Siirry suoraan sisältöön

Kotieläintuotannon perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: R601ML105

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- Tuntee pohjoisen Suomen tuotantoeläimet ja niiden merkityksen alueelle
- Tietää eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja tuotantoympäristön
- Tuntee eläinten lajityypillisen käyttäytymisen ja ymmärtää eläinten hyvinvoinnin periaatteet sekä merkityksen
- Tietää tärkeimmät hoitotoimenpiteet ja niiden vaikutuksen eläintuotteiden laadulle
- Ymmärtää talouden merkityksen eläintuotannossa.

Sisältö

Tuotantoeläimet ja niiden tarpeet
Ravitsemus ja tavallisimmat rehut
Hyvinvointi ja terveydenhoito
Tuotantoympäristö
Kotieläintuotannon työt

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.

Ilmoittautumisaika

01.10.2024 - 08.01.2025

Ajoitus

15.01.2025 - 22.04.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Kirsi Muuttoranta
  • Laura Post
Vastuuhenkilö

Kirsi Muuttoranta

Opiskelijaryhmät
  • RA61M24S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2024

Tavoitteet

Opiskelija
- Tuntee pohjoisen Suomen tuotantoeläimet ja niiden merkityksen alueelle
- Tietää eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja tuotantoympäristön
- Tuntee eläinten lajityypillisen käyttäytymisen ja ymmärtää eläinten hyvinvoinnin periaatteet sekä merkityksen
- Tietää tärkeimmät hoitotoimenpiteet ja niiden vaikutuksen eläintuotteiden laadulle
- Ymmärtää talouden merkityksen eläintuotannossa.

Sisältö

Tuotantoeläimet ja niiden tarpeet
Ravitsemus ja tavallisimmat rehut
Hyvinvointi ja terveydenhoito
Tuotantoympäristö
Kotieläintuotannon työt

Aika ja paikka

Loue, Lapin amk Jokiväylä, Zoom, kevät 2025

Oppimateriaalit

ilmoitetaan Moodlessa

Opetusmenetelmät

Elä- ja lähiopetus, ilmoitetaan tarkemmin Moodlessa. Vierailu navetassa ja / tai lampolassa lähiopetusjaksolla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

ilmoitetaan Moodlessa (tehtävät ja Moodle-tentti)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tarvittaessa sovitaan opintojakson opettajien kanssa.

Sisällön jaksotus

Ilmoitetaan Moodlessa

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioitavat tehtävät ja tentti

Hylätty (0)

Ei täytä arviointikriteereitä tyydyttävän suorituksen tasolla.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.

Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

16.01.2024 - 18.04.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Laura Post
  • Kirsi Muuttoranta
Vastuuhenkilö

Kirsi Muuttoranta

Opiskelijaryhmät
  • RA61M23S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opiskelija
- Tuntee pohjoisen Suomen tuotantoeläimet ja niiden merkityksen alueelle
- Tietää eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja tuotantoympäristön
- Tuntee eläinten lajityypillisen käyttäytymisen ja ymmärtää eläinten hyvinvoinnin periaatteet sekä merkityksen
- Tietää tärkeimmät hoitotoimenpiteet ja niiden vaikutuksen eläintuotteiden laadulle
- Ymmärtää talouden merkityksen eläintuotannossa.

Sisältö

Tuotantoeläimet ja niiden tarpeet
Ravitsemus ja tavallisimmat rehut
Hyvinvointi ja terveydenhoito
Tuotantoympäristö
Kotieläintuotannon työt

Aika ja paikka

Loue, Lapin amk Jokiväylä, Zoom, kevät 2024

Oppimateriaalit

ilmoitetaan Moodlessa

Opetusmenetelmät

Elä- ja lähiopetus, ilmoitetaan tarkemmin Moodlessa. Vierailu navetassa ja / tai lampolassa lähiopetusjaksolla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

ilmoitetaan Moodlessa (tehtävät ja Moodle-tentti)

Sisällön jaksotus

Ilmoitetaan moodlessa

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.

Hylätty (0)

Ei täytä arviointikriteereitä tyydyttävän suorituksen tasolla.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tietää nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn, päivittäiset hoitotoimenpiteet ja pitopaikan lainsäädännön. Tietää kotieläinten elimistön rakenteen ja toiminnan perusasiat.  Tietää kotieläinten ravitsemukselliset lähtökohdat. Tietää rehujen eroavaisuuksia. Tietää eläinten hyvinvoinnin lähtökohdat

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Tunnistaa nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn lisäksi niiden päivittäisten hoitotoimenpiteiden ja pitopaikan merkityksen eläinten tuotokseen ja hyvinvointiin. Tuntee kotieläinten ja poron rakenteen ja toiminnan. Tuntee kotieläinten ja poron ravitsemukselliset perusteet. Tuntee eri rehujen tuotannollisia vaikutuksia. Tuntee eläinten hyvinvoinnin perusteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaa nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn. Ymmärtää eläinten päivittäisten hoitotoimenpiteiden ja pitopaikan vaikutuksen eläinten tuotokseen ja hyvinvointiin. Osaa vertailla eroavaisuuksia eri kotieläinten elimistön rakenteissa ja toiminnassa. Osaa vertailla eri eläinlajien ravitsemuksellisia tarpeita. Osaa valita eläinlajille sopivia rehuja. Osaa arvioida eläinten hyvinvointia.

Ilmoittautumisaika

03.10.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

16.01.2023 - 30.04.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Kirsi Muuttoranta
  • Karoliina Majuri
  • Laura Post
Vastuuhenkilö

Kirsi Muuttoranta

Opiskelijaryhmät
  • RA61M22S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija
- Tuntee pohjoisen Suomen tuotantoeläimet ja niiden merkityksen alueelle
- Tietää eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja tuotantoympäristön
- Tuntee eläinten lajityypillisen käyttäytymisen ja ymmärtää eläinten hyvinvoinnin periaatteet sekä merkityksen
- Tietää tärkeimmät hoitotoimenpiteet ja niiden vaikutuksen eläintuotteiden laadulle
- Ymmärtää talouden merkityksen eläintuotannossa.

Sisältö

Tuotantoeläimet ja niiden tarpeet
Ravitsemus ja tavallisimmat rehut
Hyvinvointi ja terveydenhoito
Tuotantoympäristö
Kotieläintuotannon työt

Aika ja paikka

Loue, Lapin amk Jokiväylä, Zoom, kevät 2022

Oppimateriaalit

ilmoitetaan Moodlessa

Opetusmenetelmät

Elä- ja lähiopetus, ilmoitetaan tarkemmin Moodlessa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

ilmoitetaan Moodlessa (tehtävät ja Moodle-tentti)

Sisällön jaksotus

Ilmoitetaan moodlessa

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää perusteet tuotantoeläinten ravitsemuksesta, tuotantoympäristöstä, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tietää perusteet hoitotoimenpiteistä ja tietää taloudellisen tuotannon perusperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tunnistaa eläinten käyttäytymisen ja tuotantoympäristön tärkeimmät piirteet eläimen hyvinvoinnin kannalta. Ymmärtää eläinten hoidon tavoitteet ja tuotannon taloudellisia periaatteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tuntee eläinten ravitsemukselliset tarpeet ja niihin vaikuttavat tekijät. Ymmärtää eläinten käyttäytymisen periaatteet, elinympäristön ja hyvinvoinnin vaikutukset käyttäytymiseen. Osaa arvioida tuotantoympäristön, hyvinvoinnin ja hoitotoimenpiteiden merkitystä eläimelle ja eläintuotteiden laadulle. Ymmärtää eläintuotannon yritystoimintana.

Hylätty (0)

Ei täytä arviointikriteereitä tyydyttävän suorituksen tasolla.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tietää nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn, päivittäiset hoitotoimenpiteet ja pitopaikan lainsäädännön. Tietää kotieläinten elimistön rakenteen ja toiminnan perusasiat.  Tietää kotieläinten ravitsemukselliset lähtökohdat. Tietää rehujen eroavaisuuksia. Tietää eläinten hyvinvoinnin lähtökohdat

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Tunnistaa nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn lisäksi niiden päivittäisten hoitotoimenpiteiden ja pitopaikan merkityksen eläinten tuotokseen ja hyvinvointiin. Tuntee kotieläinten ja poron rakenteen ja toiminnan. Tuntee kotieläinten ja poron ravitsemukselliset perusteet. Tuntee eri rehujen tuotannollisia vaikutuksia. Tuntee eläinten hyvinvoinnin perusteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaa nautojen ja lampaiden peruskäsittelyn. Ymmärtää eläinten päivittäisten hoitotoimenpiteiden ja pitopaikan vaikutuksen eläinten tuotokseen ja hyvinvointiin. Osaa vertailla eroavaisuuksia eri kotieläinten elimistön rakenteissa ja toiminnassa. Osaa vertailla eri eläinlajien ravitsemuksellisia tarpeita. Osaa valita eläinlajille sopivia rehuja. Osaa arvioida eläinten hyvinvointia.