Siirry suoraan sisältöön

​Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2020: KM53S20K, insinööristä automaatioinsinööriksi

Tunnus: KA53S20S

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK), sähkötekniikka

Laajuus:
240 op

Kesto:
4.5 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Kevät 2021

Kuvaus

SUORITETTAVA TUTKINTO

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksen opetussuunnitelma
Insinööri (AMK) 240 op

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa opiskelet insinööriksi (AMK). Koulutus täyttää ammattikorkeakouluasetuksessa (1129/2014, 2-5 §) säädetyt tutkintoon johtavien opintojen yleiset tavoitteet ja rakenteen. Koulutus perustuu ammattikorkeakoulujen toimintaa ohjaaviin lakeihin ja säädöksiin, Lapin AMK:n strategisiin valintoihin sekä työelämän ja sen kehittämisen tarpeisiin.

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörinä voit toimia sähkö- ja automaatioalan projekti-, suunnittelu-, työnjohto-, kunnossapito- ja johtotehtävissä tai itsenäisenä yrittäjänä. Työtehtäviäsi kuvaavia nimikkeitä voivat olla esimerkiksi suunnitteluinsinööri, käyttöinsinööri, käyttöönottoinsinööri, projekti-insinööri, sähkösuunnittelija, automaatiosuunnittelija, kunnossapitoinsinööri, huoltoinsinööri, työnjohtaja, kouluttaja ja myynti-insinööri.

Nämä tehtävät edellyttävät ammatillisen osaamisen lisäksi hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja ja usein myös vieraalla kielellä kommunikointia. Koulutus kehittää valmistuvaa insinööriä edellä kuvattujen valmiuksien lisäksi näkemään laajoja kokonaisuuksia ja asiayhteyksiä, joihin sisältyy niin ympäristönäkökohdat kuin energian säästö sekä työyhteisön ihmissuhteet ja yhteiskunnalliset näkökohdat. Opinnoissa keskeisiä aiheita ovat rakennusten sähköistys ja tietotekniset järjestelmät, sähkönjakelutekniikka, automaatiojärjestelmät, automaation tietotekniikka, prosessiautomaatio, kunnossapito, energiatehokkuus sekä tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio. Koulutus antaa myös valmiudet hankkia työkokemuksen täytyttyä pätevyydet sähkötöiden johtajan ja käytön johtajan tehtäviin sekä urakointioikeuksiin.

TUTKINNON RAKENNE

Opetussuunnitelma rakentuu teemoista ja opintojaksoista. Teemojen sisällöt ja opintojaksojen osaamistavoitteet kuvaavat alan keskeisen ammatillisen ydinosaamisen. Vuosi- ja lukukausiteemat kokoavat opintoja ammatillisen kasvun etenemisen näkökulmasta. Jokaisen lukukauden keskiössä on CDIO-projekti, jossa voi hyödyntää aikaisemmin opittua ja projektia tukevia kyseisen lukukauden opintojaksoja.
Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörin koulutuksen opetussuunnitelman rakenne on seuraava:
1) perus- ja ammattiopinnot 180 op
- pakolliset perus- ja ammattiopinnot 130 op
- vaihtoehtoiset ammattiopinnot 50 op
2) vapaasti valittavat opinnot 10 op
3) ammattitaitoa edistävä työharjoittelu 30 op
4) opinnäytetyö 20 op sisältäen kehittämistoiminnan menetelmäopinnot

Vaihtoehtoisesti sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörin koulutuksen voi suorittaa tuotantopainotteisena, jolloin koulutuksen opetussuunnitelman rakenne on seuraava:
1) perus- ja ammattiopinnot 150 op
- pakolliset perus- ja ammattiopinnot 110 op
- vaihtoehtoiset ammattiopinnot 40 op
2) vapaasti valittavat opinnot 10 op
3) ammattitaitoa edistävä harjoittelu 60 op
4) opinnäytetyö 20 op sisältäen kehittämistoiminnan menetelmäopinnot


Sähkö-ja automaatiokoulutuksen opinnot

Perus- ja ammattiopintojen yleisenä tavoitteena on antaa sinulle yleiskuva sähkö- ja automaatiotekniikan alan asemasta ja merkityksestä yhteiskunnassa, työelämässä ja kansainvälisesti, perehdyttää sinut alan yleisiin matemaattisiin ja luonnontieteellisiin perusteisiin sekä viestintään ja kieliin. Kieliopintojen erityisenä tarkoituksena on antaa sinulle ammattikorkeakouluasetuksessa (1129/2014) 7§:ssä vaadittava kielitaito, joka ilmoitetaan tutkintotodistuksessa. Kielitaitoa merkittäessä otetaan huomioon mitä valtioneuvoston asetuksessa (481/2003) 15§-19§:ssä säädetään.

Pakollisten ammattiopintojen tavoitteena on perehdyttää sinut laaja-alaisesti sähkö- ja automaatioalan keskeisiin ongelmakokonaisuuksiin ja sovelluksiin sekä niiden lainsäädäntöön, määräyksiin, standardeihin, käytänteisiin ja tieteellisiin perusteisiin siten, että valmistuttuasi kykenet itsenäisesti työskentelemään sähkö- ja automaatioalan asiantuntijatehtävissä ja yrittäjänä sekä osallistumaan työyhteisösi kehittämiseen.

Vaihtoehtoiset ammattiopinnot antavat mahdollisuuden suuntautua sähkö- ja automaatioalan eri osa-alueisiin, kuten sähkövoimatekniikka ja automaatiotekniikka. Nämä syventävät omaa osaamistasi haluamaasi suuntaan ja antavat mahdollisuuden oman urapolun suunnitteluun.

Vapaasti valittavien opintojen tavoitteena on syventää ja täydentää ammatillista osaamistasi. Voit täydentää ammattikorkeakoulututkintoasi oman kiinnostuksesi ja yksilöllisten mieltymystesi mukaan. Voit sisällyttää muiden Lapin AMK:n koulutusten ja muiden korkeakoulujen opintosuorituksia vapaasti valittaviin opintoihisi.

Harjoittelussa perehdyt työelämän pelisääntöihin ja sähkö- ja automaatioalan keskeisiin työtehtäviin. Harjoittelu opettaa sinua soveltamaan opittuja asioita käytännön työssä, motivoi opinnoissasi ja auttaa sinua suuntaamaan opintojasi omien urasuunnitelmiesi mukaisesti.

Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää asiantuntemustasi sähkö- ja automaatioalan alaan liittyvissä tehtävissä. Tavoitteeltaan opinnäytetyö on työelämälähtöinen ja työelämää kehittävä. Olennaista opinnäytetyön teossa on pyrkimyksesi ammatilliseen kasvuun ja asiantuntijuutesi kehittämiseen.

Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa vaihtoehtoiset opinnot suunnataan joko automaatio tai sähkövoimatekniikkaan opiskelijan valinnan mukaisesti kolmannen ja neljännen opintovuoden aikana. Näin voit halutessasi suuntautua kiinteistöjen sähköistykseen, tuotantolaitosten sähköistykseen, sähkönjakelun liiketoiminta-alueisiin, prosessiautomaatioon, automaatiojärjestelmiin ja kunnossapitoon sekä kaivostekniikkaan.

Automaatiotekniikan syventävissä ammattiopinnoissa saat tulevana insinöörinä hyvän ammatillisen tietämyksen teollisuuden prosesseista, laitteista, kenttäinstrumentoinnista sekä automaatiojärjestelmien rakenteista, toimintaperiaatteista, käytöstä, suunnittelusta ja toteutuksesta, jotta voisit toimia automaatioalan tehtävissä. Opiskelijana perehdyt teollisuuden prosesseihin ja automaatiojärjestelmiin määrittelyn, suunnittelun, toteutuksen, käyttöönoton, kunnossapidon ja tuotannon näkökulmista. Opiskelussa on käytössä eri laboratoriotiloissa nykyaikaisia laitteistoja, ohjaus- ja automaatiojärjestelmiä teoriaopintojen tukemiseen ja käytännön laitemaailman tuntemiseen. Laboratoriotiloissa tutkitaan logiikoiden, automaatiojärjestelmien ja kenttäväylien sekä mittauksien ja prosessien ominaisuuksia ja käytännön toteutuksia. Säätötekniikkaa opiskellaan käytännön läheisesti automaatiojärjestelmällä ohjatun prosessin avulla. Tuotantolaitosten automaation lisäksi opiskelijana perehdyt kappaleenkäsittelyautomaatioon ja rakennusautomaatioon. Merkittävässä roolissa ovat käytännön projektityöt, joiden avulla opiskelijana opit käytännössä prosessi-, laite ja järjestelmäosaamista.

Kaivostekniikan syventävissä ammattiopinnoissa saat tulevana insinöörinä hyvän ammatillisen tietämyksen kaivosteollisuuden prosesseista, ympäristötekniikoista, geologiasta, tuotantolaitteista, sähköistyksestä, kenttäinstrumentoinnista sekä automaatiojärjestelmien rakenteista, toimintaperiaatteista, käytöstä, suunnittelusta ja toteutuksesta, jotta voisit toimia kaivos- ja automaatioalan tehtävissä. Opiskelussa on käytössä eri laboratoriotiloissa nykyaikaisia laitteistoja, ohjaus- ja automaatiojärjestelmiä teoriaopintojen tukemiseen ja käytännön laitemaailman tuntemiseen. Kaivostekniikan prosesseihin tutustutaan niin oppilaitoksen kuin yhteistyökumppaneiden laboratoriotyötiloissa. Tuotantolaitosten prosessien ja automaation lisäksi opiskelijana perehdyt kaivosten sähköistyksen ja automaatiototeutusten erityispiirteisiin. Merkittävässä roolissa ovat käytännön projektityöt, joiden avulla opiskelijana opit käytännössä kaivos, prosessi-, laite ja järjestelmäosaamista.

Sähkövoimatekniikan syventävissä ammattiopinnoissa saat tulevana insinöörinä hyvät mahdollisuudet paneutua sähkövoima-alan alan käytännön tehtäviin jo opiskeluaikana ja riittävät teoreettiset ja käytännön valmiudet sähkövoima-alan työtehtäviin. Opiskelijana perehdyt sähköasennusmääräyksiin, sähkönjakelutekniikkaan, sähköverkkoihin, sähkökäyttöihin, sähkösuunnitteluun, kunnossapitoon, tuotantolaitosten sähköjärjestelmiin sekä kiinteistöjen sähköistykseen ja tieteknisiin järjestelmiin. Opiskelusi sisältää keskitetyn sähköntuotannon lisäksi uudet hajautetut sähköntuotantomenetelmät sekä smart grid ja sähkön siirtotekniikat. Voit rakentaa omaa asiantuntijuuttaan ja vahvistaa erityisosaamistasi ammatillisilla suuntaavilla opinnoilla mm. kiinteistöjen sähköistykseen, teollisuuden sähköjärjestelmiin, sähkön jakelutekniikkaan, kunnossapitoon tai yrittäjyyteen. Opiskelusi loppuvaiheessa tarjotaan valmentavaa koulutusta ja mahdollisuus suorittaa valtakunnallinen sähköturvallisuustutkinto. Merkittävässä roolissa opiskelussa ovat käytännön läheiset laboraatio- ja projektityöt, joita tehdään nykyaikaisissa laboratoriotiloissa.

