Luonnontuotteiden tuotekehitys ja innovointi (10 op)
Toteutuksen tunnus: R601ML120-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
10.03.2025 - 10.08.2025
Ajoitus
18.08.2025 - 05.12.2025
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
90 % Lähiopetus, 10 % Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Agrologikoulutus
Opettaja
- Anu Tossavainen
Vastuuhenkilö
Anu Tossavainen
Opiskelijaryhmät
-
RA61M23SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023
Tavoitteet
Opiskelija
- Tuntee tuotekehitysprosessin etenemisen
- Osaa luonnontuotteen tuotantoprosessin ja/tai luonnontuotteisiin perustuvan palvelun järjestämisen eri vaiheet
- Osaa innovoida uusia tuotteita, laatia reseptin ja sopivan säilöntämenetelmän sekä noudattaa toimia valmistusprosessissa
- Osaa valita tuotteelle sopivan pakkauksen ja materiaalin sekä varastointitavan
- Osaa soveltaa toimialan trendi ja markkinatietouttaan tuotekehityksessä
- Opiskelija osaa arvioida kehittämänsä tuotteen tai raaka-aineen muuntautumiskykyä eri tuotantomenetelmiin ja volyymiasteisiin
- Osaa suunnitella luonnontuotteiden käyttöä elintarvikkeena tai kosmetiikassa ja innovoida uusia tuotteita
- Tuntee tuotteen prosessointimenetelmät sekä osaa nimetä niihin liittyvät riskit tuotteen laadulle.
Sisältö
Tuotekehityksen ja tuotantoprosessin vaiheet sekä innovatiivinen käytännön tuotekehitys biolabran koekeittiössä
Asiakaslähtöinen tuotteistaminen
Reseptiikan laadinta
Uuselintarvikeasetus
Jatkojalostus ja sivuvirrat
Elintarvikehuoneisto
Hygieniapassi
Sertifikaatit ja laatujärjestelmät
Oppimateriaalit
Jaettu materiaali.
Toim. Pirinen Heli, Luonnontuoteopas Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen s. 134-191. (Opetushallitus 2020.)
Yrittäjän hillo-opas.
Opetusmenetelmät
Verkkoluennot, itseopiskelumateriaaleja Moodlessa ja käytännön harjoitukset Biolabrassa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson tuotokset esitellään julkisesti 26.11. Uusintamahdollisuus on seuraavana vuonna vastaavassa tilaisuudessa.
Tilaisuudessa esitellään tuotekehitysvaiheessa olevat tuote. Tuotekehitysraportti palautetaan Moodleen.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolle osallistuminen vaatii perehtyneisyyttä luonnontuotealaan. Taustalla on seuraavat suoritetut opintojaksot: Luonnontuotteiden keruu ja käsittely ja Luonnontuotteiden talteenoton suunnittelu ja johtaminen tai opiskelijalla on aiempia opintoja luonnontuotealalta (esim. suorittanut toisen asteen tutkinnon/tutkinnonosia osaamisalana luonnontuotteet).
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää tuotekehityksen perusteet ja luonnontuotteiden tuotantoprosessin. Osaa toimia hygieenisesti ja turvallisesti, mutta luonnontuotteen valmistusprosessissa- ja menetelmissä on kehitettävää.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Hallitsee luonnontuotteista valmistetun tuotteen tuotantoprosessin ja -menetelmät hygieenisesti. Ymmärtää asiakaslähtöisen tuotteistamisen. Osaa suunnitella ja mukauttaa innovoimansa tuotteen tuotannon volyymin muutoksiin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Osaa luonnontuotteiden tuotekehityksen viitekehyksen. Kehittää innovatiivisesti uusia luonnontuotteita osaten soveltaa asiakaslähtöistä tuotteistamista, markkina- ja trenditietoutta. Taitaa luonnontuotteen valmistus- ja säilöntäprosessin ottaen huomioon tuoteturvallisuuden, hygieenisyyden ja eri tuotantovolyymeihin vaikuttavat tekijät.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioitava materiaali koostuu tuotteesta tai palvelusta sekä em. liittyvästä materiaaleista. Tuotteen/palvelun keskeisenä raaka-aineena/osana on luonnontuote.
Tuote voi olla joko kosmeettinen tuote tai elintarvike.
Tuotteeseen/palveluun liittyvä materiaali koostuu: pakkausehdotuksesta (tuote), pakkausmerkinnöistä (tuote), hinnoittelusta, tuotekortista (palvelu) sekä prosessikuvaus tuotekehityksestä.