Siirry suoraan sisältöön

Tradenomikoulutus, liiketalous (virtuaalitoteutus), Tornio, syksy 2020: TA31L20S

Tunnus: TA31L20S

Tutkinto:
Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Tradenomi (AMK), Liiketalous

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Kuvaus

SUORITETTAVA TUTKINTO
Liiketalouden koulutusohjelmassa opiskellaan tradenomiksi (AMK). Koulutusohjelmassa suoritetaan yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alan korkeakoulututkinto, jonka tutkintonimike on tradenomi. Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja opiskeluaika 3,5 vuotta.

Liiketalouden tradenomi – Johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä

Liiketalouden koulutuksessa opiskellaan tradenomiksi (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja opiskeluaika 3,5 vuotta. Tutkinto on yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alan korkeakoulututkinto.

Koulutus toteutetaan puhtaasti verkko-opintoina. Verkko-opiskelu edellyttää sinulta riittävää laitteistoa ja tietotekniikan perustaitojen hallintaa, motivaatiota tarttua erilaisiin tietoteknisiin sovelluksiin sekä aktiivista opiskeluotetta noin 40h viikoittain. Sinun tulee toimia aktiivisesti ja vastuullisesti sekä sitoutua itsenäiseen opiskeluun. Osa opiskelustasi on itsenäistä opiskelua, johon saat opettajien ohjausta verkkoympäristöissä. Verkkoympäristöissä opiskelu mahdollistaa sen, että voit useissa tapauksissa opiskella ajasta ja paikasta riippumatta.

Liiketalouden tradenomikoulutuksemme antaa sinulle vahvan ymmärryksen erilaisten yritysten ja organisaatioiden johtamisesta muuttuvissa toimintaympäristöissä. Opit liiketoimintaa, strategista johtamista, tuloksellisuuden-, osaamisen- ja innovaation johtamista sekä liiketoimintaprosessien kehittämistä. Opit myös suunnittelemaan ja toteuttamaan liiketoiminnan kansainvälistämistä sekä johtamaan verkostoja ja strategisia kumppanuuksia.

Opintoihin kytketään käytännöllisiä työelämäprojekteja, joiden aikana pääset soveltamaan opittuja asioita käytäntöön, ja samalla saat mahdollisuuden luoda verkostoja. Valmistuttuasi osaat toimia päämäärätietoisesti, asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti. Sinusta tulee johtamisen asiantuntija, joka kykenee ymmärtämään toimintaympäristön muutoksen taustat ja seuraukset mukaan lukien digitalisaation tuomat mahdollisuudet ja uhat.

Liiketalouden tradenomina työskentelet yritysten ja muiden organisaatioiden asiantuntija-, esimies- ja kehittämistehtävissä. Sinulla on valmiudet toimia myös yrittäjänä. Operatiivisen päätöksenteon lisäksi pystyt osallistumaan yrityksen tai muun organisaation strategiseen kehittämiseen.

Opintojesi jälkeen sinulla on kyky selviytyä työelämän muutoksissa omaksuttuasi jatkuvan oppimisen merkityksen sekä tiedon hyödyntämisen kriittiset menetelmät. Osaat soveltaa oppimaasi vaihtelevissa tilanteissa. Sinulle on muodostunut kannattavuuskeskeinen ajattelutapa ja hallitset hyvät sosiaaliset vuorovaikutustaidot.

Tulet sijoittumaan vastavalmistuneena liiketalouden tradenomina työelämään ensin yleensä nuoremman asiantuntijan tehtäviin. Tehtävissäsi korostuu bisnes-, arvo- ja ihmisosaaminen sekä itsesi johtamisessa että esimiestyössä. Lisäksi sinulla on kyky hankkia tietoa, oppia uutta ja ottaa vastuuta. Tulevaisuuden työnimikkeesi voi olla esimerkiksi henkilöstösuunnittelija, kehittämispäällikkö, tulosyksikön vetäjä, yrittäjä tai vaikkapa johdon konsultti.

Opinnot on rakennettu niin, että sinulla on mahdollisuus lähteä myös kansainväliseen opiskelijavaihtoon yhden lukukauden ajaksi (30 op). Lisäksi voit suorittaa harjoittelun ulkomailla.

Suuntaat ammatillisen osaamisesi vaihtoehtoisten ammattiopintojen (60 op) avulla. Ammattitaitoa edistävä harjoittelu toteutuu tutkinnossasi 30 opintopisteen laajuisena. Opinnäytetyö toteutetaan yleensä työelämän toimeksiantona (20 op sisältäen tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5 op).

