CAD perusteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: K53SL135OJ-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
03.01.2022 - 11.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka
Toimipiste
Kosmos, Tietokatu 1, Kemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 81
Tutkinto-ohjelma
- Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
Opettaja
- Petri Niinimäki
- Tuomas Kariniemi
Vastuuhenkilö
Petri Niinimäki
Opiskelijaryhmät
-
KA53S21Sr3Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021
-
KA53S21SInsinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021
-
KA53S21Sr1Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021
-
KA53S21Sr2Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021
-
KA53S21Sr4Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021
Tavoitteet
Opintojaksolla opit CAD-ohjelman käytön sähköteknisten elementtien piirtämiseen ja muokkaamiseen sekä kuvien käsittelyyn. Kartutat opintojakson edetessä ohjelmiston peruskäytön taitoja harjoitustöillä ja saavutat valmiuden CAD-ohjelmiston käyttöön ammattiaineissa.
Sisältö
• Ohjelman käytön perusteet (käyttöliittymä, koordinaatisto ja hiiren käyttö)
• Piirto- ja muokkaustoiminnot, mittaviivat/leikkaukset, mittakaava, tulostus, CAD-ohjelman projekti/tiedostot
• Kuvien luonti, perustiedot/nimiöt (tasokuva, keskuskaavio, piirikaavio, luettelot)
• Tasokuvan teko (pohjakuva, tasot, symbolit ja niiden käyttö, johdotus/ryhmitys, positiointi, tuotemallit)
• Keskuskaavion teko (kansisivu, nousuosio, ryhmäosio)
• Piirikaavion teko (symbolit, johdotus, moottorilähtö)
• Luettelot (valaisin, lämmitin, piirustusluettelo, yksinkertainen määräluettelo)
• Muiden kuvien perusteita (asemakuva, maadoituskaavio, nousukaaviot, lisää luetteloita)
Aika ja paikka
Zoom-etäympäristössä Pepin mukaisesti iltaisin klo 17.00-20.15
Oppimateriaalit
CADS perusteet -kurssimateriaali Moodlessa.
CADMATIC -ohjelmiston sisältämät ohjeet.
Netistä löytyvät videopätkät.
Zoom-luennot (katsottavissa opetuskerran jälkeen myös tallenteena omaan tahtiin)
Kurssin opettaja myöntää CADS perusteet -Moodlealustan käyttöoikeudet ilmoittautuneiden kurssille hyväksymisen yhteydessä (sähköposti-ilmoituksella).
Opetusmenetelmät
Suoritetaan Moodle- ja Zoom-ympäristöissä etäopetuksena. Moodlessa on opintojakson ohjatut tehtävät ja harjoitustyöt.
Opintojakson tavoitteena on Moodlessa olevan materiaalin avulla perehdyttää opiskelija CADMATIC Electric -sähkösuunnitteluohjelmiston käytön perusteisiin ja luoda opiskelijalle valmiudet käyttää sujuvasti ohjelmistoa eri ammattiaineiden harjoitustöiden teossa.
Opetusmateriaalin avulla tutustutaan perusasioihin kuten ohjelmiston käyttöliittymään, koordinaatistoon ja hiiren käyttöön, piirto- ja muokkaustoimintoihin eri aihealueisiin laadittujen ohjeiden avulla. Niiden päälle jatketaan sähköteknisestä näkökulmasta jaotelluilla aiheilla, kuten tasokuvan aloitus, johtoreittien piirtäminen, symbolit ja niiden käyttö, johdotus, positiointi, laitetiedot, tulostus. Suunnitelmatyypeistä käydään läpi tasokuvat, keskuskaaviot, piirikaaviot.
Opiskelijan tulee ladata käytössä olevalle tietokoneelleen CADMATIC 22 -ohjelmisto Cadmaticilta, opiskelutodistuksen saat otettua Pepistä. Ohjelman sujuvaan käyttöön suositellaan rullalla varustettua hiirtä. On huomioitava, että opintojakso on suunnattu sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoille (ohjelmiston tarjoaja antaa lisenssit vain sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoille).
Materiaalissa olevat esimerkit ja harjoitukset on tarkoitettu opiskelijan suoritettaviksi ohjelmiston sujuvan käytön omaksumiseksi.
Harjoitustehtävät palautetaan Moodlessa sovitun aikataulun mukaan. Harjoitustehtävistä tulee yleinen lyhyt ohjaava palaute yhteisesti kaikille (eli asioita joihin opiskelijoiden on syytä kiinnittää huomiota).
