Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikkeet ja ravitsemus (7 op)

Toteutuksen tunnus: C-02472-CA00DA69-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
11.11.2024 - 19.02.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
07.01.2025 - 11.05.2025
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
7 op
Lähiosuus
7 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Korkeakoulu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu, SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 100
Opintojakso
C-02472-CA00DA69

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Elintarvikekemian näkökulmasta opiskelija ymmärtää aineiden kierron kokonaisuutta ja merkitystä elintarvikeketjussa sekä rehujen ja elintarvikkeiden kemiallisen koostumuksen merkityksen ketjun eri vaiheissa. Opiskelija ymmärtää ja osaa kuvata ravintoaineiden kemiallisia rakenteita, ominaisuuksia ja rektioita. Opiskelija osaa soveltaa kemian teoreettista tietoa ammatillisessa yhteydessä ja ymmärtää raaka-aineiden ja tuotteiden kemiallisen koostumuksen merkityksen laadun ja turvallisuuden kannalta. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa nimetä (kirjallisuuden avulla) ja luokitella keskeisimpiä proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja ja ymmärtää niiden perusrakenteen ja kemialliset ominaisuudet sekä esiintymisen ja merkityksen ruokaketjussa. Ihmisen ravitsemuksen näkökulmasta opiskelija osaa nimetä ruoansulatukseen osallistuvat elimet ja vaiheet. Hänellä on valmiuksia laskea ravinnon saantia erilaisista aterioista. Opiskelija osaa arvioida elintarvikkeita ja ruokavalioita ravintoaineiden lähteinä. Opiskelija osaa tulkita ravitsemussuosituksia ruokapalveluiden, terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hän osaa kuvailla suomalaisten ruoankäyttöä. Opiskelija osaa soveltaen hyödyntää oppimaansa käytännössä (ihmisen ravitsemus, tuotetun ja käytettävän kasvi- tai eläinperäisen elintarvikeraaka-aineen laatu ja ominaisuudet) sekä osaa perehtyä aihepiiriin liittyvään kirjallisuuteen.

Sisältö

Elintarvikkeissa tyypillisesti esiintyvien aineiden kemialliset merkinnät ja aineiden kierto Ravintoaineiden (proteiinit, hiilihydraatit, rasvat) kemiallinen koostumus ja käyttäytyminen elintarvikeketjussa Aminohapot ja proteiinien muodostuminen, rasvahapot ja rasvat, hiilihydraatit (sokerit, tärkkelys, selluloosa) Tärkeimpien kivennäis- ja hivenaineiden kemiaa Veden kemiallisia ilmiöitä - pH ja happamuuden merkitys elintarvikeketjussa Käsiteltäviin aihepiireihin liittyviä soveltavia kemian laskutehtäviä Ruoansulatuskanavan anatomia ja toiminnan perusteet Ravitsemussuositukset (yleiset ja eri väestöryhmien) Suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti Ravinnonsaannin laskentaohjelma Fineli Elintarvikkeet ja erityisruokavaliot ravintoaineiden lähteinä Kemiaa keittiössä

Oppimateriaalit

Parkkinen, K., & Rautavirta, K. (2020). Utelias kokki: Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojaksolla on lukujärjestykseen merkattavaa etäopetusta sekä itsenäisesti opiskeltavaa ja harjoitustehtäviä.

Siirry alkuun