TUTKINNON RAKENNE
Opetussuunnitelma rakentuu lukuvuosi- ja lukukausiteemoista sekä projekteista. Opintojaksojen osaamistavoitteet ja teemojen sisällöt kuvaavat alan keskeisen ammatillisen ydinosaamisen. Vuosi- ja lukukausiteemat kokoavat opintoja ammatillisen kasvun etenemisen näkökulmasta.
Tradenomikoulutuksen rakenne:
1) perus- ja ammattiopinnot 90 op
2) vaihtoehtoiset ammattiopinnot 60 op
3) vapaasti valittavat opinnot 10 op
4) ammattitaitoa edistävä harjoittelu 30 op
5) opinnäytetyö 20 op, sisältää tutkimus- ja menetelmäopinnot

Perusopintojen tavoitteena on, että sinä opit liiketalouden perusteet ja alan toimintatavat sekä hallitset ammattikorkeakoululain (L932/2014) edellyttämän kielitaidon. Ammattiopinnoissa perehdyt alan keskeisiin ammatillisiin tehtäväalueisiin, käytäntöihin ja uusimpaan teoreettiseen tietoon, jotta kykenet valmistuttuasi työskentelemään itsenäisesti alasi asiantuntija- ja kehittämistehtävissä sekä yrittäjänä. Toisen lukuvuoden aikana syvennät liiketalouden osaamistasi vaihtoehtoisilla ammattiopinnoilla (60 op).

Ammattitaitoa edistävä harjoittelu perehdyttää sinut ohjatusti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä. Opinnäytetyö kehittää valmiuksiasi soveltaa tietoja ja taitoja ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä. Opinnäytetyö on mahdollista toteuttaa monialaisena ja koulutuksien välisenä yhteistyönä.

Vapaasti valittavat opinnot syventävät ja täydentävät ammatillista osaamistasi. Niitä voi suorittaa myös hankkeissa ja innovaatiotoiminnassa.Vapaasti valittaviin opintoihin voit sisällyttää muidenkin koulutuksien ja korkeakoulujen opintosuorituksia. Voit myös suorittaa vapaasti valittavia opintoja ammatillista kasvua täydentävänä ylimääräisenä työharjoitteluna.

AMMATILLISEN KASVUN POLKU - HANKITTAVA OSAAMINEN

Oppimisprosessisi on tehty opetussuunnitelmassa näkyväksi sekä kuvattu ammatillinen kasvusi perehtyjästä kehittäjäksi vuositeemojen ja niistä johdettujen lukukausiteemojen avulla.

1. vuositeema, 1.vuoden syksy ja kevät: Liiketalouden perehtyjä

Opintojen aikana perehdyt koulutus- ja ammattialaasi.Tiedät ammattikorkeakoulunsa oppimisympäristön tunnistaen oman tieto- ja taitotasonsa.Opit tuntemaan alueen elinkeinorakennetta ja oppii ymmärtämään sen vaikutukset ammattialaansa. Ymmärrät tiedonhankinnan merkityksen opiskelussa. Opit ymmärtämään liiketoimintaprosesseja ja kannattavan yritystoiminnan perusteet. Opit hankkimaan tietoa yrityksen toimintaympäristöstä. Osaat hyödyntää opiskelussaan erilaisia sähköisiä työvälineitä. Osaat viestiä suomen-, ruotsin- ja englannin kielillä. Osaat hyödyntää liiketalouden eri alojen tietoja oppimisprojekteissa.Toimittiimissä aktiivisena jäsenenä ja osaat reflektoida omaa toimintaasi sekä tiimin jäsenten toimintaa.

2. vuositeema, 2.vuoden syksy ja kevät: Liiketalouden harjaantuja
Toisen lukuvuoden aikana saat syvempää osaamista liiketoiminnasta, erityisesti johtamisen osalta. Perehdyt tuloksellisuuden-, osaamisen- ja tiedon johtamiseen sekä innovaatiojohtamisen menetelmiin. Opit asioita muun muassa liiketoiminnan kansainvälistämisen suunnittelusta, strategisesta johtamisesta sekä verkostojen ja strategisten kumppanuuksien johtamisesta.

3. vuositeema, 3. vuoden syksy ja kevät: Liiketalouden soveltaja

Kolmannen lukuvuoden aikana opit kehittämään ja johtamaan liiketoimintaa digitalisoituvissa liiketoimintaympäristöissä. Opintoihisi kuuluu mm. ennakointia, tiedolla johtamista ja riskienhallintaa. Ammattitaitoa kehittävän harjoittelun aikana pääset soveltamaan oppimaasi käytännössä ja kehität samalla ammatillista asiantuntijuuttasi ja ymmärrystä yritysten toiminnasta.

