Siirry suoraan sisältöön

Luonnontuotteiden viljelytoiminnan kehittäminenLaajuus (10 op)

Tunnus: R601ML129

Laajuus

10 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- Tuntee luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyn perusteet sekä osaa soveltaa oppimaansa luonnontuotteiden viljelyyn käytännössä
- Osaa suunnitella ja valita luonnontuotteiden viljelyyn ja puoliviljelyyn soveltuvat lajit ympäristö- ja viljelyolosuhteet huomioon ottaen
- Tuntee luonnontuotteiden viljelymenetelmät sekä tuotantoketjun
- Tuntee luonnontuotteiden viljelytoimissa sovellettavaa teknologiaa luoden innovatiivisesti uusia vaihtoehtoisia käyttötapoja ja kohteita.

Sisältö

Viljeltävät luonnonkasvit, -marjat, -sienet
Viljeltävät erikoiskasvit
Luonnontuotteiden luomuviljely ja –tuotanto
Luonnontuotteiden viljelyyn ja sadonkorjuuseen käytettävä teknologia
Sadon käsittely ja varastointi
Kokeellista viljelytoimintaa biolabrassa
Luonnontuotteiden ja erikoiskasvien kasvuolosuhteet ja viljelytekniikat

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tunnistaa viljelyyn soveltuvia luonnonkasveja, -marjoja ja sieniä. Tietää luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyn perusteet ja viljelyyn sovellettavaa teknologiaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa viljeltävät luonnontuotteet, erikoiskasvit, viljelyn perusteet ja tietää tuotantoketjun. Osaa suunnitella luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyä ja huomioida suunnittelussa soveltuvaa teknologiaa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tuntee viljelyyn soveltuvat luonnontuotteet, erikoiskasvit ja niiden viljelytekniikat. Osaa luonnontuotteiden ja erikoiskasvien käsittelytoimenpiteet sekä tuotantoketjun. Hallitsee viljelyn suunnittelun osaten innovatiivisesti hyödyntää teknologiaa ympäristö- ja viljelyolosuhteet huomioon ottaen.

Ilmoittautumisaika

01.10.2024 - 08.04.2025

Ajoitus

15.04.2025 - 15.09.2025

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Kirsi Jokela
  • Anu Tossavainen
  • Tapio Pyörälä
  • Juho Haveri-Heikkilä
Vastuuhenkilö

Anu Tossavainen

Opiskelijaryhmät
  • RA61M22S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija
- Tuntee luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyn perusteet sekä osaa soveltaa oppimaansa luonnontuotteiden viljelyyn käytännössä
- Osaa suunnitella ja valita luonnontuotteiden viljelyyn ja puoliviljelyyn soveltuvat lajit ympäristö- ja viljelyolosuhteet huomioon ottaen
- Tuntee luonnontuotteiden viljelymenetelmät sekä tuotantoketjun
- Tuntee luonnontuotteiden viljelytoimissa sovellettavaa teknologiaa luoden innovatiivisesti uusia vaihtoehtoisia käyttötapoja ja kohteita.

Sisältö

Viljeltävät luonnonkasvit, -marjat, -sienet
Viljeltävät erikoiskasvit
Luonnontuotteiden luomuviljely ja –tuotanto
Luonnontuotteiden viljelyyn ja sadonkorjuuseen käytettävä teknologia
Sadon käsittely ja varastointi
Kokeellista viljelytoimintaa biolabrassa
Luonnontuotteiden ja erikoiskasvien kasvuolosuhteet ja viljelytekniikat

Oppimateriaalit

Galmbosi, Bertalan. Yrttien viljely. Opetushallitus 2021.



Tuominen, Lasse; Tuominen, Marja; Galambosi, Bertalan .Luonnonyrttien viljelyopas (1999). 



Lisäksi jaettava materiaali.

Opetusmenetelmät

Verkkoluennot ja kesäkuussa 2.-6.6. lähipäivät, jolloin tilavierailuja.
Huom! opintojakso jatkuu syksyllä 2025.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tunnistaa viljelyyn soveltuvia luonnonkasveja, -marjoja ja sieniä. Tietää luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyn perusteet ja viljelyyn sovellettavaa teknologiaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa viljeltävät luonnontuotteet, erikoiskasvit, viljelyn perusteet ja tietää tuotantoketjun. Osaa suunnitella luonnontuotteiden ja erikoiskasvien viljelyä ja huomioida suunnittelussa soveltuvaa teknologiaa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tuntee viljelyyn soveltuvat luonnontuotteet, erikoiskasvit ja niiden viljelytekniikat. Osaa luonnontuotteiden ja erikoiskasvien käsittelytoimenpiteet sekä tuotantoketjun. Hallitsee viljelyn suunnittelun osaten innovatiivisesti hyödyntää teknologiaa ympäristö- ja viljelyolosuhteet huomioon ottaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnissa huomioidaan oppimispäiväkirjat ja tehtävä. Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon aktiivisuus sekä verkkoluennoilla että tutustumiskäynneillä.