Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (kesäopinto) (5 op)
Toteutuksen tunnus: YYMP0028V24-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.05.2025 - 31.05.2025
Ajoitus
01.06.2025 - 31.07.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 500
Tutkinto-ohjelma
- Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Salla Jutila
- Minna Nousiainen
Tavoitteet
Opintojakso avaa matkailututkimuksen kriittisten avausten kautta näkökulmia elämään globaalin ympäristökriisin aikakaudella. Opintojakson tavoitteena on luoda ymmärrystä ympäristökriisin ja ilmastonmuutoksen todellisuuksista erityisesti pohjoisen matkailun kontekstissa. Opintojakso kannustaa opiskelijoita visiointiin vaihtoehtoisista matkailun tarinoista.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata, mitä tarkoitetaan globaalilla ympäristökriisillä ja antroposeenilla, ja mikä on matkailun suhde niihin
- tunnistaa pohjoisten matkailutoimijoiden ilmastonmuutokseen sopeutumisen käytäntöjä
- tunnistaa tämän hetken ja tulevaisuuden matkailuilmiöitä, jotka vastaavat tarpeeseen toimia planeettamme elinkelpoisuuden säilyttämiseksi
- arvioida ristiriitoja ja haasteita, jotka liittyvät matkailun kehittämiseen kasvuideologian ja samanaikaisen kasvavan ympäristötietoisuuden ristitulessa
- hahmottaa Suomen ja Lapin metsien ja kansallispuistojen monilajista yhteiseloa yhtenä kestävän matkailun potentiaalisena fokuksena.
Sisältö
Matkailu globaalin ympäristökriisin aikakaudella, pohjoisia näkökulmia kestävyyteen, ilmastonmuutos, antroposeeni, kestävä matkailu, pohjoinen luonto, monilajisuus, vaihtoehtoiset matkailun tarinat.
Opetusmenetelmät
Itsenäisesti suoritettava yliopiston yhteinen verkkokurssi Pohjoisen näkökulmia kestävyyteen (54h, 2 op).
3 videoluentoa (n. 1h 30 min.)
3 reflektiopaperia ennakkolukemisineen (n 20h/paperi)
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kurssin kokonaisarvosana koostuu kurssin aikana palautettavien reflektiopapereiden keskiarvosta.
Hylätty (0): Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä. Suoritus ei täytä arviointikriteerille 1 annettuja ehtoja.
Välttävä (1): Suoritus on sisällöltään suppea ja kurssin teemoja käsitellään kuvailevasti ja yksipuolisesti. Kurssin sisältö on pääosin ymmärretty, mutta suoritus saattaa sisältää virheitä tai epäselvyyksiä. Sisältöjen käsitteellinen tarkastelu sekä tekijän oma kriittinen ajattelu ja reflektointi puuttuvat.
Tyydyttävä (2): Reflektiopaperit on huolellisesti laadittu ja kurssin sisällöt omaksuttu, mutta niitä käsitellään mekaanisesti ja pintapuolisesti. Tekijä huomioi suorituksissaan myös käsitteellisiä lähestymistapoja, mutta niiden tulkinta jää ohueksi ja kritiikittömäksi.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Suoritus on ehjä kokonaisuus, jossa luentojen sisältöjä tarkastellaan käsitteellisten näkökulmien kautta. Tekijä tuottaa reflektiopapereissaan myös itsenäistä ajattelua, mutta sen argumentointi jää vielä melko ohueksi.
Kiitettävä (4): Suoritus osoittaa syvää ymmärrystä kurssin sisällöistä, joita tekijä tulkitsee ja reflektoi itsenäistä ajattelua osoittaen. Kurssin teemojen tarkastelu käsitteellisestä näkökulmasta on selvästi omaksuttu.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Suoritus osoittaa syvää luentojen sisältöjen avaamien kokonaisuuksien hahmottamista ja reflektointia moniulotteisesti eri näkökulmista. Tekijä osoittaa kykenevänsä käsitteiden kriittiseen soveltamiseen, erilaisten kontekstien huomioimiseen ja perusteltuun argumentointiin. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka osoittaa itsenäistä otetta sisältäen perusteltua, oivaltavaa ja kriittistä pohdintaa.
Esitietovaatimukset
Kurssia ei suositella ensimmäisen vuoden opiskelijoille (kyseessä on aineopintotason kurssi).
Lisätiedot
Opintojakso on Lapin yliopiston toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin yliopiston säädösten mukaisesti.
Opintojakso on valittavissa myös Oulun yliopiston opiskelijoille osana humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen sivuainetta.
Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.
Yliopiston yhteinen MOOC Pohjoisia näkökulmia kestävyyteen (2 op) sisältyy kurssiin.