Ammattitaitoa kehittävässä harjoittelussakehität liiketalouden osaamistasi. Ammatillisen kehittymisesi myötä pystyt soveltamaan oppimaasi teoriatietoa harjoittelussasi. Sinulla on valmiudet tehdä harjoittelussa haasteellisia työ- ja kehitystehtäviä vahvistaen ammatillista osaamistasi ja kasvamistasi kohti asiantuntijuutta. Osaat myös reflektoida ammatillista kehittymistäsi kriittisesti.

4. vuositeema, 4. vuoden syksy/kevät: Liiketalouden kehittäjä

Neljäntenä lukuvuotena opit tutkimus- ja kehittämismenetelmien perusteet ja toteutat opinnäytetyösi Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöprosessin ja -ohjeistuksen mukaisesti.Osaat hankkia ja käsitellä tietoa, arvioida teorioita, käsitteitä, menetelmiä ja periaatteita. kriittisesti sekä tehdä ehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi. Osaat raportoida kehittämistehtäväsi lähtökohdat, toteutuksen ja tulokset.

Lapin ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien perustana toimivat työelämän osaamisvaatimuksista johdetut laajat osaamisalueet eli kompetenssit ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen.
Opetussuunnitelmien kompetenssit jakautuvat kaikille koulutuksille yhteisiin yleisiin työelämäkompetensseihin (1-5) sekä koulutuskohtaisiin kompetensseihin (6-14). Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille yleisiä työelämän osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys vaihtelevat eri ammateissa ja työtehtävissä. Yhteiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yhteisten kompetenssien arviointi toteutuu koulutuskohtaisten kompetenssien arvioinnin yhteydessä.
Osaamisalueet/kompetenssit
1. Oppimisen taidot
2. Eettinen osaaminen ja vastuullisuus
3. Työyhteisöosaaminen
4. Innovaatio-osaaminen
5. Kansainvälistymisosaaminen
6. Liiketoimintaosaaminen
7. Markkinointiosaaminen
8. Myyntiosaaminen
9. Talouden- ja hallinnon osaaminen
10. Yrittämisen osaaminen
11.Toimitusketjuosaaminen
12. Johtamisosaaminen
13.Vuorovaikutus - ja viestintäosaaminen
14.Suunnittelu-, ennakointi- ja kehittämisosaaminen
Lapin AMK:n opetussuunnitelmiin sisältyy läpileikkaavina osaamistavoitteina Lapin AMK:n strategiset painopistealueet: etäisyyksien hallinta, turvallisuusosaaminen, arktinen yhteistyö ja rajaosaaminen, luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen, sekä palveluliiketoiminta ja yrittäjyys.

Etäisyyksien hallinta toteutuu verkko-oppimisympäristöissä tapahtuvana ohjaamisena ja opetuksena. Opit opiskelijalähtöisesti hyödyntämään verkko-oppimisvälineitä omassa oppimisessasi sekä toteuttamaan ammattialan työprosesseja erilaisissa verkkoympäristöissä. Opetuksessa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia verkkosovellutuksia.
Palveluliiketoiminta ja yrittäjyys mahdollistavat tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämisen yhteistyössä alueen eri toimijoiden ja opiskelijoiden kanssa. Siinä hyödynnetään innovaatiotoimintaa ja kehitetään uusia liiketoimintamalleja.
Luonnonvarojen älykäs käyttö edistää luonnonvaroja ja -olosuhteita hyödyntävien palvelujen/tuotteiden monipuolisen liiketoiminnan kehittämistä.
Turvallisuusosaamista hallitaan useiden organisaatioiden yhteistyönä, joka perustuu riskien hallintaan ja verkostojen johtamiseen.
Arktinen yhteistyö ja rajaosaaminen painottuu alueen yrityksien kansainvälistymisosaamisen kehittämiseen. Yhteistyöllä vahvistetaan alueen yrityksien osaamista eri liiketalouden toimialoilla.
Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelman läpäisevänä jatkumona. Oppimisessa hyödynnetään vieraskielistä lähdemateriaalia. Yksi lukukausi (30 op)  toteutetaan kokonaan englannin kielellä. Oppimista tukevat  myös kansainvälisessä asiantuntijavaihdossa Lapin AMK:ssa vierailevat yhteistyökumppaneiden opettajat. Lisäksi sinulla on  mahdollisuus lähteä kansainväliseen vaihtoon ja osallistua kotikansainvälistymistä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä tuutoroida kansainvälisiä opiskelijoita.
Suomen kielen, informaatiolukutaidon ja viestinnän opinnot on integroitu opintoihin. Suomen kielen ja viestinnän osaaminen kehittyy koko koulutuksen ajan ja sitä arvioidaan vuosittain. Englannin ja ruotsin kieliopinnot on integroitu perus- ja ammattiopintoihin. Opintojaksoissa, joihin on integroitu kieliä, oppimista arvioidaan myös kielenoppimisena.

OPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTI
Oppimisnäkemys
Lapin ammattikorkeakoulun oppimisnäkemyksenä on osaamis- ja ongelmaperustainen oppiminen. Oppimisen tavoitteena on ammatillisen osaamisesi kehittyminen opiskelijakeskeisten ja aktivoivien oppimis- ja ohjausmenetelmien avulla. Ammatillinen osaamisesi syvenee ongelmanratkaisu– ja päätöksentekotaitoja vahvistavien työelämäläheisten oppimis- ja kehittämisprojektien avulla. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta sekä osallistumista yhteisen tiedon rakentamiseen. Opiskelijana olet aktiivinen ja vastuullinen oman oppimisesi subjekti. Opettaja on oppimisen asiantuntija, oppimisen ohjaaja ja mahdollistaja.
Koulutuksen tavoitteet toimivat sinulle oppimista ohjaavina ja motivoivina suunnannäyttäjinä. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelusuunnitelmalle (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta opettajatuutoriltasi.
Oppiminen, tutkiminen ja kehittäminen tapahtuvat monipuolisissa oppimis- ja kehittämisympäristöissä, joita ovat mm. virtuaaliympäristöt, kansainvälisten kumppaneiden tarjoamat ympäristöt, työelämä, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet sekä -projektit. Liiketalouden opiskelijoiden keskeiset oppimisympäristöt ovat virtuaalioppimisympäristöjä. Harjoittelu toteutuu työpaikoilla ja opinnäytetyö tehdään osana työelämän kehittämistä. Sinulla on mahdollisuus valita opintoja eri koulutuksien opetustarjonnasta. Se mahdollistaa luonnollisella tavalla monialaisen yhteistyön.
Työn opinnollistaminen on vaihtoehtoinen tapa opiskella. Voit hankkia tutkinnossa edellytettävää osaamista tekemällä työtä. Se palvelee sinua ammatillisen kehittymisen kautta ja edistää tutkinnon valmistumista.
Opintojen kuormittavuuden määrittelyssä on lähtökohtana yleiseurooppalaisen opintosuoritusten siirto- ja mitoitusjärjestelmän (ECTS) perusteet. Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä. Se vastaa 60 opintopisteen suoritusta opintovuoden aikana. Yhden opintopisteen työmäärä on noin 27 tuntia. Opintopistettä vastaava työmäärä arvioidaan suhteessa osaamistavoitteisiin. Opinnot suunnitellaan etenemään lukuvuosittain tasaisesti 40 viikon aikana.
Hankittu osaaminen ja hyväksilukeminen
Tutkintoa suorittaessasi sinulla on mahdollisuus ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiasi opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla saman tyyppisillä opinnoilla. Saat ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella (932/2014, 37§9). Menettelystä käytetään nimitystä hyväksilukeminen. Hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta käytetään puolestaan nimitystä HOT-menettely.



Arviointi ja palaute
Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Oppimisprosessin arvioinnissa opintojakson tasolla keskeisiä työvälineitä ovat itsearviointi ja palaute. Arvioinnin perustana ovat kyseisen opintojakson osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Oppimisesi ja osaamisesi arviointi perustuu opetussuunnitelmassa kirjattuihin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0) tai asteikolla hyväksytty (H) – hylätty (0).
Sinulta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua. Sinulla on vastuu antaa vuosi- ja opintojaksopalautetta opetuksen toteutuksesta sekä koko koulutuksesta valmistumisvaiheessa tutkinnon haun yhteydessä.
Laadunhallinta
Ammattikorkeakoulu vastaa koulutuksen ja muun toiminnan laadusta ja jatkuvasta kehittämisestä sekä osallistuu määräajoin ulkopuoliseen laadunarviointiin. Lapin ammattikorkeakoulun laatujärjestelmä on Korkeakoulujen arviointineuvoston (KKA) auditoima.
Lapin AMK:n laatujärjestelmä on kuvattu laatukäsikirjassa. Koulutusohjelman laadunhallinta toteutetaan siinä kuvattujen menettelyiden mukaisesti.
Jatko-opinnot
Opiskelija, joka on suorittanut soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon ja jolla on vähintään kolmen vuoden työkokemus asianomaiselta alalta tutkinnon suorittamisen jälkeen, voi hakea ylempään korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Syksy
2020
Kevät
2021
Syksy
2021
Kevät
2022
Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
1. / 2020 2. / 2021 3. / 2021 1. / 2021 2. / 2022 3. / 2022 1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023
AMK_PERTR-1024
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

