Siirry suoraan sisältöön

Muistisairautta sairastava ikäihminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: K702GL42-3017

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
24.03.2025 - 31.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
19.05.2025 - 04.08.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Geronomikoulutus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 55
Opettajat
Anne Jokelainen
Vastuuopettaja
Anne Jokelainen
Opintojakso
K702GL42

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Sisällön jaksotus

Voit suorittaa opintojakson tehtäviä haluamassasi järjestyksessä. Suositeltavaa kuitenkin on, että etenet järjestyksessä alkaen opintojakson alusta ja perehdyt annettuihin materiaaleihin ennen tehtävien aloittamista. Voit hyödyntää myös muuta, aiheeseen liittyvää materiaalia.

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvata aivoterveyden käsitteenä. Opiskelija osaa kuvata yleisimmät muistisairaudet, niiden diagnostiikan ja hoidon periaatteet. Opiskelija osaa kuvata laaja-alaisesti erilaisia menetelmiä muistisairaan kuntoutumisen ja päivittäisten toimintojen, suoritusten ja osallistumisen tukemiseksi huomioiden eettiset periaatteet. Opiskelija osaa kuvata muistisairaan edunvalvontaan liittyvät keskeiset käsitteet.

Suoritustavat

Virtuaaliopinnot, 100 % itsenäinen verkkokurssi (Moodle)

Sisältö

Etenevät muistisairaudet yleistyvät ja yhä nuorempia sairastuu muistisairauksiin, mutta ovat yleisempiä iäkkäillä ihmisillä. Suomessa on tällä hetkellä arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä, joista 100 000 ihmistä sairastaa lievää muistisairautta ja 93 000 ihmistä keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta. Vuosittain muistisairauksiin sairastuu 14 500 suomalaista. Työikäisiä muistisairaita on noin 7 000. Etenevät muistisairaudet rappeuttavat aivoja ja heikentävät laaja-alaisesti toimintakykyä. Tarvitaan lisää tietoa, osaamista ja keinoja kohdata muistisairas. Aivoterveyden edistäminen on oltava osa kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivien työtä.

Keskeiset sisällöt
- Aivoterveys ja muisti
- Yleisimmät muistisairaudet, niiden tutkiminen ja hoidon periaatteet
- Kansalliset hoitosuositukset ja ohjeistukset
- Kuntoutumisen ja päivittäisten toimintojen, suoritusten ja osallistumisen tukeminen
- Haasteelliset tilanteet ja haasteelliseksi koettu käyttäytyminen
- Lääkkeettömät hoitomenetelmät
- Eettiset periaatteet, edunvalvonta, oikeudet ja hoitotahto

Aika ja paikka

Opintojakso toteutuu Moodle verkko-oppimisympäristössä ajalla 19.05.2025 - 04.08.2025.

Oppimateriaalit

Neuvonen, E. 2022: The role of psychosocial factors in dementia prevention – From observational studies to a multidomain prevention trial. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-61-4432-0



Juva, K. 2021. Muistihäiriöt ja dementia. Muistihäiriöt ja dementia - Terveyskirjasto



Peräkylä, A. 2016. Ilmeet ja eleet. Teoksessa Stevonovic, M. & Lindholm, C. (toim.) Keskustelunanalyysi: kuinka tutkia sosiaalista toimintaa ja vuorovaikutusta. Tampere: Vastapaino, 65-73



Sointu, L. 2016. Hoiva suhteessa. Tutkimus puolisoaan hoivaavien arjesta. Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö. Väitöskirja. PDF-dokumentti. Saatavissa: https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/99617/978-952-03-0190- 3.pdf?sequence=1



1) Kansallinen muistiohjelma 2012-2020, Tavoitteena muistiystävällinen Suomi https://www.muistiliitto.fi/application/files/6314/8666/3685/Kansallinen_muistiohjelma_2012-2020.pdf 2)



SUMU, 2021. Miten turvaan tahtoni toteutumisen? Opas oikeudelliseen ennakointiin. MIES_SUMU_Oikeudellinen_ennakointi_opas_2021.pdf 


Opetusmenetelmät

Virtuaaliopinnot, 100 % itsenäinen verkkokurssi (Moodle)

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Itsenäinen verkko-opintojakso, joka ei sisällä harjoittelua tai työelämäyhteistyötä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksoon sisältyvät tenttitehtävät tehdään opintojakson aikana. Aiheiden materiaaleihin tulee perehtyä ennen tentin tekemistä. Voit hyödyntää myös muuta, aiheeseen liittyvää materiaalia.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei vaihtoehtoista suoritustapaa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso on laajuudeltaan 5 op, mikä tarkoittaa noin 135 tuntia opiskeluun käytettävää aikaa. Huomioithan tämän omassa ajankäytön suunnittelussasi.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Osaat vastata aivoterveyteen ja siihen vaikuttaviin tekijöihin liittyviin kysymyksiin. Osaat kuvata yleisimmät muistisairaudet, niiden diagnostiikan ja hoidon periaatteet. Osaat kuvata laaja-alaisesti erilaisia menetelmiä muistisairaan kuntoutumisen ja päivittäisten toimintojen, suoritusten ja osallistumisen tukemiseksi huomioiden eettiset periaatteet. Osaat vastata muistisairaan edunvalvontaan liittyviin kysymyksiin.

Hylätty
Et osaa vastata aivoterveyteen ja siihen vaikuttaviin tekijöihin liittyviin kysymyksiin. Et kuvaa yleisimpiä muistisairauksia, niiden diagnostiikkaa ja hoidon periaatteita. Et kuvaa laaja-alaisesti erilaisia menetelmiä muistisairaan kuntoutumisen ja päivittäisten toimintojen, suoritusten ja osallistumisen tukemiseksi huomioiden eettiset periaatteet. Et osaa vastata muistisairaan edunvalvontaan liittyviin kysymyksiin.

Esitietovaatimukset

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla toimiville ja opiskeleville

Lisätiedot

Opintojaksolle tulee ilmoittautua Pepissä ennen opintojakson alkua. Kun opettaja hyväksyy ilmoittautumisesi Pepissä, saat Moodle-oppimisympäristön käyttöösi viikkoa ennen toteutuksen alkua. Et siis tarvitse erillistä kirjautumisavainta Moodleen.


Tietoa avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijalle

ILMOITTAUTUMINEN
Valinta opintoihin tapahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova ja paikkoja rajoitetusti. Ilmoittautumisen jälkeen saat järjestelmän lähettämän vahvistusviestin, jossa on ohjeet opintojen aloittamiseen. Mikäli et saa viestiä tarkistathan roskapostin ja tarvittaessa ole yhteydessä avoinamk@lapinamk.fi.

Huom. Selvitäthän etukäteen opintojen vaikutuksen työttömyysturvaan TE-palveluista.

KÄYTTÄJÄTUNNUKSET
Saat käyttäjätunnuksia koskevan sähköpostiviestin IT-käyttäjähallinnosta noin viikkoa ennen opintojen alkua. Aktivointi tapahtuu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Seuraa myös sähköpostisi roskapostikansiota. Viesti voi mennä roskapostiin.

OPISKELU
Opiskelu edellyttää aktiivista osallistumista. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Opintojen suoritusvaatimukset ovat avoimen AMKin opiskelijoille samat kuin tutkinto-opiskelijoille.
Opiskelijalla tulee olla oma (kannettava) tietokone.

LISÄTIETOA
Usein kysytyt kysymykset
www.lapinamk.fi/avoinamk
avoinamk@lapinamk.fi

Siirry alkuun