Liikunnan ja urheilun pedagogiikka 1 (5 op)
Toteutuksen tunnus: C-10056-PHY001LI1A-3018
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.06.2025 - 14.11.2025
- Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
- 18.08.2025 - 12.12.2025
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Korkeakoulu
- Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Vierumäen toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 25
- Opintojakso
- C-10056-PHY001LI1A
Arviointiasteikko
H-5
Sisällön jaksotus
18.08.2025 - 12.12.2025 non stop. Non-stop toteutuksissa kurssille voi liittyä lähes koko sen aukioloajan. Huomioi kuitenkin, että varaat riittävästi aikaa opintojen suorittamiseen. Opiskelijoita lisätään kokonaisuuksiin n. kerran viikossa.
Tavoitteet
Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa: Kuvata liikuntapedagogiikan perusteorioita. Suunnitella ja toteuttaa erilaisille kohderyhmille turvallisen yksittäisen oppimistilanteen. Analysoida toimintaansa oppimistilanteessa peilaten valintojaan liikuntapedagogiikan perusteorioihin. Suunnitella ja toteuttaa erilaisille kohderyhmille tavoitteellisen ja oppimisen mahdollistavan oppimistilanteen. Arvioida ja kehittää toimintaansa liikuntapedagogiikan perusteorioita hyödyntäen. Suunnitella ja toteuttaa kokonaisvaltaisen oppimistilanteen huomioiden yksilöiden tarpeet. Opintojakson sisällöistä/teemoista johdetut osaamistavoitteet löydät kohdasta arvointikriteerit. Opintojakso arvioidaan asteikolla 1-5.
Suoritustavat
Opintojakson oppimistavat riippuvat toteutuksesta ja tarkentuvat opintojakson alussa. Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisessa noudatetaan Haaga-Helia ammattikorkeakoulun laatimaa ohjeistusta.
Suoritustavat
Tällä opintojaksolla pääset sukeltamaan liikuntapedagogiikan perusasioihin niin teoriassa kuin käytännössäkin. Opintojakson käytyäsi sinun on helppo hahmottaa, mihin liikunnan ohjaus-, valmennus-, opetustilanteissa tulisi keskittyä, jotta ohjatut tunnit auttaisivat osallistujia kehittymään liikkujina, että liikunnan avulla. Opintojakso soveltuu hyvin sinulle, joka suunnittelet liikunnan parissa työskentelyä tai jo toimit ohjaustyössä ja haluat jäsentää ja kehittää jo olemassa olevaa osaamistasi.
Sisältö
- Liikkumisen suositukset ja nykytilanne - Eri-ikäisten liikunnanohjauksen erityispiirteet - Liikunnanohjaus erilaisissa toimintaympäristöissä - Liikuntakasvatus - Motoriset perustaidot - Motivaatio käsitteenä - Ohjauksen ja valmennuksen eettiset periaatteet
Oppimateriaalit
¨Jaakkola, T., Liukkonen, J., Sääkslahti, A. & Koski, P. 2017. Liikuntapedagogiikka. 2., uudistettu painos. Jyväskylä: PS-kustannus. Teoksesta myös e-kirja saatavilla Haaga-Helian kirjastosta. Hämäläinen, K. 2015. Lasten ja nuorten hyvä harjoittelu (1. p.). VK-Kustannus. Rintala, P., Huovinen, T. & Niemelä, S. 2012. Soveltava liikunta. Liikuntatieteellinen seura. Hämäläinen, K. 2024. Lasten valmennus ja ohjaus. 1. painos. Mäntsälä: VK-Kustannus Oy. Lisäksi moodlessa jaettava materiaali.
Opetusmenetelmät
Opinnot suoritetaan itsenäisesti verkko-opintoina. Moodlessa on tehtäviä, jotka pitää suorittaa hyväksytysti, jotta pääsee jatkamaan seuraavaan tehtävään. Tehtävien suorittaminen edellyttää oppimateriaaliin perehtymistä. Lisäksi opiskelijan tulee suunnitella ja toteuttaa 3 käytännön liikunnanohjaus-/ valmennustilannetta, jossa hän vie käytäntöön teoriassa opiskelemiaan asioita. Opettaja ohjaa tarvittaessa esim. sähköpostin välityksellä. Opettaja arvioi tehtävät, joiden perusteella arvosana annetaan.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opiskelija soveltaa opintojaksolla teoriassa opiskelemaansa työelämäyhteyksissä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti opintojen päätteeksi.
Kansainvälisyys
Ei kansainvälistä yhteyttä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opiskelija voi halutessaan suorittaa opintojakson ilman käytännön liikunnan ohjauksia/valmennuksia ja korvata ne observoimalla jonkun toisen pitämiä tunteja. Tällöin opintojaksolta voi saada korkeintaan arvosanan 3.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Teoriaan perehtyminen ja niistä kertyneen tiedollisen osaamisen osoittaminen, kirjalliset tuntisuunnitelmat, käytännön liikunnanohjaukset sekä itsearviointikirjoitukset.