AMMATILLISEN KASVUN POLKU - HANKITTAVA OSAAMINEN

Teemat

Opetussuunnitelman rakenne muodostaa juonteen, joka mahdollistaa ammattiaidon tasaisen kasvun kohti insinöörin ammattia. Opinnot muodostuvat 4 lukuvuodesta, joista jokainen jakaantuu kahteen lukukauteen (syys- ja kevätlukukausi).

1. vuositeema: Insinöörin työ tutuksi. Ensimmäisen opintovuoden aikana opiskelija perehtyy sähkö- ja automaatioalan insinöörin toimenkuvaan ja pohjoiseen toiminta-alueeseen, sekä alan ammatillisista perusteita ja insinöörin työtehtävistä. Opintovuoden päättyessä sinä tunnet pohjoisen insinöörin keskeiset työtehtävät ja omaat perustiedot sähkö- ja automaatiotekniikasta ja kykenet hakeutumaan ensimmäisen kesän työharjoitteluun ja toimimaan harjoittelijana alan yrityksissä. Olet myös perehtynyt Lapin ammattikorkeakoulun toimintatapoihin ja osaamis- ja ongelmaperustaiseen oppimistapaan.

1. lukukausiteema: Arktinen insinööri
Lukukauden teemana on, että opiskelija tutustuu sähkö- ja automaatioinsinöörin toimenkuvaan ja arktiseen toimintaympäristöön kehittäen omaa ammatti-identiteettiään. Opiskelija perehtyy sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelumenetelmiin ja opiskelukäytänteisiin. Opiskelija oppii sähkötekniikan ja matematiikan menetelmiä sähköalan tehtävien suorittamiseksi ja ongelmien ratkaisuihin. Opiskelija oppii perustyökalujen käytön perusteet.

2. lukukausiteema: Työvälineet tutuksi
Lukukauden teemana on tutustua sähkö- ja automaatioalan insinöörin työvälineisiin ja syvennytään enemmän työkalujen käytön perusteisiin tutustuessaan samalla sähkö ja automaatiotekniikan komponentteihin ja sovelluskohteisiin käytännön läheisesti. Opiskelija ymmärtää sähkö- ja automaatioalan perusteita ja työskentelytapoja riittävästi pystyäkseen hakeutumaan ensimmäiseen työharjoittelupaikkaan.

2. vuositeema: Insinöörin työkalupakki.
Toisen opintovuoden aikana näkemyksesi laajenee sähkö- ja automaatioasennusten ja suunnittelun osaamisessa sekä perehdyt teollisuuden sähkö- ja automaatioratkaisuihin ja niiden suunnitteluun. Tutustut insinöörin perustyökaluihin ja opit soveltamaan niitä käytännön tilanteissa. Opintovuoden päättyessä kykenet työskentelemään projekteissa ja soveltamaan ongelmanratkaisumenetelmiä eri yhteyksissä. Toisen opintovuoden jälkeen kesän työharjoittelussa sinulle on tarjolla laajempi valikoima työharjoittelutehtäviä.

3. lukukausiteema: Työvälineet haltuun
Lukukauden teemana on perehtyä sähkö- ja automaatioalan insinöörin sähkö- ja automaatiosuunnittelun työvälineisiin ja oppia niiden käyttö projekteissa. Opiskelija ymmärtää sähkö- ja automaatioalan suunnittelun perusteet ja osaa suunnitella tietokoneavusteisesti CAD ohjelmilla projektin dokumentaation.

4. lukukausiteema: Käytännön ongelmien ratkaiseminen
Lukukauden teemana on perehtyä tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiosuunnitteluun suunnitteluun. Teeman mukaisesti perehdytään tuotantolaitoksen sähkökoneiden ja sähkökäyttöjen ominaisuuksiin, valintaan ja mitoitukseen sekä käytännön toimintaan laboratoriotiloissa. Projektissa tehdään pienen tuotantoprosessin sähkö- ja automaatiosuunnitelma ja tarvittava dokumentaatio, jolloin opiskelija oppii ratkaisemaan lukuisia erilaisia suunnittelutehtäviä ja käytännön ongelmia.

3. vuositeema: Matkalla ammattiosaajaksi.
Kolmannen opintovuoden aikana tutustut valitsemasi suuntautumisen mukaisiin teemoihin ja työelämäpohjaisiin CDIO-projekteihin. Lisäksi kolmannen vuoden aikana sinulla on mahdollisuus kotikansainvälistymiseen koulutuksen vieraskielisten opintojaksojen kautta tai suorittaa kansainvälinen lukukausi jossain Lapin AMK:n partnerioppilaitoksessa Euroopassa tai muualla maailmassa. Opintovuoden päättyessä kykenet työskentelemään toimialalla eri tehtävissä sekä soveltamaan englanninkieltä käytännön tilanteissa ja työtehtävissä.

5. lukukausiteema: Suunnitteluosaaminen
Lukukauden teemana on suunnitteluosaamisen kehittäminen suuntautumisen mukaisesti joko kiinteistöjen sähköistyksen tai automaatiojärjestelmien osaamisaloilla. Molemmissa teemoissa toteutetaan laaja suunnitteluun painottuva cdio-projekti, jonka onnistumista tuetaan perehtymisellä käytännön toteutuksiin ammattikorkeakoulun laboratorioissa ja työelämässä. Sähkö- ja automaatioalan suunnittelun lisäksi perehdytään yhteistyöhön ja tiedonvaihtoon eri suunnitteluosapuolten kanssa.

6. lukukausiteema: Energiatehokkuus
Lukukauden teemana on perehtyä joko sähkön tuotantoon ja jakeluun tai tuotannon prosessien automaatioon niin suunnittelun, kunnossapidon kuin energiatehokkuuden näkökulmasta. Projektityössä ratkotaan käytännön suunnittelutyön erilaisia ongelmia ja tuotetaan toteutuksessa vaadittava dokumentaatio. Opiskelija on saavuttanut monipuoliset valmiudet työharjoittelun sisällön suhteen.

4. vuositeema: Tekevä insinööri
Neljännen opintovuoden aikana syvennät asiantuntemustasi valinnaisten ammattiopintojen ja yrittäjyysopintojen tai tuotantopainotteisen harjoittelun kautta sekä teet opinnäytetyön, jossa kiteytyy neljän vuoden aikana hankittu osaamisesi. Opintovuoden päättyessä valmistut sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi (AMK). Sinulla on teoreettinen, käytännöllinen ja asenteellinen valmius toimia sähkö- ja automaatioinsinöörin tehtävissä erilaisissa työympäristöissä. Sinulla on hyvät edellytykset kehittyä työssäsi todelliseksi sähkövoimatekniikan tai automaatiotekniikan ammattilaiseksi ja asiantuntijaksi.

7. lukukausiteema: Insinöörin vastuu
Lukukauden teemana on perehtyä yrittäjyyteen, liiketoimintaosaamiseen ja esimiestaitoihin sähkö- ja automaatioalalla. Projektissa on tavoitteena muodostaa selkeä käsitys yrittäjänä toimimisen riskeistä ja mahdollisuuksista sähkö- ja automaatioalalla.

8. lukukausiteema: Asiantuntijuus
Lukukauden teemana on asiantuntijuuden kehittäminen sähkö- ja automaatioalan osa-alueella, jonka opiskelija on valinnut omaksi kehittämiskohteeksi. Asiantuntijuuden kehittäminen tapahtuu yleensä työelämälähtöisen opinnäyte- eli insinöörityön tekemisellä ja viimeisten työharjoitteluiden suorittamisella. Valmistumisen jälkeen opiskelija voi hakeutua insinöörin työtehtäviin tai alkaa yrittäjäksi.

Kompetenssit

Lapin ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien perustana toimivat työelämän osaamisvaatimuksista johdetut laajat osaamisalueet eli kompetenssit ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen.

Opetussuunnitelmien kompetenssit jakautuvat kaikille koulutuksille yhteisiin yleisiin työelämäkompetensseihin (1-5) ja koulutuskohtaisiin kompetensseihin (6-15). Yleiset kompetenssit ovat eri koulutuksille yhteisiä työelämän osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys voivat vaihdella eri ammateissa ja työtehtävissä. Yleiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yleiset kompetenssit kehittyvät pääsääntöisesti opetusmenetelmien ja ammatin sisällön oppimisen yhteydessä koko koulutuksen ajan. Yleisten kompetenssien arviointi toteutuu koulutuskohtaisten kompetenssien arvioinnin yhteydessä. Koulutuskohtaiset kompetenssit on luotu yhteistyössä työelämän yhteistyökumppanien kanssa.

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksen kompetenssit ovat:

1. Oppimisen taidot
2. Eettinen osaaminen ja vastuullisuus
3. Työyhteisöosaaminen
4. Innovaatio-osaaminen
5. Kansainvälistymisosaaminen
6. Sähkötekninen ja muu perusosaaminen
7. Suunnitteluosaaminen
8. Sähkö- ja turvallisuusosaaminen
9. Yritys- ja liiketoimintaosaaminen
10. Sähkön tuotannon, siirron ja jakelun osaaminen
11. Tuotantolaitosten sähköjärjestelmien osaaminen
12. Rakennusten sähköistyksen ja tietoteknisten järjestelmien osaaminen
13. Automaatiojärjestelmien ja automaation tietotekniikan osaaminen
14. Prosessien automaatiototeutusten osaaminen
15. Kenttäinstrumentoinnin, mittaustekniikan ja säätötekniikkatekniikan osaaminen

Kaikkiin Lapin AMK:n opetussuunnitelmiin sisältyy läpileikkaavina osaamistavoitteina Lapin AMK:n strategiset painopistealueet etäisyyksien hallinta, turvallisuusosaaminen, arktinen yhteistyö ja rajaosaaminen, luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen sekä palveluliiketoiminta ja yrittäjyys.

Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelman läpäisevänä jatkumona vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa ja kieliopintoina. Kolmas lukuvuosi on suunniteltu erityisesti vieraskielisiä opintoja ajatellen, lisäksi toisen vuoden opinnoista löytyy kansainvälistymiseen soveltuvia opintoja. Voit osallistua kansainväliseen vaihtoon ja myös erilaisiin kotikansainvälistämistä tukeviin opintojaksoihin sekä kansainvälisten opiskelijoiden ohjaamiseen erityisesti vieraskielisillä opintojaksoilla. Kotikansainvälistyminen ja opiskelijavaihdot ovat erityisesti esillä kolmannen lukuvuoden kevään opinnoissa.

Suomen kielen ja viestinnän opinnot on integroitu pakollisiin ammattiopintoihin, erityisesti projektiopintoihin ja opinnäytetyöhön. Suomen kielen ja viestinnän osaaminen kehittyy koko koulutuksen ajan ja sitä arvioidaan vuosittain. Englannin kieliopinnot on kokonaan integroitu ammattiopintoihin ja lukukausiprojekteihin. Englannin kielen osaaminen kehittyy myös koko koulutuksen ajan. Ruotsin kieliopinnot järjestetään laissa määrätyn osaamisen saavuttamiseksi ja ne integroidaan kokonaan lukukausiprojekteihin sekä ammattiaineisiin.

OPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTI

Oppimisnäkemys

Lapin ammattikorkeakoulun oppimisnäkemyksenä on osaamis- ja ongelmaperustainen oppiminen. Oppimisen tavoitteena on ammatillisen osaamisesi kehittyminen opiskelijakeskeisten ja aktivoivien oppimis- ja ohjausmenetelmien avulla. Ammatillinen osaamisesi syvenee ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaitoja vahvistavien CDIO perusteisten oppimis- ja kehittämisprojektien avulla.

Osaamis- ja ongelmaperustainen oppimisnäkemys tarkoittaa niitä asioita, joilla oppimistasi jäsennetään ja organisoidaan (esimerkiksi ongelmaperustainen sykli/vaihemalli, ongelmaperustainen projektioppiminen, CDIO tai näiden erilaiset yhdistelmät). Kaikissa oppimisen organisointitavoissa lähtökohtana ovat työelämän ongelmat ja työelämäläheinen toteutus.

Sähkö- ja automaatiotekniikan opetussuunnitelma tukee insinöörin työtehtävissä tarvittavien tietojen ja taitojen kehittymistä mukailemalla kansainvälistä insinöörikoulutuksen kehystä ja CDIO-periaatetta. Käytännössä se näkyy siten, että opit hahmottamalla (C = conceive), suunnittelemalla (D = design), toteuttamalla (I = implement) ja käyttämällä (O = operate). Lapin Ammattikorkeakoulu on osa laajaa kansainvälistä insinöörikoulutuksen kehittäjäverkostoa (CDIO, www.cdio.org), jossa on yli 50 jäsentä 25 eri maasta.

Työelämässä tarvittavien valmiuksien kehittymistä tukevat monet oppimisprojektit ja opiskelijoiden aktivointi eri tavoin opintojen aikana. Lukukausien sisältämiä projekteja tehdään yhdessä, pienissä tiimeissä, joissa voit oppia tuntemaan opiskelutovereitasi ja kehittää osaamistasi tulevaisuutta varten. Opit suunnittelemaan ajankäyttöä ja pääset harjoittelemaan erilaisia työtilanteita varten. Työnantajat arvostavat sitä, että valmistuva insinööri kykenee toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, sopeutuu muutoksiin ja pystyy tuomaan esille omaa osaamistaan eri tilanteissa. Opetussuunnitelmaan sisältyy myös suunnittelusta toteutusvaiheeseen eteneviä projekteja, joilla on ulkoinen asiakas. Käytännössä asiakas voi olla toimialan jokin TKI-hanke (TKI = tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta), laboratorio tai alueen yritys. Asiakasprojektit ovat sinulle näytönpaikkoja, jotka voivat avata ovia myös harjoitteluun ja tulevaisuudessa jopa opinnäytetyöhön.

Opetussuunnitelma on rakenteeltaan osaamisperustainen. Käytännössä se tarkoittaa, että eri lukuvuosien opinnot on ryhmitelty laajemmiksi teemoiksi joiden tavoitteet on määritelty kompetenssianalyysin perusteella. Lukukausiteemat yhdistyvät lukuvuositeemoiksi, jotka neljän opintovuoden juonteena kasvattavat osaamisesi teema kerrallaan insinöörin tehtäviin.

Uuden sukupolven insinöörit tarvitsevat CDIO-taitoja, jotka koostuvat kolmesta osa-alueesta:
1. Henkilökohtainen osaaminen: insinöörin tehtävissä vaadittava päättely- ja ongelmanratkaisutaito, kokonaisuuksien hahmottaminen, kokeilu ja tiedonhankinta, luovuus, kriittisyys ja ammattietiikka.
2. Ihmissuhdetaidot: vuorovaikutus- ja tiimityötaidot, johtaminen ja kommunikointi eri tilanteissa.
3. Tuotteistaminen: tuotteiden ja systeemien rakentamisen taito hahmottelusta ja ideoinnista käyttöönottoon eri ympäristöissä (yritykset ja muut organisaatiot).

Opetuksen sijasta keskiössä on sinun oppimisesi ja osaamisesi. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta ja osallistumista yhteisen tiedon rakentamiseen. Oppimisprosessissa nivoutuvat yhteen teoria-, käytäntö- ja kokemustieto. Opiskelijan, opettajan ja työelämän edustajien roolit muuttuvat oppimisprosessissa. Opiskelija on aktiivinen ja vastuullinen oman oppimisensa subjekti. Opettaja on oppimisen asiantuntija, oppimisen ohjaaja ja mahdollistaja. Opettaminen on monialaista, oppiaine-, koulutus- ja toimialarajat ylittävää tiimityötä. Tämä yhteisopettajuus tarkoittaa oppimisen yhdessä suunnittelemista, toteuttamista ja arvioimista.

Opetussuunnitelma on rakenteeltaan osaamisperustainen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että eri vuosille sijoittuvat opinnot on ryhmitelty aihepiireittäin isommiksi kokonaisuuksiksi niitä yhdistävien vuositeemojen mukaan. Osaamisesi kasvaa siten vähitellen insinöörin tehtäviin. Koulutuksen viralliset tavoitteet toimivat sinulle oppimista ohjaavina ja motivoivina suunnannäyttäjinä. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelusuunnitelmallesi (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta ryhmäsi opettajatutorilta ja yhteisissä koulutustilaisuuksissa.


Hankittu osaaminen ja hyväksilukeminen

Tutkintoa suorittaessasi sinulla on mahdollisuus ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiasi opintoja sekä voit korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla saman tyyppisillä opinnoilla. Opiskelijana saat ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella (932/2014, 37§9). Menettelystä käytetään nimitystä hyväksiluku.

Hyväksiluvussa on kolme päätapaa: korvaaminen, sisällyttäminen sekä aiemmin ja opiskelun aikana hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (HOT). Korvaamisella tarkoitetaan opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojen korvaamista muualla suoritetuilla, sisällöiltään samantyyppisillä korkeakoulutasoisilla opinnoilla. Sisällyttäminen tarkoittaa muualla suoritettujen korkeakouluopintojen liittämistä osaksi tutkintoa. Hankitun osaamisen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että opiskelija pyrkii ymmärtämään hankkimaansa osaamista ja jäsentää sen suhteessa opintojakson tai osaamisalueen osaamistavoitteisiin siten, että hän pystyy kuvaamaan ja näyttämään toteen osaamisensa. Hankitun osaamisen tunnustaminen tarkoittaa virallisen hyväksynnän antamista hankkimallesi osaamiselle.

Arviointi ja palaute

Opiskelun eri vaiheissa tapahtuva arviointi muodostaa johdonmukainen kokonaisuuden, joka tukee koulutuksen tavoitteena olevan osaamisen saavuttamista. Arvioinnin suunnittelu pyritään toteuttamaan kolmikantaperiaatteella (opiskelija, työelämänedustaja/ohjaaja, opettaja).

Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Oppimisprosessin arvioinnissa opintojakson tasolla keskeisiä työvälineitä ovat itsearviointi ja palaute. Arviointiperusteiden, menetelmien ja kriteerien lähtökohtana ovat kyseisen opintojakson osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Opiskelijoiden oppimisen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmissa oleviin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0) tai asteikolla hyväksytty (H) - hylätty (0).

Opiskelijoilta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua. Sinulla on mahdollisuus antaa palautetta opintojaksojen toteutuksesta sekä koulutuksesta ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden vuosipalautteena sekä valmistumisvaiheessa tutkinnon haun yhteydessä.

Oppiminen, tutkiminen ja kehittäminen erilaisissa oppimis- ja kehittämisympäristöissä

Opiskelu on toiminnallista ja käytännönläheistä erilaisissa työelämälähtöisissä oppimisympäristöissä. Lapin AMK:ssa opiskelu ja oppiminen toteutuvat työelämäläheisesti. Tämä mahdollistaa työelämästä ja alueelta nousevien ilmiöiden ja ongelmien käsittelyn oppimisen, tutkimisen ja kehittämisen lähtökohtana. Ammatillinen kasvu toteutuu monipuolisissa ja vaihtelevissa ympäristöissä, joita ovat muun muassa laboratoriot, virtuaaliympäristöt, kansainvälisten kumppaneiden tarjoamat ympäristöt, työelämä sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet. Sähkö- ja automaatiotekniikassa on kehitetty erityisesti työelämälähtöisiä laboratoriotiloja oppimisympäristöiksi.

Ammattitaitoa edistävä harjoittelua toteutuu eri puolilla Lappia ja Suomea sijaitsevissa yrityksissä, laitoksissa ja organisaatioissa. Myös harjoittelu ulkomailla on mahdollista. Opintoihin liittyvät opinnäytetyöt tehdään osana työelämän kehittämistä. Opiskelijoilla on mahdollisuus valita opintoja eri koulutusohjelmien opetustarjonnasta, mikä mahdollistaa luonnollisella tavalla monialaisen yhteistyön. Nämä osaamisalan yhteiset opinnot antavat tutkinnolle erityistä laaja-alaisuutta.

Tutkinto on mahdollista suorittaa myös tuotantopainotteisesti, jolloin tutkinnon edellyttämää osaamista hankitaan tekemällä oman alan työtä ja työharjoittelu palvelee näin hyvin opiskelijan ammatillista kehittymistä ja tutkintoon valmistautumista. Tällöin opiskelija suorittaa itse hankkimassaan harjoittelupaikassa 30 op laajuisen työharjoittelun 4. lukuvuoden syksyllä. Lukukauden opinnot muodostuvat tällöin ohjatusta työharjoittelusta perinteisten opintojaksojen sijaan.

