Kotieläintuotannon perusteetLaajuus (5 op)
Tunnus: R601ML105
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- Tuntee pohjoisen Suomen tuotantoeläimet ja niiden merkityksen alueelle
- Tietää eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja tuotantoympäristön
- Tuntee eläinten lajityypillisen käyttäytymisen ja ymmärtää eläinten hyvinvoinnin periaatteet sekä merkityksen
- Tietää tärkeimmät hoitotoimenpiteet ja niiden vaikutuksen eläintuotteiden laadulle
- Ymmärtää talouden merkityksen eläintuotannossa.
Sisältö
Tuotantoeläimet ja niiden tarpeet
Ravitsemus ja tavallisimmat rehut
Hyvinvointi ja terveydenhoito
Tuotantoympäristö
Kotieläintuotannon työt
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 08.01.2025
Ajoitus
15.01.2025 - 22.04.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Agrologikoulutus
Opettaja
- Kirsi Muuttoranta
- Laura Post
Vastuuhenkilö
Kirsi Muuttoranta
Opiskelijaryhmät
-
RA61M24SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2024
Tavoitteet
Opiskelija
- Tuntee pohjoisen Suomen tuotantoeläimet ja niiden merkityksen alueelle
- Tietää eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja tuotantoympäristön
- Tuntee eläinten lajityypillisen käyttäytymisen ja ymmärtää eläinten hyvinvoinnin periaatteet sekä merkityksen
- Tietää tärkeimmät hoitotoimenpiteet ja niiden vaikutuksen eläintuotteiden laadulle
- Ymmärtää talouden merkityksen eläintuotannossa.
Sisältö
Tuotantoeläimet ja niiden tarpeet
Ravitsemus ja tavallisimmat rehut
Hyvinvointi ja terveydenhoito
Tuotantoympäristö
Kotieläintuotannon työt
Aika ja paikka
Loue, Lapin amk Jokiväylä, Zoom, kevät 2025
Oppimateriaalit
ilmoitetaan Moodlessa
Opetusmenetelmät
Elä- ja lähiopetus, ilmoitetaan tarkemmin Moodlessa. Vierailu navetassa ja / tai lampolassa lähiopetusjaksolla.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
ilmoitetaan Moodlessa (tehtävät ja Moodle-tentti)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tarvittaessa sovitaan opintojakson opettajien kanssa.
Sisällön jaksotus
Ilmoitetaan Moodlessa
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioitavat tehtävät ja tentti
Hylätty (0)
Ei täytä arviointikriteereitä tyydyttävän suorituksen tasolla.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.
Ilmoittautumisaika
02.10.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
16.01.2024 - 18.04.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Agrologikoulutus
Opettaja
- Laura Post
- Kirsi Muuttoranta
Vastuuhenkilö
Kirsi Muuttoranta
Opiskelijaryhmät
-
RA61M23SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023
Tavoitteet
Opiskelija
- Tuntee pohjoisen Suomen tuotantoeläimet ja niiden merkityksen alueelle
- Tietää eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja tuotantoympäristön
- Tuntee eläinten lajityypillisen käyttäytymisen ja ymmärtää eläinten hyvinvoinnin periaatteet sekä merkityksen
- Tietää tärkeimmät hoitotoimenpiteet ja niiden vaikutuksen eläintuotteiden laadulle
- Ymmärtää talouden merkityksen eläintuotannossa.
Sisältö
Tuotantoeläimet ja niiden tarpeet
Ravitsemus ja tavallisimmat rehut
Hyvinvointi ja terveydenhoito
Tuotantoympäristö
Kotieläintuotannon työt
Aika ja paikka
Loue, Lapin amk Jokiväylä, Zoom, kevät 2024
Oppimateriaalit
ilmoitetaan Moodlessa
Opetusmenetelmät
Elä- ja lähiopetus, ilmoitetaan tarkemmin Moodlessa. Vierailu navetassa ja / tai lampolassa lähiopetusjaksolla.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
ilmoitetaan Moodlessa (tehtävät ja Moodle-tentti)
Sisällön jaksotus
Ilmoitetaan moodlessa
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.
