Valokuvadokumentti1, Vapaasti valittava (5 op)
Toteutuksen tunnus: T26K160OJ-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
12.04.2025 - 11.05.2025
Ajoitus
12.05.2025 - 12.08.2025
Laajuus
0 - 5
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuvataiteilijakoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Kuvataiteilijakoulutus
Opettaja
- Panu Pohjola
Vastuuhenkilö
Panu Pohjola
Opiskelijaryhmät
-
T26K23SKuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, Syksy 2023
-
T26K24SKuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, Syksy 2024
-
T26K22SKuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2022
-
T26K21SKuvataiteilijakoulutus, Tornio, syksy 2021
Tavoitteet
Tavoitteena on valokuvakameraa käyttäen tutkia ja tallentaa yhteiskunnan tai ihmisen elämän rajattua ilmiötä itsenäisesti
Sisältö
Sisältönä on itsenäisesti työskennellen kehittää, tietoperustaasi ja havaintoisi, perustuva idea valokuvadokumentiksi. Rajata idea pääväittämäksi ja toteuttaa kuvaukset. Tuotat ennen kuvauksia projektin esittelyn ja tuotantosuunnitelman, jonka palautat ennen kuvauksia annettuun osoitteeseen. Kuvatusta materiaalista editoidaan 25-35 kuvan sarja, joka toteuttaa tavoitteen ja pääväittämän. Kuvat ladataan painokelpoisina ja metadata täytettynä pilvipalvelimelle ja palautetaan määräpäivään mennessä sähköposti linkkinä annettuun osoitteeseen. Tämän lisäksi kuvat julkaistaan internetpreesensiäsi tukevassa kanavassa internetlaadulla. Internetissä julkaiset myös taiteilijaesittelyn ja projektiesittelyn, sekä nimeät kuvat. Nämä toimitetaan myös painokelpoisten kuvien yhteydessä annettuun osoitteeseen.
Esitietovaatimuksena pitää osata ja ymmärtää sisällössä vaaditut asiat ja saada käyttöösi valokuvauslaitteisto projektin ajaksi. Opiskelija vastaa kaikista projektin kustannuksista itse, kuvien editoinnin voi tehdä oppilaitoksen koneilla. Voit kysyä myös valokuvalaitteistoa lainaan oppilaitoksesta, mutta tätä ei voi taata.
Työskentelet pääosin itsenäisesti. Prosessi etenee niin että ensin ilmoittaudut opintojaksolle ja toimitat opettajalle kuvatun suunnitelman projektistasi. Tämän jälkeen keskustelette suunnitelmasta ja mikäli muutostarpeita tulee, suunnitelma päivitetään ja toimitetaan päivitettynä opettajalle. Tämän jälkeen sinut hyväksytään opintojaksolle. Tarvittaessa teknistä ja sisällöllistä apua on saatavissa opettajalta koko prosessin ajan. Kun kuvasarja on mielestäsi julkaisuvaiheessa kannattaa käydä uusi ohjauskeskustelu ennen julkaisemista. Välitä tieto avajaisista opettajalle osallistumisen mahdollistamiseksi, mikäli julkaisu on näyttelymuotoinen. Julkaisun jälkeen toimitat vielä lopulliset materiaalit opettajalle arviointia varten. Prosessi loppuu loppukeskusteluun, kun maksimissaan kuukauden kuluessa tästä palautuksesta. Sovi aika opettajan kanssa.
Kuvasarjan voi toteuttaa työtehtävänä, mutta tässä opintojaksossa aikaisemmin tehdyt kuvat eivät kelpaa, vaan koko projekti on toteutettava kuvatusti.
Oppimateriaalit
Oppimateriaalina voit tutustua valokuvakirjoihin. Kristoffer Albrecht, Esko Männikkö, Jaakko Heikkilä, Matti Saanio, Perttu Saksa tai Helsinki School valokuvataiteilijoihin. Huomaa, että valokuvadokumentti kirjana on huomattavasti laajempi kuin tämä kokonaisuus mitä tuotat.