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelijan huolehdittava käyttöönsä (joko omalle tietokoneelle tai käyttäen koulun koneita) CADMATIC Electricin uusin versio (v22) - opiskelijalisenssi: https://www.cadmatic.com/fi/construction/kayttajaorganisaatiot/opiskelijat/
Rullahiiri on myös tarpeellinen ohjelmiston sujuvaan käyttöön.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija kykenee tuottamaan olennaisimpia sähköalan peruspiirustuksia, joissa on tulkinnanvaraisuuksia / kohtia, joissa lukijalla riski väärinymmärrykselle. Opiskelijan tuotos näyttää tulosteena oikeanlaiselta, mutta CAD-ohjelmiston toiminteita ei ole käytetty tarkoituksenmukaisesti tai oikein, ohjelmiston piirtoperiaatteita ei ole noudatettu. Opiskelijan oikeiden piirrosmerkkien valinnassa haasteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskellija kykenee tuottamaan alan normaaleja sähköpiirustuksia, jotka ovat sähköalalla toimivalle henkilölle selkeitä ja luettavia. Seassa voi olla joitain pieniä virheitä. Kuvan lukeminen ei vaadi lukijalta erityistä tulkintaa. Väärinymmärrysten riski pieni. CAD-ohjelmiston ominaisuuksia hyödynnetty ja sen piirtoperiaatteita noudatettu pääsääntöisesti oikein. Opiskelija opastamaan muita perustoiminteissa, suoriutuu ohjelmiston normaalista käytöstä itsenäisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija kykenee tuottamaan sähköpiirustuksia, joissa on mallinnettu haastaviakin kokonaisuuksia luovasti ja toimivasti (jopa asioita, joihin ei ole standardiratkaisua olemassa). Opiskelijan perusratkaisut piirustuksissa ovat virheettömiä. Opiskelija kykenee tuottamaan monimutkaisia ja monipuolisia piirustuksia. Opiskelija hyödyntää CAD-ohjelmiston ominaisuuksia hyvin (myös edistyksellisempiä toiminteita) ja noudattaa ohjelmiston piirtoperiaatteita hyvin ja johdonmukaisesti. opiskelija kykenee opastamaan muita haasteellisissakin asioissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi perustuu laajahkoon ryhmätyöhön, jossa tehdään opintojaksossa läpikäytyihin ohjelmiston käyttöön liittyviin toimintoihin perustuva sähköistyssuunnitelma. Tämä edellyttää hyvää työkalujen hallintaa ja ohjelmiston käyttöä.
Lisäksi arviointiin kuuluu yksilösuorituksena tehtävät pienet harjoitustehtävät ja itse/vertaisarviointi.
Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää tehtävien suoritusta ja palautusta ajallaan. Arvostelun arvosanoina hylätty ja1-5.
Hylätty (0)
Vaadittuja harjoitustehtäviä / ryhmätyötä ei ole palautettu kurssin suoritusaikana syksyn 2022 kuluessa.
Palautetuissa tehtävissä isoja puutteita.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1- Kykenee tuottamaan joitain peruspiirustuksia, joissa ei ole sähköalan osaajan odottamaa selkeyttä. Piirrosmerkkejä käytetään väärin, kuvat hyvinkin sekavia, riskiä väärinymmärrykseen (jopa vääränlaisiin asennuksiin), vaatii lukijalta paljon pohdintaa miten piirustusta tulkittava, huolimattomuutta / satunnaisuutta. Kuvissa paljon virheitä / puutteita. Ei kykene opastamaan muita oikeisiin ratkaisuihin/toiminteisiin. Palautukset huomattavasti myöhässä.
2- Edelliseen kohtaan nähden kykenee tuottamaan piirustuksia ja suunnitelmia, joita sähköalan osaaja kykenee lukemaan pienen pohdinnan jälkeen (miten piirustusta tulkittava). Ei suuria virheitä, pienempiä voi esiintyä. Piirrosmerkit pääsääntöisesti oikeita, ratkaisuissa johdonmukaisuutta. Kykenee opastamaan yksittäisissä perusasioissa hieman haparoiden.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3- Tuottaa piirustuksia jotka ovat sähköalalla toimivalle henkilölle selkeitä ja luettavia. Seassa voi olla joitain pieniä virheitä, mutta kuvan lukeminen ei vaadi lukijalta erityistä tulkintaa. Väärinymmärrysten riski pieni. Pystyy opastamaan muita perustoiminteissa.
4- Tuottaa normaaleja sähköalan piirustuksia selkeästi ja johdonmukaisesti. Erikoisemmissa mallinnuksissa/kohdissa voi esiintyä hieman tulkittavia ratkaisuja, mutta niitä on yritetty kuitenkin mallintaa ja ohjata tulkintaa oikeaan suuntaan. Kykenee opastamaan muita jonkin verran hankalammissa asioissa. Oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5- Tuottaa piirustuksia joissa on mallinnettu haastavia kokonaisuuksia luovasti ja toimivasti (esim. asioihin joihin ei ole standardiratkaisua olemassa). Ratkaisut piirustuksissa lähes virheettömiä. Kykenee tuottamaan monimutkaisia ja monipuolisia piirustuksia. Kykenee opastamaan muita haasteellisissakin asioissa. Selvittää asioita oma-aloitteisesti, on aktiivinen.
Esitietovaatimukset
Tarvittava etukäteisosaaminen:
- tietokoneen sujuva käyttö (tiedostojen ja hakemistojen käyttö, tiedostojen zippauksen osaaminen, ohjelmien asentaminen).
- kiinteistöpuolen sähkösuunnittelun perusteet (osaamista kerrytettävä rinnakkaisen opintojakson myötä)
Opiskelijan on hankittava käyttöönsä opiskelijalisenssi käytettävään CAD -ohjelmistoon valmistajan verkkosivuilta ja asennettava se opiskelijan käytössä olevaan tietokoneeseen (tai hyödynnettävä koulun koneilla olevaa asennusta).