Elintarvikekemia (5op)
Toteutuksen tunnus: C-02472-8B00CX55-3006
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 10.11.2025 - 14.01.2026
- Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
- 07.01.2026 - 10.05.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Korkeakoulu
- Seinäjoen ammattikorkeakoulu, SeAMK Seinäjoki, Frami
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 5
- Opintojakso
- C-02472-8B00CX55
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä elintarvikkeiden keskeisten ainesosien kemialliset rakenteet, tärkeimmät kemialliset ja funktionaaliset ominaisuudet sekä merkityksen elintarvikkeissa. Opiskelija osaa nimetä elintarvikkeiden sisältämien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemiallisia sidoksia ja selittää näiden merkitystä elintarvikkeiden ominaisuuksiin. Opiskelija osaa tunnistaa pääravintoaineiden tyypilliset kemialliset reaktiot ja päätellä niiden käyttäytymisen elintarvikkeiden prosessoinnin ja säilytyksen aikana sekä veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyydelle ja kemiallisille reaktioille. Opiskelija osaa analysoida tärkeimpiä elintarvikkeissa esiintyvien ravintoaineiden pitoisuuksia sekä raportoida ja tehdä johtopäätöksiä kemiallisista analyysituloksista.
Sisältö
Hiilihydraatit Rasvat Proteiinit ja entsyymit Funktionaaliset elintarvikkeet Lisä- ja vierasaineet Elintarvikeanalytiikka Aistinvarainen arviointi
Oppimateriaalit
Opettajan Moodlessa jakama materiaali
Opetusmenetelmät
Teorialuennot, harjoitusehtävät ja laboratorioharjoitukset
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Osan opinnoista voi opinnollistaa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärä 135 h Teorialuentoja 30 h Laboratorioharjoituksia 3x4h Loppu itsenäistä työskentelyä
Esitietovaatimukset
Kemia / Ruokaketjun kemia Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia