Työyhteisössä toimiminenLaajuus (5 op)
Tunnus: MATR221
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää työntekijän vastuita ja velvollisuuksia ja toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- selittää matkailualan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia ja huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- selittää henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet
- hahmottaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen merkityksen sekä erilaiset urapolut matkailualalla
- tunnistaa matkailutyön erityispiirteet.
Sisältö
- Työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä ja vastuullinen toimiminen työyhteisössä
- Matkailualan työlainsäädäntö ja työaikasuunnittelu
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Lisätiedot
Opintojakso on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin ammattikorkeakoulun säädösten mukaisesti.
Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 14.03.2025
Ajoitus
01.03.2025 - 01.05.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Petri Pälli
- Sari Nisula
Vastuuhenkilö
Petri Pälli
Opiskelijaryhmät
-
RA81M24KRestonomikoulutus (verkko-opinnot), Rovaniemi, kevät 2024
Tavoitteet
Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää työntekijän vastuita ja velvollisuuksia ja toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- selittää matkailualan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia ja huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- selittää henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet
- hahmottaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen merkityksen sekä erilaiset urapolut matkailualalla
- tunnistaa matkailutyön erityispiirteet.
Sisältö
- Työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä ja vastuullinen toimiminen työyhteisössä
- Matkailualan työlainsäädäntö ja työaikasuunnittelu
Oppimateriaalit
Eräsalo, U. 2011. Käytännön henkilöstöjohtaminen majoitus- ja ravitsemisalalla. Restamark. Vantaa. - Kauhanen, J. 2012. Henkilöstövoimavarojen johtaminen. Talen-tum. - Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen – Strateginen kilpailuteki-jä. Helsinki: Edita Prima Oy Viitala, R. 2021. Henkilöstöjohtaminen. Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Edita Publishing Oy. Myös E-kirjana. Kappaleet: 2.4. - 2.8., 2.11 ja 2.12, 3.13. - Marata-alaan liittyvät yleissitovat työehtosopimukset - Muu opintojaksolla osoitettu materiaali Moodlessa • Laki nuorista työntekijöistä • Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi • Laki työsuojelun valvonnasta ja työsuojelun yhteistoiminnasta • Laki yhteistoiminnasta yrityksissä • Opintovapaalaki • Oppisopimuslaki • Pelastuslaki • Tasa-arvolaki • Työaikalaki • Työntekijöiden eläkelaki • Työsopimuslaki • Työturvallisuuslaki • Työterveyshuoltolaki • Vuosilomalaki, Vuorotteluvapaalaki • Yhdenvertaisuuslaki • Yksityisyyden suoja työsuhteessa
Työturvallisuuskeskus. Työyhteisö
Työterveyslaitos. 2016. Askeleet kohti sopuisaa työhteisöä työkirja.
-Petri Pälli: luentomateriaali, nettilinkit
Muu Moodlessa osoitettu materiaali.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, ryhmätyöt
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ryhmätyöseminaarit
Ryhmätöiden täydennys
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
1) Osaamisen näyttö (sovitaan opettajan kanssa erikseen)
2) Työn opinnollistaminen (sovitaan opettajan kanssa erikseen)
Työn opinnollistaminen on tapa suorittaa opintoja. Tällöin hankit koulutuksen osaamistavoitteiden mukaista osaamista työtehtävissäsi tai muussa toiminnassa. Opinnollistaminen on mahdollista, kun työn tai esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan sisältö mahdollistaa osaamistavoitteiden saavuttamisen.
Lisätietoja opiskelijoille
Lapin yliopiston läsnäoleva tutkinto-opiskelija voi ilmoittautua maksutta Lapin ammattikorkeakoulun tarjoamiin LUC-opintoihin, mikäli opinnot voi liittää omaan tutkintoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Lapin ammattikorkeakoulun Hakijan työpöydällä: https://hakeutuminen-amk.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/opiskeluhaku#4554
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suomeksi
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Englanniksi
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Englanniksi
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Lisätiedot
Opintojakso on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin ammattikorkeakoulun säädösten mukaisesti.
Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 31.08.2024
Ajoitus
01.09.2024 - 31.12.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 65
Tutkinto-ohjelma
- Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Petri Pälli
- Sari Nisula
Vastuuhenkilö
Petri Pälli
Opiskelijaryhmät
-
YMATaineMatkailututkimus aineopinnot
-
RA81M23SRestonomikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023
Tavoitteet
Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää työntekijän vastuita ja velvollisuuksia ja toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- selittää matkailualan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia ja huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- selittää henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet
- hahmottaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen merkityksen sekä erilaiset urapolut matkailualalla
- tunnistaa matkailutyön erityispiirteet.
Sisältö
- Työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä ja vastuullinen toimiminen työyhteisössä
- Matkailualan työlainsäädäntö ja työaikasuunnittelu
Oppimateriaalit
Eräsalo, U. 2011. Käytännön henkilöstöjohtaminen majoitus- ja ravitsemisalalla. Restamark. Vantaa. - Kauhanen, J. 2012. Henkilöstövoimavarojen johtaminen. Talen-tum. - Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen – Strateginen kilpailuteki-jä. Helsinki: Edita Prima Oy. Viitala, R. 2021. Henkilöstöjohtaminen. Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Edita Publishing Oy. Myös E-kirjana. Kappaleet: 2.4. - 2.8., 2.11 ja 2.12, 3.13 - Marata-alaan liittyvät yleissitovat työehtosopimukset - Muu opintojaksolla osoitettu materiaali Moodlessa • Laki nuorista työntekijöistä • Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi • Laki työsuojelun valvonnasta ja työsuojelun yhteistoiminnasta • Laki yhteistoiminnasta yrityksissä • Opintovapaalaki • Oppisopimuslaki • Pelastuslaki • Tasa-arvolaki • Työaikalaki • Työntekijöiden eläkelaki • Työsopimuslaki • Työturvallisuuslaki • Työterveyshuoltolaki • Vuosilomalaki, Vuorotteluvapaalaki • Yhdenvertaisuuslaki • Yksityisyyden suoja työsuhteessa -Petri Pälli: luentomateriaali, nettilinkit
Muu Moodlessa osoitettu materiaali.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset , ryhmätyöt
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tehtävien palautus ja mahdollisten tenttien ajankohdat sopivaan luentojen alussa.
Tehtäviä voidaan täydentää ja tentit uusia tarvittaessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
1) Osaamisen näyttö (sovitaan opettajan kanssa erikseen)
2) Työn opinnollistaminen (sovitaan opettajan kanssa erikseen)
Työn opinnollistaminen on tapa suorittaa opintoja. Tällöin hankit koulutuksen osaamistavoitteiden mukaista osaamista työtehtävissäsi tai muussa toiminnassa. Opinnollistaminen on mahdollista, kun työn tai esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan sisältö mahdollistaa osaamistavoitteiden saavuttamisen. Opinnallistaminen edellyttää sopimusta työntekijän, työpaikan ja oppilaiton välillä.
Lisätietoja opiskelijoille
Lapin yliopiston läsnäoleva tutkinto-opiskelija voi ilmoittautua maksutta Lapin ammattikorkeakoulun tarjoamiin LUC-opintoihin, mikäli opinnot voi liittää omaan tutkintoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Lapin ammattikorkeakoulun Hakijan työpöydällä: https://hakeutuminen-amk.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/#3759
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Englanniksi
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Englanniksi
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Lisätiedot
Opintojakso on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin ammattikorkeakoulun säädösten mukaisesti.
Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.
Ilmoittautumisaika
02.10.2023 - 11.03.2024
Ajoitus
12.03.2024 - 12.04.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Petri Pälli
- Sari Nisula
Vastuuhenkilö
Petri Pälli
Opiskelijaryhmät
-
RA81M23KRestonomikoulutus, Rovaniemi, kevät 2023
-
YMATaineMatkailututkimus aineopinnot
Tavoitteet
Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää työntekijän vastuita ja velvollisuuksia ja toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- selittää matkailualan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia ja huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- selittää henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet
- hahmottaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen merkityksen sekä erilaiset urapolut matkailualalla
- tunnistaa matkailutyön erityispiirteet.