Monimuoto-opetus toteutetaan tuotantopainotteisena koulutuksena, jossa aikuisopiskelija suorittaa opintojen aikana 30 op suuruisen ohjatun työharjoittelun normaalin pakollisen työharjoittelun lisäksi. Monimuotokoulutuksen ohjattu työharjoittelu sijoittuu 2. - 4. vuoden opintojen ajalle.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 2024-2025 Kevät
2021
Syksy
2021
Kevät
2022
Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
Kevät
2025
2. / 2021 3. / 2021 1. / 2021 2. / 2022 3. / 2022 1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023 2. / 2024 3. / 2024 1. / 2024 2. / 2025 3. / 2025
AMK_PERTR4
PERUSOPINNOT (valitaan kaikki)

(Valitaan kaikki)

45
K53SL001OJ Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti 5
K53SL002OJ Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri 5
K53SL003OJ Insinöörin työvälineet käyttöön projekti 5
K53SL011OJ Svenska för el- och automationsingenjörer 5
RUOTSIS Ruotsin suullinen taito 0
RUOTSIK Ruotsin kirjallinen taito 0
K53SL021OJ English for Electrical and Automation Engineering 5
K53SL031OJ Algebra ja geometria 5
K53SL032OJ Differentiaali ja integraalilaskenta 5
K53SL041OJ Mekaniikan perusteet sekä sähkö- ja magneettikentät 5
K53SL042OJ Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi 5
AMMTR4
AMMATTIOPINNOT (valitaan n kappaletta)

(Valitaan (kpl): 0)

280 - 320
K53SL101OJ Sähköpiirien perusteet 5 5 5 5
K53SL102OJ Sähköpiirit 5 5 5 5
K53SL111OJ Sähkövoimatekniikan perusteet 5
K53SL112OJ Sähkövoimatekniikka 5 5 5 5
K53SL121OJ Automaatiotekniikan perusteet 5
K53SL122OJ Automaatiotekniikka 5 5 5 5
K53SL131OJ CAD projekti 5
K53SL132OJ Sähköasennukset ja -suunnittelu 5 5 5 5
K53SL133OJ Automaatioasennukset ja -suunnittelu 5 5 5 5
K53SL134OJ Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät 5 5 5 5
K53SL141OJ Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti 5 5 5 5
K53SL142OJ Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio 5 5 5 5
K53SL143OJ Sähkökoneet 5 5 5 5
K53SL144OJ Sähkökäytöt ja automaatio 5 5 5 5
K53SL401OJ Yrittäminen ja yrittäjyys sähköalalla projekti 5
K53SL402OJ Esimiestaidot, johtaminen ja talous 5
AMM_SV_MM4
Pakolliset ammattiopinnot Sähkövoimatekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 25)

20 - 25
K53SL201OJ Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti 5
K53SL202OJ Kiinteistöjen sähkösuunnittelu 5
K53SL211OJ Sähkönjakelun suunnitteluprojekti 5
K53SL212OJ Sähkönjakelutekniikka 5
K53SL221OJ Voimansiirto ja suurjännitetekniikka 5
VAI_SV_MM4
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot Sähkövoimatekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 30)

20 - 30
K53SL204OJ Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto 5
K53SL213OJ Energiatehokkuus 5
K53SL215OJ Sähkö- ja automaatiokunnossapito 5 5 5 5
K53SL222OJ Relesuojaustekniikka 5
K53SL225OJ 3D sähkösuunnittelu 5
K53SL305OJ Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät 5
AMM_AU_MM4
Pakolliset ammattiopinnot Automaatiotekniikka ja Kaivostekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 25)

20 - 25
K53SL301OJ Automaatiojärjestelmät projekti 5 5 5 5
K53SL302OJ Automaatiojärjestelmä 1 5 5 5 5
K53SL311OJ Prosessiautomaation projekti 5 5 5 5
K53SL312OJ Prosessiautomaatio 5 5 5 5
K53SL321OJ Automaation tietotekniikka 5
VAI_AU_MM4
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot Automaatiotekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 30)

20 - 30
K53SL303OJ Automaatiojärjestelmä 2 5 5 5 5
K53SL305OJ Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät 5
K53SL313OJ Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus 5 5 5 5
K53SL215OJ Sähkö- ja automaatiokunnossapito 5
K53SL323OJ Mittaustekniikka ja kenttäinstrumentointi 5
K53SL324OJ Teollinen Internet 5
AMM_SAMU_MM4
Sähkö- ja automaatiotekniikan muuntokoulutus luonnontieteet

(Valitaan kaikki)

10
K53SL033 Luonnontieteet 1 5 5 5 5
K53SL043 Luonnontieteet 2 5 5 5 5
AMMTR4-KUPI2020
Kunnossapitotekniikan muuntokoulutuksen opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 60)

60
K502K801OJ Kunnossapidon perusteet 5
K502K802OJ Prosessilaitteet 5
K502K803OJ Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito 5
K502K804OJ Kunnossapidon projektityö 1 5
K502K805OJ Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu 5
K502K806OJ Korjaushitsaustekniikka ja metallurgia 5
K502K807OJ Kunnossapidon uudet teknologiat 5
K502K808OJ Käyttövarmuus 5
K502K809OJ Konediagnostiikka 5
K502K810OJ Kunnossapidon projektityö 2 5
K502K811OJ Metallien vauriomekanismit 5
K502K812OJ Kunnossapidon messut ja seminaarit 5
K502K813OJ Kunnossapitotekniikka 5
K502K814OJ Tuotanto-omaisuuden hallinta 1 5
AMMTR4-KAIVOS2020
Kaivostekniikan muuntokoulutuksen opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 60)

50 - 60
R501RL200 Kestävä kaivostoiminta 5
R501RL201 Geologia ja mineralogia 5
R501RL202 Avolouhinta ja murskaus 5
R501RL203 Rikastustekniikan perusteet 5
R501RL204 Kaivosalan englanti 5
R501RL206 Kustannuslaskelmat ja teollisuuspalvelut 5
R501RL207 Kaivosalan ruotsi 5
AMMTR4-KAIVAI2020
Vaihtoehtoiset kaivosopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

15 - 25
R501RL208 Kaivosalan projekti 2 5
R501RL205 Kaivosalan projekti 1 5
AMMTR4-KAIVAI2020-KAIMODB2020
Kaivoksen sähkö- ja automaatio -moduuli

(Valitaan kaikki)

15
K53SL142OJ Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio 5
K53SL215OJ Sähkö- ja automaatiokunnossapito 5
K53SL312OJ Prosessiautomaatio 5
AMMTR4-KAIMODA2020
Kaivoskunnossapidon moduuli

(Valitaan kaikki)

15
K502K807OJ Kunnossapidon uudet teknologiat 5
K502K808OJ Käyttövarmuus 5
K502K805OJ Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu 5
VAP_VALTR4
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
VVK53SL451OJ Vapaasti valittavat 1 5 5 5 5
VVK53SL452OJ Vapaasti valittavat 2 5 5 5 5
VV3V3314OJ Tuulivoimatekniikan perusteet 5
VV3V3315OJ Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa 5
HARJOITTTR4
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan opintopisteitä: 60)

30 - 60
TELU121AOJ Perusharjoittelu 1 5 5 5 5
TELU121BOJ Perusharjoittelu 2 5 5 5 2.5 2.5
TELU122AOJ Ammattiharjoittelu 1 5 5 5 5
TELU122BOJ Ammattiharjoittelu 2 5 5 5 5
TELU123AOJ Syventävä harjoittelu 1 5 5 5 5
TELU123BOJ Syventävä harjoittelu 2 5 5 5 5
K53SL521AOJ Ohjattu työharjoittelu 1 10
K53SL521BOJ Ohjattu työharjoittelu 2 10
K53SL521COJ Ohjattu työharjoittelu 3 10
3M2080OJ Ammattia edistävä harjoittelu 10
OPINNÄTR4
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
TELU132OJ Menetelmäopinnot 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 240 30 65 60 0 0 30 35 30 30 30 0 0 0 0 30 0 35 30 0 30 27.5 2.5 0 0 0 0 0 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Todistusjäsentely - AMK

Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..

Ammattiopinnot
Sähköpiirien perusteet
Sähköpiirit
Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD projekti
Sähköasennukset ja -suunnittelu
Automaatioasennukset ja -suunnittelu
Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkökoneet
Sähkökäytöt ja automaatio
Yrittäminen ja yrittäjyys sähköalalla projekti
Esimiestaidot, johtaminen ja talous
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Voimansiirto ja suurjännitetekniikka
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Relesuojaustekniikka
3D sähkösuunnittelu
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Automaatiojärjestelmät projekti
Automaatiojärjestelmä 1
Prosessiautomaation projekti
Prosessiautomaatio
Automaation tietotekniikka
Automaatiojärjestelmä 2
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Mittaustekniikka ja kenttäinstrumentointi
Teollinen Internet
Kunnossapidon perusteet
Prosessilaitteet
Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kunnossapidon projektityö 1
Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu
Korjaushitsaustekniikka ja metallurgia
Kunnossapidon uudet teknologiat
Käyttövarmuus
Konediagnostiikka
Kunnossapidon projektityö 2
Metallien vauriomekanismit
Kunnossapidon messut ja seminaarit
Kunnossapitotekniikka
Tuotanto-omaisuuden hallinta 1
Kestävä kaivostoiminta
Geologia ja mineralogia
Avolouhinta ja murskaus
Rikastustekniikan perusteet
Kaivosalan englanti
Kustannuslaskelmat ja teollisuuspalvelut
Kaivosalan ruotsi
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Prosessiautomaatio
Kunnossapidon uudet teknologiat
Käyttövarmuus
Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 1
Ohjattu työharjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 3
Ammattia edistävä harjoittelu
Opinnäytetyö
Menetelmäopinnot
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Perusopinnot
Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Svenska för el- och automationsingenjörer
English for Electrical and Automation Engineering
Algebra ja geometria
Differentiaali ja integraalilaskenta
Mekaniikan perusteet sekä sähkö- ja magneettikentät
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi
Luonnontieteet 1
Luonnontieteet 2
Vapaasti valittavat opinnot
Kaivosalan projekti 2
Kaivosalan projekti 1
Vapaasti valittavat 1
Vapaasti valittavat 2
Tuulivoimatekniikan perusteet
Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa
Luokittelemattomat
Ruotsin suullinen taito
Ruotsin kirjallinen taito

​Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka kompetenssit

Automaatiotekniikka 1/3: Automaatiojärjestelmien ja automaation tietotekniikan osaaminen

- tietää automaatiojärjestelmien aikaisempia ja nykyisin käytössä olevia rakenteita ja toimintoja
- tuntee ohjelmoitavien logiikoiden ominaisuuksia sekä toteutustapojen ja toiminnan eroja
- hallitsee automaatiototeutusten määrittelyn ja ohjelmointia
- tuntee toimilaitteiden ja mittausten väyläratkaisuja ja -liityntöjä
- tuntee eri kenttäväylien käyttökohteita ja väylien keskeiset ominaisuudet
- osaa vertailla automaatiojärjestelmien ja ohjelmoitavien logiikoiden ominaisuuksia ja toimintoja sekä tyotantolaitosten että rakennusten tarpeisiin
- osaa käyttää suunnittelu- ja simulointiohjelmistoja
- tuntee automaation turvatekniikan
- tuntee automaatiototeutuksien vaatimuksia: tietoliikenneyhteydet, OPC-serverit, pilvipalvelut, virtuaalitekniikat ja tietoturvallisuus
- osaa valita ja suunnitella käyttöliittymiä, kuten näytöt ja paneelit
- tuntee teollisen internetin mahdollisuuksia

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD projekti
Automaatioasennukset ja -suunnittelu
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Automaatiojärjestelmät projekti
Automaatiojärjestelmä 1
Prosessiautomaation projekti
Prosessiautomaatio
Automaatiojärjestelmä 2
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Automaatiotekniikka 2/3: Prosessien automaatiototeutuksien osaaminen

