Ruokinnan suunnittelu ja jalostus (5 op)
Toteutuksen tunnus: R601ML110-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
11.03.2024 - 25.08.2024
Ajoitus
26.08.2024 - 30.11.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Agrologikoulutus
Opettaja
- Laura Post
- Kirsi Muuttoranta
Vastuuhenkilö
Kirsi Muuttoranta
Opiskelijaryhmät
-
RA61M23SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023
Tavoitteet
Opiskelija
- Tietää maidon- ja lihantuotannon perusteet
- Tuntee tuotosseurannan ja sen tunnusluvut
- Osaa suunnitella taloudellisen ja terveellisen ruokinnan
- Osaa eläinjalostuksen periaatteet ja siitoseläinten valinnan
- Tietää hyvinvoinnin ja terveyden merkityksen ja osaa ennaltaehkäistä yleisimpiä tuotossairauksia
- Tutustuu eläintuotannon tietojen hallintaan ja ohjelmistoihin ja ymmärtää niiden merkityksen suunnittelussa
- Tietää eläintuotannon tuotteet ja niiden tuottamiseen tarvittavat panokset sekä talouden merkityksen eläintuotannossa.
Sisältö
Ruokinnan suunnittelu
Tuotannon suunnittelu tilatasolla
Tuotosseuranta
Eläinten terveys ja hyvinvointi
Navettateknologia ja eläintuotantoon liittyvät tietotekniset sovellukset
Jalostussuunnittelu
Aika ja paikka
Syksy 2024 elo-joulukuu
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan Moodlessa
Opetusmenetelmät
Etäopetus ja lähiopetus (lähipäivät ja tilavierailu yhdessä)
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ei tenttiä, vaan oppimistehtävät
Sisällön jaksotus
Lukujärjestyksen mukaan
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tunnistaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnuslukuja. Osaa tehdä ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet ohjatusti. Tunnistaa hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Tunnistaa ohjelmistot ja osaa käyttää niitä ohjatusti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Tietää maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tulkita tunnuslukuja ja tuotannon suunnittelun keskeisiä periaatteita. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet sekä perustella valintojaan. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimmät tuotossairaudet ja osaa parantaa eläinten hyvinvointia ja ennaltaehkäistä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia itsenäisesti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen kannattavassa eläintuotannossa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu oppimistehtävien suorittamiseen.
Kurssin arvosanasta ruokinnan osuus (Laura) muodostaa 70 % ja jalostuksen osuus (Kirsi) 30 %.
Hylätty (0)
Ei täytä T1-tasoa
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tunnistaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnuslukuja. Osaa tehdä ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet ohjatusti. Tunnistaa hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Tunnistaa ohjelmistot ja osaa käyttää niitä ohjatusti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Osaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Tietää maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tulkita tunnuslukuja ja tuotannon suunnittelun keskeisiä periaatteita. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet sekä perustella valintojaan. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimmät tuotossairaudet ja osaa parantaa eläinten hyvinvointia ja ennaltaehkäistä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia itsenäisesti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen kannattavassa eläintuotannossa.