Siirry suoraan sisältöön

Keskeiset erityisruokavaliot – ravitsemus ruuaksi (5 op)

Toteutuksen tunnus: C-02537-CO00BO01-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.08.2025 - 30.06.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle alkaa :startDate.
Ajoitus
22.09.2025 - 31.07.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Korkeakoulu
Savonia-ammattikorkeakoulu, Verkkokampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 200
Opintojakso
C-02537-CO00BO01

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa - tunnistaa keskeisimpien erikoisruokavalioiden erityispiirteet - keskeisimpien erikoisruokavalioiden käytännön toteutuksen ruoka- ja elintarviketasolla - huomioida terveellisen kokonaisravitsemuksen toteutumisen erilaisissa yleisimmissä erikoisruokavalioissa

Sisältö

Onko erityisruokavalio-osaamisesi työelämän ja ammattitaitosi kannalta riittävää? Opintojaksolla opiskellaan ravitsemussuositusten näkökulmasta yleisimpiä erityisruokavalioita ja tutustutaan erityisesti niiden käytännön toteutukseen. Käsiteltäviä ruokavalioita ovat mm. maito- ja vilja-allergiat, niihin liittyvät ja usein sekoittuvat intoleranssit, keliakia, erilaiset vegaaniruokavaliot sekä yleistyvien vatsa- ja suolisto-oireiden hoitoon soveltuvat vaihtoehdot, erityisesti FODMAP – ruokavalio. Keskeisiä kysymyksiä ovat: kuka hyötyy erityisruokavalioista ja milloin niitä tulee noudattaa terveydellisistä syistä? Miten ruokavaliot toteutetaan ja kuinka riittävä ravintoaineiden saanti turvataan eri ruokavalioissa? Keskeiset sisällöt: - Yleisimpien erityisruokavalioiden perusteet: mikä aiheuttaa erityisruokavalion tarpeen ja miten sitä hoidetaan - Erityisruokavalioiden käytännön toteutus ruoka-aineina ja elintarvikeina - Terveellisen kokonaisravitsemuksen toteuttaminen erilaisissa erityisruokavaliossa, mm. korvaavat ruoka-aineet ja ravintoaineiden täydennystarpeet

Oppimateriaalit

Opintojaksolla käytetään oppimateriaaleina oppimisympäristössä olevia verkkoaineistoja, aiheeseen liittyviä artikkeleita ja podcasteja.

Opetusmenetelmät

Opintojakso opiskellaan verkossa Savonian moodle-oppimisympäristössä. Opintojakson voi opiskella itsenäisesti omaan tahtiin toteutusaikana 22.9.2025-31.7.2026. Opiskelu sisältää moodleen koottujen materiaaleihin opiskelua, verkkotenttejä ja keskusteluita. Opintojakso arvioidaan tenttien ja tehtävien hyväksytysti suorittamisen perusteella. Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.. Opintojakson kaikkien tehtävien on oltava hyväksytysti suoritettuna viimeistään 31.7.2026. Opintojakson tehtävien arviointia tehdään noin kerran kuukaudessa. Opintopisteet kirjataan Savonian peppiin noin kuukausittain. Suorituksen saa joko suorituskuukauden aikana tai sitä seuraavan kuukauden kuluessa. Esimerkiksi jos olet tehnyt hyväksytysti kaikki kurssin suoritteet 1.12.2025, saat suoritusmerkinnän viimeistään helmikuun 2026 alussa . Jos tarvitset suorituksesi esim. valmistumisen vuoksi tiettyyn päivämäärään mennessä, huomioi tämä viive omassa opiskelussasi ajoissa, jotta suoritusmerkintä on mahdollista saada sinulle sopivaan päivämäärään mennessä. Tarkka arviointiaikataulu löytyy moodlesta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson työmäärä on noin 135 tuntia (5 op), joka koostuu opintojakson itsenäisestä opiskelusta ja annettujen tehtävien hyväksytysti suorittamisesta.

Siirry alkuun