä. Tentin uusintamahdollisuus on kesällä -25.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää luonnontuotteiden keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Ymmärtää logistisia toimintoja. Osaa toimia kestävän keruun periaatteita noudattaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn kokonaisuuden kestävästi sisäistäen logististen ja varastointitoimien merkityksen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Hallitsee luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn laadukkaasti ja kestävästi. Taitaa logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa raaka-aineiden esikäsittely- ja kauppakunnostustoimet.

Ilmoittautumisaika

03.10.2022 - 02.04.2023

Ajoitus

03.04.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Kirsi Jokela
  • Anu Tossavainen
Vastuuhenkilö

Anu Tossavainen

Opiskelijaryhmät
  • RA61M22S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija
- Ymmärtää kestävän keruun periaatteet
- Hallitsee kestävästi erilaisille luonnontuotteille soveltuvat keruu-, käsittely-, kauppakunnostus-, pakkaus- ja varastointitoiminnot
- Tietää luonnontuotteiden satoon vaikuttavat tekijät
- Tuntee luonnontuotteiden laatukriteerit ja osaa arvioida raaka-aineen laadun aistinvaraisesti
- Tuntee luonnontuotteiden arvoketjuja
- Osaa laatia suunnitelman raaka-aineen logistisille toimenpiteille ja välivarastoinnille ottaen tarvittaessa huomioon muun muassa kylmäketjun katkeamattomuuden
- Osaa erilaiset käsittelymenetelmät ja osaa käsitellä luonnontuotteet kullekin kasville parhaiten sopivilla kuivaus- ym. menetelmillä
- Osaa valita sopivat pakkausmateriaalit käsittelymenetelmien mukaan ja tuntee pakkausmateriaalien laatuun vaikuttavia tekijöitä.

Sisältö

Keruuluvat ja kestävä keruu
Satovaihtelut ja -määrät
Laatukriteerit
Logistiikka ja toimitusketju
Raaka-aineiden keruu, esikäsittely ja kauppakunnostustoimet biolabrassa
Pakkaus ja varastointi
Keruu- ja käsittelymenetelmät, fraktiointimenetelmät
Pakkausmateriaalin valinta
Säilöntätavat ja -menetelmät

Aika ja paikka

Kevät 2023

Oppimateriaalit

Pirinen, H. (Toim.), Luonnontuoteopas — Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla (Opetushallitus 2020).
Pirinen, H. Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon - LUONNON RAAKA-AINEIDEN TALTEENOTON LAATUKÄSIKIRJA (Suomen Metsäkeskus 2022).
Sarvaala M., Rutila H., Mansikkamäki T., Selin J., Lisätuloa koivun mahlasta –opas keruuseen ja käsittelyyn.
Niemi S., Lapin luonnon antimista (Rovaniemen ammattikorkeakoulu)

Lisäksi opettajan jakama materiaali.

Opetusmenetelmät

Verkko- ja lähiopetus

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla on kaksi lähipäivistä koostuvaa opetusta huhti- ja kesäkuussa. Lähijaksoilla tehdään keruuharjoituksia maastossa. Kesäkuun lähipäivien aikaan opetusta on maaston lisäksi Biolabrassa. Kesäkuun viikon aikana laaditaan mm. keruu- ja omavalvontasuunnitelmat.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää luonnontuotteiden keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Ymmärtää logistisia toimintoja. Osaa toimia kestävän keruun periaatteita noudattaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn kokonaisuuden kestävästi sisäistäen logististen ja varastointitoimien merkityksen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Hallitsee luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn laadukkaasti ja kestävästi. Taitaa logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa raaka-aineiden esikäsittely- ja kauppakunnostustoimet.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi: aktiivinen osallistuminen ja tehtävien/suunnitelmien hyväksytysti tekeminen.