Siirry suoraan sisältöön

Matkailun kestävä suunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: MAT203-3010

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 01.02.2024

Ajoitus

02.02.2024 - 26.02.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

5 - 200

Tutkinto-ohjelma

  • Kokemuksen muotoilu koulutusohjelma
  • Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus

Opettaja

  • Salla Jutila
  • Jenni Pyhäjärvi

Vastuuhenkilö

Salla Jutila

Opiskelijaryhmät

  • KOMU1
    Kokemuksen muotoilu 1. vuosikurssi
  • KOKMUperus
    Kokemuksen muotoilun perusopinnot
  • YMATperus
    Matkailututkimus perusopinnot
  • RA81M23S
    Restonomikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun kestävään suunnitteluun ja kehittämiseen vaikuttavat tekijät
- tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutukset matkailuun ja matkailun vaikutukset ilmastonmuutokseen
- kuvata matkailun kestävän suunnittelun työkaluja ja malleja
- nimetä matkailualaan liittyviä toimijoita sekä toimintaintressejä
- tunnistaa osallistavan suunnittelun välineet ja menetelmät
- kuvata matkailun toimijoiden oikeuksia ja velvollisuuksia kestävyyden kannalta
- arvioida ja analysoida kriittisesti matkailun kestävyyden toteutumista
- tunnistaa tutkimuksen roolin matkailun kestävässä suunnittelussa ja kehittämisessä.

Sisältö

- Matkailun kestävyyden periaatteet
- Matkailun kestävä kehittäminen
- Kestävän suunnittelun mallit ja työkalut
- Kestävyyden indikaattorit
- Matkailun ja muiden elinkeinojen yhteensovittaminen
- Erilaisten käyttäjien ja sidosryhmien intressit ja tarpeet
- Matkailullinen maankäyttö
- Ilmastonmuutos

Aika ja paikka

Kurssilla on ennen kontaktiopetuksen alkua ennakkotehtävä, johon kuuluu ennakkoaineisto ja Moodlessa suoritetava tentti.

Lähiopetuksen aikataulu (seuraa Tuudoa):
02.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
07.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
09.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
14.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
16.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
21.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY
23.02.2024 12.00 - 14.30 A178 LY
26.02.2024 09.00 - 11.30 A178 LY

Huom: Verkkototeutus (vaihtoehto B) on ajasta ja paikasta riippumaton.

Oppimateriaalit

Kaikki opintojakson aikana esitetyt materiaalit ja materiaalisuositukset



Becken, S. (2015). Tourism and Oil. Preparing for the Challenge. Bristol: Channel View Publications. 978-1-906884-39-0 Goodwin, H. (2011). Taking responsibility for Tourism. Oxford: Goodfellow Publishing. 978-952-484-193-1 Jokimäki, J. & Kaisanlahti-Jokimäki, M-L. (toim.) (2007). Matkailualueiden kestävyyden indikaattorit. Arktisen keskuksen tiedotteita 50. 978-0-415-82601-3 Nunkoo, R. & Smith, S. (toim.) (2014). Trust, tourism development and planning. Routeledge. 978-952-60-4168-1 Staffans, A. & Merikoski, T. (toim.) (2011). Miten kestävä matkailualue tehdään? Käsikirja suunnitteluun ja rakentamiseen. Aalto-yliopiston julkaisusarja.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla on ennakkotehtävä, joka on kaikille yhteinen (Moodle). Tästä tulee tarkempaa tietoa tammikuussa 2024.

Opiskelijalla on mahdollista valita opintojakson suoritustavaksi A) lähitoteutus TAI B) verkkototeutus.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Sovitaan opintojakson alussa yhteisesti.

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Lähi- tai verkkototeutus.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2): Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä ja kiitettävä (3-4): Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointikriteerit (tarkennetaan tehtävien yhteydessä):

Erinomainen (5)
Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Hyvä ja kiitettävä (3-4)
Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2)
Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Hylätty (0)
Ei täytä edellä mainittuja kriteerejä.

Esitietovaatimukset

MT201 Johdatus matkailuilmiöön

Lisätiedot

Opintojakso on yliopiston matkailututkimuksen ja ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen yhteinen.