30
T31L11OK-1002
Pohjoista liiketoimintaosaamista

(Valitaan kaikki)

30
T300BA83 Markkinoinnin ja myynnin perusteet 5 5 5 5
T300BA82 Liikeviestintä 5 5 5 5
T300BA81 Liiketoiminnan juridiikka 5 5 5 5
T300BA80 Ideasta liiketoimintaa 5 5 5 5
T300BA79 Orientaatio ja johdatus liiketalouden perusteisiin 5 5 5 5
T300BA86 Työvälineosaaminen 5 5 5 5
AMMTR-1024
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan (kpl): 0)

0
T31L2OK-1001
Liiketoiminnan toteuttaminen

(Valitaan kaikki)

30
T300BA84 Taloushallinnon perusteet 5 5 5 2.5 2.5
T300BA87 Työyhteisöosaaminen 10 10 10 5 5
T300BA88 English for Business 5 5 5 2.5 2.5
T300BA94 Toimitusketjun ohjaus 5 5 5 2.5 2.5
T300BA85 Talous- ja tilastomatematiikka 5 5 5 2.5 2.5
VAIHTOEOK-1002
VAIHTOEHTOISET AMMATILLISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

5
T300BA95 Svenska för affärslivet 5 5 5 5
T31L3OK-1001
Liiketoimintaprosessien kehittäminen

(Valitaan kaikki)

25
T300BA96 Johtaminen liiketoiminnan kehittämisessä 5 5 5 5
T300BA97 Tuloksellisuuden johtaminen ja kehittäminen 10 10 10 10
T300BA98 Osaamisen ja tiedon johtaminen 5 5 5 5
T300BA99 Innovaatiojohtamisen menetelmät 5 5 5 5
T31L4OK-1001
Strateginen johtaminen kansainvälisessä toimintaympäristössä

(Valitaan kaikki)

30
T300BB00 Strateginen johtaminen verkostoissa 5 5 5 2.5 2.5
T300BB01 Strategointityön käytännöt 5 5 5 2.5 2.5
T300BB02 Liiketoiminnan kansainvälistämisen suunnittelu ja toteutus 10 10 10 5 5
T300BB03 Verkostot ja strategisten kumppanuuksien johtaminen 10 10 10 5 5
YHTEISETOK-1003
Kaupan ja kulttuurin yhteiset opinnot

(Valitaan kaikki)

30
T300BA89 Asiantuntijuuden kehittäminen 10 10 10 10
T300BA90 Liiketoiminnan riskienhallinta 5 5 5 5
T300BA91 Ennakointi ja tiedolla johtaminen 5 5 5 5
KA00BB04 Innovaatiot ja yrittäjyys 10 10 10 10
VAP_VALTR-1032
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10 10 10 10
HARJOITTTR-1024
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
T31L50OK-1002
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
T300BB06 Perusharjoittelu 1 5 5 5 2.5 2.5
T300BB07 Perusharjoittelu 2 5 5 5 2.5 2.5
T300BB08 Ammatillinen harjoittelu 1 5 5 5 2.5 2.5
T300BB09 Ammatillinen harjoittelu 2 5 5 5 2.5 2.5
T300BB10 Ammatillinen harjoittelu 3 5 5 5 2.5 2.5
T300BB11 Ammatillinen harjoittelu 4 5 5 5 2.5 2.5
OPINNÄTR-1024
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
T301LL111 Tutkin ja kehitän 5
T31L71OK-1002
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15 15 15 15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 210 60 60 60 15 30 30 30 30 30 30 15 30 15 15 30 15 15 30 15 15 15

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tradenomi, monimuoto kompetenssit

Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Ei liitettyjä opintojaksoja

Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Innovaatiot ja yrittäjyys
Johtamisosaaminen

- Opiskelija tuntee henkilöstöjohtamisen periaatteet ja johtamisprosessit.
- Opiskelija kykenee johtamaan yrityksen toimia tai hankkeita/projekteja.
- Opiskelija tuntee keskeiset strategiatyökalut ja -mallit sekä osaamisen ja muutoksen johtamisen periaatteet.
- Hän ymmärtää liiketoimintaympäristössä tapahtuvien muutosten taustoja ja niiden vaikutuksia yrityksen toimintaan sekä osaa suunnitella tulevaa.
- Opiskelija osaa hyödyntää verkostoja liiketoiminnassa.
- Opiskelija tunnistaa liiketoimintaprosessien ja henkilöstön kehittämistarpeet ja osaa kehittää niitä.