Sisältö
- Työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä ja vastuullinen toimiminen työyhteisössä
- Matkailualan työlainsäädäntö ja työaikasuunnittelu
Oppimateriaalit
Eräsalo, U. 2011. Käytännön henkilöstöjohtaminen majoitus- ja ravitsemisalalla. Restamark. Vantaa. - Kauhanen, J. 2012. Henkilöstövoimavarojen johtaminen. Talen-tum. - Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen – Strateginen kilpailuteki-jä. Helsinki: Edita Prima Oy Viitala, R. 2021. Henkilöstöjohtaminen. Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Edita Publishing Oy. Myös E-kirjana. Kappaleet: 2.4. - 2.8., 2.11 ja 2.12, 3.13. - Marata-alaan liittyvät yleissitovat työehtosopimukset - Muu opintojaksolla osoitettu materiaali Moodlessa • Laki nuorista työntekijöistä • Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi • Laki työsuojelun valvonnasta ja työsuojelun yhteistoiminnasta • Laki yhteistoiminnasta yrityksissä • Opintovapaalaki • Oppisopimuslaki • Pelastuslaki • Tasa-arvolaki • Työaikalaki • Työntekijöiden eläkelaki • Työsopimuslaki • Työturvallisuuslaki • Työterveyshuoltolaki • Vuosilomalaki, Vuorotteluvapaalaki • Yhdenvertaisuuslaki • Yksityisyyden suoja työsuhteessa
Työturvallisuuskeskus. Työyhteisö
Työterveyslaitos. 2016. Askeleet kohti sopuisaa työhteisöä työkirja.
-Petri Pälli: luentomateriaali, nettilinkit
Muu Moodlessa osoitettu materiaali.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, ryhmätyöt
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ryhmätyöseminaarit
Ryhmätöiden täydennys
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
1) Osaamisen näyttö (sovitaan opettajan kanssa erikseen)
2) Työn opinnollistaminen (sovitaan opettajan kanssa erikseen)
Työn opinnollistaminen on tapa suorittaa opintoja. Tällöin hankit koulutuksen osaamistavoitteiden mukaista osaamista työtehtävissäsi tai muussa toiminnassa. Opinnollistaminen on mahdollista, kun työn tai esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan sisältö mahdollistaa osaamistavoitteiden saavuttamisen.
Lisätietoja opiskelijoille
Lapin yliopiston läsnäoleva tutkinto-opiskelija voi ilmoittautua maksutta Lapin ammattikorkeakoulun tarjoamiin LUC-opintoihin, mikäli opinnot voi liittää omaan tutkintoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Lapin ammattikorkeakoulun Hakijan työpöydällä: https://hakeutuminen-amk.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/opiskeluhaku#3336
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suomeksi
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Englanniksi
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Englanniksi
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Lisätiedot
Opintojakso on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin ammattikorkeakoulun säädösten mukaisesti.
Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.
Ilmoittautumisaika
13.03.2023 - 28.08.2023
Ajoitus
29.08.2023 - 04.11.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 65
Tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Petri Pälli
- Milla Hirvaskari
- Sari Nisula
Vastuuhenkilö
Petri Pälli
Opiskelijaryhmät
-
RA81M22SRestonomikoulutus, Rovaniemi syksy 2022
Tavoitteet
Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää työntekijän vastuita ja velvollisuuksia ja toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- selittää matkailualan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia ja huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- selittää henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet
- hahmottaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen merkityksen sekä erilaiset urapolut matkailualalla
- tunnistaa matkailutyön erityispiirteet.
Sisältö
- Työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä ja vastuullinen toimiminen työyhteisössä
- Matkailualan työlainsäädäntö ja työaikasuunnittelu
Aika ja paikka
ZOOM
Oppimateriaalit
- Eräsalo, U. 2011. Käytännön henkilöstöjohtaminen majoitus- ja ravitsemisalalla. Restamark. Vantaa. - Kauhanen, J. 2012. Henkilöstövoimavarojen johtaminen. Talen-tum. - Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen – Strateginen kilpailuteki-jä. Helsinki: Edita Prima Oy. - Marata-alaan liittyvät yleissitovat työehtosopimukset - Muu opintojaksolla osoitettu materiaali Moodlessa • Laki nuorista työntekijöistä • Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi • Laki työsuojelun valvonnasta ja työsuojelun yhteistoiminnasta • Laki yhteistoiminnasta yrityksissä • Opintovapaalaki • Oppisopimuslaki • Pelastuslaki • Tasa-arvolaki • Työaikalaki • Työntekijöiden eläkelaki • Työsopimuslaki • Työturvallisuuslaki • Työterveyshuoltolaki • Vuosilomalaki, Vuorotteluvapaalaki • Yhdenvertaisuuslaki • Yksityisyyden suoja työsuhteessa -Petri Pälli: luentomateriaali, nettilinkit
Muu Moodlessa osoitettu materiaali.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, seminaarit
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Osuus Petri Pälli: Työehtosopimus ryhmätyö
Yksilötehtävä: työyhteisössä toimimisen periaatteet ja vastuut, työaikasuunnittelun periaatteet
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
1) Osaamisen näyttö (sovitaan opettajan kanssa erikseen)
2) Opinnollistaminen (sovitaan opettajan kanssa erikseen)
Työn opinnollistaminen on tapa suorittaa opintoja. Tällöin hankit koulutuksen osaamistavoitteiden mukaista osaamista työtehtävissäsi tai muussa toiminnassa. Opinnollistaminen on mahdollista, kun työn tai esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan sisältö mahdollistaa osaamistavoitteiden saavuttamisen. Tämä edellyttää työnantajan tai vastaavan yhteistyötahon sitoutumista sekä opiskelijan huolellista perehtymistä opetussuunnitelmassa kuvattuihin osaamistavoitteisiin ja osaamisen arviointikriteereihin.
