Siirry suoraan sisältöön

Havaintojen teko kameralla (8 op)

Toteutuksen tunnus: T26K116OJ-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 30.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

8 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Toimipiste

Minerva, Kauppakatu 58, Tornio

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 35

Tutkinto-ohjelma

  • Kuvataiteen koulutus

Opettaja

  • Panu Pohjola

Vastuuhenkilö

Panu Pohjola

Opiskelijaryhmät

  • T26K23S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, Syksy 2023

Tavoitteet

Tunnet luonnonvalon havainnointiin ja analysointiin liittyvän terminologian ja osaat käyttää tuloksia muiden töiden ja havaintojesi analysointiin sekä omien töidesi toteuttamiseen.
Tunnet valokuvauksen perinteisiä menetelmiä ja osaat mustavalkoisen valokuvan kuvaamisen, kehittämisen ja skannauksen kuvankäsittelyyn projektisi vaatimusten mukaisesti.
Ymmärrät valokuvakameran havaintojesi tekemisen ja välittämisen välineenä ja pystyt käyttämään tätä taitoa yleisösi hyväksi luodessasi eri laajuisia valokuvakokonaisuuksia.
Osaat tuottaa digitaalisen valokuvan sisällöllisesti, sommittelullisesti ja teknisesti paino- ja printtauskuntoon.
Osaat kuvata ja käsitellä analogisia teoksiasi, niitä mahdollisimman vähän muuttaen, internettiä varten.

Sisältö

Havainnoit ja analysoit luonnonvaloa. Käytät analysointiin liittyvää terminologiaa ja tuloksia.
Opit valokuvauksen perinteisiä menetelmiä ja mustavalkoisen valokuvan kuvaamisen, kehittämisen ja skannauksen kuvankäsittelyyn projektisi vaatimusten mukaisesti.
Käytät valokuvakameraa havaintojesi tekemisen ja välittämisen välineenä ja pystyt käyttämään tätä taitoa yleisösi hyväksi luodessasi eri laajuisia valokuvakokonaisuuksia.
Tuotat digitaalisen valokuvan sisällöllisesti, sommittelullisesti ja teknisesti paino- ja printtauskuntoon. Kuvaat ja käsittelet analogisia teoksiasi, niitä mahdollisimman vähän muuttaen, internettiä varten.
Teet valokuvaportfoliostasi itsearvioinnin ja annat vertaispalautetta ryhmäläisiille heidän porftolioistaan.

Oppimateriaalit

Oppikirjat: Michael Freeman: Valo M. Freeman: Valokuvauksen taito M. Freeman: Miten valokuva toimii M. Freeman: Parempia valokuvia Mikko Hietaharju: Kuuntele kuvaa Peter Ward: Picture Composition Seppo Rihlama: Värioppi Fritz Lynn Hersey: Optics & Focus Mika Karhulahti: Raw työnkulku Miika Lammela: Värit kohdalleen Petteri Paananen: Photoshop kuvankäsittely Harold Davis, Phyllis Davis: Luovuutta digipimiöön Keränen, Lamberg, Penttinen: Julkaisu & kuvankäsittely Adam Juniper, David Newton: Videokuvaa järkkärillä M. Minnaert: Maiseman valot ja värit Tiina Puputti: PoseE. Fichtelius: Nyhets journalsitik Lisäksi moodlessa kuvankäsittelyyn videotutoriaalit Suositeltava kirjallisuus: Pentti Sammalahti: täällä kaukana Matti A Pitkänen: Merikalastajat Piktorialismi Valokuvataiteen synty ( Parvs kustannus ) Edward Weston: Forms of Passion, Passion of Forms Jalo Porkkala: Köyhä Daguerrotyyppi Richard Avedon: Woman in the Mirror Sam Abell: the Life of the photographer Irving Penn: Still Life Jaakko Heikkilä: Armenian vaijetut tarinat Sally Mann: Immediate Family Matisse par Cartier-Bresson Karsh: Beyond the Camera Lambrecht & Woodhouse : Way Beyond Monochrome Matti Saanio: Yhteinen elämä Galen Rowell´s Vision Albrect & Eskola: Silmin kosketeltavaa Andres Serrano: Ainsi soit-il Ansel Adams, koko tuotanto Christer Sjöholm: Post Scriptum Steve Mc Curry: Looking East Dorothea Lange: Photographs of a Lifetime Jouko Lehtola´s Finlandia Minna Savolainen: Maailman ihanin tyttö Valokuvataiteen ydin