- tuntee yksikkö- ja kokonaisprosesseja ja niiden toimintoja
- tietää lähialueen teollisuuden prosessien toimintoja ja niiden tyypillisiä ohjaus- ja säätötapoja
- osaa toteuttaa ohjauksia ja säätöjä ohjelmoitavalla logiikalla tai automaatiojärjestelmällä
- tuntee automaatiojärjestelmän HW- ja SW- suunnitteluvaiheet määrittelyvaiheesta toteutukseen
- tuntee kenttäinstrumentoinnin ja toimilaitteiden valintaperiaatteita eri sovelluskohteisiin erityisesti lähialueen tuotantoprosesseissa
- tuntee kenttäinstrumentoinnin, kaapeleiden ja toimilaitteiden tyyppipiirikaaviot , -asennukset ja käytännön asennusratkaisuja
- tuntee automaation ja ohjausten käyttöönoton, koestustoiminnan ja piiritestauksen
- osaa automaatiototeutuksen eri vaiheiden dokumentaation tuottamisen

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkökäytöt ja automaatio
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Automaatiojärjestelmät projekti
Automaatiojärjestelmä 1
Prosessiautomaation projekti
Prosessiautomaatio
Automaatiojärjestelmä 2
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Automaatiotekniikka 3/3: Kenttäinstrumentoinnin, mittaustekniikan ja säätötekniikan osaaminen

- tuntee konventionaalisen takaisinkytketyn säätöpiirin teorian ja käytännön sovelluksia
- osaa suunnitella ja toteuttaa prosessikokeita
- tuntee prosessidynamiikan perusmallit ja PID säätöpiirien viritysmallit
- osaa suunnitella ja toteuttaa mittaus-, säätö-, venttiili- ja moottoripiirin
- osaa valita, mitoittaa ja virittää antureita, lähettimiä ja toimilaitteita
- tuntee kenttäinstrumentoinnin tyyppiasennuskuvat ja piirikaaviot
- osaa valita ja sijoittaa kenttäinstrumentoinnin eri prosesseihin ja toteuttaa näin toimivan mittauksen
- tuntee kenttäinstrumentoinnin kalibroinnin ja laatuseurannan
- osaa säätöventtiilien valinnan ja mitoituksen

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät
Prosessiautomaation projekti
Prosessiautomaatio
Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus
Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Menetelmäopinnot
Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Energiatehokkuus
Menetelmäopinnot
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Svenska för el- och automationsingenjörer
English for Electrical and Automation Engineering
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkökäytöt ja automaatio
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kiertotalousosaaminen

- Ymmärtää tuotantoprosessien toimivuuden sekä niissä syntyvät sivuvirrat
- Tuntee suunnittelun merkityksen automaattisten laitteiden ja prosessien elinkaaressa
- Tietää ja tunnistaa erilaiset teollisuusprosessit ja teolliseen ekologiaan liittyvät asiat
- Osaa materiaalien uudelleenkäytettävyyteen ja kestävyyteen liittyvät tekijät
- Ymmärtää ekosuunnittelun ja elinkaariajattelun perusteet
- Tuntee uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden merkityksen yhteiskunnalle
- Tuntee kiertotaloudenvaatimukset sähkö- ja automaatioinsinöörin työtehtäviin ja toimintatapoihin

Sähkövoimatekniikan perusteet
Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
Energiatehokkuus
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Algebra ja geometria
Differentiaali ja integraalilaskenta
Mekaniikan perusteet sekä sähkö- ja magneettikentät
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi
CAD projekti
Sähköasennukset ja -suunnittelu
Automaatioasennukset ja -suunnittelu
Luonnontieteet 1
Luonnontieteet 2
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 1
Ohjattu työharjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 3
Menetelmäopinnot
Suunnitteluosaaminen

- osaa mitoittaa ja valita laitteita ja komponentteja teknistaloudellisilla periaatteilla
- ymmärtää standardien merkityksen ja osaa soveltaa niitä omalla alalla suunnittelun kaikissa työvaiheissa ja dokumentoinnissa
- tuntee oman alan suunnitteluprosessit, -menetelmiä, -ohjeita ja hyvät käytänteet
- tuntee eri suunnittelutehtävien tavoitteet sekä menettelyt rajapintojen ja tiedonvaihdon hallintaan
- ymmärtää suunnittelutehtävien ja -työn kustannusten muodostumisen ja hinnoittelun
- tuntee laatujärjestelmien merkityksen ja ymmärtää elinkaariajattelun ja energiatehokkuuden merkityksen suunnittelussa ja kojevalinnoissa
- tuntee suunnittelussa käytettäviä cad-suunnittelu, mitoitus-, laskenta-, simulointi-, mallinnus- ja laitossuunnittelu-ohjelmistoja
- tuntee eri urakkamuodot ja yleiset sopimusehdot
- tuntee ja osaa laatia urakkatarjouspyynnöt jaotteluineen, yksikköhintaluetteloin ja urakkatarjousdokumentaation
- tuntee ja tietää julkisen hankintalain ja julkisten hankintojen ilmoituskanavat

Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Svenska för el- och automationsingenjörer
CAD projekti
Sähköasennukset ja -suunnittelu
Automaatioasennukset ja -suunnittelu
Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkökäytöt ja automaatio
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Automaatiojärjestelmät projekti
Automaatiojärjestelmä 1
Prosessiautomaation projekti
Prosessiautomaatio
Automaatiojärjestelmä 2
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus
Sähkö- ja turvallisuusosaaminen

- tuntee oman alansa keskeiset sähköturvallisuuteen liittyvät lait, asetukset, määräykset ja standardit sekä osaa soveltaa niitä käytännössä
- tuntee oman alansa sähkötyöturvallisuuteen ja yleiseen työturvallisuuteen liittyvät lait, asetukset, määräykset ja standardit sekä osaa toimia niiden mukaisesti
- tuntee turvallisuusjohtamisen vaikutuksia yritysten toimintatapoihin käytännön tasolla
- tuntee sähköalan työskentelyssä tarvittavat koulutukset, perehdyttämiset ja kortit sekä yleiset työelämän pelisäännöt (TES)
- tuntee eri vastuualueet, kuten käytönjohtaja eri toimintaympäristöissä, sähkötöiden johtaja ja sähkötyöstä vastaava
- tietää ja tuntee eri tarkastusvaateet ja osaa tehdä käyttöönottotarkastukset, ymmärtää ja tietää varmennus- ja määräaikaistarkastusten merkitykset ja vaatimukset erilaisissa toimintaympäristöissä
- tuntee koneturvallisuuden ja turva-automaation menetelmiä ja ratkaisuja turvallisuuden parantamiseksi

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 1
Ohjattu työharjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 3
Sähkötekninen perusosaaminen

- hallitsee teoreettisen sähkötekniikan peruskäsitteitä ja ilmiöitä sekä osaa soveltaa matemaattisia menetelmiä sähköteknisten ilmiöiden ratkaisemiseen
- tuntee sähkövoima- ja automaatioalan keskeisiä komponentteja ja laitteita sekä niiden kytkentöjä, toimintaperiaatteita, mittaus- ja laskentamenetelmiä
- tuntee sähköteknisten ja automaation laitteiden ja järjestelmien käyttöönotossa, käytössä, vianetsinnässä ja kunnonvalvonnassa käytettäviä mittauskytkentöjä ja mittauslaitteita
- omaa sähköteknisten ja automaation laitteiden ja järjestelmien käsittelyssä tarvittavat tietotekniikan perustaidot
- osaa hyödyntää matemaattisia menetelmiä ja työkaluja alan ilmiöiden kuvaamiseen ja ongelmien ratkaisuun
- tuntee luonnontieteellisiä lainalaisuuksia ja prosesseja sekä osaa soveltaa matemaattisia työkaluja ilmiöiden kuvaamiseen ja soveltamiseen
- tuntee ja osaa käyttää sähkö- ja automaatiotekniikan suomen- ja vieraskielistä terminologiaa

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
English for Electrical and Automation Engineering
Algebra ja geometria
Differentiaali ja integraalilaskenta
Mekaniikan perusteet sekä sähkö- ja magneettikentät
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi
Sähköpiirien perusteet
Sähköpiirit
Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD projekti
Sähköasennukset ja -suunnittelu
Automaatioasennukset ja -suunnittelu
Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät
Sähkökoneet
Sähkökäytöt ja automaatio
Luonnontieteet 1
Luonnontieteet 2
Sähkövoimatekniikka 1/3: Sähkön tuotannon, siirron ja jakelun osaaminen

- tuntee voimalaitosten toimintatapoja sekä toiminnan ja tuotannon ohjaus- ja säätötapoja
- tuntee generaattorien rakenteita, toimintaa, säätö- ja suojaustapoja sekä tahdistamisen ja saarekekäytön
- tietää pohjoismaisen sähköverkon, Suomen kantaverkon, sähkönsiirtoyhteydet, käyttövarmuusvaateet ja sähkömarkkinat
- tuntee sähkönsiirtoverkon toteutustapoja, komponentteja, keskeisiä ominaisuuksia ja suojaustapoja
- tuntee sähköasemien suunnittelun, toteutuksen, käytön, suojauksen ja kunnossapidon perusperiaatteet
- tietää suurjännitetekniikan perusperiaatteet
- osaa suunnitella sähkönjakeluverkoja sekä valita ja mitoittaa kojeistoja, kojeita ja komponentteja jakeluverkkoon
- tuntee käsitteet erillismaadoitus ja laaja maadoitusverkko sähkönjakeluverkoissa ja tuntee niiden määrittelyehdot
- tietää jakeluverkkoliiketoiminnan tavoitteet
- tuntee sähkönmyyntiliiketoimintaa ja sähkötariffeja, asiakastietojärjestelmiä ja sähköenergian mittaustekniikaa
- tuntee sähkönjakeluverkon käyttötoiminnan perusteet ja osaa laatia kytkentäohjelmia ymmärtäen eri käsitteet ja toiminnan vaikutukset sätkyä noudattaen
- tuntee jakelumuuntamoiden toteutusratkaisuja
- osaa pienjännitejakeluverkkojen suunnittelun, käytön ja suojauksen toteutuksen perusratkaisuja
- tuntee tie- ja katuvalaistuksen suunnittelun ja valaisin valinnan periaatteita
- tuntee sähkönjakeluverkon suunnittelu- ja laskentaohjelmia
- tuntee sähkölaitosautomaatio- ja scada-järjestelmiä, tietoliikennevaihtoehtoja ja suojareleitä
- tietää hajautetun energiantuotannon sähköverkolle asettamia vaatimuksia ja ratkaisuja niihin
- tietää tulevaisuuden vaatimuksia sähköverkolle ja käsitteen smart grid

Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkövoimatekniikka 2/3:Tuotantolaitosten sähköjärjestelmien osaaminen