Lisätietoja opiskelijoille
Lapin yliopiston läsnäoleva tutkinto-opiskelija voi ilmoittautua maksutta Lapin ammattikorkeakoulun tarjoamiin LUC-opintoihin, mikäli opinnot voi liittää omaan tutkintoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Lapin ammattikorkeakoulun Hakijan työpöydällä: https://hakeutuminen-amk.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/opiskeluhaku#3045
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Lisätiedot
Opintojakso on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin ammattikorkeakoulun säädösten mukaisesti.
Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.
Ilmoittautumisaika
03.10.2022 - 15.03.2023
Ajoitus
16.03.2023 - 14.05.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Petri Pälli
- Milla Hirvaskari
- Sari Nisula
Vastuuhenkilö
Petri Pälli
Opiskelijaryhmät
-
YMATaineMatkailututkimus aineopinnot
-
RA81M22KRestonomikoulutus, Rovaniemi kevät 2022
Tavoitteet
Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää työntekijän vastuita ja velvollisuuksia ja toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- selittää matkailualan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia ja huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- selittää henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet
- hahmottaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen merkityksen sekä erilaiset urapolut matkailualalla
- tunnistaa matkailutyön erityispiirteet.
Sisältö
- Työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä ja vastuullinen toimiminen työyhteisössä
- Matkailualan työlainsäädäntö ja työaikasuunnittelu
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Lisätiedot
Opintojakso on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin ammattikorkeakoulun säädösten mukaisesti.
Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.
Ilmoittautumisaika
14.03.2022 - 31.07.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 14.10.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Sari Nisula
- Petri Pälli
- Milla Hirvaskari
Vastuuhenkilö
Petri Pälli
Opiskelijaryhmät
-
YMATaineMatkailututkimus aineopinnot
-
RA81M21SRestonomikoulutus, Rovaniemi syksy 2021
Tavoitteet
Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää työntekijän vastuita ja velvollisuuksia ja toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- selittää matkailualan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia ja huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- selittää henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet
- hahmottaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen merkityksen sekä erilaiset urapolut matkailualalla
- tunnistaa matkailutyön erityispiirteet.
Sisältö
- Työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä ja vastuullinen toimiminen työyhteisössä
- Matkailualan työlainsäädäntö ja työaikasuunnittelu
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Lisätiedot
Opintojakso on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin ammattikorkeakoulun säädösten mukaisesti.
Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.
Ilmoittautumisaika
01.10.2021 - 31.01.2022
Ajoitus
01.01.2022 - 31.05.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Sari Nisula
- Petri Pälli
- Milla Hirvaskari
Vastuuhenkilö
Petri Pälli
Opiskelijaryhmät
-
RA81M21KRestonomikoulutus (monimuotototeutus) Rovaniemi kevät
-
YMATaineMatkailututkimus aineopinnot
Tavoitteet
Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää työntekijän vastuita ja velvollisuuksia ja toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- selittää matkailualan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia ja huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- selittää henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet
- hahmottaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen merkityksen sekä erilaiset urapolut matkailualalla
- tunnistaa matkailutyön erityispiirteet.
Sisältö
- Työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä ja vastuullinen toimiminen työyhteisössä
- Matkailualan työlainsäädäntö ja työaikasuunnittelu
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Lisätiedot
Opintojakso on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin ammattikorkeakoulun säädösten mukaisesti.
Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.