Johtaminen liiketoiminnan kehittämisessä
Tuloksellisuuden johtaminen ja kehittäminen
Osaamisen ja tiedon johtaminen
Innovaatiojohtamisen menetelmät
Strateginen johtaminen verkostoissa
Strategointityön käytännöt
Liiketoiminnan kansainvälistämisen suunnittelu ja toteutus
Verkostot ja strategisten kumppanuuksien johtaminen
Juridiikan osaaminen

- Opiskelija tuntee liiketoimintaa säätelevän keskeisimmän lainsäädännön.
- Opiskelija ymmärtää lainsäädännön merkityksen organisaation toiminnoissa ja hallinnossa.
- Hän osaa käyttää oikeudellisia tietolähteitä ja soveltaa säännöksiä oikeudellisissa ongelmissa ja kykenee itsenäiseen ongelmaratkaisuun sekä päätöksentekoon juridisen alan erilaisissa toimintaympäristöissä.
- Opiskelija tuntee sopimusoikeuden perusteet ja vahingokorvausjärjestelmän pääpiirteet.
- Opiskelija osaa soveltaa hankintoihin liittyviä lakeja ja sopimuksia.
- Opiskelija osaa huomioida oikeudellisten muutosten vaikutuksen organisaation toimintaan.

Liiketoiminnan juridiikka
Työyhteisöosaaminen
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Svenska för affärslivet
Innovaatiot ja yrittäjyys
Liiketoimintaosaaminen

- Opiskelija ymmärtää talouden lainalaisuudet, kannattavan liiketoiminnan perusperiaatteet ja osaa tulkita talouden keskeisiä tunnuslukuja sekä osaa analysoida yrityksen toimintaa.
- Opiskelija osaa kuvata yrityksen ja liiketoiminnan ydinprosessit sekä hahmottaa liiketalouden eri osa-alueiden vaikutukset toisiinsa ja ymmärtää liiketoimintaympäristön vuorovaikutteisuuden.
- Opiskelija osaa toimia pohjoisessa kansallisessa ja/ tai kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä.
- Opiskelija tuntee liiketoiminnan eri osa-alueet ja tuntee liiketoimintaa säätelevän keskeisimmän lainsäädännön.
- Opiskelija osaa tuottaa liiketalouden alan asiakirjoja ja muita tuotoksia.
- Opiskelija osaa hyödyntää digitaalisuutta liiketoiminnassa.
- Opiskelija kykenee suunnittelemaan ja toteuttamaan kotimaista ja kansainvälistä liiketoimintaa uusilla työmenetelmillä.
- Opiskelija osaa viestiä suullisesti ja kirjallisesti suomen, ruotsin ja englannin kielellä hyödyntäen pohjoisen alueen erikoispiirteitä.
- Opiskelija osaa soveltaa talousmatematiikkaa ja tilastollisia menetelmiä yrityksen talouden ja toiminnan ohjauksessa.

Ideasta liiketoimintaa
Työvälineosaaminen
Liiketoiminnan kansainvälistämisen suunnittelu ja toteutus
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammatillinen harjoittelu 1
Ammatillinen harjoittelu 2
Ammatillinen harjoittelu 3
Ammatillinen harjoittelu 4
Markkinointiosaaminen

- Opiskelija tietää markkinoinnin eri osa-alueet ja osaa soveltaa markkinoinnin kilpailukeinoja ja työkaluja nykyaikaisessa, verkostomaisessa liiketoimintaympäristössä.
- Opiskelija oppii hankkimaan tietoa kotimaisesta ja ulkomaisesta markkinaympäristöstä ja osaa soveltaa sitä markkinoinnin suunnittelussa.
- Opiskelija osaa laatia markkinointisuunnitelman.
- Opiskelija tuntee tuotteistamisen ja palvelumuotoilun menetelmät ja osaa soveltaa niitä tarjooman rakentamisessa.
- Opiskelija tuntee brändin rakentamisen periaatteet ja osaa soveltaa niitä.
- Opiskelija osaa hyödyntää markkinoinnin digitaalisia viestintätapoja ja -välineitä ja tuottaa markkinointiviestinnän sisältöjä.
- Opiskelija osaa huomioida kansainvälisen liiketoiminnan vaatimukset markkinoinnin toteutuksessa.

Markkinoinnin ja myynnin perusteet
Myyntiosaaminen

- Opiskelija ymmärtää myynnin tärkeyden organisaatiolle sekä myyntiprosessien vaiheet.
- Opiskelija osaa määritellä myynnin strategiset tavoitteet.
- Opiskelija osaa toteuttaa myyntiä kilpailukykyisesti ja tuloksellisesti.
- Opiskelija ymmärtää ja hallitsee niin kotimaisen kuin kansainvälisessä myynnissä myyntikanavat ja niiden keskinäiset suhteet.
- Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja mitata myyntiä kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille hyödyntäen erilaisia jakelukanavia.

