Siirry suoraan sisältöön

Matkailun kestävä suunnitteluLaajuus (5 op)

Tunnus: MAT203

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen vaikuttavat tekijät
- tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutukset matkailuun ja matkailun vaikutukset ilmastonmuutokseen
- kuvata matkailun kestävän suunnittelun työkaluja ja malleja
- nimetä matkailualaan liittyviä toimijoita sekä toimintaintressejä
- tunnistaa osallistavan suunnittelun välineet ja menetelmät
- kuvata matkailun toimijoiden oikeuksia ja velvollisuuksia kestävyyden kannalta
- arvioida ja analysoida kriittisesti matkailun kestävyyden toteutumista
- tunnistaa tutkimuksen roolin matkailun kestävässä suunnittelussa ja kehittämisessä.

Sisältö

- Matkailun kestävyyden periaatteet
- Matkailun kestävä kehittäminen
- Kestävän suunnittelun mallit ja työkalut
- Kestävyyden indikaattorit
- Matkailun ja muiden elinkeinojen yhteensovittaminen
- Erilaisten käyttäjien ja sidosryhmien intressit ja tarpeet
- Matkailullinen maankäyttö
- Ilmastonmuutos

Esitietovaatimukset

MT201 Johdatus matkailuilmiöön

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2): Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä ja kiitettävä (3-4): Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Lisätiedot

Opintojakso on yliopiston matkailututkimuksen ja ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen yhteinen.

Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 01.02.2024

Ajoitus

02.02.2024 - 26.02.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

5 - 200

Tutkinto-ohjelma
  • Kokemuksen muotoilu koulutusohjelma
  • Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Salla Jutila
  • Jenni Pyhäjärvi
Vastuuhenkilö

Salla Jutila

Opiskelijaryhmät
  • KOMU1
    Kokemuksen muotoilu 1. vuosikurssi
  • KOKMUperus
    Kokemuksen muotoilun perusopinnot
  • YMATperus
    Matkailututkimus perusopinnot
  • RA81M23S
    Restonomikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen vaikuttavat tekijät
- tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutukset matkailuun ja matkailun vaikutukset ilmastonmuutokseen
- kuvata matkailun kestävän suunnittelun työkaluja ja malleja
- nimetä matkailualaan liittyviä toimijoita sekä toimintaintressejä
- tunnistaa osallistavan suunnittelun välineet ja menetelmät
- kuvata matkailun toimijoiden oikeuksia ja velvollisuuksia kestävyyden kannalta
- arvioida ja analysoida kriittisesti matkailun kestävyyden toteutumista
- tunnistaa tutkimuksen roolin matkailun kestävässä suunnittelussa ja kehittämisessä.

Sisältö

- Matkailun kestävyyden periaatteet
- Matkailun kestävä kehittäminen
- Kestävän suunnittelun mallit ja työkalut
- Kestävyyden indikaattorit
- Matkailun ja muiden elinkeinojen yhteensovittaminen
- Erilaisten käyttäjien ja sidosryhmien intressit ja tarpeet
- Matkailullinen maankäyttö
- Ilmastonmuutos

Aika ja paikka

Kurssilla on ennen kontaktiopetuksen alkua ennakkotehtävä, johon kuuluu ennakkoaineisto ja Moodlessa suoritetava tentti.

Lähiopetuksen aikataulu (seuraa Tuudoa):
02.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
07.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
09.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
14.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
16.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
21.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
23.02.2024 12.00 - 14.30 A178 LY
26.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY

Huom: Verkkototeutus (vaihtoehto B) on ajasta ja paikasta riippumaton.

