Siirry suoraan sisältöön

Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapitoLaajuus (5 op)

Tunnus: K502K803OJ

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojaksolla opitaan teollisuuden sähkönjakelun, prosessisähköistyksen, automaatiojärjestelmien ja kenttäinstrumentoinnin kunnossapitoon liittyviä asioita. Opit tunnistamaan sähkölaitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitosuunnitelmien lainsäädännölliset lähtökohdat. Opit tuntemaan teollisuuden sähkö- ja automaatiokunnossapidon suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan liittyvät lait, määräykset, standardit, ohjeistukset ja hyviä käytänteitä sekä sähköalan kunnossapitohenkilöstön koulutus- ja osaamisvaatimukset. Opit ymmärtämään sähkövoima- ja automaatioalan laitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitotarpeet ja menetelmät sekä työvälineiden ja mittauslaitteiden tarpeet. Ymmärrät automaation ja sähköisten järjestelmien diagnostiikan menetelmiä ja niiden hyödyntämisen merkityksen tuotantolaitteiden kunnossapitotarpeen määrittämisessä ja kunnossapitotoimien kohdistamisessa, vikojen havaitsemisessa ja vikojen etsinnässä.

Sisältö

- Teollisuuden kunnossapidon toimintamallien lyhyt kertaus
- Lakisääteinen sähkölaitteiston hoito- ja kunnossapito-ohjelma (KTM, lainsäädäntö, st ohjeistus)
- Lainsäädännön vaateet sähkötekniselle dokumentaatiolle
- Lainsäädäntö, standardit, viranomaistoiminta, pätevyysvaateet, koulutustarpeet, hyvät käytännöt ja tiedonlähteet sähkö- ja automaatiokunnossapidossa
- Sähkö- ja automaatiokunnossapidon organisointi teollisuudessa
- Toiminnanohjausjärjestelmät sähkö- ja automaatiokunnossapidossa
- Automaatiojärjestelmät kunnonvalvonnassa ja vikadiagnostiikassa
- Teollisuuden sähkönjakelun kunnossapidon toteutustavat (esimerkiksi sähköasema 110/20 kV, keskijännitekojeistot ja jakelujärjestelmät, jakelumuuntamot ja muuntajat, 690/400 V kojeistot, maadoitukset)
- Prosessisähköistyksen kunnossapidon toteutustavat (esimerkiksi suurjännitemoottorit, sähkömoottorit, taajuusmuuttajat, sähkökeskukset, sähkötilat, ohjausjärjestelmät, saattolämmitykset)
- Automaatiojärjestelmien ja logiikoiden kunnossapidon toteutustavat (esimerkiksi automaatiojärjestelmät, valvomot, HMI, TLJ, huolto, diagnostiikka, varmuuskopiot)
- Kenttäinstrumentoinnin ja toimilaitteiden kunnossapidon toteutustavat (esimerkiksi vaaat, mittauspiirit, säätöpiirit, HART, kenttäväylät, älykkäät toimilaitteet, kunnonvalvontasovellukset)
- Teollisuuden rakennussähköistyksen ja rakennusten tietoteknisten järjestelmien kunnossapidon toteutustavat (esimerkiksi kiinteistösähköistys, valaistus, paloilmoitinjärjestelmät, hissit, nosto-ovet, kameravalvonta, ulkoalueiden sähköjärjestelmät)
- Sähkölaitteiden ja järjestelmien ennakkohuolto, kunnonvalvonta, modernisointi, tarkastukset, koestukset, käyttöönotto, vianetsintämenetelmät, korjaus ja tarvittavat mittausvälineet, ohjelmistot sekä dokumentit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa sähkölaitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitosuunnitelmien lainsäädännöllisiä lähtökohtia. Opiskelija tunnistaa teollisuuden sähkö- ja automaatiokunnossapidon suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan liittyviä lakeja, määräyksiä, standardeja, ohjeistuksia ja hyviä käytänteitä sekä sähköalan kunnossapitohenkilöstön koulutus- ja osaamisvaatimuksia. Opiskelija tunnistaa sähkövoima- ja automaatioalan laitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitotarpeita ja menetelmiä sekä työvälineiden ja mittauslaitteiden tarpeita. Opiskelija tunnistaa automaation ja sähköisten järjestelmien diagnostiikan menetelmiä ja tunnistat niiden hyödyntämisen merkityksen tuotantolaitteiden kunnossapitotarpeen määrittämisessä ja kunnossapitotoimien kohdistamisessa, vikojen havaitsemisessa ja vikojen etsinnässä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa sähkölaitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitosuunnitelmien lainsäädännölliset lähtökohdat. Opiskelija tietää teollisuuden sähkö- ja automaatiokunnossapidon suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan liittyvät lait, määräykset, standardit, ohjeistukset ja hyviä käytänteitä sekä sähköalan kunnossapitohenkilöstön koulutus- ja osaamisvaatimukset. Opiskelija tietää sähkövoima- ja automaatioalan laitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitotarpeet ja menetelmät sekä työvälineiden ja mittauslaitteiden tarpeet. Osaat automaation ja sähköisten järjestelmien diagnostiikan menetelmiä ja niiden hyödyntämisen merkityksen tuotantolaitteiden kunnossapitotarpeen määrittämisessä ja kunnossapitotoimien kohdistamisessa, vikojen havaitsemisessa ja vikojen etsinnässä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa sähkölaitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitosuunnitelmien lainsäädännölliset lähtökohdat. Opiskelija osaa teollisuuden sähkö- ja automaatiokunnossapidon suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan liittyvät lait, määräykset, standardit, ohjeistukset ja hyviä käytänteitä sekä sähköalan kunnossapitohenkilöstön koulutus- ja osaamisvaatimukset. Opiskelija osaa sähkövoima- ja automaatioalan laitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitotarpeet ja menetelmät sekä työvälineiden ja mittauslaitteiden tarpeet. Opiskelija osaa automaation ja sähköisten järjestelmien diagnostiikan menetelmiä ja niiden hyödyntämisen merkityksen tuotantolaitteiden kunnossapitotarpeen määrittämisessä ja kunnossapitotoimien kohdistamisessa, vikojen havaitsemisessa ja vikojen etsinnässä.