Markkinoinnin ja myynnin perusteet
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Orientaatio ja johdatus liiketalouden perusteisiin
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammatillinen harjoittelu 1
Ammatillinen harjoittelu 2
Ammatillinen harjoittelu 3
Ammatillinen harjoittelu 4
Riskienhallintaosaaminen

- Opiskelija osaa kartoittaa ja analysoida riskejä liiketoiminnassa.
- Opiskelija osaa huomioidariskienhallinnan liiketoiminnassa ja sen suunnittelussa.
- Opiskelija osaa käyttää riskienhallinnan työkaluja ja laatia riskienhallintasuunnitelman.
- Opiskelija osaa huomioida riskienhallinnan liiketoiminnan suunnittelussa ja sen eri osa-alueissa.

Ei liitettyjä opintojaksoja

Suunnittelu-, ennakointi- ja kehittämisosaaminen

- Opiskelija osaa käyttää ja hyödyntää liiketoiminnan suunnittelu-, ennakointi- ja innovointimenetelmiä sekä -työkaluja johtamisen apuna.
- Opiskelija osaa käyttää liiketalouden alan kehittämis- ja tutkimusmenetelmiä.
- Opiskelija osaa arvioida tietojärjestelmien hyödyntämisen mahdollisuuksia ja haasteita sen eri vaiheissa käytännön liiketoiminnan kannalta tarkoituksenmukaisesti.
- Osaat erilaiset tietojärjestelmien kehittämisen ja toteuttamisen menetelmät.
- Opiskelija osaa ennakoida liiketoimintaympäristön muutoksia sekä tuottaa tutkimus- ja kehittämistietoa yrityksen kokonaisvaltaisen ja tavoitteellisen suunnittelutyön ja kehittämisen tarpeisiin.

Tuloksellisuuden johtaminen ja kehittäminen
Osaamisen ja tiedon johtaminen
Strategointityön käytännöt
Verkostot ja strategisten kumppanuuksien johtaminen
Taloushallinnollinen osaaminen

- Opiskelija osaa tehdä yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen sekä hallitsee sitä säätelevän keskeisen lainsäädännön.
- Opiskelija tietää tuloverotuksen velvoitteet ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.
- Opiskelija osaa laskea luonnollisen henkilön ja yhteisön verotettavan tulon ja tulosta määrättävän veron.
- Opiskelija hallitsee välillisen verotuksen perusteet.
- Opiskelija osaa pk-yrityksen kannattavuus- ja kustannuslaskennan ja osaa budjetoinnin ja rahoitussuunnittelun perusteet.
- Opiskelija osaa tehdä palkanlaskentaa ja hallitsee siihen liittyvän lainsäädännön.
- Opiskelija osaa tuottaa taloushallinnon raportteja ja analysoida niitä.
- Hän tietää talousohjauksen merkityksen erilaisissa yrityksissä.
- Opiskelija ymmärtää, miten taloushallinnon tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää strategisessa ja operatiivisessa päätöksenteossa ja ymmärtää niiden pohjalta laadittavien eri kehittämisvaihtoehtojen merkityksen yrityksen toiminnalle.
- Opiskelija osaa tunnistaa ja hallita liiketoimintaan liittyviä riskejä.
- Opiskelija hallitsee kuljetustuotannon talousprosessin ohjauksen sekä kuljetustalouden peruskäsitteet ja laskentamenetelmät.

Taloushallinnon perusteet
Työyhteisöosaaminen
Tuloksellisuuden johtaminen ja kehittäminen
Toimitusketjuosaaminen

- Opiskelija hallitsee rajat ylittävän logistiikan materiaalli-, raha- ja tietovirrat.
- Opiskelija osaa muodostaa kokonainäkemyksen jakelutoiminnosta osana toimitusketjun hallintaa.
- Opiskelija osaa toimia hankintatilanteissa tehokkaasti ja taloudellisesti.
- Opiskelija osaa soveltaa toimitusketjujen hallintaan liittyvän teorian käytäntöön.
- Opiskelija osaa hyödyntää digitaalisuuden mahdollisuudet toimitusketjussa.

Ei liitettyjä opintojaksoja

Turvallisuusosaaminen

- Opiskelija ymmärtää kokonaisvaltaisesti turvallisuusosaamisen merkityksenliiketoiminnassa.
- Opiskelija osaa huomioida turvallisuudenorganisaation häiriöttömän toiminnan varmistamisessa.
- Opiskelija tietää mitä vaatimuksia tietoturva ja tietosuoja asettavat tietojärjestelmille ja niiden suojaukselle.
- Opiskelija osaa ottaa huomioon kyberturvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa.

