Siirry suoraan sisältöön

Luonnontuotteiden tuotekehitys ja innovointi (10 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML120-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
10.03.2025 - 17.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
18.08.2025 - 05.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
9 op
Virtuaaliosuus
1 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
Agrologikoulutus
Opettajat
Anu Tossavainen
Vastuuopettaja
Anu Tossavainen
Ryhmät
RA61M23S
Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023
Opintojakso
R601ML120

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Opiskelija
- Tuntee tuotekehitysprosessin etenemisen
- Osaa luonnontuotteen tuotantoprosessin ja/tai luonnontuotteisiin perustuvan palvelun järjestämisen eri vaiheet
- Osaa innovoida uusia tuotteita, laatia reseptin ja sopivan säilöntämenetelmän sekä noudattaa toimia valmistusprosessissa
- Osaa valita tuotteelle sopivan pakkauksen ja materiaalin sekä varastointitavan
- Osaa soveltaa toimialan trendi ja markkinatietouttaan tuotekehityksessä
- Opiskelija osaa arvioida kehittämänsä tuotteen tai raaka-aineen muuntautumiskykyä eri tuotantomenetelmiin ja volyymiasteisiin
- Osaa suunnitella luonnontuotteiden käyttöä elintarvikkeena tai kosmetiikassa ja innovoida uusia tuotteita
- Tuntee tuotteen prosessointimenetelmät sekä osaa nimetä niihin liittyvät riskit tuotteen laadulle.

Sisältö

Tuotekehityksen ja tuotantoprosessin vaiheet sekä innovatiivinen käytännön tuotekehitys biolabran koekeittiössä
Asiakaslähtöinen tuotteistaminen
Reseptiikan laadinta
Uuselintarvikeasetus
Jatkojalostus ja sivuvirrat
Elintarvikehuoneisto
Hygieniapassi
Sertifikaatit ja laatujärjestelmät

Oppimateriaalit

Jaettu materiaali.



Toim. Pirinen Heli, Luonnontuoteopas Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen s. 134-191. (Opetushallitus 2020.)



Yrittäjän hillo-opas.


Opetusmenetelmät

Verkkoluennot, itseopiskelumateriaaleja Moodlessa ja käytännön harjoitukset Biolabrassa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson tuotokset esitellään julkisesti 26.11. Uusintamahdollisuus on seuraavana vuonna vastaavassa tilaisuudessa.
Tilaisuudessa esitellään tuotekehitysvaiheessa olevat tuote. Tuotekehitysraportti palautetaan Moodleen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää tuotekehityksen perusteet ja luonnontuotteiden tuotantoprosessin. Osaa toimia hygieenisesti ja turvallisesti, mutta luonnontuotteen valmistusprosessissa- ja menetelmissä on kehitettävää.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Hallitsee luonnontuotteista valmistetun tuotteen tuotantoprosessin ja -menetelmät hygieenisesti. Ymmärtää asiakaslähtöisen tuotteistamisen. Osaa suunnitella ja mukauttaa innovoimansa tuotteen tuotannon volyymin muutoksiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Osaa luonnontuotteiden tuotekehityksen viitekehyksen. Kehittää innovatiivisesti uusia luonnontuotteita osaten soveltaa asiakaslähtöistä tuotteistamista, markkina- ja trenditietoutta. Taitaa luonnontuotteen valmistus- ja säilöntäprosessin ottaen huomioon tuoteturvallisuuden, hygieenisyyden ja eri tuotantovolyymeihin vaikuttavat tekijät.

Lisätiedot

Opintojaksolle osallistuminen vaatii perehtyneisyyttä luonnontuotealaan. Taustalla on seuraavat suoritetut opintojaksot: Luonnontuotteiden keruu ja käsittely ja Luonnontuotteiden talteenoton suunnittelu ja johtaminen tai opiskelijalla on aiempia opintoja luonnontuotealalta (esim. suorittanut toisen asteen tutkinnon/tutkinnonosia osaamisalana luonnontuotteet).

Siirry alkuun