Oppikirjana
1. Antti Nylén Johdatus Filmiaikaan ISBN 978-952-234-6, jota saa Minervan kirjastosta
2. Tokallinen toellisuutta ISBN 978-952-5897-01-2. Kirjan saat omaksi Panu Pohjolalta niinkauan kun niitä riittää.
3. Kristoffer Albrecht & Taneli Eskola: Silmin kosketeltavaa ISBN 978-952-60-0035-0
4. Ludwig Wittengstein: Huomautuksia väreistä ISBN 951-0-11065-5
Opetusmenetelmät
Tavoitteena on valokuvakameraa käyttäen tutkia ja tallentaa yhteiskunnan tai ihmisen elämän rajattua ilmiötä itsenäisesti
Sisältönä on itsenäisesti työskennellen kehittää, tietoperustaasi ja havaintoisi, perustuva idea valokuvadokumentiksi. Rajata idea pääväittämäksi ja toteuttaa kuvaukset. Tuotat ennen kuvauksia projektin esittelyn ja tuotantosuunnitelman jonka palautat ennen kuvauksia annettuun osoitteeseen. Kuvatusta materiaalista editoidaan 25-35 kuvan sarja joka toteuttaa tavoitteen ja pääväittämän. Kuvat ladataan painokelpoisina ja metadata täytettynä pilvipalvelimelle ja palautetaan määäräpäivään mennessä sähköpostilinkkina annettuun osoitteeseen. Tämän lisäksi kuvat julkaistaan internetpreesensiäsi tukevassa kanavassa internetlaadulla. Internetissä julkaiset myös taiteilijaesittelyn ja projektiesittelyn, sekä nimeät kuvat. Nämä toimitetetaan myös painokelposten kuvien yhteydessa annettuun osoitteeseen.
Esitietovaatimuksena pitää osata ja ymmärtää sisällössä vaaditut asiat ja saada käyttöösi valokuvauslaitteisto projektin ajaksi. Opiskelija vastaa kaikista projektin kustannuksista itse, kuvien editoinnin voi tehdä oppilaitoksen koneilla. Voit kysyä myös valokuvalaitteistoa lainaan oppilaitoksesta, mutta tätä ei voi taata.
Työskentelet pääosin itsenäisesti. Prosessi etenee niin että ensin ilmottaudut opintojaksolle ja toimitat opettajalle kuvatun suunnitelman projektistasi. Tämän jälkeen keskustelette suunitelmasta ja mikäli muutostarpeita tulee, suunnitelma päivitetään ja toimitetaan päivitettynä opettajalle. Tämän jälkeen sinut hyväksytään opintojaksolle. Tarvittaessa teknistä ja sisällöllistä apua on saatavissa opettajalta koko prosessin ajan. Kun kuvasarja on mielestäsi julkaisuvaiheessa esitä se opintojakson opettajalle, hän auttaa kuratoimalla muokkaamaan siitä näyttelykokonaisuuden. Tarvittaesssa saat apua myös aineellisten teosten valmistamiseen. Tämän jälkeen huolehdit omatoimisesti kaikesta näyttelyyn liittyvästä Näyttelyn järjestäminen opintojaksolla opitun mukaisesti.
Välitä tieto avajaisista opettajalle osallistumisen mahdollistamiseksi mikäli julkaisu on näyttelymuotoinen. Julkaisun jälkeen toimitat vielä lopulliset materiaalit opettajalle arviointia varten. Prosessi loppuu loppukeskusteluun kun maksimissaan kuukauden kuluessa tästä palautuksesta. Sovi aika opettajan kanssa.
Kuvasarjan voi toteuttaa työtehtävänä, mutta tässä opintojaksossa aikasemmin tehdyt kuvat eivät kelpaa, vaan koko projekti on toteutettava kuvatusti.
Sisällön jaksotus
Toukokuussa alustamme opintojakson kahtena päivänä verkossa, Ensimmäisenä näistä käydään läpi pohjamateriaali ja opintojakson tarvittat tiedot. Toisena esittelet projektisuunnitelmasi.
Elokuussa on projektien esitys ja palautetilaisuudet kahtena päivänä verkossa.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Valokuvasarja ja oheismateriaali on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sisällössä kuvattuihin osoitteisiin. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Suunnitellun sisällön ja toteutuksen välillä on ajottain vaikea hahmottaa yhteyttä kuvasarjaa tarkastellessa. Kuvien yleisön saataville asettamisessa käytetään tapaa, jossa yleisöllä on vain passiivinen rooli, eli taiteilija ei joudu kohtaamaan yleisöään.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
alokuvasarja ja oheismateriaali on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sisällössä kuvattuihin osoitteisiin. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Valokuvien muoto ja toteutustapa tukevat kokonaisuutta visuaalisesti pääväittämän kautta perustelulla tavalla. Valokuvadokumetin otsikointi ja kuvien nimeäminen auttaa oivalluksen syntymisessä
Taiteilijaesittelyssä on osattu sijoittaa tekijä valokuvataiteen jatkumoon ja projektisesittely sitoo projektin laajemmin yleistettävään asiayhteyteen. Kuvat saatetaan yleisön saataville tavalla, jossa taiteilija kohtaa yleisönsä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Valokuvasarja ja oheismateriaali on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sisällössä kuvattuihin osoitteisiin. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Valokuvasarja toteuttaa pääväittämän niin, että katsojalle syntyy oivallus pääväittämästä kuviin ja niitä tukeviin teksteihin paneutuessa.
