Hyvinvointia ruoasta - Luontevan ruokasuhteen ja ravitsemusterveyden aakkoset (5 op)
Toteutuksen tunnus: C-10065-SX00FU12-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
05.05.2025 - 31.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
-
20.10.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Korkeakoulu
- Metropolia Ammattikorkeakoulu, Myllypurontie 1
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 30
- Opintojakso
- C-10065-SX00FU12
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Sisällön jaksotus
Opintojakso muodostuu kuudesta moduulista, joista ensimmäinen orientoi aiheeseen. 1. Orientoiva tehtävä 2. Miksi ruokasuhde on tärkeä? 3. Mitä on ravitsemusterveys? 4. Ruokavalinnat ja kestävä kehitys 5. Ruokapuhe 6. Yhteenveto
Osaamistavoitteet
Opiskelija kehittää seuraavia taitojaan ja tietojaan: • opiskelija ymmärtää ravitsemuksen merkityksen terveydelle ja hyvinvoinnille kuin myös ravitsemuksen merkityksen monien sairauksien ehkäisyssä. • opiskelija tunnistaa ja reflektoi omia ruokailutottumuksiaan ja ruokasuhdettaan. • opiskelija saa perusteet terveellisille ruokailutottumuksille ja ruokavalinnoille ja oppii tekemään vastuullisia valintoja myös ympäristön kannalta. • opiskelija ymmärtää psyykkisten tekijöiden, kuten joustavuuden, itsemyötätunnon ja positiivisen ajattelun merkityksen luontevan ruokasuhteen kehittymisessä. • opiskelija oppii ratkaisemaan reflektoiden omia haasteitaan ja asettamaan sopivia tavoitteita. • opiskelija omaksuu itselleen soveltuvia syömisen taitoja. • opiskelija saa käytännön työkaluja ja ymmärrystä omasta ruokasuhteestaan sekä osaa tehdä terveyttä edistäviä ja kestäviä valintoja.
Sisältö
Verkkokurssilla edetään omaan tahtiin tutustuen materiaaliin ja tehden itsenäisiä pohdintatehtäviä sekä osallistuen yhteisiin keskusteluihin. Kurssilla käydään läpi ravitsemuksen merkitystä niin oman hyvinvoinnin ja terveyden kuin myös ympäristön kannalta. Uusimmat ravitsemussuositukset toimivat pohjamateriaalina. Kurssin aikana tutustutaan ruokasuhteeseen vaikuttaviin tekijöihin ja opitaan tunnistamaan ja tiedostamaan mahdollisia haasteita omissa ruokailutottumuksissa. Opiskelija pääsee itsetutkiskelun kautta ja reflektoiden tutustumaan oman ravitsemusterveytensä edistämiseen - mukana tärkeimpinä asenteina positiivisuus ja joustavuus sekä ruoasta nauttiminen.
Aika ja paikka
Kurssiaika 20.10. - 31.12.2025. Verkkokurssi ei sisällä pakollisia aikaan sidottuja tapaamisia. Opiskelija vahvistaa osallistumisensa palauttamalla kurssin orientoivan Moodle-tehtävän viimeistään 31.10.2025. Moodle-tehtävät tehdään annetusssa järjestyksessä, opintojaksolla voi kuitenkin edetä omaan tahtiin. Tehtävien viimeinen palautuspäivä on 15.12.2025. Jokaiseen moduuliin kuuluu Moodle-tehtävien lisäksi vähintään yksi oppimispäiväkirjaan liittyvä tehtävä.
Oppimateriaalit
Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Opetusmenetelmät
Verkkokurssilla opitaan taitoja, joilla voit edistää omaa tervettä ja joustavaa ruokasuhdetta sekä hyvinvointiasi. Pääset pohtimaan, millainen merkitys ravitsemuksella on omaan hyvinvointiisi ja terveyteesi. Kurssilla huomioidaan myös kestävä kehitys - vaikuttavathan ruokavalintamme terveyden lisäksi myös hiilijalanjälkeen ja ilmastomuutoksiin nyt ja tulevaisuudessa. Uusimmat ravitsemussuositukset toimivat pohjamateriaalina. Kurssin aikana tutustutaan ruokasuhteeseen vaikuttaviin tekijöihin ja opitaan tunnistamaan ja tiedostamaan mahdollisia haasteita omissa ruokailutottumuksissa. Pääset reflektiotehtävien avulla tutustumaan oman ravitsemusterveytesi edistämiseen. Kurssin perusvireenä kulkee positiivisuus ja joustavuus sekä hyvinvointi jokaisen oppijan omista lähtökohdista. Kurssi suoritetaan virtuaalisena Moodlessa, jossa edetään omaan tahtiin tutustuen materiaaliin ja tehden itsenäisiä pohdintatehtäviä sekä osallistutaan yhteisiin kirjallisiin keskusteluihin. Kurssiin ei kuulu tenttiä, mutta hyväksytty kokonaissuoritus edellyttää kaikkien tehtävien hyväksyttyä suorittamista. Kurssilla on käytössä edistymisen seuranta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 op = 135 t (1 op = 27 t)