Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia (7op)
Toteutuksen tunnus: C-02472-8B00CX54-3009
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 20.10.2025 - 14.01.2026
- Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
- 12.01.2026 - 24.05.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 7 op
- Korkeakoulu
- Seinäjoen ammattikorkeakoulu, SeAMK Seinäjoki, Frami
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 100
- Opintojakso
- C-02472-8B00CX54
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opiskelija osaa esitellä yleiset elintarvikealan mikrobit (patogeenit, pilaajat ja hyödylliset mikrobit) ja niiden elinehtoja (yleisesti, raaka-aineissa, tuotteissa, tuotantopinnoilla, ilmassa ja hyödykkeissä) sekä käyttää mikrobiologiset käsitteet ja termit. Opiskelija tuntee omavalvonnan ja pesuprosessien periaatteet.
Sisältö
Arkkibakteerit, bakteerit, hiivat, homeet, levät, alkueläimet ja virukset Mikrobien morfologia ja lisääntyminen, kasvuolosuhteet, kasvukäyrät, spesifinen kasvunopeus sekä kasvun estäminen Tärkeimmät elintarvikkeita pilaavat pieneliöt sekä yleisimmät patogeenit, sekä yleiset elintarvikevalmistuksessa käytetyt mikrobit Aseptiset ja hygieeniset työskentelytavat sekä sterilointi Elintarvikehygieniasäädökset Omavalvonta tukijärjestelmineen Pintahygienia ja pesuprosessit Ilman mikrobiologinen laatu Hyödykkeiden mikrobiologinen laatu Perusmenetelmät laboratoriotyöskentelyssä Näytteenotto ja näytteiden käsittely
Oppimateriaalit
Kirja: Sojakka, K. & Välimäki, M.-L., 2011. Ammatillinen Mikrobiologia, Juvenes Print: Tampere, 306 s. ISBN 978-952-13-4723-8. (2. painos on julkaistu 2020) Luentomonisteet
Opetusmenetelmät
Teams: Luennot, esityksen teko ryhmätyönä ja toisen esityksen opponointi (myös ryhmätyönä), Lähiopetuksena laboratorioharjoitukset omine raportteineen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 189 h
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.