Siirry suoraan sisältöön

Luonnontuotealan perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML106-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 17.01.2024

Ajoitus

18.01.2024 - 31.03.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologikoulutus

Opettaja

  • Tuija Haapasalmi
  • Anu Tossavainen

Vastuuhenkilö

Anu Tossavainen

Opiskelijaryhmät

  • RA61M23S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opiskelija
- Tuntee luonnontuotealan toimialan ja osaa tunnistaa sen laajuuden
- Tunnistaa erilaisten luonnontuotteiden keskeiset käyttökohteet ja osaa erottaa syötävät ja ei-syötävät raaka-aineet
- Tietää luonnontuotealan keskeiset organisaatiot
- Tuntee alaa säätelevää lainsäädäntöä
- Tuntee luonnontuotealan markkinat ja trendit
- Ymmärtää raaka-aineiden myynti- ja ostotoimintojen käytänteitä ja prosesseja.

Sisältö

Lainsäädäntö
Organisaatiot
Jokamiehenoikeudet
Toimialakatsaukset ja raportit
Markkinat ja trendit
Vastuut ja vastuualueet
Raaka-aineiden myynti- ja ostotoiminnot

Oppimateriaalit

Pirinen, H. (Toim.), Luonnontuoteopas — Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla (Opetushallitus 2020). 



Luonnontuotealan toimialaraportti 2023 (TEM). Huom! Mikäli uusi toimialaraportti ehditään julkaista vuodelta 2023, muutoin vuosi 2022.



Marsi - kauppaantulomäärät 2022 (Ruokavirasto).



Kestävästi ja vastuullisesti monipuolista arvonlisää - Luonnontuotealan toimintaohjelma 2030 (Helsingin Yliopisto, Ruralia Instituutti).



Lisäksi jaettava materiaali.

Opetusmenetelmät

Toteutus kokonaan verkossa. Mukana on myös vierailevia luennoitsijoita.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Ymmärtää toimialan perusteet ja tunnistaa luonnontuotteiden keskeiset käyttökohteet. Tietää alalla toimivia organisaatioita ja tuntee jokamiehenoikeudet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Hallitsee luonnontuotteiden perusteet ja tunnistaa toimialan laajuuden. Tietää alan trendejä, markkinoita ja organisaatiotahot. Tuntee jokamiehenoikeudet, alaa säätelevää lainsäädäntöä sekä raaka-aineen myynti- ja ostoprosessin kulun.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tuntee toimialakokonaisuuden, organisaatiot ja alan taustatekijät. Opiskelijalla on laaja-alainen ja reaaliaikainen tietämys alan markkinoista ja trendeistä. Ymmärrys eri raaka-aineiden myynti- ja ostotoimintojen käytänteistä ja prosessin kulusta on kattava.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen ja luonnontuotealan raportin laatiminen. Raportti laaditaan Lapin AMK:n ohjein.