Matkailualan turvallisuusosaaminen (5op)
Toteutuksen tunnus: MATR204-3012
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.12.2025 - 31.12.2025
- Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
- 24.03.2026 - 31.05.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Virtuaaliosuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 35
- Koulutus
- Restonomikoulutus
- Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
Arviointiasteikko
H-5
Sisällön jaksotus
Maalis-toukokuu 2026.
Tavoitteet
Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Hän oppii varautumaan tulevaan ja arvioimaan matkailualaan liittyviä riskejä. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaisen elintarvikehygienian sekä anniskelulainsäädännön perusasiat. Opiskelija osaa laatia turvallisuuteen liittyviä asiakirjoja ja suunnitelmia.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön asettamat turvallisuushaasteet
- kuvata työsuojelun ja ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa
- selittää matkailun turvallisuuden arvoketjuajattelun
- varautua tulevaan riskien arviointia ja omavalvontaa hyödyntämällä
- kuvata ajankohtaisen elintarvikehygienian sekä anniskelulainsäädännön perusasiat
- kehittää ennakoivasti yrityksen turvallisuustasoa ja laatua
- kuvata verkostomaisen turvallisuustyön hyödyt
- selittää matkailualan asiakasturvallisuuden perusteet
- hyödyntää digitaalisia työkaluja turvallisuuden dokumentoinnissa
- tunnistaa vastuullisen matkailun ohjauskeinoja (esim. jokamiehenoikeudet, ympäristölainsäädäntö, työturvallisuus).
Suoritustavat
Ryhmätehtävä: Turvallisuusjohtamisen tai Turvallisuusosaamisen työkalupakki. Työkalupakki voi koostua erilaisten työkalujen – kuten omavalvonta, turvallisuuskävely, riskienkartoitus ja arvioiminen, turvallisuusjohtaminen, anniskelu- ja elintarvikehygienialaisääntö – soveltamisesta ja alan asiakirjojen suunnittelemisesta ja laatimisesta yritykseen. Työkalujen lisäksi raportissa ryhmät reflektoivat työkalujen soveltamista.
Sisältö
- Ennakoiva turvallisuusjohtaminen ja arvoketjuajattelu
- Työntekijän ja työnantajan lakisääteiset velvollisuudet turvallisuuden suhteen
- Matkailun turvallisuus arktisessa toimintaympäristössä
- Matkailualan yritysten turvallisuuteen ja omavalvontaan vaikuttavat tekijät (matkailun turvallisuustyökalut)
- Ajankohtainen elintarvikehygienia ja anniskelulainsäädäntö
Aika ja paikka
Kevätlukukausi 2026; toteutus maalis-toukokuu.
Kampuspäivät ovat maanantai, tiistai ja keskiviikko, klo 9.00-16.00 välisenä aikana.
Itsenäinen (verkko-)opiskelu sekä ryhmätyöskentely torstaina ja perjantaina.
Oppimisaineistot Moodlessa.
Oppimateriaalit
Moodlessa ja opetuksessa käytettävät materiaalit
Ajantasainen lainsäädäntö www.finlex.fi
Viranomaisten ohjeistukset ja suositukset
Tarkempi kirjallisuussuositus julkaistaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Ennakkotehtäviä, opetus- ja ohjaustunnit, vierailevia asiantuntijoita, itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä sekä reflektoivaa työkalujen soveltamista.
Ryhmätehtävä: Turvallisuusjohtamisen tai turvallisuusosaamisen työkalupakki. Työkalupakki voi koostua erilaisten työkalujen – kuten omavalvonta, turvallisuuskävely, riskienkartoitus ja arvioiminen, turvallisuusjohtaminen, anniskelu- ja elintarvikehygienialaisääntö – soveltamisesta ja alan asiakirjojen suunnittelemisesta ja laatimisesta yritykseen. Työkalujen lisäksi ryhmät reflektoivat työkalujen soveltamista.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Työelämälähtöisyyttä vahvistavat vierailevat asiantuntijat ja / tai vierailut työelämässä sekä teorian/työkalujen soveltaminen käytäntöön.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
-
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Osaamisen näyttö; portfolio, johon tarkennetut ohjeet vastuuopettajalta. Portfolion tulee sisältää turvallisuusjohtamisen / turvallisuusosaamisen näyttöjä ja teorian/työkalujen soveltavaa osaamista.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
135h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei ole perehtynyt matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä eikä omaksunut ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkitystä liiketoiminnassa. Opiskelija ei ymmärrä turvallisuuden arvoketjuajattelua matkailualalla eikä tunnista yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Hän ei osaa varautua tulevaan eikä arvioida matkailualaan liittyviä riskejä. Opiskelija ei osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa tai anniskelulainsäädännön perusasioita.
Tyydyttävä (1): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa pääpiirteissään. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä heikosti. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä heikosti. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita heikosti.
Tyydyttävä (2): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa pääpiirteissään. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa jonkin verran yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä pääpiirteissään. Opiskelija osaa jonkin verran kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita.
Hyvä (4): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa hyvin. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä kattavasti ja perustellusti. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä kattavasti. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita monipuolisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa kattavasti. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä monipuolisesti, kattavasti ja perustellusti. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä kattavasti, monipuolisesti ja perustellusti. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita monipuolisesti ja perustellusti.
Esitietovaatimukset
MAT201 Johdatus matkailuilmiöön
Lisätiedot
Itsenäinen (verkko-)opiskelu ja ryhmätyöskentely torstaisin ja perjantaisin.