Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia (7op)
Opintojakson tunnus: C-02472-8B00CX54
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 7 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa esitellä yleiset elintarvikealan mikrobit (patogeenit, pilaajat ja hyödylliset mikrobit) ja niiden elinehtoja (yleisesti, raaka-aineissa, tuotteissa, tuotantopinnoilla, ilmassa ja hyödykkeissä) sekä käyttää mikrobiologiset käsitteet ja termit. Opiskelija tuntee omavalvonnan ja pesuprosessien periaatteet.
Sisältö
Arkkibakteerit, bakteerit, hiivat, homeet, levät, alkueläimet ja virukset Mikrobien morfologia ja lisääntyminen, kasvuolosuhteet, kasvukäyrät, spesifinen kasvunopeus sekä kasvun estäminen Tärkeimmät elintarvikkeita pilaavat pieneliöt sekä yleisimmät patogeenit, sekä yleiset elintarvikevalmistuksessa käytetyt mikrobit Aseptiset ja hygieeniset työskentelytavat sekä sterilointi Elintarvikehygieniasäädökset Omavalvonta tukijärjestelmineen Pintahygienia ja pesuprosessit Ilman mikrobiologinen laatu Hyödykkeiden mikrobiologinen laatu Perusmenetelmät laboratoriotyöskentelyssä Näytteenotto ja näytteiden käsittely
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mikrobiologian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten haasteiden ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi mikro-biologiaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten kysymysten ja haasteiden ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Hän osoittaa innovatiivisuutta soveltaen oppimaansa.
Lisätiedot
Bio- ja elintarviketekniikan tutkinto-opiskelijalla sekä polkuopiskelijalla opinnon laajuus on 7 op. Ammatillisen väylän sekä lukioväylän opiskelijat suorittavat opinnosta 4 op:n laajuisen luento-osuuden. Mahdollisen tutkinto-opiskeluoikeuden saatuaan he suorittavat opinnon mikrobiologian laboratorioharjoitukset.