Siirry suoraan sisältöön

Työyhteisössä toimiminen (5op)

Toteutuksen tunnus: R81ML32OJ-19002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
16.03.2020 - 24.08.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
31.08.2020 - 31.12.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
Paikat
0 - 60
Koulutus
Restonomikoulutus
Opettajat
Tanja Maaninka
Petri Pälli
Opintojakso
R81ML32OJ

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Opiskelija tuntee vastuullisen työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän tuntee työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavat lait, sopimukset ja ohjeistukset. Opiskelija tuntee henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.
Lukukausiteema: Arjen hallinta ja itsensä johtaminen

Sisältö

Vastuullinen esimiestyö. Työlainsäädäntö. Ensiapu.
-Työntekijän, työnantajan ja esimiehen vastuut ja tehtävät työlainsäädännön ja työturvallisuuslainsäädännön mukaan.
- Työhyvinvointi
- Strategia henkilöstösuunnittelun ja operatiivisen johtamisen tukena
- Matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädäntö, liittyen työehtosopimuksiin, työsuhteisiin ja -sopimuksiin
(Vastuullisen esimiestyön ja henkilöstöjohtamisen keskeiset tehtävät ja taidot osana operatiivista päivittäisjohtamista)
- (Työyhteisöviestintä)

Oppimateriaalit

- Työlainsäädäntö, työturvallisuuslainsäädäntö ja marata-alan työehtosopimukset. Työmarkkinajärjestöjen sivut
- Eräsalo, U. 2011. Käytännön henkilöstöjohtaminen majoitus- ja ravitsemisalalla. Restamark. Vantaa.
- Kauhanen, J. 2012. Henkilöstövoimavarojen johtaminen. Talentum.
- Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen Strateginen kilpailutekijä. Helsinki: Edita Prima Oy.
- Opintojaksolla annettava materiaali
- Opiskelijoiden tiedonhaut
- (työsopimuslaki, työaikalaki, vuosilomalaki, yhdenvertaisuuslaki, laki yksityisyyden suojasta työelämässä, työehtosopimuslaki, vuorotteluvapaalaki (osin sosiaali- ja terveysministeriö, STM), opintovapaalaki, palkkaturvalaki sekä henkilöstön osallistumisjärjestelmiä eli yhteistoimintaa yrityksissä, hallintoedustusta ja henkilöstörahastoa koskeva lainsäädäntö)
- EFR-ensiapukurssikirja

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty (0)
Opiskelija ei osaa kuvata työtekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä eikä henkilöstöjohtamista eikä selittää vastuullisen työyhteisön toimintaperiaatteita. Opiskelija ei osaa tulkita matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä käytännön työtoiminnassa eikä toimia ammattieettisten periaatteiden mukaan. Opiskelija ei osaa hyödyntää henkilöstö- ja työaikasuunnittelua.
Tyydyttävä (1)
Opiskelija tietää, että työtekijällä ja esimiehellä on vastuita työyhteisössä ja henkilöstöjohtaminen on oleellista työyhteisön toiminnassa, mutta ei osaa kuvata eikä selittää niitä. Opiskelija tietää, että matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädännöllä on oma roolinsa käytännön työtoiminnassa, mutta ei osaa selittää eikä kuvata niitä. Opiskelija tietä ammattieettisten periaatteiden mukaisesta toiminnasta, mutta ei saa arvioida tai kuvata, miten käytännössä näyttäytyy. Opiskelija tiedostaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun työyhteisön käytänteissä, mutta ei osaa selittää tai kuvata niitä.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija osaa kuvata joitakin työtekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä selittää jonkin verran vastuullisen henkilöstöjohtamisen toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa tulkita matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä käytännön työtoiminnassa ja toimia joissakin asioissa ammattieettisten periaatteiden mukaan. Opiskelija osaa hyödyntää joinkin verran henkilöstö- ja työaikasuunnittelua.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija osaa kuvata hyvin työtekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä selittää vastuullisen henkilöstöjohtamisen toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa tulkita hyvin matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä käytännön työtoiminnassa ja toimia ammattieettisten periaatteiden mukaan. Opiskelija osaa hyödyntää hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelua.
Hyvä (4)
Opiskelija osaa kuvata hyvin sekä soveltaa työtekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä, ja esittää käytännön sovelluksia vastuullisen henkilöstöjohtamisen toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa kuvata eri tilanteiden soveltamista matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädännöllisessä käytännön työtoiminnassa ja huomioida käytännössä ammattieettisten periaatteiden mukaisen toiminnan. Opiskelija osaa käyttää henkilöstö- ja työaikasuunnittelua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa erinomaisesti kuvata ja soveltaa työtekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä, ja esittää käytännön sovelluksia vastuullisen henkilöstöjohtamisen toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa kuvata eriomaisesti eri tilanteiden soveltamista matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädännöllisessä käytännön työtoiminnassa ja kykenee käytännössä soveltamaan ammattieettisten periaatteiden mukaisen toiminnan. Opiskelija osaa käyttää ja toteuttaa käytännössä henkilöstö- ja työaikasuunnittelua.

Esitietovaatimukset

NULL

Siirry alkuun