Luonnontuotteiden tuotekehitys ja innovointiLaajuus (10 op)
Tunnus: R601ML120
Laajuus
10 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- Tuntee tuotekehitysprosessin etenemisen
- Osaa luonnontuotteen tuotantoprosessin ja/tai luonnontuotteisiin perustuvan palvelun järjestämisen eri vaiheet
- Osaa innovoida uusia tuotteita, laatia reseptin ja sopivan säilöntämenetelmän sekä noudattaa toimia valmistusprosessissa
- Osaa valita tuotteelle sopivan pakkauksen ja materiaalin sekä varastointitavan
- Osaa soveltaa toimialan trendi ja markkinatietouttaan tuotekehityksessä
- Opiskelija osaa arvioida kehittämänsä tuotteen tai raaka-aineen muuntautumiskykyä eri tuotantomenetelmiin ja volyymiasteisiin
- Osaa suunnitella luonnontuotteiden käyttöä elintarvikkeena tai kosmetiikassa ja innovoida uusia tuotteita
- Tuntee tuotteen prosessointimenetelmät sekä osaa nimetä niihin liittyvät riskit tuotteen laadulle.
Sisältö
Tuotekehityksen ja tuotantoprosessin vaiheet sekä innovatiivinen käytännön tuotekehitys biolabran koekeittiössä
Asiakaslähtöinen tuotteistaminen
Reseptiikan laadinta
Uuselintarvikeasetus
Jatkojalostus ja sivuvirrat
Elintarvikehuoneisto
Hygieniapassi
Sertifikaatit ja laatujärjestelmät
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää tuotekehityksen perusteet ja luonnontuotteiden tuotantoprosessin. Osaa toimia hygieenisesti ja turvallisesti, mutta luonnontuotteen valmistusprosessissa- ja menetelmissä on kehitettävää.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Hallitsee luonnontuotteista valmistetun tuotteen tuotantoprosessin ja -menetelmät hygieenisesti. Ymmärtää asiakaslähtöisen tuotteistamisen. Osaa suunnitella ja mukauttaa innovoimansa tuotteen tuotannon volyymin muutoksiin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Osaa luonnontuotteiden tuotekehityksen viitekehyksen. Kehittää innovatiivisesti uusia luonnontuotteita osaten soveltaa asiakaslähtöistä tuotteistamista, markkina- ja trenditietoutta. Taitaa luonnontuotteen valmistus- ja säilöntäprosessin ottaen huomioon tuoteturvallisuuden, hygieenisyyden ja eri tuotantovolyymeihin vaikuttavat tekijät.
Ilmoittautumisaika
11.03.2024 - 01.09.2024
Ajoitus
02.09.2024 - 05.12.2024
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
90 % Lähiopetus, 10 % Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Agrologikoulutus
Opettaja
- Anu Tossavainen
- Juho Haveri-Heikkilä
Vastuuhenkilö
Anu Tossavainen
Opiskelijaryhmät
-
RA61M22SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Tavoitteet
Opiskelija
- Tuntee tuotekehitysprosessin etenemisen
- Osaa luonnontuotteen tuotantoprosessin ja/tai luonnontuotteisiin perustuvan palvelun järjestämisen eri vaiheet
- Osaa innovoida uusia tuotteita, laatia reseptin ja sopivan säilöntämenetelmän sekä noudattaa toimia valmistusprosessissa
- Osaa valita tuotteelle sopivan pakkauksen ja materiaalin sekä varastointitavan
- Osaa soveltaa toimialan trendi ja markkinatietouttaan tuotekehityksessä
- Opiskelija osaa arvioida kehittämänsä tuotteen tai raaka-aineen muuntautumiskykyä eri tuotantomenetelmiin ja volyymiasteisiin
- Osaa suunnitella luonnontuotteiden käyttöä elintarvikkeena tai kosmetiikassa ja innovoida uusia tuotteita
- Tuntee tuotteen prosessointimenetelmät sekä osaa nimetä niihin liittyvät riskit tuotteen laadulle.
Sisältö
Tuotekehityksen ja tuotantoprosessin vaiheet sekä innovatiivinen käytännön tuotekehitys biolabran koekeittiössä
Asiakaslähtöinen tuotteistaminen
Reseptiikan laadinta
Uuselintarvikeasetus
Jatkojalostus ja sivuvirrat
Elintarvikehuoneisto
Hygieniapassi
Sertifikaatit ja laatujärjestelmät
Oppimateriaalit
Jaettu materiaali.
Toim. Pirinen Heli, Luonnontuoteopas Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen s. 134-191. (Opetushallitus 2020.)
Yrittäjän hillo-opas.
Opetusmenetelmät
Verkkoluennot ja käytännön harjoitukset Biolabrassa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson tuotokset esitellään julkisesti 29.11. Uusintamahdollisuus on seuraavana vuonna vastaavassa tilaisuudessa.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää tuotekehityksen perusteet ja luonnontuotteiden tuotantoprosessin. Osaa toimia hygieenisesti ja turvallisesti, mutta luonnontuotteen valmistusprosessissa- ja menetelmissä on kehitettävää.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Hallitsee luonnontuotteista valmistetun tuotteen tuotantoprosessin ja -menetelmät hygieenisesti. Ymmärtää asiakaslähtöisen tuotteistamisen. Osaa suunnitella ja mukauttaa innovoimansa tuotteen tuotannon volyymin muutoksiin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Osaa luonnontuotteiden tuotekehityksen viitekehyksen. Kehittää innovatiivisesti uusia luonnontuotteita osaten soveltaa asiakaslähtöistä tuotteistamista, markkina- ja trenditietoutta. Taitaa luonnontuotteen valmistus- ja säilöntäprosessin ottaen huomioon tuoteturvallisuuden, hygieenisyyden ja eri tuotantovolyymeihin vaikuttavat tekijät.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioitava materiaali koostuu tuotteesta tai palvelusta sekä em. liittyvästä materiaaleista. Tuotteen/palvelun keskeisenä raaka-aineena/osana on luonnontuote.
Tuote voi olla joko kosmeettinen tuote tai elintarvike.
Tuotteeseen/palveluun liittyvä materiaali koostuu: pakkausehdotuksesta (tuote), pakkausmerkinnöistä (tuote), hinnoittelusta, tuotekortista (palvelu) sekä prosessikuvaus tuotekehityksestä.