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Havainnosta kuvaksi valokuvauksen osuus suoritetaan 30 kuvan portfoliolla. Kuvat tulee käsitellä jpeg muotoon ja painokuntoon teknisesti eli Adobe RGB väriprofiili, 300 dpi resoluutio ja kuvan kooksi säädetään 4500 pikseliä pidempi sivu. Metadataan tulee täyttää tekijätiedot ja kuvaus, sekä avainsanat.

Tämän lisäksi kokonaisuuteen kuuluu sähköturvallisuus, taide-esineiden kuvaus studiovaloilla, omakuva/henkilökuva ja kirjallinen tehtävä valokuvauksen historiaan liittyen.

Sähköturvallisuus osuuden voi suorittaa sähköturvallisuuskortilla tai tekemällä moodlesta tentin aiheesta. Moodlessa tarvittava materiaali.

Taide-esineen kuvauksessa tulee kiinnittää erityistä huomita värinhallintaan ( harmaakortti ), tasaiseen valaisuun ja riittävään resoluutioon ( tarvittaessa kerrostaminen tai muuten osista koostaminen )

Henkilökuvan kuvaamisessa noudatetaan muotokuvauksen perinteitä esim 5 pistevalaisu ja erilaiset perusposeeraukset. Käsittelyssä ihon käsittelyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota

Valokuvan historian kirjallinen tehtävä:
Poimi ensin valokuvan historiasta aikakausi joka kiinnostaa sinua, perustele valintasi. Poimi sen jälkeen kuvaaja jonka tuotannon, tekniikan ja erityispiirteet esittelet kirjallisessa tehtävässäsi. Miten ilmenee hänen asettumisensa valittuun suuntaukseen? Mitä poimit omaan työskentelyysi häneltä?

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohde: Valokuvaportfolio, oppimistehtävät
Opintojakson arviointiin käytetään pisteytystä, joka muodostuu oppimistehtävien pisteistä ja valokuvaportfoliosta

Valokuvasarja ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, käyttötarkoituksen mukaisessa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Valokuvasarja ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, käyttötarkoituksen mukaisessa formaatissa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Valokuvien muoto ja toteutustapa tukevat kokonaisuutta visuaalisesti pääväittämän kautta perustelulla tavalla. Valokuvasarjan otsikointi ja kuvien nimeäminen auttaa oivalluksen syntymisessä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Valokuvasarja ja oheismateriaali sekä oppimistehtävät on palautettu ajallaan, käyttötarkoituksen mukaisessa formaatissa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sovittuun kohteeseen. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Valokuvasarja toteuttaa pääväittämän niin, että katsojalle syntyy oivallus pääväittämästä kuviin ja niitä tukeviin teksteihin paneutuessa.

Valokuvasarjan otsikointi ja kuvien nimeäminen auttaa oivalluksen syntymisessä. Pääväittämää toteutetaan projektin sisältöä tukevin monipuolisin visuaalisin, teknisin ja sanallisin keinoin. Valokuvien muoto ja toteutustapa tukevat kokonaisuutta visuaalisesti pääväittämän kautta perustelulla tavalla.

Taiteilijaesittelyssä on osattu sijoittaa tekijä valokuvataiteen jatkumoon ja projektisesittely sitoo projektin laajemmin yleistettävään asiayhteyteen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtävät arvioidaan pisteytystaulukolla, jossa maksimi pistemäärä on 100 pistettä.

