Luonnontuotteiden viljelytoiminnan kehittäminen (10 op)
Toteutuksen tunnus: R601ML129-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
01.10.2024 - 08.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
15.04.2025 - 02.10.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 10 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Agrologikoulutus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 30
- Koulutus
- Agrologikoulutus
- Opettajat
- Kirsi Jokela
- Tapio Pyörälä
- Anu Tossavainen
- Juho Haveri-Heikkilä
- Vastuuopettaja
- Anu Tossavainen
- Ryhmät
-
RA61M22SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
-
RA61M23SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023
- Opintojakso
- R601ML129
Arviointiasteikko
H-5
Tavoitteet
Opiskelija
- Tuntee luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyn perusteet sekä osaa soveltaa oppimaansa luonnontuotteiden viljelyyn käytännössä
- Osaa suunnitella ja valita luonnontuotteiden viljelyyn ja puoliviljelyyn soveltuvat lajit ympäristö- ja viljelyolosuhteet huomioon ottaen
- Tuntee luonnontuotteiden viljelymenetelmät sekä tuotantoketjun
- Tuntee luonnontuotteiden viljelytoimissa sovellettavaa teknologiaa luoden innovatiivisesti uusia vaihtoehtoisia käyttötapoja ja kohteita.
Sisältö
Viljeltävät luonnonkasvit, -marjat, -sienet
Viljeltävät erikoiskasvit
Luonnontuotteiden luomuviljely ja –tuotanto
Luonnontuotteiden viljelyyn ja sadonkorjuuseen käytettävä teknologia
Sadon käsittely ja varastointi
Kokeellista viljelytoimintaa biolabrassa
Luonnontuotteiden ja erikoiskasvien kasvuolosuhteet ja viljelytekniikat
Oppimateriaalit
Galmbosi, Bertalan. Yrttien viljely. Opetushallitus 2021.
Tuominen, Lasse; Tuominen, Marja; Galambosi, Bertalan .Luonnonyrttien viljelyopas (1999).
Lisäksi jaettava materiaali.
Opetusmenetelmät
Verkkoluennot ja kesäkuussa 2.-6.6. lähipäivät, jolloin tilavierailuja.
Huom! opintojakso jatkuu syksyllä 2025.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelija tekee verkkoluennoista ja vierailukäynneistä oppimispäiväkirjan. Opintojaksolla suunnitellaan tila, joka viljelee luonnontuotekasveja. Suunnitelmassa huomioidaan alkutuotannon kaikki vaiheet aina siementuotannosta sadonkorjuuseen ja varastointiin.
Viikon 2.-6.6. tutustumiskäynnit suuntautuvat tiloille, joilla viljellään luonnontuotekasveja tai -marjoja.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tunnistaa viljelyyn soveltuvia luonnonkasveja, -marjoja ja sieniä. Tietää luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyn perusteet ja viljelyyn sovellettavaa teknologiaa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa viljeltävät luonnontuotteet, erikoiskasvit, viljelyn perusteet ja tietää tuotantoketjun. Osaa suunnitella luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyä ja huomioida suunnittelussa soveltuvaa teknologiaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Tuntee viljelyyn soveltuvat luonnontuotteet, erikoiskasvit ja niiden viljelytekniikat. Osaa luonnontuotteiden ja erikoiskasvien käsittelytoimenpiteet sekä tuotantoketjun. Hallitsee viljelyn suunnittelun osaten innovatiivisesti hyödyntää teknologiaa ympäristö- ja viljelyolosuhteet huomioon ottaen.