Luonnontuotealan perusteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: R601ML106-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
01.10.2024 - 13.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
20.01.2025 - 31.03.2025
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 2 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- TKI-osuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Agrologikoulutus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 30
- Koulutus
- Agrologikoulutus
- Opettajat
- Tuija Haapasalmi
- Anu Tossavainen
- Vastuuopettaja
- Anu Tossavainen
- Ryhmät
-
RA61M24SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2024
- Opintojakso
- R601ML106
Arviointiasteikko
H-5
Tavoitteet
Opiskelija
- Tuntee luonnontuotealan toimialan ja osaa tunnistaa sen laajuuden
- Tunnistaa erilaisten luonnontuotteiden keskeiset käyttökohteet ja osaa erottaa syötävät ja ei-syötävät raaka-aineet
- Tietää luonnontuotealan keskeiset organisaatiot
- Tuntee alaa säätelevää lainsäädäntöä
- Tuntee luonnontuotealan markkinat ja trendit
- Ymmärtää raaka-aineiden myynti- ja ostotoimintojen käytänteitä ja prosesseja.
Sisältö
Lainsäädäntö
Organisaatiot
Jokamiehenoikeudet
Toimialakatsaukset ja raportit
Markkinat ja trendit
Vastuut ja vastuualueet
Raaka-aineiden myynti- ja ostotoiminnot
Opintojakso sisältää viestintää 0,5 op.
Oppimateriaalit
Pirinen, H. (Toim.), Luonnontuoteopas — Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla (Opetushallitus 2020).
Luonnontuotealan toimialaraportti 2023 (TEM).
Marsi - kauppaantulomäärät 2022 (Ruokavirasto).
Kestävästi ja vastuullisesti monipuolista arvonlisää - Luonnontuotealan toimintaohjelma 2030 (Helsingin Yliopisto, Ruralia Instituutti).
Lisäksi jaettava materiaali.
Opetusmenetelmät
Toteutus kokonaan verkossa. Mukana on myös vierailevia luennoitsijoita.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Raportin taustatyö vaatii perehtymistä valitun tarkastelualueen strategioihin, oppilaitoksiin ym. Opiskelijan on myös haasteteltava maaseutupäällikkö, elinkeinopäällikkö tmv. Lisäksi haastateltavaksi on valittava luonnontuotealan yrittäjä. Tehtävä annetaan ensimmäisellä verkkoluennolla, jolloin opiskelija pääsee heti työstämään raporttiaan.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Ymmärtää toimialan perusteet ja tunnistaa luonnontuotteiden keskeiset käyttökohteet. Tietää alalla toimivia organisaatioita ja tuntee jokamiehenoikeudet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Hallitsee luonnontuotteiden perusteet ja tunnistaa toimialan laajuuden. Tietää alan trendejä, markkinoita ja organisaatiotahot. Tuntee jokamiehenoikeudet, alaa säätelevää lainsäädäntöä sekä raaka-aineen myynti- ja ostoprosessin kulun.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Tuntee toimialakokonaisuuden, organisaatiot ja alan taustatekijät. Opiskelijalla on laaja-alainen ja reaaliaikainen tietämys alan markkinoista ja trendeistä. Ymmärrys eri raaka-aineiden myynti- ja ostotoimintojen käytänteistä ja prosessin kulusta on kattava.