- tietää teollisuuden ja voimalaitosten sähköverkkojen toteutustapoja ja ominaispiirteitä
- osaa tuotantolaitosten sähkönjakelun suunnittelun periaatteita sekä kojeistojen, kojeiden ja komponenttien mitoitus- ja valintamenetelmiä
- tuntee teollisuuden ja kytkentäasemien maadoitusten ja kytkentäsuunnitelmien teon periaatteet
- tuntee prosessien sähkökäyttöjen ja muiden sähkön käyttökohteiden sähköistys- ja ohjausvaateita
- tuntee teollisuuden keskus- ja kojeistoratkaisuja ja osaa vertailla jännitevalintoja
- osaa tehdä sähkömoottoreiden ja säädettävien sähkökäyttöjen kojevalintoja, ymmärtää tyyppipiirikaavioita ja ohjaustapoja
- tietää teollisuuden sähköistyksen suojausperiaatteita ja selektiivisen suojauksen toteutustapoja
- tuntee sähkömoottoreiden mitoitustapoja ja valintaan vaikuttavia tekijöitä
- tietää teollisuuden sähkökunnossapidon toimintatapoja
- tuntee teollisuuden automaatiojärjestelmiä ja logiikoita
- osaa toimia sähköistys- ja automaatioprojekteissa
- tuntee tuotantolaitoksen valaistussuunnittelun vaateita ja valaistuksen ohjaus- ja säätömenetelmiä
- tuntee teollisuuden varavoimajärjestelmiä, varayhteysratkaisuja ja huoltosähköverkkojen toteutuksia
- tietää sähkösaatot, sähkölämpötekniikat, hissit, nosturit, nosto-ovet ja tuntee niiden vaatimuksia sähköistykselle

Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkökäytöt ja automaatio
Energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkövoimatekniikka 3/3: Rakennusten sähköistysten ja tietoteknisten järjestelmien osaaminen

- ymmärtää rakennustyön eri vaiheet ja omaa kokonaiskuvan rakentamisesta
- ymmärtää ja osaa tulkita muiden suunnittelualojen, esim LVIAK dokumentteja
- hallitsee kiinteistöjen liitynnät sähkönjakeluverkkoon ja tietoverkkoihin
- hallitsee kiinteistöjen sähkökeskusten ja sähkönjakelun toteutustavat, suunnittelun ja mitoittamisen periaatteet
- tuntee kiinteistöjen sähkösuunnittelun menettelyt, nimikkeistön ja suunnittelun tuottaman dokumentaation
- tietää kiinteistöjen sähköurakoinnin liiketoimintana
- tietää rakennusten sähköasennusten käyttöönottotarkastusten tavoitteet ja hallitsee mittaukset
- tuntee rakennuksen sähköistyksen huoltosuunnitelman sisällön ja tietää kunnossapidon, huollon, tarkastuksin tavoitteet
- osaa suunnitella valaistuksen, valita valaisimia ja osaa käyttää valaistuslaskentaohjelmaa
- osaa sähkölämmityksen mitoituksen ja lämmitysratkaisut
- tuntee kiinteistöautomaatiojärjestelmien toimintaa ja osaa suunnitella LVIAK järjestelmien sähkökeskuksia ja ohjauspiirikaavioita
- tietää kiinteistöautomaatiojärjestelmän integroinnin sekä eri turva- ja hälytys- ja ohjausjärjestelmien yhteensovittamisen ratkaisuja
- tietää eri kiinteistö- ja kotiautomaatiojärjestelmätoimittajia
- tietää julkisten rakennusten, sairaaloiden, kauppakeskusten, tms. sähköistyksen erityispiirteistä
- tuntee varavoimajärjestelmiä, UPS-jakelujärjestelmiä ja turvavalaistusjärjestelmiä
- tuntee ja osaa suunnitella viestintä- ja tietoverkkoja, kuten yleiskaapelointi tai ovipuhelin
- tuntee tilakohtaisia kuva- ja äänijärjestelmiä, merkinanto- ja näyttöjärjestelmiä ja tiedotus- ja näyttöjärjestelmiä
- tuntee ja osaa suunnitella tilaturvallisuusjärjestelmiä, kuten kulunvalvonta-, murtoilmaisu- ja kameravalvontajärjestelmiä
- tuntee paloturvallisuusjärjestelmät ja viranomaisjärjestelmiä
- tuntee kiinteistöjen sähköenergian mittausjärjestelmiä

Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
CAD projekti
Sähköasennukset ja -suunnittelu
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 1
Ohjattu työharjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 3
Yritys- ja liiketoimintaosaaminen

- tuntee kannattavan liiketoiminnan edellytykset sekä taloudellisen suunnittelun ja ohjauksen tärkeimmät työkalut
- tuntee yrittäjyyden, markkinoinnin ja teollisuuden palveluliiketoimintojen perusperiaatteet
- tuntee kunnossapitotoiminnan organisoinnin, strategiat ja kunnossapidon toiminnan ohjausjärjestelmät
- tuntee sähkönjakelun eriytetyn verkkotoiminnan valvonnan ja taloudellisen ohjauksen
- tuntee organisaatioiden toiminnan ja johtamisen periaatteet sekä työnjohto- ja esimiesosaamisen
- osaa työskennellä itsenäisesti, projekteissa ja omaa ongelmien ratkaisutaitoja
- tuntee oman alan hankinta-, osto- ja myyntitoiminnan periaatteet ja toimintatavat sekä toimijoita
- tuntee oman alan urakkalaskennan ja hinnoittelun periaatteet
- tuntee projektien johtamisen, resursoinnin, kustannusseurannan, aikataulutuksen ja seurannan menetelmiä

Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Energiatehokkuus
Luokittelemattomat
Ruotsin suullinen taito
Ruotsin kirjallinen taito
Yrittäminen ja yrittäjyys sähköalalla projekti
Esimiestaidot, johtaminen ja talous
Voimansiirto ja suurjännitetekniikka
Relesuojaustekniikka
3D sähkösuunnittelu
Automaation tietotekniikka
Mittaustekniikka ja kenttäinstrumentointi
Teollinen Internet
Kunnossapidon perusteet
Prosessilaitteet
Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kunnossapidon projektityö 1
Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu
Korjaushitsaustekniikka ja metallurgia
Kunnossapidon uudet teknologiat
Käyttövarmuus
Konediagnostiikka
Kunnossapidon projektityö 2
Metallien vauriomekanismit
Kunnossapidon messut ja seminaarit
Kunnossapitotekniikka
Tuotanto-omaisuuden hallinta 1
Kestävä kaivostoiminta
Geologia ja mineralogia
Avolouhinta ja murskaus
Rikastustekniikan perusteet
Kaivosalan englanti
Kustannuslaskelmat ja teollisuuspalvelut
Kaivosalan ruotsi
Kaivosalan projekti 2
Kaivosalan projekti 1
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Prosessiautomaatio
Kunnossapidon uudet teknologiat
Käyttövarmuus
Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu
Vapaasti valittavat 1
Vapaasti valittavat 2
Tuulivoimatekniikan perusteet
Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa
Ammattia edistävä harjoittelu
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe

​Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka monimuoto kompetenssit

Automaatiotekniikka 1/3: Automaatiojärjestelmien ja automaation tietotekniikan osaaminen

- tietää automaatiojärjestelmien aikaisempia ja nykyisin käytössä olevia rakenteita ja toimintoja
- tuntee ohjelmoitavien logiikoiden ominaisuuksia sekä toteutustapojen ja toiminnan eroja
- hallitsee automaatiototeutusten määrittelyn ja ohjelmointia
- tuntee toimilaitteiden ja mittausten väyläratkaisuja ja -liityntöjä
- tuntee eri kenttäväylien käyttökohteita ja väylien keskeiset ominaisuudet
- osaa vertailla automaatiojärjestelmien ja ohjelmoitavien logiikoiden ominaisuuksia ja toimintoja sekä tyotantolaitosten että rakennusten tarpeisiin
- osaa käyttää suunnittelu- ja simulointiohjelmistoja
- tuntee automaation turvatekniikan
- tuntee automaatiototeutuksien vaatimuksia: tietoliikenneyhteydet, OPC-serverit, pilvipalvelut, virtuaalitekniikat ja tietoturvallisuus
- osaa valita ja suunnitella käyttöliittymiä, kuten näytöt ja paneelit
- tuntee teollisen internetin mahdollisuuksia

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD projekti
Automaatioasennukset ja -suunnittelu
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Automaatiojärjestelmät projekti
Automaatiojärjestelmä 1
Prosessiautomaation projekti
Prosessiautomaatio
Automaatiojärjestelmä 2
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Automaatiotekniikka 2/3: Prosessien automaatiototeutuksien osaaminen

- tuntee yksikkö- ja kokonaisprosesseja ja niiden toimintoja
- tietää lähialueen teollisuuden prosessien toimintoja ja niiden tyypillisiä ohjaus- ja säätötapoja
- osaa toteuttaa ohjauksia ja säätöjä ohjelmoitavalla logiikalla tai automaatiojärjestelmällä
- tuntee automaatiojärjestelmän HW- ja SW- suunnitteluvaiheet määrittelyvaiheesta toteutukseen
- tuntee kenttäinstrumentoinnin ja toimilaitteiden valintaperiaatteita eri sovelluskohteisiin erityisesti lähialueen tuotantoprosesseissa
- tuntee kenttäinstrumentoinnin, kaapeleiden ja toimilaitteiden tyyppipiirikaaviot , -asennukset ja käytännön asennusratkaisuja
- tuntee automaation ja ohjausten käyttöönoton, koestustoiminnan ja piiritestauksen
- osaa automaatiototeutuksen eri vaiheiden dokumentaation tuottamisen

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkökäytöt ja automaatio
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Automaatiojärjestelmät projekti
Automaatiojärjestelmä 1
Prosessiautomaation projekti
Prosessiautomaatio
Automaatiojärjestelmä 2
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Automaatiotekniikka 3/3: Kenttäinstrumentoinnin, mittaustekniikan ja säätötekniikan osaaminen

- tuntee konventionaalisen takaisinkytketyn säätöpiirin teorian ja käytännön sovelluksia
- osaa suunnitella ja toteuttaa prosessikokeita
- tuntee prosessidynamiikan perusmallit ja PID säätöpiirien viritysmallit
- osaa suunnitella ja toteuttaa mittaus-, säätö-, venttiili- ja moottoripiirin
- osaa valita, mitoittaa ja virittää antureita, lähettimiä ja toimilaitteita
- tuntee kenttäinstrumentoinnin tyyppiasennuskuvat ja piirikaaviot
- osaa valita ja sijoittaa kenttäinstrumentoinnin eri prosesseihin ja toteuttaa näin toimivan mittauksen
- tuntee kenttäinstrumentoinnin kalibroinnin ja laatuseurannan
- osaa säätöventtiilien valinnan ja mitoituksen

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät
Prosessiautomaation projekti
Prosessiautomaatio
Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus
Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Menetelmäopinnot
Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Energiatehokkuus
Menetelmäopinnot
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Svenska för el- och automationsingenjörer
English for Electrical and Automation Engineering
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkökäytöt ja automaatio
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kiertotalousosaaminen

- Ymmärtää tuotantoprosessien toimivuuden sekä niissä syntyvät sivuvirrat
- Tuntee suunnittelun merkityksen automaattisten laitteiden ja prosessien elinkaaressa
- Tietää ja tunnistaa erilaiset teollisuusprosessit ja teolliseen ekologiaan liittyvät asiat
- Osaa materiaalien uudelleenkäytettävyyteen ja kestävyyteen liittyvät tekijät
- Ymmärtää ekosuunnittelun ja elinkaariajattelun perusteet
- Tuntee uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden merkityksen yhteiskunnalle
- Tuntee kiertotaloudenvaatimukset sähkö- ja automaatioinsinöörin työtehtäviin ja toimintatapoihin

