Key Special Diets - Nutrition as Food (5 cr)
Code: C-02537-CO00BO01-3002
General information
- Enrollment
- 01.08.2025 - 30.06.2026
- Registration for introductions has not started yet. Registration starts :startDate
- Timing
- 22.09.2025 - 31.07.2026
- The implementation has not yet started.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Institution
- Savonia University of Applied Sciences, Verkkokampus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 200
- Course
- C-02537-CO00BO01
Evaluation scale
Five step scale
Objective
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa - tunnistaa keskeisimpien erikoisruokavalioiden erityispiirteet - keskeisimpien erikoisruokavalioiden käytännön toteutuksen ruoka- ja elintarviketasolla - huomioida terveellisen kokonaisravitsemuksen toteutumisen erilaisissa yleisimmissä erikoisruokavalioissa
Content
Onko erityisruokavalio-osaamisesi työelämän ja ammattitaitosi kannalta riittävää? Opintojaksolla opiskellaan ravitsemussuositusten näkökulmasta yleisimpiä erityisruokavalioita ja tutustutaan erityisesti niiden käytännön toteutukseen. Käsiteltäviä ruokavalioita ovat mm. maito- ja vilja-allergiat, niihin liittyvät ja usein sekoittuvat intoleranssit, keliakia, erilaiset vegaaniruokavaliot sekä yleistyvien vatsa- ja suolisto-oireiden hoitoon soveltuvat vaihtoehdot, erityisesti FODMAP – ruokavalio. Keskeisiä kysymyksiä ovat: kuka hyötyy erityisruokavalioista ja milloin niitä tulee noudattaa terveydellisistä syistä? Miten ruokavaliot toteutetaan ja kuinka riittävä ravintoaineiden saanti turvataan eri ruokavalioissa? Keskeiset sisällöt: - Yleisimpien erityisruokavalioiden perusteet: mikä aiheuttaa erityisruokavalion tarpeen ja miten sitä hoidetaan - Erityisruokavalioiden käytännön toteutus ruoka-aineina ja elintarvikeina - Terveellisen kokonaisravitsemuksen toteuttaminen erilaisissa erityisruokavaliossa, mm. korvaavat ruoka-aineet ja ravintoaineiden täydennystarpeet
Materials
Opintojaksolla käytetään oppimateriaaleina oppimisympäristössä olevia verkkoaineistoja, aiheeseen liittyviä artikkeleita ja podcasteja.
Teaching methods
Opintojakso opiskellaan verkossa Savonian moodle-oppimisympäristössä. Opintojakson voi opiskella itsenäisesti omaan tahtiin toteutusaikana 22.9.2025-31.7.2026. Opiskelu sisältää moodleen koottujen materiaaleihin opiskelua, verkkotenttejä ja keskusteluita. Opintojakso arvioidaan tenttien ja tehtävien hyväksytysti suorittamisen perusteella. Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.. Opintojakson kaikkien tehtävien on oltava hyväksytysti suoritettuna viimeistään 31.7.2026. Opintojakson tehtävien arviointia tehdään noin kerran kuukaudessa. Opintopisteet kirjataan Savonian peppiin noin kuukausittain. Suorituksen saa joko suorituskuukauden aikana tai sitä seuraavan kuukauden kuluessa. Esimerkiksi jos olet tehnyt hyväksytysti kaikki kurssin suoritteet 1.12.2025, saat suoritusmerkinnän viimeistään helmikuun 2026 alussa . Jos tarvitset suorituksesi esim. valmistumisen vuoksi tiettyyn päivämäärään mennessä, huomioi tämä viive omassa opiskelussasi ajoissa, jotta suoritusmerkintä on mahdollista saada sinulle sopivaan päivämäärään mennessä. Tarkka arviointiaikataulu löytyy moodlesta.
Student workload
Opintojakson työmäärä on noin 135 tuntia (5 op), joka koostuu opintojakson itsenäisestä opiskelusta ja annettujen tehtävien hyväksytysti suorittamisesta.