Oppimateriaalit

Kaikki opintojakson aikana esitetyt materiaalit ja materiaalisuositukset



Becken, S. (2015). Tourism and Oil. Preparing for the Challenge. Bristol: Channel View Publications. 978-1-906884-39-0 Goodwin, H. (2011). Taking responsibility for Tourism. Oxford: Goodfellow Publishing. 978-952-484-193-1 Jokimäki, J. & Kaisanlahti-Jokimäki, M-L. (toim.) (2007). Matkailualueiden kestävyyden indikaattorit. Arktisen keskuksen tiedotteita 50. 978-0-415-82601-3 Nunkoo, R. & Smith, S. (toim.) (2014). Trust, tourism development and planning. Routeledge. 978-952-60-4168-1 Staffans, A. & Merikoski, T. (toim.) (2011). Miten kestävä matkailualue tehdään? Käsikirja suunnitteluun ja rakentamiseen. Aalto-yliopiston julkaisusarja.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla on ennakkotehtävä, joka on kaikille yhteinen (Moodle). Tästä tulee tarkempaa tietoa tammikuussa 2024.

Opiskelijalla on mahdollista valita opintojakson suoritustavaksi A) lähitoteutus TAI B) verkkototeutus.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Sovitaan opintojakson alussa yhteisesti.

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Lähi- tai verkkototeutus.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2): Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä ja kiitettävä (3-4): Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointikriteerit (tarkennetaan tehtävien yhteydessä):

Erinomainen (5)
Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Hyvä ja kiitettävä (3-4)
Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2)
Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Hylätty (0)
Ei täytä edellä mainittuja kriteerejä.

Esitietovaatimukset

MT201 Johdatus matkailuilmiöön

Lisätiedot

Opintojakso on yliopiston matkailututkimuksen ja ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen yhteinen.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 11.10.2023

Ajoitus

23.10.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 100

Tutkinto-ohjelma
  • Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Jenni Pyhäjärvi
Vastuuhenkilö

Jenni Pyhäjärvi

Opiskelijaryhmät
  • RA81M23K
    Restonomikoulutus, Rovaniemi, kevät 2023

Tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen vaikuttavat tekijät
- tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutukset matkailuun ja matkailun vaikutukset ilmastonmuutokseen
- kuvata matkailun kestävän suunnittelun työkaluja ja malleja
- nimetä matkailualaan liittyviä toimijoita sekä toimintaintressejä
- tunnistaa osallistavan suunnittelun välineet ja menetelmät
- kuvata matkailun toimijoiden oikeuksia ja velvollisuuksia kestävyyden kannalta
- arvioida ja analysoida kriittisesti matkailun kestävyyden toteutumista
- tunnistaa tutkimuksen roolin matkailun kestävässä suunnittelussa ja kehittämisessä.

Sisältö

- Matkailun kestävyyden periaatteet
- Matkailun kestävä kehittäminen
- Kestävän suunnittelun mallit ja työkalut
- Kestävyyden indikaattorit
- Matkailun ja muiden elinkeinojen yhteensovittaminen
- Erilaisten käyttäjien ja sidosryhmien intressit ja tarpeet
- Matkailullinen maankäyttö
- Ilmastonmuutos

Aika ja paikka

Ajasta ja paikasta riippumaton itsenäisesti suoritettava toteutus. Suoritettava syyslukukauden 2023 loppuun mennessä.

Opetusympäristöt Moodle, ZOOM sekä erilaiset verkkoalustat.

Oppimateriaalit

Verkkokurssin oppimismateriaalit. Kaikki opintojakson aikana esitetyt materiaalit ja materiaalisuositukset. Becken, S. (2015). Tourism and Oil. Preparing for the Challenge. Bristol: Channel View Publications. 978-1-906884-39-0 Goodwin, H. (2011). Taking responsibility for Tourism. Oxford: Goodfellow Publishing. 978-952-484-193-1 Jokimäki, J. & Kaisanlahti-Jokimäki, M-L. (toim.) (2007). Matkailualueiden kestävyyden indikaattorit. Arktisen keskuksen tiedotteita 50. 978-0-415-82601-3 Nunkoo, R. & Smith, S. (toim.) (2014). Trust, tourism development and planning. Routeledge. 978-952-60-4168-1 Staffans, A. & Merikoski, T. (toim.) (2011). Miten kestävä matkailualue tehdään? Käsikirja suunnitteluun ja rakentamiseen. Aalto-yliopiston julkaisusarja.