Sähkövoimatekniikan perusteet
Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
Energiatehokkuus
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Algebra ja geometria
Differentiaali ja integraalilaskenta
Mekaniikan perusteet sekä sähkö- ja magneettikentät
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi
CAD projekti
Sähköasennukset ja -suunnittelu
Automaatioasennukset ja -suunnittelu
Luonnontieteet 1
Luonnontieteet 2
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 1
Ohjattu työharjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 3
Menetelmäopinnot
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Suunnitteluosaaminen

- osaa mitoittaa ja valita laitteita ja komponentteja teknistaloudellisilla periaatteilla
- ymmärtää standardien merkityksen ja osaa soveltaa niitä omalla alalla suunnittelun kaikissa työvaiheissa ja dokumentoinnissa
- tuntee oman alan suunnitteluprosessit, -menetelmiä, -ohjeita ja hyvät käytänteet
- tuntee eri suunnittelutehtävien tavoitteet sekä menettelyt rajapintojen ja tiedonvaihdon hallintaan
- ymmärtää suunnittelutehtävien ja -työn kustannusten muodostumisen ja hinnoittelun
- tuntee laatujärjestelmien merkityksen ja ymmärtää elinkaariajattelun ja energiatehokkuuden merkityksen suunnittelussa ja kojevalinnoissa
- tuntee suunnittelussa käytettäviä cad-suunnittelu, mitoitus-, laskenta-, simulointi-, mallinnus- ja laitossuunnittelu-ohjelmistoja
- tuntee eri urakkamuodot ja yleiset sopimusehdot
- tuntee ja osaa laatia urakkatarjouspyynnöt jaotteluineen, yksikköhintaluetteloin ja urakkatarjousdokumentaation
- tuntee ja tietää julkisen hankintalain ja julkisten hankintojen ilmoituskanavat

Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Svenska för el- och automationsingenjörer
CAD projekti
Sähköasennukset ja -suunnittelu
Automaatioasennukset ja -suunnittelu
Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkökäytöt ja automaatio
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Automaatiojärjestelmät projekti
Automaatiojärjestelmä 1
Prosessiautomaation projekti
Prosessiautomaatio
Automaatiojärjestelmä 2
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus
Sähkö- ja turvallisuusosaaminen

- tuntee oman alansa keskeiset sähköturvallisuuteen liittyvät lait, asetukset, määräykset ja standardit sekä osaa soveltaa niitä käytännössä
- tuntee oman alansa sähkötyöturvallisuuteen ja yleiseen työturvallisuuteen liittyvät lait, asetukset, määräykset ja standardit sekä osaa toimia niiden mukaisesti
- tuntee turvallisuusjohtamisen vaikutuksia yritysten toimintatapoihin käytännön tasolla
- tuntee sähköalan työskentelyssä tarvittavat koulutukset, perehdyttämiset ja kortit sekä yleiset työelämän pelisäännöt (TES)
- tuntee eri vastuualueet, kuten käytönjohtaja eri toimintaympäristöissä, sähkötöiden johtaja ja sähkötyöstä vastaava
- tietää ja tuntee eri tarkastusvaateet ja osaa tehdä käyttöönottotarkastukset, ymmärtää ja tietää varmennus- ja määräaikaistarkastusten merkitykset ja vaatimukset erilaisissa toimintaympäristöissä
- tuntee koneturvallisuuden ja turva-automaation menetelmiä ja ratkaisuja turvallisuuden parantamiseksi

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 1
Ohjattu työharjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 3
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Sähkötekninen perusosaaminen

- hallitsee teoreettisen sähkötekniikan peruskäsitteitä ja ilmiöitä sekä osaa soveltaa matemaattisia menetelmiä sähköteknisten ilmiöiden ratkaisemiseen
- tuntee sähkövoima- ja automaatioalan keskeisiä komponentteja ja laitteita sekä niiden kytkentöjä, toimintaperiaatteita, mittaus- ja laskentamenetelmiä
tuntee sähköteknisten ja automaation laitteiden ja järjestelmien käyttöönotossa, käytössä, vianetsinnässä ja kunnonvalvonnassa käytettäviä mittauskytkentöjä ja mittauslaitteita
- omaa sähköteknisten ja automaation laitteiden ja järjestelmien käsittelyssä tarvittavat tietotekniikan perustaidot
- osaa hyödyntää matemaattisia menetelmiä ja työkaluja alan ilmiöiden kuvaamiseen ja ongelmien ratkaisuun
- tuntee luonnontieteellisiä lainalaisuuksia ja prosesseja sekä osaa soveltaa matemaattisia työkaluja ilmiöiden kuvaamiseen ja soveltamiseen
- tuntee ja osaa käyttää sähkö- ja automaatiotekniikan suomen- ja vieraskielistä terminologiaa

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
English for Electrical and Automation Engineering
Algebra ja geometria
Differentiaali ja integraalilaskenta
Mekaniikan perusteet sekä sähkö- ja magneettikentät
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi
Sähköpiirien perusteet
Sähköpiirit
Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD projekti
Sähköasennukset ja -suunnittelu
Automaatioasennukset ja -suunnittelu
Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät
Sähkökoneet
Sähkökäytöt ja automaatio
Luonnontieteet 1
Luonnontieteet 2
Sähkövoimatekniikka 1/3: Sähkön tuotannon, siirron ja jakelun osaaminen

- tuntee voimalaitosten toimintatapoja sekä toiminnan ja tuotannon ohjaus- ja säätötapoja
- tuntee generaattorien rakenteita, toimintaa, säätö- ja suojaustapoja sekä tahdistamisen ja saarekekäytön
- tietää pohjoismaisen sähköverkon, Suomen kantaverkon, sähkönsiirtoyhteydet, käyttövarmuusvaateet ja sähkömarkkinat
- tuntee sähkönsiirtoverkon toteutustapoja, komponentteja, keskeisiä ominaisuuksia ja suojaustapoja
- tuntee sähköasemien suunnittelun, toteutuksen, käytön, suojauksen ja kunnossapidon perusperiaatteet
- tietää suurjännitetekniikan perusperiaatteet
- osaa suunnitella sähkönjakeluverkoja sekä valita ja mitoittaa kojeistoja, kojeita ja komponentteja jakeluverkkoon
- tuntee käsitteet erillismaadoitus ja laaja maadoitusverkko sähkönjakeluverkoissa ja tuntee niiden määrittelyehdot
- tietää jakeluverkkoliiketoiminnan tavoitteet
- tuntee sähkönmyyntiliiketoimintaa ja sähkötariffeja, asiakastietojärjestelmiä ja sähköenergian mittaustekniikaa
- tuntee sähkönjakeluverkon käyttötoiminnan perusteet ja osaa laatia kytkentäohjelmia ymmärtäen eri käsitteet ja toiminnan vaikutukset sätkyä noudattaen
- tuntee jakelumuuntamoiden toteutusratkaisuja
- osaa pienjännitejakeluverkkojen suunnittelun, käytön ja suojauksen toteutuksen perusratkaisuja
- tuntee tie- ja katuvalaistuksen suunnittelun ja valaisin valinnan periaatteita
- tuntee sähkönjakeluverkon suunnittelu- ja laskentaohjelmia
- tuntee sähkölaitosautomaatio- ja scada-järjestelmiä, tietoliikennevaihtoehtoja ja suojareleitä
- tietää hajautetun energiantuotannon sähköverkolle asettamia vaatimuksia ja ratkaisuja niihin
- tietää tulevaisuuden vaatimuksia sähköverkolle ja käsitteen smart grid

Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkövoimatekniikka 2/3:Tuotantolaitosten sähköjärjestelmien osaaminen

- tietää teollisuuden ja voimalaitosten sähköverkkojen toteutustapoja ja ominaispiirteitä
- osaa tuotantolaitosten sähkönjakelun suunnittelun periaatteita sekä kojeistojen, kojeiden ja komponenttien mitoitus- ja valintamenetelmiä
- tuntee teollisuuden ja kytkentäasemien maadoitusten ja kytkentäsuunnitelmien teon periaatteet
- tuntee prosessien sähkökäyttöjen ja muiden sähkön käyttökohteiden sähköistys- ja ohjausvaateita
- tuntee teollisuuden keskus- ja kojeistoratkaisuja ja osaa vertailla jännitevalintoja
- osaa tehdä sähkömoottoreiden ja säädettävien sähkökäyttöjen kojevalintoja, ymmärtää tyyppipiirikaavioita ja ohjaustapoja
- tietää teollisuuden sähköistyksen suojausperiaatteita ja selektiivisen suojauksen toteutustapoja
- tuntee sähkömoottoreiden mitoitustapoja ja valintaan vaikuttavia tekijöitä
- tietää teollisuuden sähkökunnossapidon toimintatapoja
- tuntee teollisuuden automaatiojärjestelmiä ja logiikoita
- osaa toimia sähköistys- ja automaatioprojekteissa
- tuntee tuotantolaitoksen valaistussuunnittelun vaateita ja valaistuksen ohjaus- ja säätömenetelmiä
- tuntee teollisuuden varavoimajärjestelmiä, varayhteysratkaisuja ja huoltosähköverkkojen toteutuksia
- tietää sähkösaatot, sähkölämpötekniikat, hissit, nosturit, nosto-ovet ja tuntee niiden vaatimuksia sähköistykselle

Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Sähkökäytöt ja automaatio
Energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Sähkövoimatekniikka 3/3: Rakennusten sähköistysten ja tietoteknisten järjestelmien osaaminen

- ymmärtää rakennustyön eri vaiheet ja omaa kokonaiskuvan rakentamisesta
- ymmärtää ja osaa tulkita muiden suunnittelualojen, esim LVIAK dokumentteja
- hallitsee kiinteistöjen liitynnät sähkönjakeluverkkoon ja tietoverkkoihin
- hallitsee kiinteistöjen sähkökeskusten ja sähkönjakelun toteutustavat, suunnittelun ja mitoittamisen periaatteet
- tuntee kiinteistöjen sähkösuunnittelun menettelyt, nimikkeistön ja suunnittelun tuottaman dokumentaation
- tietää kiinteistöjen sähköurakoinnin liiketoimintana
- tietää rakennusten sähköasennusten käyttöönottotarkastusten tavoitteet ja hallitsee mittaukset
- tuntee rakennuksen sähköistyksen huoltosuunnitelman sisällön ja tietää kunnossapidon, huollon, tarkastuksin tavoitteet
- osaa suunnitella valaistuksen, valita valaisimia ja osaa käyttää valaistuslaskentaohjelmaa
- osaa sähkölämmityksen mitoituksen ja lämmitysratkaisut
- tuntee kiinteistöautomaatiojärjestelmien toimintaa ja osaa suunnitella LVIAK järjestelmien sähkökeskuksia ja ohjauspiirikaavioita
- tietää kiinteistöautomaatiojärjestelmän integroinnin sekä eri turva- ja hälytys- ja ohjausjärjestelmien yhteensovittamisen ratkaisuja
- tietää eri kiinteistö- ja kotiautomaatiojärjestelmätoimittajia
- tietää julkisten rakennusten, sairaaloiden, kauppakeskusten, tms. sähköistyksen erityispiirteistä
- tuntee varavoimajärjestelmiä, UPS-jakelujärjestelmiä ja turvavalaistusjärjestelmiä
- tuntee ja osaa suunnitella viestintä- ja tietoverkkoja, kuten yleiskaapelointi tai ovipuhelin
- tuntee tilakohtaisia kuva- ja äänijärjestelmiä, merkinanto- ja näyttöjärjestelmiä ja tiedotus- ja näyttöjärjestelmiä
- tuntee ja osaa suunnitella tilaturvallisuusjärjestelmiä, kuten kulunvalvonta-, murtoilmaisu- ja kameravalvontajärjestelmiä
- tuntee paloturvallisuusjärjestelmät ja viranomaisjärjestelmiä
- tuntee kiinteistöjen sähköenergian mittausjärjestelmiä

Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
CAD projekti
Sähköasennukset ja -suunnittelu
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Energiatehokkuus
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 1
Ohjattu työharjoittelu 2
Ohjattu työharjoittelu 3
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Yritys- ja liiketoimintaosaaminen

- tuntee kannattavan liiketoiminnan edellytykset sekä taloudellisen suunnittelun ja ohjauksen tärkeimmät työkalut
- tuntee yrittäjyyden, markkinoinnin ja teollisuuden palveluliiketoimintojen perusperiaatteet
- tuntee kunnossapitotoiminnan organisoinnin, strategiat ja kunnossapidon toiminnan ohjausjärjestelmät
- tuntee sähkönjakelun eriytetyn verkkotoiminnan valvonnan ja taloudellisen ohjauksen
- tuntee organisaatioiden toiminnan ja johtamisen periaatteet sekä työnjohto- ja esimiesosaamisen
- osaa työskennellä itsenäisesti, projekteissa ja omaa ongelmien ratkaisutaitoja
- tuntee oman alan hankinta-, osto- ja myyntitoiminnan periaatteet ja toimintatavat sekä toimijoita
- tuntee oman alan urakkalaskennan ja hinnoittelun periaatteet
- tuntee projektien johtamisen, resursoinnin, kustannusseurannan, aikataulutuksen ja seurannan menetelmiä

Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Energiatehokkuus
Luokittelemattomat
Ruotsin suullinen taito
Ruotsin kirjallinen taito
Yrittäminen ja yrittäjyys sähköalalla projekti
Esimiestaidot, johtaminen ja talous
Voimansiirto ja suurjännitetekniikka
Relesuojaustekniikka
3D sähkösuunnittelu
Automaation tietotekniikka
Mittaustekniikka ja kenttäinstrumentointi
Teollinen Internet
Kunnossapidon perusteet
Prosessilaitteet
Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kunnossapidon projektityö 1
Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu
Korjaushitsaustekniikka ja metallurgia
Kunnossapidon uudet teknologiat
Käyttövarmuus
Konediagnostiikka
Kunnossapidon projektityö 2
Metallien vauriomekanismit
Kunnossapidon messut ja seminaarit
Kunnossapitotekniikka
Tuotanto-omaisuuden hallinta 1
Kestävä kaivostoiminta
Geologia ja mineralogia
Avolouhinta ja murskaus
Rikastustekniikan perusteet
Kaivosalan englanti
Kustannuslaskelmat ja teollisuuspalvelut
Kaivosalan ruotsi
Kaivosalan projekti 2
Kaivosalan projekti 1
Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio
Sähkö- ja automaatiokunnossapito
Prosessiautomaatio
Kunnossapidon uudet teknologiat
Käyttövarmuus
Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu
Vapaasti valittavat 1
Vapaasti valittavat 2
Tuulivoimatekniikan perusteet
Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa
Ammattia edistävä harjoittelu

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
AMK_PERTR4
PERUSOPINNOT (valitaan kaikki)

(Valitaan kaikki)

45
K53SL001OJ Tutustuminen arktiseen toimintaympäristöön projekti 5
K53SL002OJ Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri 5
K53SL003OJ Insinöörin työvälineet käyttöön projekti 5
K53SL011OJ Svenska för el- och automationsingenjörer 5
RUOTSIS Ruotsin suullinen taito 0
RUOTSIK Ruotsin kirjallinen taito 0
K53SL021OJ English for Electrical and Automation Engineering 5
K53SL031OJ Algebra ja geometria 5
K53SL032OJ Differentiaali ja integraalilaskenta 5
K53SL041OJ Mekaniikan perusteet sekä sähkö- ja magneettikentät 5
K53SL042OJ Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi 5
AMMTR4
AMMATTIOPINNOT (valitaan n kappaletta)

(Valitaan (kpl): 0)

280 - 320
K53SL101OJ Sähköpiirien perusteet 5
K53SL102OJ Sähköpiirit 5
K53SL111OJ Sähkövoimatekniikan perusteet 5
K53SL112OJ Sähkövoimatekniikka 5
K53SL121OJ Automaatiotekniikan perusteet 5
K53SL122OJ Automaatiotekniikka 5
K53SL131OJ CAD projekti 5
K53SL132OJ Sähköasennukset ja -suunnittelu 5
K53SL133OJ Automaatioasennukset ja -suunnittelu 5
K53SL134OJ Ohjelmoitavat logiikat ja automaatiojärjestelmät 5
K53SL141OJ Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatioprojekti 5
K53SL142OJ Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio 5
K53SL143OJ Sähkökoneet 5
K53SL144OJ Sähkökäytöt ja automaatio 5
K53SL401OJ Yrittäminen ja yrittäjyys sähköalalla projekti 5
K53SL402OJ Esimiestaidot, johtaminen ja talous 5
AMM_SV_MM4
Pakolliset ammattiopinnot Sähkövoimatekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 25)

20 - 25
K53SL201OJ Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti 5
K53SL202OJ Kiinteistöjen sähkösuunnittelu 5
K53SL211OJ Sähkönjakelun suunnitteluprojekti 5
K53SL212OJ Sähkönjakelutekniikka 5
K53SL221OJ Voimansiirto ja suurjännitetekniikka 5
VAI_SV_MM4
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot Sähkövoimatekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 30)

20 - 30
K53SL204OJ Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto 5
K53SL213OJ Energiatehokkuus 5
K53SL215OJ Sähkö- ja automaatiokunnossapito 5
K53SL222OJ Relesuojaustekniikka 5
K53SL225OJ 3D sähkösuunnittelu 5
K53SL305OJ Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät 5
AMM_AU_MM4
Pakolliset ammattiopinnot Automaatiotekniikka ja Kaivostekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 25)

20 - 25
K53SL301OJ Automaatiojärjestelmät projekti 5
K53SL302OJ Automaatiojärjestelmä 1 5
K53SL311OJ Prosessiautomaation projekti 5
K53SL312OJ Prosessiautomaatio 5
K53SL321OJ Automaation tietotekniikka 5
VAI_AU_MM4
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot Automaatiotekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 30)

20 - 30
K53SL303OJ Automaatiojärjestelmä 2 5
K53SL305OJ Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät 5
K53SL313OJ Tuotantoprosessit ja energiatehokkuus 5
K53SL215OJ Sähkö- ja automaatiokunnossapito 5
K53SL323OJ Mittaustekniikka ja kenttäinstrumentointi 5
K53SL324OJ Teollinen Internet 5
AMM_SAMU_MM4
Sähkö- ja automaatiotekniikan muuntokoulutus luonnontieteet

(Valitaan kaikki)

10
K53SL033 Luonnontieteet 1 5
K53SL043 Luonnontieteet 2 5
AMMTR4-KUPI2020
Kunnossapitotekniikan muuntokoulutuksen opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 60)

60
K502K801OJ Kunnossapidon perusteet 5
K502K802OJ Prosessilaitteet 5
K502K803OJ Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito 5
K502K804OJ Kunnossapidon projektityö 1 5
K502K805OJ Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu 5
K502K806OJ Korjaushitsaustekniikka ja metallurgia 5
K502K807OJ Kunnossapidon uudet teknologiat 5
K502K808OJ Käyttövarmuus 5
K502K809OJ Konediagnostiikka 5
K502K810OJ Kunnossapidon projektityö 2 5
K502K811OJ Metallien vauriomekanismit 5
K502K812OJ Kunnossapidon messut ja seminaarit 5
K502K813OJ Kunnossapitotekniikka 5
K502K814OJ Tuotanto-omaisuuden hallinta 1 5
AMMTR4-KAIVOS2020
Kaivostekniikan muuntokoulutuksen opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 60)

50 - 60
R501RL200 Kestävä kaivostoiminta 5
R501RL201 Geologia ja mineralogia 5
R501RL202 Avolouhinta ja murskaus 5
R501RL203 Rikastustekniikan perusteet 5
R501RL204 Kaivosalan englanti 5
R501RL206 Kustannuslaskelmat ja teollisuuspalvelut 5
R501RL207 Kaivosalan ruotsi 5
AMMTR4-KAIVAI2020
Vaihtoehtoiset kaivosopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

15 - 25
R501RL208 Kaivosalan projekti 2 5
R501RL205 Kaivosalan projekti 1 5
AMMTR4-KAIVAI2020-KAIMODB2020
Kaivoksen sähkö- ja automaatio -moduuli

(Valitaan kaikki)

15
K53SL142OJ Tuotantolaitosten sähköistys ja automaatio 5
K53SL215OJ Sähkö- ja automaatiokunnossapito 5
K53SL312OJ Prosessiautomaatio 5
AMMTR4-KAIMODA2020
Kaivoskunnossapidon moduuli

(Valitaan kaikki)

15
K502K807OJ Kunnossapidon uudet teknologiat 5
K502K808OJ Käyttövarmuus 5
K502K805OJ Kunnossapidon talous ja työnsuunnittelu 5
VAP_VALTR4
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
VVK53SL451OJ Vapaasti valittavat 1 5
VVK53SL452OJ Vapaasti valittavat 2 5
VV3V3314OJ Tuulivoimatekniikan perusteet 5
VV3V3315OJ Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa 5
HARJOITTTR4
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan opintopisteitä: 60)

30 - 60
TELU121AOJ Perusharjoittelu 1 5
TELU121BOJ Perusharjoittelu 2 5
TELU122AOJ Ammattiharjoittelu 1 5
TELU122BOJ Ammattiharjoittelu 2 5
TELU123AOJ Syventävä harjoittelu 1 5
TELU123BOJ Syventävä harjoittelu 2 5
K53SL521AOJ Ohjattu työharjoittelu 1 10
K53SL521BOJ Ohjattu työharjoittelu 2 10
K53SL521COJ Ohjattu työharjoittelu 3 10
3M2080OJ Ammattia edistävä harjoittelu 10
OPINNÄTR4
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
TELU132OJ Menetelmäopinnot 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5