KasvituotantoLaajuus (5 op)
Tunnus: R601ML17OJ
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Osaa tavanomaisen ja luomukasvituotannon suunnittelun perusteet, viljelykasvien tuotantoprosessin kokonaisuutena ja osaa tuotannon turvallisuustekijät, riskit ja niiden hallintaa. Esittää 80 kasvin kasvien ja tenttii sen.
Sisältö
Peltokasvien (peruna, viljat, nurmet) viljely, erikoiskasvit
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaa keskeisten viljelykasvien viljelytekniikan ja osaa suunnitella viljelytoimenpiteet. Tietää erikoiskasvit tuotantovaihtoehtona. Tietää ajantasaisia tietolähteitä ja tuotannon tukijärjestelmän. Tietää viljelysuunnittelun prosessin. Osaa käyttää välttävästi viljelysuunnittelun atk-sovellusta. Esittää kasvion ja tunnistaa kasvion ja tentin lajeista 50-70 %.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hallitsee keskeisten viljelykasvien tuotantomenetelmät ja tuntee erikoiskasvien tuotannon. Etsii ajantasaista tietoa ja tuntee tuotannon tukijärjestelmän. Osaa viljelysuunnittelun prosessin. Osaa käyttää hyvin viljelysuunnittelun atk-sovellusta. Esittää 80 kasvin kasvion ja tunnistaa kasvion ja tentin lajeista 70-90 %.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Hallitsee viljan, perunan ja nurmirehun tuotantomenetelmät ja erikoiskasvit. Osaa suunnitella tuotantoa huomioiden tukijärjestelmän. Löytää ja päivittää ajantasaista tietoa omatoimisesti. Osaa käyttää kiitettävästi viljelysuunnittelun atk-sovellusta. Esittää 80 kasvin kasvion ja tunnistaa sen ja tentin lajeista yli 90 %
Ilmoittautumisaika
14.03.2022 - 16.08.2022
Ajoitus
23.08.2022 - 18.11.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Maaseutuelinkeinojen koulutus
Opettaja
- Kirsi Jokela
Vastuuhenkilö
Kirsi Jokela
Opiskelijaryhmät
-
R61M21SAgrologikoulutus, Rovaniemi, syksy 2021
Tavoitteet
Osaa tavanomaisen ja luomukasvituotannon suunnittelun perusteet, viljelykasvien tuotantoprosessin kokonaisuutena ja osaa tuotannon turvallisuustekijät, riskit ja niiden hallintaa. Esittää 80 kasvin kasvien ja tenttii sen.
Sisältö
Peltokasvien (peruna, viljat, nurmet) viljely, erikoiskasvit
Aika ja paikka
19.8.-20.11.2022.
Oppimateriaalit
Seppänen, Mervi & Kurppa, Sirpa & Rinne, Marketta & Alakukku, Laura. 2019. Ruokaa! Kestävä maatalous ja ruoantuotanto.
Seppänen Mervi (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto.
Hyytiäinen ym. 1995. Kasvintuotanto 2.
Rajala, Jukka. Luonnonmukainen maatalous (verkkojulkaisu http://luomu.fi/tietoverkko/luonnonmukainen-maatalous-oppikirja-netissa/)
Tieto tuottamaan sarjan julkaisu nro.118 Erikoiskasvien viljely
Muut osoitetut ajankohtaiset materiaalit
Opetusmenetelmät
Luento-opetus, itsenäinen opiskelu, oppimistehtävät. Käytännön työt (1-2 pv) Louen koulutilalla viikolla 34 syksyn tilanteen mukaan.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tenttien ajankohta ja tehtävien palautus sovitaan opintojakson aikana.
Lisätietoja opiskelijoille
Käsiteltävät aiheet: viljelykasvien ryhmittely ja menestyminen eri viljelyvyöhykkeillä, nurmikasvien, rehu- ja leipäviljojen sekä perunan viljely ja laatuvaatimukset, erikoiskasvit, peltokasvien luomuviljely.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaa keskeisten viljelykasvien viljelytekniikan ja osaa suunnitella viljelytoimenpiteet. Tietää erikoiskasvit tuotantovaihtoehtona. Tietää ajantasaisia tietolähteitä ja tuotannon tukijärjestelmän. Tietää viljelysuunnittelun prosessin. Osaa käyttää välttävästi viljelysuunnittelun atk-sovellusta. Esittää kasvion ja tunnistaa kasvion ja tentin lajeista 50-70 %.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hallitsee keskeisten viljelykasvien tuotantomenetelmät ja tuntee erikoiskasvien tuotannon. Etsii ajantasaista tietoa ja tuntee tuotannon tukijärjestelmän. Osaa viljelysuunnittelun prosessin. Osaa käyttää hyvin viljelysuunnittelun atk-sovellusta. Esittää 80 kasvin kasvion ja tunnistaa kasvion ja tentin lajeista 70-90 %.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Hallitsee viljan, perunan ja nurmirehun tuotantomenetelmät ja erikoiskasvit. Osaa suunnitella tuotantoa huomioiden tukijärjestelmän. Löytää ja päivittää ajantasaista tietoa omatoimisesti. Osaa käyttää kiitettävästi viljelysuunnittelun atk-sovellusta. Esittää 80 kasvin kasvion ja tunnistaa sen ja tentin lajeista yli 90 %
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hylätty -K5
Arviointiperusteet: aktiivinen osallistuminen ja opiskelu, tentti, tehtävien suoritus ajallaan ja hyväksytysti.
Kasvion (80 lajia) koostaminen hyväksytysti.
Hylätty (0)
Opiskelija ei osaa yleisimpien peltokasvien villjelytekniikkaa eikä ymmärrä sen vaikutusta sadonmuodostukseen. Kasvion koostamisessa suuria puutteita, lajeista tunnistettu oikein alle 50%.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1-2 Opiskelija osaa peltokasvien viljelytekniikan ja tietää sen vaikutuksen satoon. Kasvio koostettu ohjeiden mukaan ja lajeista tunnistettu oikein 50-60 %.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3-4 Opiskelija osaa peltokasvien viljelytekniikan ja ymmärtää sen vaikutuksen satoon ja sadon laatuun. Kasvio koostettu ohjeiden mukaan ja lajeista tunnistettu oikein 70-90 %.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5 Opiskelija hallitsee peltokasvien viljelytekniikan ja osaa arvioida sen vaikutusta satoon ja sadon laatuun. Kasvio koostettu täysin ohjeiden mukaan ja lajeista tunnistettu oikein yli 90%