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutuu itsenäisesti suoritettavana verkkototeutuksena. Opintojakson info pidetään ma 23.10.2023 klo 14.30-16.00 Zoom-virtuaaliluokassa. Info nauhoitetaan.

Moodle aukeaa arviolta kuusi päivää ennen opintojakson alkua eli viikon 40 lopulla. Opintoinfon jälkeen opintojakso toteutuu ohjeistusten mukaisesti itsenäisesti suoritettavana verkkototeutuksena.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Verkkototeutus.

Osaamisen näyttö.

Sisällön jaksotus

Loka-joulukuu 2023:

23.10.-31.12.2023.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2): Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä ja kiitettävä (3-4): Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioitavia oppimistehtäviä orientoiva ennakkotehtävä ja siihen liittyvä Moodle -tentti, verkko-opiskelu/sertifikaatit ja essee.

Arviointikriteerit, joita tarkennetaan edelleen tehtävien yhteydessä:

Erinomainen (5)
Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Hyvä ja kiitettävä (3-4)
Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2)
Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Esitietovaatimukset

MT201 Johdatus matkailuilmiöön

Lisätiedot

Opintojakso on yliopiston matkailututkimuksen ja ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen yhteinen.

Ilmoittautumisaika

03.10.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

16.01.2023 - 12.03.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 100

Tutkinto-ohjelma
  • Kokemuksen muotoilu koulutusohjelma
  • Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Salla Jutila
  • Jenni Pyhäjärvi
Vastuuhenkilö

Salla Jutila

Opiskelijaryhmät
  • KOMU1
    Kokemuksen muotoilu 1. vuosikurssi
  • RA81M22S
    Restonomikoulutus, Rovaniemi syksy 2022
  • KOKMUperus
    Kokemuksen muotoilun perusopinnot
  • YMATperus
    Matkailututkimus perusopinnot

Tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen vaikuttavat tekijät
- tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutukset matkailuun ja matkailun vaikutukset ilmastonmuutokseen
- kuvata matkailun kestävän suunnittelun työkaluja ja malleja
- nimetä matkailualaan liittyviä toimijoita sekä toimintaintressejä
- tunnistaa osallistavan suunnittelun välineet ja menetelmät
- kuvata matkailun toimijoiden oikeuksia ja velvollisuuksia kestävyyden kannalta
- arvioida ja analysoida kriittisesti matkailun kestävyyden toteutumista
- tunnistaa tutkimuksen roolin matkailun kestävässä suunnittelussa ja kehittämisessä.

Sisältö

- Matkailun kestävyyden periaatteet
- Matkailun kestävä kehittäminen
- Kestävän suunnittelun mallit ja työkalut
- Kestävyyden indikaattorit
- Matkailun ja muiden elinkeinojen yhteensovittaminen
- Erilaisten käyttäjien ja sidosryhmien intressit ja tarpeet
- Matkailullinen maankäyttö
- Ilmastonmuutos

Aika ja paikka

Ennakkotehtävä
Lähivaihtoehdon kontaktitunnit
Verkkototeutus on ajasta ja paikasta riippumaton.

Oppimateriaalit

Kaikki opintojakson aikana esitetyt materiaalit ja materiaalisuositukset

Becken, S. (2015). Tourism and Oil. Preparing for the Challenge. Bristol: Channel View Publications. 978-1-906884-39-0 Goodwin, H. (2011). Taking responsibility for Tourism. Oxford: Goodfellow Publishing. 978-952-484-193-1 Jokimäki, J. & Kaisanlahti-Jokimäki, M-L. (toim.) (2007). Matkailualueiden kestävyyden indikaattorit. Arktisen keskuksen tiedotteita 50. 978-0-415-82601-3 Nunkoo, R. & Smith, S. (toim.) (2014). Trust, tourism development and planning. Routeledge. 978-952-60-4168-1 Staffans, A. & Merikoski, T. (toim.) (2011). Miten kestävä matkailualue tehdään? Käsikirja suunnitteluun ja rakentamiseen. Aalto-yliopiston julkaisusarja.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla on ennakkotehtävä (viikot 3-4), joka on kaikille yhteinen (Moodle).

