Keskeiset erityisruokavaliot – ravitsemus ruuaksi (5 op)
Toteutuksen tunnus: C-02537-CO00BO01-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 01.08.2025 - 30.06.2026
- Ilmoittautuminen toteutukselle alkaa :startDate.
- Ajoitus
- 22.09.2025 - 31.07.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Korkeakoulu
- Savonia-ammattikorkeakoulu, Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 200
- Opintojakso
- C-02537-CO00BO01
Arviointiasteikko
H-5
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa - tunnistaa keskeisimpien erikoisruokavalioiden erityispiirteet - keskeisimpien erikoisruokavalioiden käytännön toteutuksen ruoka- ja elintarviketasolla - huomioida terveellisen kokonaisravitsemuksen toteutumisen erilaisissa yleisimmissä erikoisruokavalioissa
Sisältö
Onko erityisruokavalio-osaamisesi työelämän ja ammattitaitosi kannalta riittävää? Opintojaksolla opiskellaan ravitsemussuositusten näkökulmasta yleisimpiä erityisruokavalioita ja tutustutaan erityisesti niiden käytännön toteutukseen. Käsiteltäviä ruokavalioita ovat mm. maito- ja vilja-allergiat, niihin liittyvät ja usein sekoittuvat intoleranssit, keliakia, erilaiset vegaaniruokavaliot sekä yleistyvien vatsa- ja suolisto-oireiden hoitoon soveltuvat vaihtoehdot, erityisesti FODMAP – ruokavalio. Keskeisiä kysymyksiä ovat: kuka hyötyy erityisruokavalioista ja milloin niitä tulee noudattaa terveydellisistä syistä? Miten ruokavaliot toteutetaan ja kuinka riittävä ravintoaineiden saanti turvataan eri ruokavalioissa? Keskeiset sisällöt: - Yleisimpien erityisruokavalioiden perusteet: mikä aiheuttaa erityisruokavalion tarpeen ja miten sitä hoidetaan - Erityisruokavalioiden käytännön toteutus ruoka-aineina ja elintarvikeina - Terveellisen kokonaisravitsemuksen toteuttaminen erilaisissa erityisruokavaliossa, mm. korvaavat ruoka-aineet ja ravintoaineiden täydennystarpeet
Oppimateriaalit
Opintojaksolla käytetään oppimateriaaleina oppimisympäristössä olevia verkkoaineistoja, aiheeseen liittyviä artikkeleita ja podcasteja.
Opetusmenetelmät
Opintojakso opiskellaan verkossa Savonian moodle-oppimisympäristössä. Opintojakson voi opiskella itsenäisesti omaan tahtiin toteutusaikana 22.9.2025-31.7.2026. Opiskelu sisältää moodleen koottujen materiaaleihin opiskelua, verkkotenttejä ja keskusteluita. Opintojakso arvioidaan tenttien ja tehtävien hyväksytysti suorittamisen perusteella. Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.. Opintojakson kaikkien tehtävien on oltava hyväksytysti suoritettuna viimeistään 31.7.2026. Opintojakson tehtävien arviointia tehdään noin kerran kuukaudessa. Opintopisteet kirjataan Savonian peppiin noin kuukausittain. Suorituksen saa joko suorituskuukauden aikana tai sitä seuraavan kuukauden kuluessa. Esimerkiksi jos olet tehnyt hyväksytysti kaikki kurssin suoritteet 1.12.2025, saat suoritusmerkinnän viimeistään helmikuun 2026 alussa . Jos tarvitset suorituksesi esim. valmistumisen vuoksi tiettyyn päivämäärään mennessä, huomioi tämä viive omassa opiskelussasi ajoissa, jotta suoritusmerkintä on mahdollista saada sinulle sopivaan päivämäärään mennessä. Tarkka arviointiaikataulu löytyy moodlesta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson työmäärä on noin 135 tuntia (5 op), joka koostuu opintojakson itsenäisestä opiskelusta ja annettujen tehtävien hyväksytysti suorittamisesta.