Sähkövoimatekniikan perusteetLaajuus (5 op)
Tunnus: K53SL111OJ
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opintojaksossa opiskelija oppii tunnistamaan sähkövoimatekniikan komponentteja ja laitteita sekä näiden ominaisuuksia. Opiskelija tuntee sähkön tuotannon, sähkönsiirron ja sähkönjakelun periaatteet ja käytettävät komponentit. Opiskelija tietää kiinteistösähköistyksen toteutusperiaatteen, laiteratkaisuja ja komponentteja. Opiskelija tuntee tuotantolaitoksen sähköistyksen eroavaisuuden kiinteistöjen sähköistyksestä. Opintojakson aikana opiskelija oppii sähkövoimatekniikan peruskomponentteja ja niiden toimintaa käytännössä ja sähkökytkennöissä. Opintojaksossa opitaan sähkövoimatekniikan virtapiirien sähköisten suureiden laskentaa ja suureiden mittaamista käytännön kytkennöissä. Opiskelija osaa valita oikean mittalaitteen ja ymmärtää mittalaitteen vaikutuksen mittaustulokseen.
must-know: Opiskelija tuntee sähkövoimatekniikan peruskomponentit, niiden toiminnan tasa- ja vaihtosähköpiireissä ja kytkentöjen perusperiaatteet. Opiskelija tunnistaa dokumenteista ja kytkentäkaavioista todellisten komponenttien pääpiirien ja ohjauspiirien liitynnät. Opiskelija osaa tehdä kytkennät kuvien ja kaavioiden perusteella ja arvioida toimintaa. Opiskelija tuntee sähkövoimatekniikan sähköisten suureiden peruslaskentaa ja sähköisten suureiden mittausta käytännössä. Opiskelija osaa laskea yksi- ja kolmivaiheisen vaihtosähköjärjestelmän virta-, jännite- ja tehosuureita. Opiskelija osaa mitata virtaa, jännitettä ja tehoja virtapiiristä. Opiskelija osaa tehdä mittauspöytäkirjan.
should-know: Opiskelija osaa kytkeä erilaisia sähkövoimatekniikan komponentteja toiminnallisiksi sähköpiireiksi. Opiskelija osaa kytkeä eri sähkösuureiden mittauslaitteet oikein opiskeltaviin sähköteknisiin peruskytkentöihin. Opiskelija osaa lukea mittauslaitteita oikein ja verrata tuloksia laskettuihin arvoihin. Opiskelija osaa laatia käytännön työharjoituksesta raportin.
nice-to know: Opiskelija osaa lukea erilaisia sähkövoimatekniikan dokumentteja, kuten piirikaavioita, pääkaavioita, piirikaavioita ja verrata niitä käytännön laitteistoon. Opiskelija osaa tehdä muutoksia piirikaavioihin. Opiskelija osaa verrata mittauslaitteiden toimintaa.
Sisältö
Sähkövoimatekniikan komponentit, kuten kelat, kytkimet, katkaisijat, painikkeet, releet ja kontaktorit, kaapelit ja johtimet, muuntajat, moottorit ja generaattorit sekä taajuusmuuttajat. Tasa- ja vaihtosähkö-sekä monivaihejärjestelmät, tähti- ja kolmiokytkennät, symmetriset ja epäsymmetriset järjestelmät ja komponenttien toiminta erilaisissa sähköjärjestelmissä.
Piirikaaviot, symbolit, merkinnät ja piirikaavioiden tulkinta. Yksinkertaisen ohjauspiirikaavion laatiminen.
Suomen sähkönjakeluverkon rakenne ja sähkön tuotantotavat.
Kiinteistösähköistyksen toteutusperiaatteet, laiteratkaisut
Sähkövoimatekniikan kytkennät, kolmivaiheisen sähkön suureiden arviointi ja laskenta, mittalaitteen valinta, mittaukset ja mittaustulosten luotettavuus.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1)
Opiskelija tunnistaa sähkötekniikan peruskäsitteitä komponentteja ja mittalaitteita. Opiskelija osallistuu laboraatioihin, tekee kytkennät, mittaukset, laskuharjoitukset ja oppimistehtävät ohjaajan opastuksella. Sähkövoimatekniikan suureiden, laskentakaavojen ja tulosten käsittely on vielä hapuilevaa. Tulokset ja tekemisen laatu täyttävät vain työlle asetetutminimivaatimukset. Kytkennät, mittaukset ja laskutoimitukset tuottavat opiskelijalle vielä vaikeuksia. Lopputuloksissa on selkeitä asiavirheitä ja puutteita. Opiskelija kuvaa tekemistään lähinnä arkikielen käsittein. Laskurutiinit ovat vielä hapuilevia. Ajankäyttö on hallitsematonta.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija tuntee sähkötekniikan peruslait ja -komponentit. Opiskelija tekee mittaukset, laskuharjoitukset ja oppimistehtävät osittain itsenäisesti. Tulokset ja tekemisen laatu ylittävät työlle asetetut minimivaatimukset. Komponenttien tunnistamisessa ja toiminnan ymmärtämisessä on puutteita. Oppimistuotoksissa on vielä laskuvirheitä ja kielellisiä puutteita. Opiskelija pyrkii kuitenkin kuvaamaan tekemistään sähkötekniikan käsittein. Ajankäyttö on suunnittelematonta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3)
Opiskelija tuntee sähkötekniikan peruslait ja komponentit sekä niiden toiminnan. Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisia kytkentöjä. Opiskelija pystyy suoriutumaan laskuharjoituksista, laboraatioista ja raportoinnista lähes itsenäisesti. Opiskelija osaa hyödyntää matematiikkaa sähkövoimatekniikan laitteiden toiminta-arvojen laskennassa. Tulokset ja tekeminen ovat pääosin laadukasta. Tulosten raportointi on lähes virheetöntä ja etenee loogisesti. Ajankäyttö on pääosin hallinnassa.
Hyvä (4)
Opiskelija osaa tehdä itsenäisesti sähkökomponenttien kytkentöjä annetun dokumentaation avulla. Opiskelija ymmärtää komponenttien merkinnät, dokumentaation ja osaa niiden perusteella muodostaa itsenäisesti virtapiiriyhtälöitä ja ratkaista niitä. Opiskelija osaa itsenäisesti työskennellä valvonnan alaisena laboraatiossa. Tulokset ja tekeminen ovat laadukasta. Tulosten esittäminen on loogista, perustelevaa ja hyvää ammattikieltä. Ajankäyttö on hallinnassa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehdä kytkentöjä ja mittauksia dokumenttien ja ohjauksen avulla. Opiskelija osaa valita oikean mittalaitteen tehtävään kytkentään. Tulokset ja tekeminen ovat korkealaatuisia. Tulosten raportointi on asioita perustelevaa ja arvioivaa virheetöntä ammatti- ja asiakieltä. Ajankäyttö on suunnitelmallista.