Opiskelijalla on mahdollista valita opintojakson suoritustavaksi A) lähitoteutus TAI B) verkkototeutus.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Lähi- tai verkkototeutus. Osaamisen näyttö.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2): Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä ja kiitettävä (3-4): Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointikriteerit (tarkennetaan tehtävien yhteydessä):

Erinomainen (5)
Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Hyvä ja kiitettävä (3-4)
Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2)
Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Esitietovaatimukset

MT201 Johdatus matkailuilmiöön

Lisätiedot

Opintojakso on yliopiston matkailututkimuksen ja ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen yhteinen.

Ilmoittautumisaika

14.03.2022 - 05.10.2022

Ajoitus

12.10.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 60

Tutkinto-ohjelma
  • Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Jenni Pyhäjärvi
Vastuuhenkilö

Jenni Pyhäjärvi

Opiskelijaryhmät
  • RA81M22K
    Restonomikoulutus, Rovaniemi kevät 2022

Tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen vaikuttavat tekijät
- tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutukset matkailuun ja matkailun vaikutukset ilmastonmuutokseen
- kuvata matkailun kestävän suunnittelun työkaluja ja malleja
- nimetä matkailualaan liittyviä toimijoita sekä toimintaintressejä
- tunnistaa osallistavan suunnittelun välineet ja menetelmät
- kuvata matkailun toimijoiden oikeuksia ja velvollisuuksia kestävyyden kannalta
- arvioida ja analysoida kriittisesti matkailun kestävyyden toteutumista
- tunnistaa tutkimuksen roolin matkailun kestävässä suunnittelussa ja kehittämisessä.

Sisältö

- Matkailun kestävyyden periaatteet
- Matkailun kestävä kehittäminen
- Kestävän suunnittelun mallit ja työkalut
- Kestävyyden indikaattorit
- Matkailun ja muiden elinkeinojen yhteensovittaminen
- Erilaisten käyttäjien ja sidosryhmien intressit ja tarpeet
- Matkailullinen maankäyttö
- Ilmastonmuutos

Aika ja paikka

Verkkototeutus on ajasta ja paikasta riippumaton.

Oppimateriaalit

Verkkokurssin oppimismateriaalit. Kaikki opintojakson aikana esitetyt materiaalit ja materiaalisuositukset. Becken, S. (2015). Tourism and Oil. Preparing for the Challenge. Bristol: Channel View Publications. 978-1-906884-39-0 Goodwin, H. (2011). Taking responsibility for Tourism. Oxford: Goodfellow Publishing. 978-952-484-193-1 Jokimäki, J. & Kaisanlahti-Jokimäki, M-L. (toim.) (2007). Matkailualueiden kestävyyden indikaattorit. Arktisen keskuksen tiedotteita 50. 978-0-415-82601-3 Nunkoo, R. & Smith, S. (toim.) (2014). Trust, tourism development and planning. Routeledge. 978-952-60-4168-1 Staffans, A. & Merikoski, T. (toim.) (2011). Miten kestävä matkailualue tehdään? Käsikirja suunnitteluun ja rakentamiseen. Aalto-yliopiston julkaisusarja.

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutuu itsenäisesti suoritettavana verkkototeutuksena.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Verkkototeutus.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2): Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä ja kiitettävä (3-4): Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointikriteerit (tarkennetaan tehtävien yhteydessä):

Erinomainen (5)
Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Hyvä ja kiitettävä (3-4)
Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2)
Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Esitietovaatimukset

MT201 Johdatus matkailuilmiöön

Lisätiedot

Opintojakso on yliopiston matkailututkimuksen ja ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen yhteinen.