Valokuvadokumentin otsikointi ja kuvien nimeäminen auttaa oivalluksen syntymisessä. Pääväittämää toteutetaan projektin sisältöä tukevin monipuolisin visuaalisin, teknisin ja sanallisin keinoin. Valokuvien muoto ja toteutustapa tukevat kokonaisuutta visuaalisesti pääväittämän kautta perustelulla tavalla.
Taiteilijaesittelyssä on osattu sijoittaa tekijä valokuvataiteen jatkumoon ja projektisesittely sitoo projektin laajemmin yleistettävään asiayhteyteen. Kuvat saatetaan yleisön saataville tavalla, jossa taiteilija kohtaa yleisönsä ja taiteen muun ekosysteemin.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
HYLÄTTY: Valokuvasarja ja oheismateriaali on palautettu sovitun aikataulun suhteen ratkaisevasti myöhässä tai jätetty palauttamatta. Kuvat eivät ole halutussa formaatissa, niitä ei ole palautettu tavoitellulla laadulla ja laajuudessa sisällössä kuvattuihin osoitteisiin. Taiteilija ei pysty itsenäisesti korjaamaan em. puutteita määräajassa ja sovitulla tavalla. Suunnitellun sisällön ja toteutuksen välillä ei löydy yhteyttä kuvasarjaa tarkastellessa. Kuvia ei ole saatettu yleisön saataville.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu projektisuunnitelmassa asettamaasi tavoiteeseen, sekä aikaisemmin opittuun valokuvataiteen ja valokuvauksen sekä näyttelytoiminnan vaatimuksiin.
Projektisuunnitelma
Valokuvasarja, sen sisällölinen ja tekninen tarkoituksenmukaisuus suunnitelman, aiheen ja muodon perusteella
Sarjan esille saattaminen: vedokset, kehystys, ripustus, artist statement, bio, projektiesittely, projektin asemointi, hinnoittelu, teosten nimeäminen, yleisön kohtaaminen.
Hylätty (0)
Arviointi
Hylätty: Valokuvasarja ja oheismateriaali on palautettu sovitun aikataulun suhteen ratkaisevasti myöhässä tai jätetty palauttamatta. Kuvat eivät ole halutussa formaatissa, niitä ei ole palautettu tavoitellulla laadulla ja laajuudessa sisällössä kuvattuihin osoitteisiin. Taiteilija ei pysty itsenäisesti korjaamaan em. puutteita määräajassa ja sovitulla tavalla. Suunnitellun sisällön ja toteutuksen välillä ei löydy yhteyttä kuvasarjaa tarkastellessa. Kuvia ei ole saatettu yleisön saataville.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1-2: Valokuvasarja ja oheismateriaali on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sisällössä kuvattuihin osoitteisiin. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Suunnitellun sisällön ja toteutuksen välillä on ajottain vaikea hahmottaa yhteyttä kuvasarjaa tarkastellessa. Kuvien yleisön saataville asettamisessa käytetään tapaa, jossa yleisöllä on vain passiivinen rooli, eli taiteilija ei joudu kohtaamaan yleisöään.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3-4 Valokuvasarja ja oheismateriaali on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sisällössä kuvattuihin osoitteisiin. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Valokuvien muoto ja toteutustapa tukevat kokonaisuutta visuaalisesti pääväittämän kautta perustelulla tavalla. Valokuvadokumetin otsikointi ja kuvien nimeäminen auttaa oivalluksen syntymisessä
Taiteilijaesittelyssä on osattu sijoittaa tekijä valokuvataiteen jatkumoon ja projektisesittely sitoo projektin laajemmin yleistettävään asiayhteyteen. Kuvat saatetaan yleisön saataville tavalla, jossa taiteilija kohtaa yleisönsä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: Valokuvasarja ja oheismateriaali on palautettu ajallaan, halutussa formaatissa, laadulla ja laajuudessa sisällössä kuvattuihin osoitteisiin. Mikäli näissä on puutteita, tulee taiteilijan pystyä itsenäisesti tekemään pyydetyt täydennykset annettuun määräpäivään mennessä sovitulla tavalla. Valokuvasarja toteuttaa pääväittämän niin, että katsojalle syntyy oivallus pääväittämästä kuviin ja niitä tukeviin teksteihin paneutuessa.
Valokuvadokumetin otsikointi ja kuvien nimeäminen auttaa oivalluksen syntymisessä. Pääväittämää toteutetaan projektin sisältöä tukevin monipuolisin visuaalisin, teknisin ja sanallisin keinoin. Valokuvien muoto ja toteutustapa tukevat kokonaisuutta visuaalisesti pääväittämän kautta perustelulla tavalla.
Taiteilijaesittelyssä on osattu sijoittaa tekijä valokuvataiteen jatkumoon ja projektisesittely sitoo projektin laajemmin yleistettävään asiayhteyteen. Kuvat saatetaan yleisön saataville tavalla, jossa taiteilija kohtaa yleisönsä ja taiteen muun ekosysteemin.