Siirry suoraan sisältöön

Luonnontuotteiden viljelytoiminnan kehittäminen (10 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML129-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 08.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
15.04.2025 - 02.10.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
Agrologikoulutus
Opettajat
Kirsi Jokela
Tapio Pyörälä
Anu Tossavainen
Juho Haveri-Heikkilä
Vastuuopettaja
Anu Tossavainen
Ryhmät
RA61M22S
Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
RA61M23S
Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023
Opintojakso
R601ML129

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Opiskelija
- Tuntee luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyn perusteet sekä osaa soveltaa oppimaansa luonnontuotteiden viljelyyn käytännössä
- Osaa suunnitella ja valita luonnontuotteiden viljelyyn ja puoliviljelyyn soveltuvat lajit ympäristö- ja viljelyolosuhteet huomioon ottaen
- Tuntee luonnontuotteiden viljelymenetelmät sekä tuotantoketjun
- Tuntee luonnontuotteiden viljelytoimissa sovellettavaa teknologiaa luoden innovatiivisesti uusia vaihtoehtoisia käyttötapoja ja kohteita.

Sisältö

Viljeltävät luonnonkasvit, -marjat, -sienet
Viljeltävät erikoiskasvit
Luonnontuotteiden luomuviljely ja –tuotanto
Luonnontuotteiden viljelyyn ja sadonkorjuuseen käytettävä teknologia
Sadon käsittely ja varastointi
Kokeellista viljelytoimintaa biolabrassa
Luonnontuotteiden ja erikoiskasvien kasvuolosuhteet ja viljelytekniikat

Oppimateriaalit

Galmbosi, Bertalan. Yrttien viljely. Opetushallitus 2021.



Tuominen, Lasse; Tuominen, Marja; Galambosi, Bertalan .Luonnonyrttien viljelyopas (1999). 



Lisäksi jaettava materiaali.


Opetusmenetelmät

Verkkoluennot ja kesäkuussa 2.-6.6. lähipäivät, jolloin tilavierailuja.
Huom! opintojakso jatkuu syksyllä 2025.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelija tekee verkkoluennoista ja vierailukäynneistä oppimispäiväkirjan. Opintojaksolla suunnitellaan tila, joka viljelee luonnontuotekasveja. Suunnitelmassa huomioidaan alkutuotannon kaikki vaiheet aina siementuotannosta sadonkorjuuseen ja varastointiin.
Viikon 2.-6.6. tutustumiskäynnit suuntautuvat tiloille, joilla viljellään luonnontuotekasveja tai -marjoja.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tunnistaa viljelyyn soveltuvia luonnonkasveja, -marjoja ja sieniä. Tietää luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyn perusteet ja viljelyyn sovellettavaa teknologiaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa viljeltävät luonnontuotteet, erikoiskasvit, viljelyn perusteet ja tietää tuotantoketjun. Osaa suunnitella luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyä ja huomioida suunnittelussa soveltuvaa teknologiaa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tuntee viljelyyn soveltuvat luonnontuotteet, erikoiskasvit ja niiden viljelytekniikat. Osaa luonnontuotteiden ja erikoiskasvien käsittelytoimenpiteet sekä tuotantoketjun. Hallitsee viljelyn suunnittelun osaten innovatiivisesti hyödyntää teknologiaa ympäristö- ja viljelyolosuhteet huomioon ottaen.

Siirry alkuun