Ei liitettyjä opintojaksoja

Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Työyhteisöosaaminen
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammatillinen harjoittelu 1
Ammatillinen harjoittelu 2
Ammatillinen harjoittelu 3
Ammatillinen harjoittelu 4
Vuorovaikutus- ja viestintäosaaminen

- Opiskelija hallitsee yhteisöllisen viestinnän ja vuorovaikutuksen työvälineet ja keinot sekä osaa käyttää niitä eri sidosryhmien kanssa.
- Opiskelija kykenee itsenäiseen kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen toisella kotimaisella ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä.
- Opiskelija hallitsee vuorovaikutuksen ja viestinnän pohjoisessa ja kansainvälisessä toimintaympäristössä.
- Opiskelija osaa hyödyntää viestinnän virtuaaliset ja digitaaliset mahdollisuudet.

Liikeviestintä
Johtaminen liiketoiminnan kehittämisessä
Yrittäjyysosaaminen

- Opiskelija omaa valmiudet yrittäjyyteen, osaa toimia yrittäjämäisellä tavalla sekä käynnistää yritystoiminnan liikeidean pohjalta.
- Opiskelija kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista.
- Opiskelija osaa tunnistaa ja hyödyntää pohjoisen liiketoimintamahdollisuuksia.

Innovaatiot ja yrittäjyys
Luokittelemattomat
English for Business
Toimitusketjun ohjaus
Talous- ja tilastomatematiikka
Asiantuntijuuden kehittäminen
Liiketoiminnan riskienhallinta
Ennakointi ja tiedolla johtaminen
Tutkin ja kehitän
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
AMK_PERTR-1024
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

30
T31L11OK-1002
Pohjoista liiketoimintaosaamista

(Valitaan kaikki)

30
T300BA83 Markkinoinnin ja myynnin perusteet 5
T300BA82 Liikeviestintä 5
T300BA81 Liiketoiminnan juridiikka 5
T300BA80 Ideasta liiketoimintaa 5
T300BA79 Orientaatio ja johdatus liiketalouden perusteisiin 5
T300BA86 Työvälineosaaminen 5
AMMTR-1024
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan (kpl): 0)

0
T31L2OK-1001
Liiketoiminnan toteuttaminen

(Valitaan kaikki)

30
T300BA84 Taloushallinnon perusteet 5
T300BA87 Työyhteisöosaaminen 10
T300BA88 English for Business 5
T300BA94 Toimitusketjun ohjaus 5
T300BA85 Talous- ja tilastomatematiikka 5
VAIHTOEOK-1002
VAIHTOEHTOISET AMMATILLISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

5
T300BA95 Svenska för affärslivet 5
T31L3OK-1001
Liiketoimintaprosessien kehittäminen

(Valitaan kaikki)

25
T300BA96 Johtaminen liiketoiminnan kehittämisessä 5
T300BA97 Tuloksellisuuden johtaminen ja kehittäminen 10
T300BA98 Osaamisen ja tiedon johtaminen 5
T300BA99 Innovaatiojohtamisen menetelmät 5
T31L4OK-1001
Strateginen johtaminen kansainvälisessä toimintaympäristössä

(Valitaan kaikki)

30
T300BB00 Strateginen johtaminen verkostoissa 5
T300BB01 Strategointityön käytännöt 5
T300BB02 Liiketoiminnan kansainvälistämisen suunnittelu ja toteutus 10
T300BB03 Verkostot ja strategisten kumppanuuksien johtaminen 10
YHTEISETOK-1003
Kaupan ja kulttuurin yhteiset opinnot

(Valitaan kaikki)

30
T300BA89 Asiantuntijuuden kehittäminen 10
T300BA90 Liiketoiminnan riskienhallinta 5
T300BA91 Ennakointi ja tiedolla johtaminen 5
KA00BB04 Innovaatiot ja yrittäjyys 10
VAP_VALTR-1032
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
HARJOITTTR-1024
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
T31L50OK-1002
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
T300BB06 Perusharjoittelu 1 5
T300BB07 Perusharjoittelu 2 5
T300BB08 Ammatillinen harjoittelu 1 5
T300BB09 Ammatillinen harjoittelu 2 5
T300BB10 Ammatillinen harjoittelu 3 5
T300BB11 Ammatillinen harjoittelu 4 5
OPINNÄTR-1024
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
T301LL111 Tutkin ja kehitän 5
T31L71OK-1002
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5