50 - 59 = 1
60 - 69 = 2
70 - 79 = 3
80 - 89 = 4
90 - 100 = 5

Portfolio arvioidaan seuraavilla perusteilla:
0-25=Kuvat on yleisella tasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta, pikselitasolla voi olla pientä poikkeamaa. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

25-35=Kuvat on pikselitasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

35-45=Kuvat on pikselitasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Itsearviointilomakkeen hyvän kuvan tunnusmerkit toteutuvat suurimmalta osin. Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

45-55= Kuvat on pikselitasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Itsearviointilomakkeen hyvän kuvan tunnusmerkit toteutuvat suurimmalta osin. Kuvamateriali ja projektisuunnitelma ovat sellaisessa suhteessa toisiinsa, että sanallistaminen tukee projektin oivaltamista. Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

55-65=Kuvat on pikselitasolla käsitelty painokuntoon eli sopivat Adobe RGB/Coated Forgra39 gamuttiin värien ja valoisuuden puolesta. Metadata on täytetty sovitulla tavalla. Kuvia on 30 kappaletta. Kuvat on kuvattu RAW formaattiin. Itsearviointilomakkeen hyvän kuvan tunnusmerkit toteutuvat myös viimeisten kohtien osalta eli kuvat herättävät ajatuksia ja tunteita. Kuvamateriali ja projektisuunnitelma ovat sellaisessa suhteessa toisiinsa, että sanallistaminen tukee projektin oivaltamista.Kuvien toimitus pilvipalvelimen yli toimii. Kuvat on säädetty oikeaan kokoisiksi ja ne ovat oikeassa formaatissa.

Lisäksi muista tehtävistä kertyy pisteitä seuraavasti:

Valokuvan historia 10 pistettä:

Aikakausi osattu erottaa ja perustella miksi se on valittu 0-2 pistettä
Aikakaudesta poimittu siihen kuuluva kuvaaja 1 piste
Kuvaajan tuotanto on esitelty kattavasti ja esimerkein 0-2 pistettä
Kuvaajan käyttämä tekniikka on osattu kuvata selkeästi 0-2 pistettä
Kuvaajan tuotannon erityispiirteet on kuvattu 1 pistettä
Kuvaajan asettuminen valittuun suuntaukseen on osattu kuvata 1 pistettä
Omaan työskentelyyn on löydetty elementtejä suuntauksesta ja kuvaajalta 1-2 pistettä.

Sähköturvallisuus 10 pistettä
Tentissä arviointiperusteet ja palaute. Sähköturvallisuuskortilla 10 pistettä

Riskianlyysi 5 pistettä
Riskianaylyysissä seuraavat kohdat:
1. Paikat, ajat, henkilöt ja toiminta?
2. Kulkeminen paikkoihin?
3. Kalusto ja muu erityinen?
4. Mitä riskejä edellisiin liittyy?
5 Jaottele riskit epätodennäköinen, mahdollinen ja todennäköinen sarakkeisiin
6 Jaottele riskit ei aiheuta pysyvää haittaa, aiheuttaa pysyvän haitan ja on kohtalokas kategorioihin.
7. Tee lista niistä toimista jotka on kiellettyjä
8. Tee toimintaohjeet matriisin mukaan sitä vaativiin kohtiin.

Portfolion suunnitelma 10 pistettä

Aihe/Aiheet osattu kuvata ja asettaa yhteiskuntaan, ihmisen elämään ja taidehistorian jatkumoon. 0-3 pistettä
Oma näkökulma aiheeseen on kuvattu 0-2 pistettä
Esikuvia, esimerkkejä ja samaa aihetta käsitelleet on selvitetty ja esitelty 0-2 pistettä
Kuvauksen aikataulu ja tekniikka, sekä muut järjestelyt selkeästi kuvattu, turvallisuus huomioon ottaen. 0-3 pistettä
5 minuutin hyvä suullinen esitys kuvataiteilijan ammatillisen viestinnän opein 0-3 pistettä

Hylätty (0)

Katso edellä

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Katso edellä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Katso edellä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Katso edellä