Hylätty (0)
Ei täytä arviointikriteereitä tyydyttävän suorituksen tasolla.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tietää nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn, päivittäiset hoitotoimenpiteet ja pitopaikan lainsäädännön. Tietää kotieläinten elimistön rakenteen ja toiminnan perusasiat. Tietää kotieläinten ravitsemukselliset lähtökohdat. Tietää rehujen eroavaisuuksia. Tietää eläinten hyvinvoinnin lähtökohdat
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Tunnistaa nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn lisäksi niiden päivittäisten hoitotoimenpiteiden ja pitopaikan merkityksen eläinten tuotokseen ja hyvinvointiin. Tuntee kotieläinten ja poron rakenteen ja toiminnan. Tuntee kotieläinten ja poron ravitsemukselliset perusteet. Tuntee eri rehujen tuotannollisia vaikutuksia. Tuntee eläinten hyvinvoinnin perusteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaa nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn. Ymmärtää eläinten päivittäisten hoitotoimenpiteiden ja pitopaikan vaikutuksen eläinten tuotokseen ja hyvinvointiin. Osaa vertailla eroavaisuuksia eri kotieläinten elimistön rakenteissa ja toiminnassa. Osaa vertailla eri eläinlajien ravitsemuksellisia tarpeita. Osaa valita eläinlajille sopivia rehuja. Osaa arvioida eläinten hyvinvointia.
Ilmoittautumisaika
03.10.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
16.01.2023 - 30.04.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Agrologikoulutus
Opettaja
- Kirsi Muuttoranta
- Karoliina Majuri
- Laura Post
Vastuuhenkilö
Kirsi Muuttoranta
Opiskelijaryhmät
-
RA61M22SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
Tavoitteet
Opiskelija
- Tuntee pohjoisen Suomen tuotantoeläimet ja niiden merkityksen alueelle
- Tietää eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja tuotantoympäristön
- Tuntee eläinten lajityypillisen käyttäytymisen ja ymmärtää eläinten hyvinvoinnin periaatteet sekä merkityksen
- Tietää tärkeimmät hoitotoimenpiteet ja niiden vaikutuksen eläintuotteiden laadulle
- Ymmärtää talouden merkityksen eläintuotannossa.
Sisältö
Tuotantoeläimet ja niiden tarpeet
Ravitsemus ja tavallisimmat rehut
Hyvinvointi ja terveydenhoito
Tuotantoympäristö
Kotieläintuotannon työt
Aika ja paikka
Loue, Lapin amk Jokiväylä, Zoom, kevät 2022
Oppimateriaalit
ilmoitetaan Moodlessa
Opetusmenetelmät
Elä- ja lähiopetus, ilmoitetaan tarkemmin Moodlessa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
ilmoitetaan Moodlessa (tehtävät ja Moodle-tentti)
Sisällön jaksotus
Ilmoitetaan moodlessa
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.
Hylätty (0)
Ei täytä arviointikriteereitä tyydyttävän suorituksen tasolla.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tietää nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn, päivittäiset hoitotoimenpiteet ja pitopaikan lainsäädännön. Tietää kotieläinten elimistön rakenteen ja toiminnan perusasiat. Tietää kotieläinten ravitsemukselliset lähtökohdat. Tietää rehujen eroavaisuuksia. Tietää eläinten hyvinvoinnin lähtökohdat
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Tunnistaa nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn lisäksi niiden päivittäisten hoitotoimenpiteiden ja pitopaikan merkityksen eläinten tuotokseen ja hyvinvointiin. Tuntee kotieläinten ja poron rakenteen ja toiminnan. Tuntee kotieläinten ja poron ravitsemukselliset perusteet. Tuntee eri rehujen tuotannollisia vaikutuksia. Tuntee eläinten hyvinvoinnin perusteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaa nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn. Ymmärtää eläinten päivittäisten hoitotoimenpiteiden ja pitopaikan vaikutuksen eläinten tuotokseen ja hyvinvointiin. Osaa vertailla eroavaisuuksia eri kotieläinten elimistön rakenteissa ja toiminnassa. Osaa vertailla eri eläinlajien ravitsemuksellisia tarpeita. Osaa valita eläinlajille sopivia rehuja. Osaa arvioida eläinten hyvinvointia.