Ilmoittautumisaika

01.08.2021 - 24.01.2022

Ajoitus

31.01.2022 - 02.03.2022

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 150

Tutkinto-ohjelma
  • Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Jenni Pyhäjärvi
  • Minna Nousiainen
Vastuuhenkilö

Jenni Pyhäjärvi

Opiskelijaryhmät
  • KOMU1
    Kokemuksen muotoilu 1. vuosikurssi
  • KOKMUperus
    Kokemuksen muotoilun perusopinnot
  • YMATperus
    Matkailututkimus perusopinnot
  • RA81M21S
    Restonomikoulutus, Rovaniemi syksy 2021

Tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen vaikuttavat tekijät
- tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutukset matkailuun ja matkailun vaikutukset ilmastonmuutokseen
- kuvata matkailun kestävän suunnittelun työkaluja ja malleja
- nimetä matkailualaan liittyviä toimijoita sekä toimintaintressejä
- tunnistaa osallistavan suunnittelun välineet ja menetelmät
- kuvata matkailun toimijoiden oikeuksia ja velvollisuuksia kestävyyden kannalta
- arvioida ja analysoida kriittisesti matkailun kestävyyden toteutumista
- tunnistaa tutkimuksen roolin matkailun kestävässä suunnittelussa ja kehittämisessä.

Sisältö

- Matkailun kestävyyden periaatteet
- Matkailun kestävä kehittäminen
- Kestävän suunnittelun mallit ja työkalut
- Kestävyyden indikaattorit
- Matkailun ja muiden elinkeinojen yhteensovittaminen
- Erilaisten käyttäjien ja sidosryhmien intressit ja tarpeet
- Matkailullinen maankäyttö
- Ilmastonmuutos

Aika ja paikka

• Ennakkotehtävä: viikot 5 ja 6

Lähiopetuksen aikataulu:
• Ke 9.2.2022 klo 13.15-16.00
• Pe 11.2.2022 klo 12.15-15.00
• Ma 14.2.2022 13.15-16.00
• Ke 16.2.2022 klo 13.15-16.00
• Pe 18.2.2022 klo 13.15-16.00
• Ke 23.2.2022 klo 13.15-16.00
• Ma 28.2.2022 klo 13.15-16.00
• Ke 2.3.2022 klo 13.15-16.00

Verkkototeutus on ajasta ja paikasta riippumaton.

Oppimateriaalit

Kaikki opintojakson aikana esitetyt materiaalit ja materiaalisuositukset

Becken, S. (2015). Tourism and Oil. Preparing for the Challenge. Bristol: Channel View Publications. 978-1-906884-39-0 Goodwin, H. (2011). Taking responsibility for Tourism. Oxford: Goodfellow Publishing. 978-952-484-193-1 Jokimäki, J. & Kaisanlahti-Jokimäki, M-L. (toim.) (2007). Matkailualueiden kestävyyden indikaattorit. Arktisen keskuksen tiedotteita 50. 978-0-415-82601-3 Nunkoo, R. & Smith, S. (toim.) (2014). Trust, tourism development and planning. Routeledge. 978-952-60-4168-1 Staffans, A. & Merikoski, T. (toim.) (2011). Miten kestävä matkailualue tehdään? Käsikirja suunnitteluun ja rakentamiseen. Aalto-yliopiston julkaisusarja.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla on ennakkotehtävä, joka on kaikille yhteinen (Moodle).

Opiskelijalla on mahdollista valita opintojakson suoritustavaksi A) lähitoteutus TAI B) verkkototeutus.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Lähi- tai verkkototeutus.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2): Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä ja kiitettävä (3-4): Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointikriteerit (tarkennetaan tehtävien yhteydessä):

Erinomainen (5)
Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Hyvä ja kiitettävä (3-4)
Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2)
Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Esitietovaatimukset

MT201 Johdatus matkailuilmiöön

Lisätiedot

Opintojakso on yliopiston matkailututkimuksen ja ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen yhteinen.