Siirry suoraan sisältöön

Kasvinviljely (5 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML109-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

10.03.2025 - 17.08.2025

Ajoitus

21.08.2025 - 17.11.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologikoulutus

Opettaja

  • Kirsi Jokela

Vastuuhenkilö

Kirsi Jokela

Opiskelijaryhmät

  • RA61M24S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2024

Tavoitteet

Opiskelija
- Osaa viljelykasvien ryhmittelyn ja tietää miten ne menestyvät eri viljelyvyöhykkeillä
- Tuntee nurmikasvien, rehu- ja leipäviljojen sekä perunan viljelytekniikat ja sadon laatuvaatimukset
- Tuntee nurmen, viljojen ja perunan luomuviljelyä.

Sisältö

Viljelyvyöhykkeet
Laji- ja lajikevalinnan perusteet
Viljelykasvien ominaisuudet ja kestävä viljelytekniikka
Sadon laatuvaatimukset ja niihin vaikuttaminen
Peltokasvien luomuviljely

Aika ja paikka

21.8.-17.11.2025
Lähipäivä vk 34, etäopetus (zoom)

Oppimateriaalit

Seppänen, Mervi & Kurppa, Sirpa & Rinne, Marketta & Alakukku, Laura. 2019. Ruokaa! Kestävä maatalous ja ruoantuotanto.



Seppänen Mervi (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto.



Hyytiäinen ym. 1995. Kasvintuotanto 2.



Rajala, Jukka. Luonnonmukainen maatalous (verkkojulkaisu http://luomu.fi/tietoverkko/luonnonmukainen-maatalous-oppikirja-netissa/)



Erikoiskasvien viljely.Tieto tuottamaan sarjan julkaisu nro.118



Muut osoitetut ajankohtaiset materiaalit

Opetusmenetelmät

Luento-opetus, itsenäinen opiskelu, oppimistehtävät

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tenttien ja palautettavien tehtävien ajankohta ja uusinnat sovitaan opintojakson kuluessa.

Lisätietoja opiskelijoille

Käsiteltävät aiheet: viljelykasvien ryhmittely ja menestyminen eri viljelyvyöhykkeillä, nurmikasvien, rehu- ja leipäviljojen sekä perunan viljely ja laatuvaatimukset, erikoiskasvit, peltokasvien luomuviljely.
Opintojaksoon kuuluvan kasvion teko on aloitettu Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit -opintojaksolla syksyllä -24 (kasvilista ja ohjeet jaettu). Listan kasvien tieteelliset nimet tentittävä viimeistään tämän opintojakson yhteydessä.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Opiskelija osaa peltokasvien viljelytekniikan ja tietää sen vaikutuksen satoon. Tietää tavanomaisen ja luomuviljelyn eroja. Tunnistaa yli puolet kasvion lajeista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Opiskelija osaa peltokasvien viljelytekniikan ja ymmärtää sen vaikutuksen satoon ja sadon laatuun. Osaa vertailla tavanomaista ja luomuviljelyä. Tunnistaa kasvion lajeista yli 70 %.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Opiskelija hallitsee peltokasvien viljelytekniikan ja osaa arvioida sen vaikutusta satoon ja sadon laatuun. Osaa vertailla tavanomaista ja luomuviljelyä ja niiden vaikutuksia satoon. Kasvion lajeista tunnistettu oikein yli 90%.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hylätty -K5
Arviointiperusteet: aktiivinen osallistuminen ja opiskelu, tentti, tehtävien suoritus ajallaan ja hyväksytysti.
Kasvion (40 lajia) koostaminen hyväksytysti. Tieteellisten nimien tentti.

Hylätty (0)

Opiskelijan tiedot peltokasvien viljelystä puutteelliset, tehtäviä palauttamatta. Kasvion koostamisessa ei ole noudatettu ohjeita ja lajeista tunnistettu alle 50 %. Tieteelliset nimet tenttimättä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1-2 Opiskelija osaa peltokasvien viljelytekniikan perusteet ja tietää niiden vaikutuksen satoon. Kasvio koostettu ohjeiden mukaan ja lajeista tunnistettu oikein 50-60 %. Tieteellisten nimien tentti suoritettu hyväksytysti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3-4 Opiskelija osaa peltokasvien viljelytekniikan ja ymmärtää sen vaikutuksen satoon ja sadon laatuun. Kasvio koostettu ohjeiden mukaan ja lajeista tunnistettu oikein 70-90 %. Opiskelija osoittaa aktiivista osallistumista ja tekee annettuja tehtäviä.
Tieteellisten nimien tentti suoritettu hyväksytysti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 Opiskelija hallitsee peltokasvien viljelytekniikan ja osaa arvioida sen vaikutusta satoon ja sadon laatuun. Kasvio koostettu täysin ohjeiden mukaan ja lajeista tunnistettu oikein yli 90%. Opiskelija osoittaa aktiivisuutta ja kiinnostusta koko opintojakson ajan tekemällä annetut tehtävät ja osallistumalla keskusteluihin. Tieteellisten nimien tentti suoritettu hyväksytysti.